Dodaj do ulubionych

EKTORP-sofy z Ikea-pytanie

28.11.13, 21:08
Może któraś z Was wie,kupowała?
chodzi o sofy Ektorp:czy mozliwy jest zakup samej sofy bez pokrycia?
chcialabym bowiem kupic pokrycia w innym miejscu
Obserwuj wątek
    • asiairma Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 28.11.13, 21:12
      Chyba jest możliwe- osobno płaci się za sofę, osobno pokrowiec. Sofę dostaje się już złożoną (w każdym razie tą z funkcją spania)+poduchy dolne i oparcia. Osobno zapakowane są pokrowce.
      • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 28.11.13, 22:17
        Dokladnie, sofe kupujesz "gola" i dokupujesz pokrowce.
    • podkocem Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 28.11.13, 22:25
      > chcialabym bowiem kupic pokrycia w innym miejscu

jestes pewna, ze będą pasowac?
      • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 28.11.13, 22:29
        Ja znam firme, ktora specjalizuje sie we wszystkich pokrowcach wlasnie na meble Ikea, rewelacja bo maja chyba z 200 wzorow i kolorow i materialow. Niedawno zamowilam sobie pokrowce na krzesla, zostal material to mi jeszcze biezniki z tego uszyli.
        • sarah_black38 Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 28.11.13, 22:42
          Dekoria szyje, ale dość drogie są te pokrowce. Ja mam ektropa i 3 pokrowce z ikei. Co kilka miesięcy mam dzięki temu ,,nową" kanapę. O wygodzie nie wspomnę.
          • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 29.11.13, 10:24
            Dokladnie, wlasnie w dekorii zamawialam. Tani nie sa, ale ikea oryginalna jeszcze drozsza chyba. Poza tym wybor ogromny.
            My wlasnie sprzedlismy 2 kanapy i fotel z podnozkiem, bo sie "wysiedzialy" i pomimo zmiany pokrowcow nie moglam juz na te meble patrzec.
            • mysiam Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 29.11.13, 10:34
              no własnie zamówić zamierzam w Decorii
              pytanie zadałam,bo na stronie Ikei można sprawdzić ceny ,ale są tylko opcje z pokrowcami,nigdzie nie znalazłam opcji: sama sofa
              Co do jakości sof: opinie są skrajne ,od zachwytów,po mocną krytykę -już sama nie wiem
              szukałam podobnych do Ektorpów u innych producentów,ale albo szukać nie potrafię ,albo nic ciekawego nie znalazłam...
              te sofy mi się zwyczajnie bardzo podobają i stylem będą wg mnie pasować do reszty wyposażenia salonu
              • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 29.11.13, 11:01
                Ja zamawiasz w dekorii to polecam zamowic probki materialow. Niedawno pisalam, ze sprytnie poprosilam kolezanke, ona tez zamowila i w sumie mialam 20 probek. Zwroc uwage na materialy, ewentualnie zadzwon i zapytaj, bo niektore wygladaja i wydaja sie piekne, ale pani od razu mi powiedziala, ze nadaja sie np. na cos tam ale akurat nie na krzesla. Te co zamowilam z jej pomoca sa trwale, ladne i nic sie z nimi w praniu nie dzieje. Po kilku latach wygladaja jak nowe (porownac moge z praktycznie nieuzywanymi bieznikami). Nie wyblakly (co w pokrowcach ikei jest masakryczne) itp.
                • ichi51e Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 29.11.13, 14:49
                  No i bez roblemow ci wszystko wyslali? Bo ja bym chetnie wymienila opakowanie karlandy... Tylko na czuja sie boje...
                  Hmmmm - poogladam jeszcze i moze zadzwonie tam...
                  • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 29.11.13, 16:48
                    Tak, w jednym probniku masz 10 sztuk materialu. Na odwrocie kazdego jest etykietka z dokladnym opisem co to za material, jak prac itp. Materialy do tego probnika wybierasz sobie oczywiscie sama na stronach internetowych. Na jeden adres przysylaja jeden probnik wiec mozesz podac rozne nazwiska i adresy.
                    Wszystko wysylaja bez problemu.
              • podkocem Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 11:54
                EKTORP nie jest zły - miałam 3 lata i po trzech latach sprzedałam za połowę sklepowej ceny, a sofa była użytkowana często gęsto i nie patyczkowaliśmy się z nią (zwłaszcza Młoda).
                • mysiam Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 14:01
                  mam nadzieję ,ze trochę wytrzymawink
                  Bardzo mi się te sofy podobają ,gorej z pokrowcami "ikeowymi",ale jak pisałam zamierzam kupić w decorii.
                  Obecny zestaw rogówka i fotel słuzą nam już ...14 lat -stan techniczny idealny bym powiedziała,ale niestety obicie już się mocno posypało .Myślałam o oddaniu do tapicera ,ale krzyknął taką kwotę ,ze zupełnie się nie opłaca
                  • sarah_black38 Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 14:10
                    > bym powiedziała,ale niestety obicie już się mocno posypało .Myślałam o oddaniu
                    > do tapicera ,ale krzyknął taką kwotę ,ze zupełnie się nie opłaca

Usługi tapicerskie są drogie, myślę ,że sprawna krawcowa uszyłaby dużo taniej. Ja kiedyś na aledrogo kupiłam za stówę pokrowiec ektropa na kanapę rozkładaną, a mam bez funkcji spania. Pani Zosia sprytnie przeszyła na kanapę nierozkładaną. Wzięła 150 zł za usługę.
                • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 17:54
                  O tak, w ogole meble ikea to jakis fenomen. Wlasciwie niewiele (albo wcale) sie traci jak sie je sprzedaje. My nasze meble mielismy jakies 8 lat, nowy fotel kosztuje chyba 190 eur a sprzedalismy go za prawie 100 smile Stare wyblakle pokrowce rozeszly sie jak swieze bulki big_grin
    • anomalia_pogodowa81 Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 18:38
      Ja od ośmiu lat mam nierozkładaną dwupoduszkową Ekeskog i jestem w niej bezgranicznie zakochana. Kłopot w tym, że chyba już jej nie produkują sad
      A ponieważ koty w ciągu tych lat obróciły w nicość pokrowiec na rogach, to od dawna zastanawiam się, jak dopaść nowe pokrycie. No i z nieba spadłyście mi z tym wątkiem dziewczyny smile Już zamówiłam 10 próbek. Zastanawiam się tylko... czy mi się wydaje, czy w tej dekorii osobno się kupuje pokrowiec na, że tak powiem, szkielet a osobno na poduchy? Wówczas z 1,5tys za pokrycie wychodzi, to jakieś szaleństwo... W tej sytuacji chyba faktycznie bardziej się opłaca kupić materiał i zlecić uszycie...
      • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 18:49
        A gdzie to jest napisane?
        Popatrzylam troche, ale nie rzucilo mi sie w oczy cos takiego. Wczesniej zamawialam pokrowce na krzesla wiec to co innego.
        • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 18:55
          SPojrzalam tez jeszcze raz na strone dekorii i sa obie wersje do wyboru z poduszkami i bez.
    • madame_edith Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 21:57
      Ja mam pytanie obok tematu. Fajna ta sofa, bardzo mi się podoba. Ale one się nie rozkładają nie? To by było zbyt pięknesad
      • jematkajakichmalo Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 30.11.13, 22:51
        Ektorpy? Rozkaladaja sie, masz w dwoch wersjach: z funkcja spania i bez.
        • madame_edith Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 01.12.13, 09:09
          Serio? A jest możliwe, żeby na stronie ikei nie było tej informacji?
          Obejrzałam to wzdłuż i wszerz i o opcji spania przy ektorpach nie ma słowa. Albo ja nie umiem szukać sad
          • mysiam Re: EKTORP-sofy z Ikea-pytanie 01.12.13, 11:01
            są obie wersje:
            www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/living_room/10663/
            www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/living_room/10661/
            • mysiam Re: pytanie do jematkajakichmalo 01.12.13, 20:39
              powiedz mi proszę,jak długo czekałaś na próbki materiałów?
              • jematkajakichmalo Re: pytanie do jematkajakichmalo 01.12.13, 22:00
                Jesli mnie pytasz to nie pamietam, bo to bylo kilka lat temu, ale nie wiecej jak kilka dni, bo to zwyklym listem w malej kopercie babelkowej przyszlo (wlasnie znalazlam u nich na stronie, ze do 2 tygodni).
                • mysiam Re: pytanie do jematkajakichmalo 02.12.13, 00:25
                  dzięki
                  też widzę info ,ze do 2 tyg a,le łudzę się ,ze będą wcześniej -fajnie byłoby mieć je do świąt..tzn pokrycia na sofywink
                  • mysiam Re: pytanie do jematkajakichmalo 19.12.13, 17:03
                    no i mam ,a raczej będę miała w niedzielę sofy.Jutro jadę do Dekorii po pokrowce .
                    Tak na marginesie :otrzymałam próbki materiałow-jednak na żywo to wygląda inaczej niż na ekranie.Zatem wybrałam się do Świdnicy (kawałek miałam z Katowicwink) na miejscu wybrałąm zupełnie inny materiał .Zamowiłam i jutro jadę po odbiór .Warto wspomnieć ,gdyby któras z Was chciała zamawiać :opłaca się telefonicznie zamawiać w sklepie stacjonarnym -mają 10% taniej niż ceny w sklepie internetowym .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka