Dodaj do ulubionych

Żenis Żoplę... :D

09.11.13, 15:11
www.youtube.com/watch?v=T5Cxmt2QGn8
Po prostu nie wierzę, że ona nie wie jak się czyta Janis Joplin. A może ona pierwszy raz na oczy widziała to imię i nazwisko? Znacie Żenis Żoplę? big_grin
Obserwuj wątek
    • podkocem Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 15:14
      ŻoplĘ z akcentem na Ę! padłam.
    • vilez Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 15:25
      Rośnie nowe pokolenie big_grin
      • kropkacom Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 15:32
        Ta dziennikarka nie jest nowym pokoleniem. A jeszcze niedawno się ktoś na forum śmiał, że jak można nie znać takiej artystki...
        • vilez Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 15:35
          Faktycznie, to Osińska. Omatulu...
        • podkocem Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 15:36
          Rozpoznajesz czyj ten głos? Bo mnie wydaje się znajomy, ale nie wiem do której dzienikarki nalezy.
    • podkocem Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 15:39
      czytam komentarze pod nagraniem, a tam Miszel Żaksą tongue_out
      • vilez Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 15:44
        big_grin
    • tin_t Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:01
      to prawdziwy program INFORMACYJNY. uncertain
    • grave_digger Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:06
      jestę żoplę wink
      czy francuskie końcówki -in czyta się jak -ę? może to stąd.
      • cherry.coke Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:11
        Tak, to z francuska. A bylo tez "zaNIS"?
        • aqua48 Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:35
          Żani lub Żanis powinno być smile Francuzi wymawiają obce nazwiska po swojemu, często trudno się zorientować o kim mówią..
          • echtom Re: Żenis Żoplę... :D 10.11.13, 08:40
            Nie tylko Francuzi smile Leżałam z koleżanką na stole, kiedy szwedzki nauczyciel opowiadał o twórczości Jemsa Jojsa.
            • kropkacom Re: Żenis Żoplę... :D 10.11.13, 08:54
              No, ale to, Że w różnych krajach obowiązuje różna wymowa nie tłumaczy pani dziennikarki, bo w Polsce nie czyta się Żenis Żoplę. Zresztą, nie o to mi nawet chodzi, jestem w szoku, ze pani najprawdopodobniej pierwszy raz czytała, widziała imię i nazwisko tej kultowe pieśniarki. Gdyby było inaczej nie popełniłaby tego błędu.
    • agaja5b Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:32
      No, trochę wtopa bo chciała przefrancurzyć nazwisko i osobę mocno w popkulturze znaczące,więc powinna wiedzieć lub przynajmniej słyszeć o niej, ale żeby rozdzierac zaraz szaty, że nieuk to trochę brzydko, bo jednak wielu z nas nie wie jak wymawiac niektóre nazwiska czy obco brzmiace nazwy francuskie, angielskie itp. Dopóki jestesmy w Polsce to w sumie mamy do tego jakieś prawo, wręcz drażni mnie osobiście traktowanie po angielsku wszystkiego co można spokojnie nazwać po polsku i jeszcze wielki zgryw z tego że ktoś nie wie co to znaczy. Nie wstyd nie wiedzieć ale wstyd nie chcieć sie dowiedzieć. Poza tym jak nie wiem jak się cos wmawia to tego słowa w danej chwili nie używam.
      • bi_scotti Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:42
        Funny smile Ale czy to nie jest tak, ze np. Czesi wszystkie kobiece formy przerabiaja na "owa"? ThatcherOWA, MerkelOWA, JoplinOWA etc. big_grin Moze sie myle, Czeszmatki potwierdzcie!
        • vilez Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:47
          Nie wszystkie, ino nazwiskowe. Premier kobita to premierka, a nie - premierowa wink
        • kropkacom Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 17:07
          Renée Zellwegerová, Pamela Andersonová i tak dalej... big_grin Ale powiem ci, że powoli zaczynają się łamać i dyskutować nad sensem dodawania tej końcówki u takich na przykład ikon popkultury.
      • inia33 Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:44
        agaja5b napisała:

ale żeby rozdz
        > ierac zaraz szaty, że nieuk to trochę brzydko, bo jednak wielu z nas nie wie ja
        > k wymawiac niektóre nazwiska czy obco brzmiace nazwy francuskie, angielskie itp

Przepraszam bardzo, to jednak jest osoba publiczna, znana świetnie co najmniej z głosu
        i będąca jakimś tam wzorem do naśladowania i ona nie wie, jak się wymawia nazwisko osoby
        sławnej na całym świecie? Osoby publiczne nie mają prawa robić takich błędów, zwłaszcza
        w materiale nagrywanym wcześniej, wypowiedzi czytanej z kartki itp, gdy jest czas na
        sprawdzenie wszystkiegoconfused

Co oczywiście nie znaczy, że nie robią, bo robią i to straszliwe, co jest po prostu... żenujące.
        • przystanek_tramwajowy Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 16:47
          Mnie zastanawia co innego. Czy podczas tego nagrania nie było nikogo, kto by ją poprawił? Masakra! Nie lubię słuchać JJ, ale mimo to wiem, jak wymawiać jej imię i nazwisko. Społeczeństwo debileje w zastraszającym tempie. A najgorsze, że nieuctwo nie jest już powodem do wstydu.

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • agaja5b Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 17:17
            przystanek_tramwajowy napisał:

> Społeczeństwo debileje w zastraszającym tempie. A najgorsze, że
            > nieuctwo nie jest już powodem do wstydu.
            >

A może społeczeństwo debileje bo informacji jest za dużo? Nie da się tyle zapamietać, więc czyta się szybko i jeszcze szybciej wiekszość informacji się wyrzuca, choć wydaje się że sie przecież tyle przeczytało. Koszt szybkiego i globalnego życia. Poza tym nieuctwo w starym rozumieniu, które dotąd było powodem do wstydu odejdzie wkrótce do lamusa, bo ludzie już coraz mniej czytają, coraz mniej zapamietują na stałe, po co skoro mają kompa i google, mają programy liczące itp.?

> ---
            > Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu
            > , to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają o
            > gromne uśmiechy (by upartamama.
            • aneta-skarpeta Re: Żenis Żoplę... :D 10.11.13, 10:39
              ale ta pani nie jest gimbusem, jest w slusznym wieku kobietątongue_out

i pewne rzeczy po prostu wypada wiedziec- tymbardziej, że sie czyta wiadomości

to tak jakbys pokazała koleżance np zdjęcie elvisa presleya, a ona mówi- nie znam gościa
        • agaja5b Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 17:06
          Ależ jak najbardziej twierdze że jest żenujące pracowac w mediach i nie znać wogóle osób znaczących w popkulturze, tym bardziej że jak twierdzicie materiał był nagrywany, to oczywiscie że wtopa, powinna sprawdzić o kim gada, jak nie wie. Zresztą nie wyobrażam sobie relacjonowć czegokolwiek, o czym nie mam bladego pojęcia, zwłaszcza w dobie internetu, gdzie pojęcie przynajmniej podstawowe, mozna sobie zrobić pomocą jednego kliknięcia. O usprawiedliwieniu mówie jedynie w kontekście językowym.
    • kamelia04.08.2007 Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 23:48
      oj, tam, oj tam.
      Babcia mojego slubnego mowila mikaej dzekson, moj slubny kiedys powiedzial zorz miszel.
      A w ogole, to nie zmienila tak to konca tej zenis zople, tak juz do konca, to powinno byc zani zople.
    • 7katipo Re: Żenis Żoplę... :D 09.11.13, 23:50
      A czy np Hiszpanie nie mają tak, że z zasady wymawiają wg hiszpańskiego brzmienia - nazwiska, nazwy zespołów itp (jak usłyszałam o whisky cyt." hotabe" to długo musiałam myśleć, o co że tak powiem kaman... big_grin
      Może tu podobny mechanizm zadziałał...
      • salsadura Re: Żenis Żoplę... :D 10.11.13, 00:01
        W sensie, że pani redaktor tylko po francusku czyta big_grin?
      • annajustyna Re: Żenis Żoplę... :D 10.11.13, 00:02
        No to chyba po polsku przez j wymowic powinna, a nie z francuska?
    • nanuk24 Re: Żenis Żoplę... :D, nie 10.11.13, 00:45
      big_grin

Ten sam blad polscy redaktorzy popelniaja ze Scarlet Johanson - jej nazwisko wymawia sie Dzohanson.
      A Angelina Joli jest żoli, nie Dzoli
      A Charlize Theron - Szarlis Tron
      • annajustyna Re: Żenis Żoplę... :D, nie 10.11.13, 10:00
        I Madona, nie Madonna etc. I Gerhard Schröder, nie Szreder etc.
    • kol.3 Re: Żenis Żoplę... :D 10.11.13, 06:33
      Ale w drugą stronę to też działa, bo osoby znające język angielski z kolei wszystko czytają z angielska np. Kerfur z akcentem na e, Garnier, nie mówię o sprawozdawcach sportowych, którzy transmitując zawody przez wiele sezonów nie potrafią się nauczyć poprawnie wymawiać nazwisko francuskiego sportowca.
      • aneta-skarpeta Re: Żenis Żoplę... :D 10.11.13, 10:42
        a mi się wydaje, że ona po prostu nie miała zielonego pojęcia o kim czyta- taka prawda

inaczej by tak nie kombinowała- cos jej switało, wyszło ze to ma byc po francusku i poszłooo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka