Dodaj do ulubionych

Owoc szaron/kaki - jecie?

10.11.13, 11:57
Pierwszy raz zauważyłam istnienie tego owocu chyba w zeszłym roku. Obecnie jest go pełno ma moim bazarku. Smaczny, łatwy w obieraniu i transporcie.
I tylko tak się zastanawiam: czy ten owoc zawsze był, tylko ja go nie widziałam? Czy też jest sprowadzany dopiero od kilku lat? A jeśli tak, to dlaczego? Czy w krajach południowych był zawsze?
Ile jeszcze istnieje na świecie owoców, o których istnieniu nie wiemy, a które kiedyś do nas dotrą?
Takie mam egzystencjalne pytania smile
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 12:03
      Tak, jemy. Moja córka go uwielbia, syn dla odmiany nie znosi za to jest wielbicielem granata którego ona nie tknie...Oba kupujemy od jakichś 5 lat.
    • kk345 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 12:05
      Ja go widuję w Polsce od kilkunastu lat,w ciepłych krajach pewnie jest od zawsze. Prawdę mówiąc, szału nie robi, słodki, ale bez rewelacji smakowej.
      • majka003 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 12:09
        Tak uwielbiamy kaki. Jemy od jakiś 7 lat. Jest pyszny.Młoda się śmieje i nazywa go słodkim pomidorem,hehehe
    • rhaenyra Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 12:09
      moja kolezanka z liceum to uwielbiala wiec juz jakis czas jest sprowadzany
      ja zbytnio nie lubie
    • majarzeszow Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 12:16
      jemy, najczesciej dodaje je do soku typu kubuś w termomixie.
    • ola_fatyga nie, mdly i taki sobie 10.11.13, 12:19
      takie slodkie cos bezplciowe, bez rewelacji. Jedyne, co ma ciekawe, to kształt. W Polsce ogolnie dostepny na pewno od ponad 10 lat. Ale jak napisalam, smak nieciekawy, malo aromatu.
    • naomi19 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 13:10
      Ja uwielbiam ale w tym roku jeszcze nie spotkałam się z idealnymi, dlatego nie kupiłam. Kaki musi być lekko miękki, słodki, ani twardy jak skała ani zbyt miękki. Musi być idealny, wtedy jest przepyszny, ale w Polsce to jest chyba okres 2 tygodni kiedy jest taki fajny, przynajmniej u mnie. Wtedy kupuję całe siaty i jem tylko to.
    • ichi51e Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 13:49
      Ten owoc po polsku nazywa sie persymona. Znany jest chyba dosyc. Nie lubie tego ze go na sharona (izraelska nazwa) czy kaki (japonska) przechrzczono.
      To samo z triktrakiem... Backgammon ojp.
      • jak_matrioszka Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 15:02
        Nie wiem jak smakuje w kraju pochodzenia, ale chetnie bym sprobowala bo nawet taki importowany chlodnia jest dobry smile Ja go znam pod nazwa persimon, znorweszczona.
      • aleksandra1357 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 21:56
        ichi51e napisała:

> Ten owoc po polsku nazywa sie persymona.

No proszę! Nie wiedziałam. Jaka szkoda, że ta nazwa odeszła w niepamięć.

> To samo z triktrakiem... Backgammon ojp.

Dokładnie! To pewnie dlatego, że mamy angielskie wersje gierek na komputerze i w komórkach.
    • noname2002 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 14:55
      Jem jak w pobliskim markecie jest przeceniony-wtedy jest dojrzały i ma smak. Podobnie mam z melonami, lubię takie prawie przejrzałe.
      • kolibeer2 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 15:00
        znam od bardzo dawna - przywożone z Kaliningradu lata temu nazywało się hurmą i do tej pory tak je nazywamy niezależnie od tego co na metce - kupuję twardawe i w domu czekam aż zmiękną smile
    • redheadfreaq Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 14:59
      Od bardzo dawna jest. Dla mnie osobiście - bez szału, słodki jak ulepek i bez jakiegoś charakterystycznego smaku, za który mogłabym go pokochać.
    • goodnightmoon Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 21:52
      Bardzo lubię ten owoc, jadam od dawna, tylko że w moim świecie nazywa się "hurma".
      Wybacz, ale nazwa "kaki" nie przechodzi mi przez gardło (w odniesieniu do owocu) bo jednoznacznie kojarzy się z odchodami uncertain
    • jematkajakichmalo Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 21:59
      Kupujemy od dawna, ale nie w Pl wink
      Moj maz go uwielbia, a dla mnie taki sobie.
    • spicy_orange Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 22:03
      jem zwykle w dwóch postaciach: albo samą jak jabłko albo wrzucam do blendera razem z bananem i jogurtem naturalnym, miksuję 10 sekund i mam pyszny koktajl smile Persymona fajnie zagęszcza całość bo jest mięsista.
    • dziennik-niecodziennik Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 22:03
      ostatnio kupilam wiedziona rekomendacją kolezanki z pracy.
      mi nie smakuje sad
    • mruwa9 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 22:12
      nie jem, niczym mi nie smakuje. Smakuje glownie slodkim, a ja lubie konkretniejszy smak, cos wiecej, niz cukier. To juz wole swojskie gruszki i jablka.
    • ichi51e Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 10.11.13, 22:16
      A jak juz tego - najlepsze persymonki sa suszone! Wygladaja i smakuja podobnie do morele ale inaczej (bo w soli je susza - pyszne!)
      • hugo43 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 11.11.13, 07:53
        moj maz je,ale dla niego to jak jablko dla nas.w turcji nazywa sie to hurma i tanie jak barszcz jest.ja nie znosze,bo za slodkie i mdle dla mnie.
        • kozica111 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 11.11.13, 08:03
          Jadam, lubię.
          Ostatnio oglądałam jednak jakiś program gdzie stwierdzono że to owoc kamieniotwórczy, co ciekawe kamienie tworzą się w jelitach.
          • myga Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 11.11.13, 09:41
            > Ostatnio oglądałam jednak jakiś program gdzie stwierdzono że to owoc kamieniotw
            > órczy, co ciekawe kamienie tworzą się w jelitach.
            -------------------
            Takie kamienie tworza sie w jelitach jezeli sie je niedojrzale owoce i w duzych ilosciach, najlepszym lekiem i jedynym zreszta jak na dzien dzisiejszy bezoperacyjny, to picie coca cole, rozpuszcza te kamienie doskonale. Natomiast dojrzaly owoc kaki doskonale czysci przewod pokarmowy, wyprowadza wszystkie zlogi, wiec jak ktos ma problemy z zaparciami lub akurat sie odchudza, to swietny sposob, aby pozbyc sie zalegajacych mass kalowych w jelitach, szkoda, ze to owoc sezonowy i drogi.
    • eliszka25 Re: Owoc szaron/kaki - jecie? 11.11.13, 10:18
      jemy, ale niespecjalnie duzo, bo wlasciwie tylko ja go tak naprawde lubie. pozostali zjedza, ale bez szalu. u nas funkcjonuje zarowno pod nazwa kaki, jak i persimon. w supermarketach na metce czesto jest nawet okreslany jako kaki persimon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka