ania_kryszcz
05.11.13, 15:18
Mam taki problem mój ociec w czerwcu dostał nakaz opuszczenia swojego mieszkania w którym mieszkał razem z moją mamą i moją babcią.(mamą mojej mamy)
Dostał ten nakaz za znęcanie psychiczne i fizyczne i w zawiasach na 4 lata.
W tej chwili ojciec wynamuje pokój bo ma ręnte.
Jednak mieszkanie do którego może wrócić po 4 latach należy do niego do mojej mamy.
Siostry ojca chcą aby miał własne m tzw.swój kąt mimo że ojciec cały czas pije nigdzie nie dorabia są w stanie w razie czego robić opłaty za jego mieszkanie.
Proponują aby wzieła ona kredyt na 30-40 tys i kupiła mu gdzieś malutkie mieszkanko choćby na wsi.
Moja mama mieszka z babcia która ma 70 lat ,mojej mamy dochód to najniższa krajowa i babci emerytura 700pare zł w tej chwili opłaty za mieszkanie i media to okolo 900zł plus raty za pralkę i lodówkę ktore mama kupila w tym roku to razem kolo 1110zł.
Jeśli moja mama wzieła by kredyt na 10 lat 30 tys to musiałaby około 450zł 500zł płacić kredytu-uważam że biorąc pod uwagę wiek babci i to ze emerytura mojej mamy będzie wynosic 760zł to dla niej za duże zobowiązanie.
Ja ani siostra nie weźmiemy kredytu bo obydwie nie jesteśmy już w stanie spłacać.
Jeśli jednak mama nie kupi mu m to siostry ojca zakładają o podział majątku i to m w którym teraz mieszka mama i babcia idą na sprzedaż bo moja mama będzie musiała ojca spłacić.
Sytuacja jest naprawdę patowa póki co ojciec ma jeszcze ponad 3 lata nakaz na opuszczenie tego m ale ciotki troskliwie o niego dbają.
Chca aby to kupione przez moja mamę m dla ojca miało by być na nią a potem na nas ale ja obawiam ze jeśli ojciec będzie tam mieszkał będą jakieś zadymy długi za to m itd to moja mama znowu nie będzie mieć spokoju bo będzie przez to ciągana.
Droge e -mamy podpowiecie co?
Aha moja babcia ma jeszcze 3 córki i to moja mama jako jedyna zgodziła się zabrać babcie do mamy a i babcia powiedziała ze ona chce tylko tutaj być.