Dodaj do ulubionych

buty sztuczne

21.11.13, 13:25
kupiłam buty z eko skóry. Czy jest patent na usunięcie śmierdzącego zapachu wydobywajacego sie z butów? Nie daje rady.Dezodorant nie pomaga.Nosze rajstopy. Czy to jest przyczyna tego smrodu, spocona stopa, rajstopy i zaparzenie w bucie?
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: buty sztuczne 21.11.13, 13:54
      Przyczyną smrodu jest fakt, że tworzywo,z którego zrobione są buty, nie przepuszcza powietrza. Stopa się poci, pot nie ma jak odparować i gnije (tak, właśnie gnije). Stąd aromacik. Rajstopy nie mają z tym nic wspólnego. Raczej nic na to nie poradzisz. Następnym razem kup buty z oddychającego materiału - skóry, albo tkaniny (jak mają być nieprzemakalne to np. śniegowce na owczej wełnie albo trekkingowe z membraną).

Ekoskóra rzadko kiedy da się nosić bez generowania odrażającego smrodku.
      • rhaenyra Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:07
        bzdura
        nosze prawie wylacznie eko skore i nigdy mi stopy nie smierdza
        • jamesonwhiskey Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:21
          > nosze prawie wylacznie eko skore i nigdy mi stopy nie smierdza

powiedzmy ze juz nie czujesz
      • drosetka Re: buty sztuczne 21.11.13, 22:34
        moja szwagierka nosi tylko skórzane a stopa jej śmierdzi, bo nosi wlasnie rajstopy do butów, najlepsze są bawełniane skarpety, no i jak w pracy sie siedzi 8h to niestety butki tzreba zmieniać, a nie cały dzień kisic stopę.
    • kikimora78 Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:01
      To w takim razie nie "eko-skóra" tylko plastik.
      Pożegnaj się z butami i kup nowe, nawet jeśli nie z prawdziwej skóry to "oddychające"
      • bei Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:05
        Włóż wkładki ze skory naturalnej albo z filcu...
    • neffi79 Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:26
      taka wada podlega reklamacji.
    • edzieckomama Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:36
      ja rozumiem zareklamować smród ale kleju, czy tworzywa a nie smród nóg, zgnilizny
      • kikimora78 Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:42
        no trochę słabo: "dzień dobry, chciałam zareklamować te buty, bo nogi mi śmierdzą"
      • maggi9 Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:47
        No to pozostaje wywalić bo co chcesz z nimi zrobić? Żadne wkładki nie pomogą. Chyba, że sobie wywietrzniki wytniesz.
      • rhaenyra Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:49
        a moze wybierz sie do lekarza
        • edelstein Re: buty sztuczne 21.11.13, 15:02

-Dzien dobry doktorze,mam problem.
          -Jaki?
          -Stopy mi sie poca?
          -To normalne
          -Ale ten pot jest wykorzystywany przez bakterie i zaczyna smierdziec.
          -To rowniez normalne.
          -To co ja mam zrobic?
          -Kupic buty,ktore sa ze skory,materialu lub prawdziwej ekoskory,a nie plastiku szumnie nazywanego ekoskora.
          -Dziekuje,do widzenia.
          -Papa

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
          • maggi9 Re: buty sztuczne 21.11.13, 15:06
            A tak serio to czym się rózni prawdziwa ekoskóra od tej plastikowej?
            • edelstein Re: buty sztuczne 21.11.13, 22:48

Podejrzewam,ze jakoscia uzytych materialow.Nie jestem producentem ekoskory,faktem jest,ze buty z takowej,dobrych firm,nie smierdza.
      • neffi79 Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:59
        to ja chyba zle zrozumiałam
        smrodu stóp zatem nie zareklamujesz
    • zurekgirl Re: buty sztuczne 21.11.13, 14:56
      Sa takie wkladki do pochlaniajace smrodek, w niektorych przypadkach dzialaja.
    • foringee Re: buty sztuczne 21.11.13, 20:09
      zależy co śmierdzi. czy to, że noga ci się poci czy to, że np są sklejone ohydnym śmierdzącym klejem, albo wkładka jest na takim kleju, albo któryś z materiałów.
      raz skusiłam się na półbuty z eko, były ewidentnie klejone czymś śmierdzącym plus brązowawa sztuczna wkładka, ciepło nóg uruchomiało bukiet ohydnego zapachu że czułam te buty w trakcie chodzenia nawet. wywaliłam dziadostwo do śmieci.
      z eko miałam też balerinki i jakoś nie miały tego zapachu.
      podejrzewam więc użyte materiały, kleje, wkładki..
      jeśli po zmianie wkładki na skórzaną smród nie zniknie to chyba nie ma ratunku.
    • mynia_pynia Re: buty sztuczne 21.11.13, 20:55
      Mojej siostrze śmierdziały stopu w balerinka z tchibo, kawałek podeszwy i szmata na górze - więc raczej nie były to nieoddychające buty. Ewidentna wina kleju i materiału użytego na podeszwę i wkładkę.
    • ida_listopadowa Re: buty sztuczne 21.11.13, 22:44
      Skuteczny sposob to soda oczyszczona. Kupujesz 2 paczki i sypiesz po 1 do każdego buta. Po 24h przestają miec zapach. Na jakis czas oczywiscie. Po kazdym użyciu buty w srodku należy przetrzeć i otwarte zostawic do wywietrzenia.
      Niestety w niektórych butach tak sie robi, jezeli całe wnętrze nie jest ze skory. Skórzana wkładka nie załatwia sprawy. Najgorsza w ogole jest tkanina.
      • edzieckomama Re: buty sztuczne 22.11.13, 09:03
        dziewczyny, wyjęłam wkładkę z tkaniny, o połowe mniejsze smród. Nie wiem czy inwestowac w te buty, czy kupić nowe.
        • chipsi Re: buty sztuczne 22.11.13, 09:19
          Nie mam skórzanych butów zimowych. Do wstrętnych plastikowych (jak tu je zwą) wkładam porządne wkładki (takie ocieplająco-oddychające) i koniecznie skarpety bawełniane (jako że nie mam skłonności masochistycznych żeby w zimie w samych rajstopach chodzić tongue_out). Nigdy problemu z "zapaszkiem" nie miałam - czego nie mogę powiedzieć o ciżemkach z ekoskóry, do których nosiłam rajstopy własnie....
    • thea19 Re: buty sztuczne 22.11.13, 10:07
      to moze smierdziec sam material. kiedys kolezanka kupila sobie buty i tak walily (jeszcze nienoszone), ze miesac je wietrzyla na zewnatrz
      ja sobie teraz kupilam buty sztuczne z futerkiem w srodku bo sliczne byly i nic nie smierdzi ani stopy mi nie nie poca jakos mocniej niz w skorzanych
    • kota_marcowa Re: buty sztuczne 22.11.13, 10:18
      Co wy z tymi skórzanymi. Mam koleżankę, która niezależnie jakie buty nosi, to i tak jej kopyta śmierdząwink Nawet klapki, tak więc to jednak skutek higieny/potliwości. Koleżanka zdaje sobie sprawę z problemu, nogi myje, a i tak skutek marny, więc obstawiam potliwość, a rajstopy IMO pogarszają sprawę.

A może być tak, że autorka idzie do pracy i 8 godzin siedzi w tych butach.

Ja bym mogła doradzić używanie wkładek i wymianę, jak zaczną śmierdzieć, zakładanie na drogę skarpetek na rajstopy (no chyba, że to szpilki) i przebieranie obuwia w pracy.

Wątpię żeby przyczyna była tylko w butach, mam różne buty, nie tylko skórzane i żadne nie jadą.
    • naomi19 Re: buty sztuczne 22.11.13, 10:46
      w rajstopach stopa śmierdzi, dlatego nie lubię i bardzo rzadko stosuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka