Dodaj do ulubionych

Własna firma i niższy ZUS.

30.10.13, 16:42
Czy można tak zrobić i czy jest to dopuszczalne prawnie (niekoniecznie moralnie):
zakładam firmę na dwa lata i mam tańszy ZUS, po dwóch latach firmę likwiduję, ale zakładam taką samą (ten sam profil, inna nazwa) na siostrę, która nigdy wcześniej nie prowadziła żadnej firmy.
I znowu mam niski ZUS przez kolejne dwa lata.
Po kolejnych dwóch latach (czyli razem czterech) po raz kolejny -likwidacja firmy i firmę o tym samym profilu zakłada drugi brat (mamy różne nazwiska), też nigdy nie mający własnej firmy.
Czy da się tym sposobem legalnie przez sześć lat nie płacić "pełnego" ZUS-u tylko ten niższy?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 16:48
      OJP

www.gofin.pl/17,10,305,850,nizszy-zus-dla-poczatkujacego-przedsiebiorcy.html
      • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:08
        I tam nic nie pisze czy tak można czy nie można koleżanko.
        Ktoś może odpowiedzieć konkretnie do pytania? Tyle tu światłych bizneswoman "na swoim".
        • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 18:26
          Rozumiem, że chodzi ci o płacenie niższego ZUSu także za siebie, kiedy byłbyś pracownikiem (powiedzmy) nowej firmy. Tutaj

msp.money.pl/wiadomosci/podatki/artykul/zatrudnianie;czlonkow;rodziny;w;malej;firmie,247,0,1124855.html
          masz troszkę informacji o osobach współpracujących. Z tego co pisałeś nie "łapiesz się" na taką opcję. Do tego osób współpracujących nie dotyczy ZUS preferencyjny.

Jeśli firmę zakłada siostra, ona płaci składki za siebie. Ty musiałbyś być ubezpieczony jako pracownik jeśli to nie byłaby twoja firma.
    • barbibarbi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:05
      jak to gazeta?! Państwo własne polskie chcesz okradać? Rodaków Polaków którzy jeszcze nie wyemigrowali okraść chcesz? Składek mniejszych się zachciewa? To własne państwo cię tak urządziło, że musisz się do kombinatorstwa uciekać? Oooooooo, nieładnie.

W innych krajach prowadzenie firmy jest wiele łatwiejsze i tańsze, składki o tyle mniejsze, że opłaca się tam rejestrować zamiast w Polsce. Jak to jest możliwe?!!! A no tak, że w Polsce chcą cie opie..olić maksymalnie ze wszystkiego ile się da. No ale ty to lubisz i to ci się to podoba przecież, tak bronisz polskiej rzeczywistości, jak matka Polka męża przemocowca. Płać gazeta, płać z uśmiechem na ustach i sztandarem w dłoni, z hymnem na ustach, płać tysiaka miesięcznie! A jak osłabniesz na starość od tego śpiewania hymnów, to dostaniesz kopa w d.. i wypad na śmietnik zamiast emerytury.
      • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:07
        Żeby kombinować, trzeba mieć czym smile. Niech on już lepiej w spokoju zakłada nogę na nogę albo nowy wątek wink.
    • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:11
      Pierwsza firma gazetokowa np. szycie stringów na zlecenie.
      Mijają dwa lata.
      Gazetka likwiduje firmę, ale ma kontakty i dostawców na zlecenia wyrobione przez te dwa lata.
      Siostra Gazetki (nigdy nie miała firmy) zakłada firmę o innej nazwie, ale też szycie stringów na zlecenie.
      Gazetka informuje dotychczasów zleceniobiorców, że teraz Gazetka pracuje u siostry w jej firmie.
      Siostra przez dwa lata płaci niski ZUS.
      Po czterech latach brat Gazetki zakłada firmę - szycie stringów na zlecenie i cała operacja się powtarza?
    • violent_green Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:11
      Jak działalność będzie na siostrę, to siostra będzie mieć niższy zus; jeżeli na brata, to brat będzie płacił mniej. Ty, gazecia, nic na tym nie skorzystasz.
      • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:12
        Ja tam będę zatrudniona i de facto głównie tam będę pracować, siostra/brat ktoś w rodzaju "słupa" aby mieć niski ZUS.
        • violent_green Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:20
          O ile wiem, to zniżkowy zus jest dla zakładającego działalność (siostra lub brat), a nie dla pracowników.
        • barbibarbi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:20
          Typowo polskie kombinatorstwo i cwaniaczkostwo, jesteśmy znani na świecie z kombinowania. Jesteś oszustem gazeta, wstyd!
          • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:08
            Nie jestem, piszę wyłącznie o działaniach w granicach obowiązującego prawa.
            • barbibarbi Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 08:09
              To jest przekraczanie prawa, jesteś oszustem.

Działalność prowadzisz osobiście, a rejestrujesz ją na osobę trzecią, która działalności nie prowadzi aby uniknąć wysokich składek - to JEST przekroczenie prawa i są możliwości kontrolowania tego i są też przewidziane kary. Działalność się prowadzi osobiście i na własny rachunek kombinatorze gazeto.

To tak pięknie s..asz we własne gniazdo i plujesz na Polskę?
    • niunia19851 Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:13
      Oczywiście, że tak da radę ... nie wiem czy obecnie ZUS nie kontroluje takich cfaniaczków ale jeszcze 3 lata temu to przechodziło bez żadnych problemów. Kuzynka tak robiła najpierw ona miała firmę, później jej mąż a na koniec teść. Firma splajtowała ale z całkiem innego powodu.
      • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:20
        Dziękuję, o taką odpowiedź mi chodziło.
        • helka.pentelka Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:29
          Jeśli zakładasz, że chcesz być w tej firmie (brata, siostry, teścia szwagra itp) oficjalnie zatrudniony, to musisz mieć inny adres zameldowania niż właściciel. Bo jeśli jesteś rodziną właściciela i macie ten sam adres, to właściciel płaci za ciebie pełny zus przedsiębiorcy, mimo że jesteś zatrudniony np. na umowie o pracę.
          Taki bajer na dobijanie rodzinnych firemek..
          • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:43
            Ja to jeszcze raz przeczytałam, mniej zmęczona wink.
            On nie chce być zatrudniony, ani nikogo zatrudniać, tylko dłubać coś w maksymalnym okresie czasu z małym ZUSem, przez 4 lata na cudze konto, za to pod w miarę jednolitym szyldem. Taki tam maleńki szwindelek. Ale widocznie taki to biznes.
            Ciekawe, jaki byłby status zawodowy gazeciarza i kolejnych "właścicieli" w momencie robienia wałka, bo to ma znaczenie dla wysokości i rodzaju odprowadzanych składek.
            Przypominam nieśmiało, że jeszcze jest obowiązek posiadania konta firmowego i parę innych rzeczy. Ale w czymś takim nie będę pomagać, bo to raz że idiotyzm, a dwa - że oszustwo. A dla mnie to ma znaczenie.
            • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 23:21
              merit_p napisała:

> Przypominam nieśmiało, że jeszcze jest obowiązek posiadania konta firmowego i p
              > arę innych rzeczy.

no nie, teoretycznie można się obejść bez firmowego. jak ktoś chce sobie skomplikować życie, to może korzystać w jednoosobowej działalności ze swojego prywatnego konta

zresztą skoro trzeba będzie poinformować kontrahentów o zmianie firmy (zmiana właściciela jednoosobowej dział. gosp. to wszak zupełnie nowa firma), no to można ich od razu poinformować i o zmianie konta - nie widzę problemu

główny problem leży zupełnie gdzie indziej - jaki będzie status gazety, gdy przestanie być na własnym, a zacznie to robić na słupa. bo wtedy właścicielem jest słup, a gazeta... - no właśnie, albo w ogóle jej nie ma (wtedy de facto pracuje na czarno, nie ma odprowadzanych składek zus, ubezpieczenia chorobowego itp.), albo zatrudnia się u słupa. Ale jeśli słup to członek najbliższej rodziny, to owo zatrudnienie nie będzie kosztem dla firmy (tak to chytrze wymyślono), więc się nie opłaca.
              • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 23:30
                Chociaż nie, kosztem nie będzie tylko mąż dla żony i vice versa. Więc gazeta w tych konfiguracjach rodzinnych jakie podała, może się zatrudnić u słupa.
                • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 09:51
                  Wyżej wkleiłam artykuł o osobach współpracujących, może komuś uczciwemu się to przyda.
              • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 09:47
                Pod warunkiem, że transakcje nie przekroczą kwoty 15K EUR wink. I ze cała trójka ma osobiste konta w ogóle. Z kontami mi chodziło o "transfery" dla naprawdę pracującego i uzyskującego jakieś przychody, ale więcej nie napiszę. Chyba, ze będą przyjmować wpłaty gotówkowe, a to jeszcze zupełnie inna bajka. No i w ogóle co to będą za usługi, dla kogo, czy VAT, co będzie wymagane itepe itede.

On nie chce pracować u słupa, tylko we firmie na minimalnych kosztach na prawach słupa, w tym czasie będąc sobie oficjalnie radosnym bezrobotnym lub zatrudnionym gdzieś na minimalnej pensji.
                Zatrudnienie rodziny to generalnie Qpa, ale jak już pisałam, gazecia się na to nie łapie.
                • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:14
                  merit_p napisała:

> Pod warunkiem, że /.../ cała trójka ma osobiste konta w ogóle.

Złośliwa jesteś wink

> On nie chce pracować u słupa, tylko we firmie na minimalnych kosztach na prawac
                  > h słupa, w tym czasie będąc sobie oficjalnie radosnym bezrobotnym lub zatrudnio
                  > nym gdzieś na minimalnej pensji.

Albo na rencie.
            • aurinko Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 09:58
              Nie ma czegoś takiego jak obowiązek posiadania firmowego konta. Kiedyś trzeba było mieć konto firmowe, teraz konto prywatne może pełnić tę funkcję.
              • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:07
                Trzeba, od pewnej kwoty transakcji, która tu raczej nie wystąpi. Problemem który ja widzę w przypadku używania konta prywatnego jako firmowego w okresie "wałka", czyli prowadzenia firmy pod czyimś nazwiskiem jest konieczność używania czyjegoś prywatnego konta (choćby przelewy do US, ZUS, płatności) lub pełnego zaufania do słupa w tym względzie. Już chyba wygodniej by było miec konto firmowe, ale to znowu koszty tongue_out. No i "odzyskiwanie" środków zarobionych przez "firmę" przez gazeciarza z czyjegoś konta - tez ekhem problematyczne może być.
                Ale ja już nie będę się na ten żałosny temat wypowiadać.
                • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:30
                  Temat jest faktycznie żałosny, ale i życiowy niezmiernie, bo z takimi dylematami mierzy się w tym kraju cała masa osób, które chcą jakoś wystartować w we własnym mikro biznesie, a są po prostu biedne.

Jeśli ma się do tych słupów stuprocentowe zaufanie, ewentualnie można sobie kombinować. I przerzucać działalność co 2 lata na kogoś. Chociaż to są raczej metody dla rasowych "stypendystów opieki społecznej", niż dla zdrowych ludzi. Jak w taki sposób wyrobić sobie choćby minimalną emeryturę? Przy normalnej DG po 25 latach wynika ona ze stażu.
                  • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:35
                    Można uzyskać całkiem niezłe pieniądze "na start" jak się zakręcisz i rzeczywiście masz pomysł. Takie kombinacje jak w tym wątku to jakiś koszmar.
                  • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:43
                    Dokładnie, chyba że ktoś ma bogatego tatusia który pożyczy na działalność.
                    • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:51
                      No, nawet jak tatuś jest bogaty, to nie zawsze chce pożyczyć. Taki Pan Robert Gwiazdowski napisał ostatnio, że co prawda jest bogatym tatusiem, ale odmówił finansowania zus-u w działalności córki. Z tego co pamiętam, napisał też, że przez to musiała ona zamknąć firmę.
    • jamesonwhiskey Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 17:14
      gazeciarz ty w zyciu nigdzie nie dojdziesz
      nie zakladasz formy tylko zaklad pracy chronionej
      nie na siebie a na jakiegos emeryta
      ewentualnie zostajesz rolnikiem
      ciagniesz kase na "stworzenie stanowiska"
      placisz jakis symboliczny zus po dwoch latach zamykasz i otwierasz znowu
      • konwalka Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 16:46
        ie zakladasz formy tylko zaklad pracy chronionej
        nie na siebie a na jakiegos emeryta

tam zaraz nie na siebie...
        • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 20:01
          teraz wielu emerytowanych policjantów i wojskowych jest. jak się Gazecia zakręci i któregoś poderwie- to kto wie..... może firma sukces odniesie tongue_out
    • joanna29 Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 19:53
      Tylko uprzedz rodzenstwo, ze jak juz zlikwiduja te "twoja" dzialalnosc to jak by chcieli albo musieli zalozyc prawdziwa firme na siebie to przez 5 lat od likwidacji fikcyjnej firmy juz niskiego ZUSu miec nie beda. Ty zacwaniakujesz a oni pozniej straca.
      • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:08
        Spokojnie, moje rodzeństwo nieogarnięte bardziej niż ja, więc kariera im nie grozi wink
      • bei Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:08
        Niby można, tylko po co?
        Moja dirma, moja sprawa, niby dlaczego wciągać w krętactwa rodzinę czy nawet obcych.
        • bei Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:09
          Fffffffffirma
    • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:21
      oprócz zus-u jest podatek dochodowy, vat, kasa fiskalna itd.
      jeśli firma będzie zarabiać to ktoś musi te podatki płacić.
      jeśli rodzeństwo ma inne dochody to może im się nie opłacać mieć firmę.
      odpowiedzialność za źle prowadzoną księgowość/podatki/długi obciąży rodzeństwo.
      w życiu bym nie pozwoliła na mnie otworzyć działalności, chyba, żebym miała pełną kontrolę nad papierami firmy i znała się na tym a osoba z którą robię deal by była w pełni zaufana bliska rodzina.

lepiej pogadaj w urzędzie pracy o dotacjach na rozpoczącie działalności,
      teraz się robi tak, że najpierw rozkręca się biznes na czarno a jak już dobrze hula, to składa się papiery o dotację na rozpoczącie działalności , ok 20tys/40tys dostajesz w łapę, 2 lata małego zus-u, potem interes zamykasz i znowu znikasz w szarą strefę. ten biznes kwitnie.

• gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:26
        Nie mam głowy do starania się o dotację, zwłaszcza że działalność wymagająca co najwyżej laptopa de facto, nawet lokalu nie trzeba.
        • kk345 Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:29
          I te stringi na laptopie dziergasz? big_grin
          • nisar Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:34
            A po co takie chińskie kombinacje? Wystarczy założyć z rzeczoną siostrą spółkę i dać jej 1% udziałów. Wspólnicy spółek płacą tylko zdrowotne. I heja.
            • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:39
              że co proszę?? płacą tylko zdrowotne wyłącznie wtedy, gdy oprócz tego są gdzie indziej ubezpieczeni przynajmniej od minimalnego wynagrodzenia ...
              • nisar Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:05
                Nieprawda. Przy spółce z o.o. płacą tylko wspólnicy JEDNOOSOBOWEJ spółki.
                • nisar A tu Gofin: 31.10.13, 10:09
                  Wspólnik wieloosobowej spółki z o.o. bez składek

Prowadzenie działalności w wieloosobowej spółce z o.o. nie stanowi tytułu do żadnych ubezpieczeń w ZUS. Tytułem takim jest wyłącznie sprawowanie funkcji wspólnika w jednoosobowej spółce z o.o.

Katalog tytułów powodujących obowiązek ubezpieczeń w ZUS określa art. 6 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz art. 66 ust. 1 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Wśród nich wymienia się osoby prowadzące pozarolniczą działalność. Z kolei definicja takiej osoby zawarta jest w art. 8 ust. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Stosownie do brzmienia tego przepisu za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się m.in. wspólnika jednoosobowej spółki z o.o. oraz wspólników spółki jawnej, komandytowej lub partnerskiej. Nie wymienia się tu osoby będącej wspólnikiem wieloosobowej spółki z o.o.

Dlatego też osoba będąca wspólnikiem takiej spółki nie podlega z tytułu prowadzonej działalności żadnym ubezpieczeniom w ZUS.
                  • gazeta_mi_placi Re: A tu Gofin: 31.10.13, 10:13
                    Przekonałyście mnie, nie dla mnie własna DG.
                    A mam pytanie jak pod dwóch latach preferencyjnego ZUS-u moja firma generuje straty to też muszę płacić pełny ZUS?
                    • riki_i Re: A tu Gofin: 31.10.13, 10:17
                      gazeta_mi_placi napisała:

> A mam pytanie jak pod dwóch latach preferencyjnego ZUS-u moja firma generuje st
                      > raty to też muszę płacić pełny ZUS?

Niestety tak. To jest przekleństwo własnej DG w Polsce. Dopóki nie zawiesisz albo nie wyrejestrujesz firmy masz co miesiąc gilotynę w postaci tysiąca złotych z groszami na ZUS.
                    • merit_p Re: A tu Gofin: 31.10.13, 10:19
                      Tak
                    • barbibarbi Re: A tu Gofin: 31.10.13, 11:02

> Przekonałyście mnie, nie dla mnie własna DG.
                      > A mam pytanie jak pod dwóch latach preferencyjnego ZUS-u moja firma generuje st
                      > raty to też muszę płacić pełny ZUS?

Tak naiwniaku, musisz. Nawet jak sprzedasz jedne stringi z 5 zeta, a z poprzedniego miesiąca kontrahent nie zaplacił faktury i jesteś 20 tysi w plecy, to i tak musisz płacić, i Zus, i podatki i vat. A jak masz dwa etaty to Zus placisz 2 razy - a chorujesz tylko raz.
                      Takimi pytaniami tylko się kompromitujesz i nie wiesz na jakim świecie żyjesz - i to wyjaśnia twoje pieśni pochwalne na temat Polski.
                  • foringee Re: A tu Gofin: 31.10.13, 10:27
                    Gdzieś cos dzwonią ale nie wiesz w którym kościele i na jaką uroczystość tongue_out

Przypomniało mi się, jak znajomy nie chciał płacić składek zdrowotnych od zleceniodawcy. Przyleciał do mnie z artykułem w którym jak byk pisało, że od zleceniodawcy nie trzeba składać druku ZUA więc wg niego składki się nie należą. Nie doczytał tylko sierota, że ZUA nie trzeba składać dlatego, że w przypadku zdrowotnych składa się ZZA big_grinbig_grinbig_grin

To, że ktoś ma udziały w spółce z oo nie znaczy, że w niej pracuje lub dziala. Tak jak ty kupujac czyjeś akcje nie stajesz się przedsiębiorcą działającym w spółce akcyjnej.
                    Ale jak w spółce pracuje to ma obowiązek się ubezpieczyć.
                    Za trudne?

To kto zapłaci Gazecie za koszty księgowości, sprawozdawczości i sporządzania bilansów w sp zoo jesli jej nawet na 1000 zł zusu w miesiacu nie stać ? tongue_out
                    Radź dalej big_grin
                    • nisar Re: A tu Gofin: 31.10.13, 11:05
                      Za trudne chyba dla ciebie. Jest różnica pomiędzy byciem wspólnikiem w spółce z o.o. a byciem jednocześnie jej pracownikiem. Ja pisałam o pierwszej sytuacji, która - ewidentnie - na dzień dzisiejszy nie generuje obowiązku odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne.
                      Nie zajmuję się doradztwem biznesowym, odpowiadam na pytanie, jak "obejść" ZUS.
                      I wiesz, naprawdę można grzeczniej... Zwłaszcza jak się nie do końca rozumie, o co chodzi.
                • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:14
                  Jesoooo... to idź rejestruj spółkę zoo w KRS z umowami spisanymi notarialnie, obowiązkowymi rocznymi sprawozdaniami, prowadzeniem pełnej księgowości itd. I to wszystko w ramach OSZCZĘDNOŚCI NA KOSZTACH DZIAŁALNOŚCI FIRMY big_grinbig_grinbig_grinbig_grinD
                  Weź się już lepiej nie kompromituj z takimi "poradami".
                  • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:19
                    Spółka z o.o. to w ogóle kosmos, przecież tam się pojawia podwójne opodatkowanie, czego nie ma w jednoosobowej działalności gospodarczej. Plus oczywiście koszty pełnej księgowości.
                    • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:24
                      Przy pewnej skali działalności ma swoje DUŻE zalety. Są też inne opcje korzystniejsze podatkowo. Ale to nie ten temat.
                      • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:35
                        Korzystniejsza podatkowo jest komandytowo-akcyjna, miał Pan Vincent to zlikwidować, ale zdaje się została furtka. Ale to faktycznie nie ten temat.
                        • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:36
                          wink.
                    • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:28
                      ..i wszelkie zmiany w umowie tylko notarialnie i odpłatnie ogłaszane w krs-ach...

... żyła złota dla notariuszy.
                      • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:31
                        No i wypłaty i wpłaty na konto jak usta Stalina z pełnymi szykanami a nie jak właściciel sobie życzy tongue_out.
                        • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:37
                          no właśnie.... i każda złotówka, wpływ i wypływ z kasy rejestrowany .... tongue_out nawet lewego koszta nie da się kupić bo trzeba na niego mieć pokrycie w pieniądzach big_grin Co za podłe życie wink
                          • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:43
                            foringee napisała:

> nawet lewego koszta nie da się kupić bo trzeba na niego mieć pokrycie w pieniądzach big_grin

ekhem... można wpuścić lewą pożyczkę dla firmy z prywatnych pieniędzy big_grin i już jest pokrycie tongue_out znaczy teoretycznie... bo niby powinien być to przelew, a z tym może być kłopot big_grin
                            • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:48
                              Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do "wkładania i wyjmowania" to ma pewien poważny dysonans. Wszystko można, tylko nie tak szybko.
                              • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:50
                                tu pośpiech nie jest wskazany big_grin

no teraz udziałowcy zoo moga "za darmo" wkładać, bo "wyjąć" to juz lepiej z odsetkami..tongue_out
                  • brzydula_betty Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:35
                    foringee napisała:

> Jesoooo... to idź rejestruj spółkę zoo w KRS z umowami spisanymi notarialnie, o
                    > bowiązkowymi rocznymi sprawozdaniami, prowadzeniem pełnej księgowości itd. I t
                    > o wszystko w ramach OSZCZĘDNOŚCI NA KOSZTACH DZIAŁALNOŚCI FIRMY big_grinbig_grinbig_grinbig_grinD
                    > Weź się już lepiej nie kompromituj z takimi "poradami".

foringee a moze Ty nie kompromituj się nieznajomością tematu?

umowa sp. z o.o. od 2012r. może być zawarta w formie elektronicznej , nie tylko w formie aktu notarialnego. koszt prowadzenia pełnej księgowości zależy od ilości faktur, osób zatrudnionych w spółce czyli od kolokwialnie mówiąc skomplikowania prowadzenia ksiegowości. jeśli firma jest mala, faktur niewiele to koszt na pewno nie wyniesie tyle co pełny ZUS. Roczne sprawozdania robi księgowość (np biuro rachunkowe) i opłata z tego tytułu do KRS jest tylko raz w roku a biuro rach. zwykle robi sprawozdanie w cenie swoich usług. De facto może wyjść na to samo co prowadzenie DG i pod dwóch latach czy zarabiasz 20 000 tys/mc czy 200zł ZUS i tak płacisz 1000zł. W spółce możesz zatrudnić się na taką cześć etatu na jaką uznasz, że stać cie na odprowadzenie od tego zusu a nie z góry narzucone 1000zł.
                    • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:49
                      sorry, ale za prowadzenie pełnej księgowości poniżej 700zł/mc + 100% za bilans roczny, minimum 500zł za bilanse śródroczne(np do banku jesli się zamarzy o kredycie) nikt się nawet nie schyli. Dodatkowo płatne kadry, pity roczne, sprawozdania jeśli Gus się załapie itd tongue_out
                      Za otwarcie firmy też ją skasuja parę stówek. Sorry, ale za darmo nikt tego nie zrobi jeśli Gazecia sama nie ma o tym bladego pojęcia. big_grin
                      • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:50
                        Księgowość można samemu poprowadzić.
                        • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:53
                          jasne że można.
                          mój znajomy tak robi. przepisy go nie interesują bo on robi po swojemu. vat od mediów w innym terminie? ale po co? on będzie normalnie. i bardzo szczęśliwy jest smile od poczatku działalności żadnej kontroli nie miał więc tym bardziej nikt go z błędów nie wyprowadza i śpi spokojnie big_grin
                          • aanikaa Re: Własna firma i niższy ZUS. 03.11.13, 21:17
                            ne że można.
                            > mój znajomy tak robi. przepisy go nie interesują bo on robi po swojemu. vat od
                            > mediów w innym terminie? ale po co? on będzie normalnie.

big_grin
                      • brzydula_betty Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 16:13
                        foringee napisała:

> sorry, ale za prowadzenie pełnej księgowości poniżej 700zł/mc + 100% za bilans
                        > roczny, minimum 500zł za bilanse śródroczne(np do banku jesli się zamarzy o kre
                        > dycie) nikt się nawet nie schyli. Dodatkowo płatne kadry, pity roczne, sprawo
                        > zdania jeśli Gus się załapie itd tongue_out
                        > Za otwarcie firmy też ją skasuja parę stówek. Sorry, ale za darmo nikt tego ni
                        > e zrobi jeśli Gazecia sama nie ma o tym bladego pojęcia. big_grin

Nie wiem skąd Ty te ceny wzięłaś ale ok 700zł to jest minimum z tym , ze w tej cenie już są zwykle sprawozdania roczne, GUS itp.
                        Za otwarcie firmy niby kto ją skasuje?? nie mówię oczywiście o opłatach do KRS
                        • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 20:00
                          > Nie wiem skąd Ty te ceny wzięłaś ale ok 700zł to jest minimum z tym , ze w tej
                          > cenie już są zwykle sprawozdania roczne, GUS itp.

z cen rynkowych prowadzenia pełnej księgowości

> Za otwarcie firmy niby kto ją skasuje??

ten, kto jej będzie wypełniał zgłoszenie. nie łudź się, że osoba zupełnie niekumata w sprawach podatkowo-prawnych jest w stanie sama to dobrze zrobić. a jak nie umie - to buli kasę tym co umieją.

> nie mówię oczywiście o opłatach do KRS

a szkoda że nie mówisz, bo dla kogoś kogo nie stać na zapłatę zus to są spoooore opłaty które musi wyłożyć na dzień dobry, zanim cokolwiek w firmie zarobi.
                          • brzydula_betty Re: Własna firma i niższy ZUS. 03.11.13, 21:08
                            foringee napisała:

> > Nie wiem skąd Ty te ceny wzięłaś ale ok 700zł to jest minimum z tym , ze
                            > w tej
                            > > cenie już są zwykle sprawozdania roczne, GUS itp.
                            >
                            > z cen rynkowych prowadzenia pełnej księgowości
                            >
                            >
                            > > Za otwarcie firmy niby kto ją skasuje??
                            >
                            > ten, kto jej będzie wypełniał zgłoszenie. nie łudź się, że osoba zupełnie nieku
                            > mata w sprawach podatkowo-prawnych jest w stanie sama to dobrze zrobić. a jak n
                            > ie umie - to buli kasę tym co umieją.
                            >
                            > Uważasz, że osoba która chce prowadzić własną firmę nie poradzi sobie sama z założeniem spółki, tylko musi do tego zatrudnić np. kancelarię? nie ma przy tym do wypełnienia rzeczy na których zna się tylko osoba po studiach prawniczych, jak coś przeoczysz, czegoś nie dołączysz sąd wysyła pismo z prośbą o uzupełnienie, poprawienie.

> > nie mówię oczywiście o opłatach do KRS
                            >
                            > a szkoda że nie mówisz, bo dla kogoś kogo nie stać na zapłatę zus to są spoooor
                            > e opłaty które musi wyłożyć na dzień dobry, zanim cokolwiek w firmie zarobi.

Wpis do KRS -500zł, ogłoszenie w Monitorze -100zł

Foringe coś mi się wydaje, że Ty pojęcia nie masz o czym piszesz albo dawno temu się szkoliłaś, więc nie demonizuj i doczytaj sobie chociażby gdzieś w internecie
              • brzydula_betty Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:21
                foringee napisała:

> że co proszę?? płacą tylko zdrowotne wyłącznie wtedy, gdy oprócz tego są gdzi
                > e indziej ubezpieczeni przynajmniej od minimalnego wynagrodzenia ...

nic nie płacą jeśli nie są zatrudnieni w spółce. specjalistki ....
                • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:25
                  Ale to chyba zupełnie nie ten temat wink.
            • brzydula_betty Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:19
              W jakiej sytuacji wspólnicy spółek płacą tylko zdrowotne? z tego co wiem, jeśli nie są w spółce zatrudnieni to nic nie płacą
              • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:34
                ale o czym ty mówisz? o spółce osobowej czy kapitałowej? i jakie tytuły do ubezpieczenia juz ta osoba ma ?

ps. ten watek mi uświadomił, że jak "uwolnią" zawód księgowego i bedzie mógł być nim każdy z ulicy bez kierunkowego wykształcenia, to masa przedsiębiorców skończy w więzieniu za przestępstwa gospodarcze tongue_out Teraz jak oszukują, to przynajmniej świadomie i dobrowolnie big_grin
                • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:38
                  Postawiłbym śmiałą tezę, że naszym pięknym kraju nie da się nie oszukiwać na podatkach.
                  • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:57
                    Niestety to żadna "śmiała teza" tylko oczywista oczywistość. uncertain A szkoda. Miło by było "móc" stosować się do wszystkich przepisów. Niestety państwo zmasakrowało najbardziej uczciwych bo obywatel oraz przedsiębiorca co do zasady to wróg ktorego trzeba złupić.
                    A o tym,że trzeba wszystko "uczciwie" płacić to wzniośle gadają tylko ci zatrudnieni jako pracownicy w dużych firmach, kompletnie oderwani od biznesowej rzeczywistości.

• riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:03
                      foringee napisała:

> Niestety to żadna "śmiała teza" tylko oczywista oczywistość. uncertain A szkoda. Mi
                      > ło by było "móc" stosować się do wszystkich przepisów. Niestety państwo zmasa
                      > krowało najbardziej uczciwych bo obywatel oraz przedsiębiorca co do zasady to w
                      > róg ktorego trzeba złupić.

Się podpisuję.

> A o tym,że trzeba wszystko "uczciwie" płacić to wzniośle gadają tylko ci zatrud
                      > nieni jako pracownicy w dużych firmach, kompletnie oderwani od biznesowej rzecz
                      > ywistości.

Ano. Ale to jest mur nie do przebicia. Moja żona - pracownik w dużej firmie - regularnie wyzywa mnie od oszustów i kombinatorów. Próbuję tłumaczyć co i jak, ale nie ogarnia. A naprawdę się staram big_grin
                      • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:21
                        > Ano. Ale to jest mur nie do przebicia. Moja żona - pracownik w dużej firmie - r
                        > egularnie wyzywa mnie od oszustów i kombinatorów. Próbuję tłumaczyć co i jak, a
                        > le nie ogarnia. A naprawdę się staram big_grin

Moja znajoma tak samo pyszczy, sama zatrudniona była najpierw w duzych firmach zagranicznych a później w budzetówce (gdzie przewalali masakryczną kasę z uniitongue_out ) ale pensję pracownikom płacili niezłe , w pełni oskładkowane i jej nie obchodziło skąd się pieniądze biorą. Wszak wszystko z publicznej kasy-można brać do woli. Więc jej się wydaje, że każdego przedsiębiorce na to stać. "Dorobić" mogła tylko na delegacjach i wcale tego za oszustwo nie uwazała tongue_out bo oszust to ten przedsiębiorca przecież i ci inni a to, ze ona tylko ociupinkę skubnie przy okazji delegacji zagranicznej...nalezy jej się bo się przeciez zmęczyła tongue_out Cóż... Widać wystarczy dac możliwości by zdanie się zmieniło..

• merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:29
                          Powiem tylko tyle, że prawdziwi artyści nie łamią prawa, tylko z niego korzystają. Możliwości wbrew pozorom są spore.
                          Zawsze łatwiej złapać kogoś na łamaniu czy naginaniu przepisów niż artystę z jego prawnikiem i sztabem doradców na czymkolwiek. Chyba, że pazerność zje mu mózg.
                          Chociaż teraz wychodzą tak bezczelne numery, że zastanawiasz się, czy ta skarbówka jest ślepa, czy ... wink
                          • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:38
                            > Chociaż teraz wychodzą tak bezczelne numery, że zastanawiasz się, czy ta skarbó
                            > wka jest ślepa, czy ... wink

Raczej to drugie. Widzą to, co chcą widzieć a czego nie chcą to nie widzą. Od nazwiska zależy.
                            Patrząc na fakt, KTO tworzy prawo- osobiście nie odczuwam satysfakcji z płacenia podatków bo to tak jakby dawał haracz złodziejowi i szantazyście. W znanej mi sprawie jakoś przegapili kilka milionów, które wyparowały z publicznej instytucji a znalazły się jako posiadłości pewnej pani. Bez konsekwencji dla kogokolwiek. Dobrać się mogą tylko do maluczkich nie wiedzących jak się bronić - więc się dobierają.
                • brzydula_betty Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:42
                  foringee napisała:

> ale o czym ty mówisz? o spółce osobowej czy kapitałowej? i jakie tytuły do ube
                  > zpieczenia juz ta osoba ma ?
                  >
                  > ps. ten watek mi uświadomił, że jak "uwolnią" zawód księgowego i bedzie mógł by
                  > ć nim każdy z ulicy bez kierunkowego wykształcenia, to masa przedsiębiorców sk
                  > ończy w więzieniu za przestępstwa gospodarcze tongue_out Teraz jak oszukują, to przyn
                  > ajmniej świadomie i dobrowolnie big_grin

Piszę o tym samym o czym Ty pisałaś - o sp. z o.o. czyli spólce kapitałowej - co mają do tego tytuły do ubezpieczenia? może być zatrudnionym w tej spółce, może być gdzie indziej zatrudnionym, może w ogóle nie być nigdzie zatrudnionym.
                  • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:58
                    Nie, o sp. zoo jest wtręt całkiem poboczny, a w wątku od początku była mowa o zus-ie przedsiębiorcy.
        • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 20:37

> Nie mam głowy do starania się o dotację, zwłaszcza że działalność wymagająca co
          > najwyżej laptopa de facto, nawet lokalu nie trzeba.

no fatalnie rozumujesz, zupełnie nie biznesowo,
          działalność wymaga mnóstwa nakładów, nowych komputerów, sporego lokalu, mebli, itd.
          i dzięki temu dostajesz kasę na pół czynszu w domu, na laptopa dla chrześniaka, na nowe biurko i krzesła do pokoju, dywan i karnisze.
          ech, nie masz nic a nic duszy prawdziwego polskiego przedsiębiorcy..
          • triss_merigold6 Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 22:32
            Paliwo sobie można wrzucić w koszta...
          • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 23:27
            No jakoś trzeba te koszty stworzyć big_grin Dochodowego przecież nikt nie płaci, wszyscy jadą w Polsce na stracie. Jedynie jakiś vat co uczciwsi odprowadzają... bo na jednoosobowej działalności akurat trudniej na nim zakombinować.
        • barbibarbi Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 08:19

> Nie mam głowy do starania się o dotację,

No i tego się trzymaj gazeta. Nie masz głowy do dotacji, to tym bardziej nie ogarniesz całej reszty. Twoje naiwne pytania świadczą o tym, że jesteś zielony jak szczypior na wiosnę i na pierwszym lepszym zakręcie wpadniesz w kanał i pociągniesz jeszcze rodzinę za sobą.
      • barbibarbi Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 08:14
        Nie podpowiadaj oszustom, plis.
      • aurinko Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:01
        foringee napisała:

> oprócz zus-u jest podatek dochodowy, vat, kasa fiskalna itd.

Vatu nie płaci się z automatu, kasy fiskalnej też nie trzeba w każdym przypadku. Gazeciarz nie musi być vatowcem.
        • brzydula_betty Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:45
          aurinko napisała:

> foringee napisała:
          >
          > > oprócz zus-u jest podatek dochodowy, vat, kasa fiskalna itd.
          >
          > Vatu nie płaci się z automatu, kasy fiskalnej też nie trzeba w każdym przypadku
          > . Gazeciarz nie musi być vatowcem.

No dokładnie, ale ludzie nie znają się na temacie ale będą pieprzyć za przeproszeniem bo słyszeli, ze ktoś ze znajomych miał DG i mu opowiedział jak to jest, boże....
          • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:53
            Ale czy tu w ogóle jest dyskusja na temat VAT i kasy fiskalnej? Raczej w pewnym momencie zaczęło się przerzucanie w stylu "bo ja wiem więcej" i dyskusje o czerwonych galaktykach wink.
    • lola211 Re: Własna firma i niższy ZUS. 30.10.13, 22:26
      Mozna tak, gazeta.
    • cegielka612 Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:30
      Idź do doradcy podatkowego zapłać 100 zł to Ci powie co i jak. Pomysły typu sp. z o.o. albo cywilna - co najmniej słaby.
      Przy okazji możesz się dowiedzieć jakie są ewentualne konsekwencje firmowania swoim nazwiskiem cudzej działalności - ryzyko powinno być jednak znane.
      Pytanie - czy można - wszystko można, można nawet w ogóle działalności nie zgłaszać - kwestia tylko co jeśli jednak Cię złapią i komu narobisz kłopotu.
      • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 10:34
        W dyskutowanym przypadku to ktoś swoim nazwiskiem by firmował jego działalność i ponosił za nią pełną odpowiedzialność. Tak dla porządku.
        • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:04
          no ale jesli przedsiębiorca sobie zakłada firmę i zatrudnia Gazetę jako pracownika lub zleceniobiorcę , to nikomu nic do tego
          co najwyżej temu przedsiębiorcy - czy po to, by Gazeta zaoszczędziła jakies 400-500zł/mc na kosztach to jemu się opłaca ryzykować odpowiedzialność.

tylko nie rozumiem - u Gazety tam wszyscy bezrobotni? może ktoś pracuje przynajmniej na minimalne to społecznych płacić nie będzie musiał... tongue_out
          • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:11
            Nie, oboje pracują u kogoś, ale za stosunkowo niewielkie pieniądze.
          • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:15
            Ja też wczoraj musiałam dwa razy przeczytać big_grin. On chce tak: dwa lata ma frmę na siebie, likwiduje, zakłada firmę siostra, pracuje w niej Gazeta, on finansuje ZUS i de facto dalej to prowadzi, po 2 latach likwiduje, zakłada firmę brak na tej samej zasadzie, robi coś Gazeta. Cały czas chodzi o ten ZUS.
            Jaki status zawodowy mają przez cały czas bohaterowie dramatu - nie wiem. W każdym razie nikt nikogo z rodziny nie zatrudnia.
            • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:18
              To może jeszcze tylko wytłumaczmy gazecie, że jeśli osoba, która ma założyć tę DG jest gdzieś zatrudniona przynajmniej na płacę minimalną, to płacić od działalności będzie tylko zus zdrowotny. Również w przypadku, gdy osoba od DG jest emerytem lub rencistą może płacić tylko zdrowotne.
              • merit_p Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:21
                W tym momencie zachęcasz do brnięcia dalej w ten przewspaniały pomysł uncertain. Mam nadzieję, że uświadomił sobie minusy.
                • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:27
                  No nie nie, ja nie zachęcam. Zdecydowanie nie chciałbym być demiurgiem czyjejś porażki tongue_out Jest zresztą pewien typ charakterologiczny osób, co do których po 5 minutach rozmowy wiadomo, że nigdy przenigdy nie powinny brać się za własny biznes. Ale trudno mi się autorytatywnie wypowiadać odnośnie gazety. Po prostu, padło pytanie - odpowiedzieliśmy i niech dalej rozważy sobie wszystkie za i przeciw.

Wszystko ode mnie.
                  • riki_i Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:27
                    Aha i pozdrawiam miłe Panie big_grin Miłego dnia
                  • foringee Re: Własna firma i niższy ZUS. 31.10.13, 11:41
                    iki_i napisał:

> No nie nie, ja nie zachęcam. Zdecydowanie nie chciałbym być demiurgiem czyjejś
                    > porażki tongue_out

alez skąd ta niewiara! big_grin
                    ja w Gazetę wierzę, żeee.... ona tylko prowokuje żeby za języki pociągnąć a w rzeczywistości jednak cos więcej kuma niż tu pokazuje tongue_out
            • thea19 ale to sie nie oplaca 03.11.13, 22:18
              bo co z tego, ze ma nizszy zus jak musi zatrudnic gazete i za nia zaplacic skladki. lacznie wyjdzie wiecej niz na samozatrudnieniu (no chyba, ze osoba na etacie ma dzialalnosc i placi tylko zdrowotne a gazete zatrudnia na 1/140 etatu to zusu i podatku moze i porownywalnie wyjdzie).
              • riki_i Re: ale to sie nie oplaca 04.11.13, 12:43
                1/140 etatu? przywaliłaś.... wystarczy jedną ósmą lub jedną szesnastą
    • gazeta_mi_placi Re: Własna firma i niższy ZUS. 04.11.13, 11:03
      Podjęłam decyzję, pierwsze dwa lata szara strefa, potem dwa lata na promocyjnym ZUSie DG, razem cztery lata, potem ewentualnie znowu powrót do szarej strefy, Państwo nie ułatwia życia polskim właścicielom zwykłych małych i średnich firm, za to włazi w dupsko zagranicznym wielkim koncernom.
      • naomi19 Re: Własna firma i niższy ZUS. 04.11.13, 13:29
        Jaka branża?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka