Dodaj do ulubionych

silikonowe foremki do ciasta

19.11.13, 10:44
No właśnie, zwabiona reklamą, zakupiłam dziś w Biedronce, foremki w kształcie choinki i gwiazdki.
Powiedzcie mi teraz, jak się w nich piecze. Czy trzeba je natłuszczać, wysypywać bułką tartą (wyłożyć papierem się nie da, bo kształty 'świąteczne'), jakoś specjalnie przygotować? No i one jakieś tanie wiotkie są, czy ciasto się z nich nie wyleje przy okazji przenoszenia do piekarnika? Zakładam, że spokojnie można w nich piec, niby są do 230*C.
Muszę przed świętami zrobić próbę i dopasować ilość ciasta, bo foremki małe jakieś.
Ot, nie miała baba kłopotu wink
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: silikonowe foremki do ciasta 19.11.13, 10:48
      Nie znam tych z biedronki, ale pewnie są jak inne silikonowe, czyli - NIE TRZEBA niczym natłuszczać. Foremki są miękkie, ale jak ostrożnie będzie trzymać, nic się nie wyleje. Ciasto cudownie się z nich wyjmuje, szybko się myją.
      Nie musisz dziękować smile
    • dziennik-niecodziennik Re: silikonowe foremki do ciasta 19.11.13, 11:21
      piecze sie w nich świetnie, warto natłuścić przed pierwszym użyciem, potem juz nie trzeba (ja szczerze mowiac za pierwszym razem tez zapomniałam a i tak wyszło ok). ciasto sie nie wyleje, bo przeciez nie nalewasz go "z górką" tylko do jakiegos tam poziomu formy.
      jesli masz nietypowe kształty i rozmiary to powinno byc na opakowaniu zaznaczone jakiej wielkosci blaszki standardowej odpowiada pojemnosc formy i tym sie kierujesz.
    • anika772 Re: silikonowe foremki do ciasta 19.11.13, 11:40
      Niczym nie smaruję, wszystko wychodzi bez problemu. Używam keksówek, foremek do muffin, i jednej kwadratowej, o boku ok. 20 cm.
    • ichi51e Re: silikonowe foremki do ciasta 19.11.13, 11:43
      Co do przenoszenia to za wczasu ustaw sobie na standardowej plakiej do ciastek i przenos na niej.
    • run_away83 Re: silikonowe foremki do ciasta 19.11.13, 12:19
      Mam silikonowe foremki do muffinów, niczym nie natłuszczam, do piekarnika wsuwam ustawione na płaskiej blaszce (takiej, na której robię np. pizzę).

Właśnie planuję kupić jakąś formę w fajnym kształcie, bo chcę upiec świąteczny piernik smile
    • irmaopa Re: silikonowe foremki do ciasta 23.06.14, 00:24
      nie rozumiem. przecież silikonowe formy są generalnie najbardziej wytrzymałe, przynajmniej jako popatrzeć na parametry. wiadomo, że cieńsze będą gorsze, ale nic się spalić nie powinno.
    • agni71 Re: silikonowe foremki do ciasta 23.06.14, 08:28
      Mam foremki do muffinek. Na opakowaniu było napisane, żeby natłuścić przed pierwszym uzyciem, i tak tez zrobiłam. Co do wiotkości i przenoszenia - faktycznie lepiej nie przenosić (mam wizję takiej formy zgiętej w pół podczas przenoszenia, one sa jednak dośc wiotkie), tylko postawić na blaszce i z blaszką wstawiać do piekarnika. Nie wysypywac żadną bułką, mąką itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka