Dodaj do ulubionych

Co uprawnia do bycia Polakiem?

29.11.13, 10:22
tak sie zastanawiam...
dzis uslyszalam podczas dyskusji w pracy (wiem, wiem o polityce sie nie dyskutuje) ze delikatnie mówiac jesli mi sie cos nie podoba w PL ( a kraj kocham, mniej polityków, mentalnosc etc) to moge przeciez wyjechac do SWOJEGO kraju.
Niby wszystko w atmosferze smiechu i zartów ale jakis niesmak pozostal.
Co uprawnia do bycia Polakiem? Miejsce urodzenia? - urodzilam sie w Polsce, rodzice? jedno jest Polakiem, drugie sie zasymilowalo tak to ujmewink czesto jezdzimy do kraju ojca, do rodziny o czym znajomi wiedza.
Ponoc dodatkowo mam latwiej ze wzgledu na swoje pochodzenie, niestety nie dowiedzialam sie skad ten pomysl bo pne sie po szczeblach kariery (jak to pieknie brzmi) sama bez koneksji.

Obserwuj wątek
    • feleedia Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:25
      Jaką karierę robisz?
      • mx3_sp bliżej nieokreśloną, jak reszta tutaj. n/t 29.11.13, 10:27
        • gazeta_mi_placi Re: bliżej nieokreśloną, jak reszta tutaj. n/t 29.11.13, 13:10
          10/10
      • camperbamper Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:30
        he he kariere? smieszy mnie to okreslenie smile jestem fotografem wiec zarzuty dot. zwiazku z pochodzniem sa z d... wziete a piszac o karierze mialam na mysli jakies tam drobne osiagniecia na tym polu. pracuje w agencji reklamowej.
        • feleedia Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:39
          Znaczy się awansujesz i dali ci nikona zamiast dotychczasowej idiotenkamery? na kolejnym szczeblu kariery dadzą dłuższy obiektyw?
          • ma_dre Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:42
            no i co ten twoj uszczypliwy belkot ma wspolnego z tematem?
            • feleedia Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:43
              Tyle samo co twoje bełkotliwe pytanie big_grin
              • triismegistos Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:49
                Ja pie... jaką trzeba być sfrustrowaną kretynką, żeby wklejać takie uwagi?
                • feleedia Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 11:07
                  Taką samą jak ty forumowa dyżurantko big_grin
              • nickbezznaczenia Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 14:49
                Tutaj masz trochę sera:

https://tiny.pl/qr6m6
          • topo-lina Pytanie do Feleedia 29.11.13, 10:43
            Jak sie ma do tematu watku twoj zjadliwy komentarz?
          • camperbamper Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 11:13
            na nastepnym- baterie do aparatu i ladowarke.
            Sprzet mam jednak swój smile
          • to_ja_tola Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 11:37
            O widzisz...podejscie ematki...załosne.
            • morgen_stern Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 14:11
              Jeśli to feleedia vel papalaya to nie żadna "ematka" tylko "ecymbał", sfrustrowana męska pipa, która tu spędza całe lata wypisując tylko i wyłącznie złośliwości i dop..anki, nic, absolutnie nic więcej. Strach pomyśleć, jaki żałosny, zakompleksiony pokurcz musi się kryć pod tym nikiem i jakie żałosny musi mieć żywot.
              • edelstein Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 15:45

To jest stara forumka,ktora folguje sobie pod innym nickiem zeby imidzu sobie nie zepsuctongue_out
    • cherry.coke Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:39
      No to tamten to nawet nie "twoj" kraj, tylko ewentualnie twojego ojca.
      Buractwo i tyle.
      • aqua48 Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:43
        Jak się chce psa uderzyć to kij zawsze się znajdzie. Jednemu wyciągną obce pochodzenie, innemu pradziadka w Wermachcie, trzeciemu nie tą religię, albo zbyt kosmaty berecik, a czwartemu tuszę, albo brak tuszy. Nie ma się co przejmować.
        • ichi51e Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:51
          Dokladnie. A jak sie nic nie da syciagnac w ww to pewnie Zyd.
    • jdylag75 Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:51
      Ja często zastanawiam się kto to jest "prawdziwy Polak", snu mi to z powiek nie spędza, ale ciekawa jestem.
      • sanrio Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 13:15
        ależ to jest proste: osoba z dziada pradziada Polaka zrodzona i pochodząca z terenów Polski. I to najlepiej z takich, gdzie żadne zmiany terytorialne nie następowały ani zaborca za bardzo się nie panoszył.
        I tu jest problem, bo okazuje się, że gro Polaków ma pochodzenie a to niemieckie, a to rosyjskie, a to żydowskie, a to austriackie itp. itd. w związku z zaborami lub migracjami ludności.
        • joa66 Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 14:20
          Nie wspominając o sytuacjach gdzie nie wiadomo jak się prababka prowadziła .
    • lady-z-gaga Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 10:58
      W pracy (a więc wsrod ludzi, ktorych znasz i wiesz, czego się spodziewać) wdajesz się w dyskusję polityczną (prawdopodobnie ostrą) i dziwisz się, że argumenty poniżej pasa padają?
      zachowanie naiwnie-prowokacyjne, jak i ten wątek
      • camperbamper Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 11:11
        nie byla to wcale ostra dyskusja...wiesz rozmawia sie w sumie na rozne tematy nie tylko nt tego co aktualnie w Zarze smile, pogodzie i co serwuja w knajpie "na dole".
        Poprostu "omówienie" ogolne sytuacji polit. i wcale nie ja bylam prowodyrem tej rozmowy poprostu uczestnikiem.
        Zachowanie naiwne, prowokacyjne , watek takze - w ktorym miejscu?
      • olena.s Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 11:30
        Naprawde uwazasz, ze udzial w dyskusji o polityce uprawnia adwersarzy do uzywania takich argumentow? A kto o tym wie i nie akceptuje to naiwniak lub prowokator?
        • ichi51e Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 12:51
          Moze oni z zazdroscia mowili? W sensie "ty to zawsze mozesz z tad uciec nie to co my biedaki cebulaki... Gdzie my sie biedni podziejemy~~~~"
    • riki_i Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 11:16
      Uprawnia głównie stan duszy. Aczkolwiek gdy się wygląda jak ten Pan i ma jego poglądy, to w odbiorze społecznym bywa różnie.
      • mdro Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 12:01
        A jeśli ma podobną kolorystykę i prawicowe poglądy, to jak to będzie z odbiorem społecznym?
      • dorotanna Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 12:31
        ale co jest niehalo z Legierskim?

a poza za tym jakie znaczenie ma dla dorosłego człowieka odbiór społeczny tego co robi i myśli jeśli ma do tego przekonanie? (zakłądając oczywiście że ten odbiór społeczny to co najwyżej nieprzychylne komentarze, nic ostrzejszego)
    • oqoq74 Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 11:53
      Tia, ostatnio głośno jest wypowiedzi "prawdziwych Polaków" o tym kto jest Polakiem.

W tym tygodniu zakończył się program Top Chef. Wygrał Martin, pochodzenia argentyńskiego.
      Ile komentarzy w sieci się pojawiło, że to polski program dla Polaków i jak on mógł wygrać.

Moim zdaniem chore to.

W jednym i drugim wypadku - czujesz się Polakiem, to nim jesteś. A krytykować sytuację polityczno-gospodarczą każdy może.

• misiu-1 Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 13:37
      camperbamper napisała:

> Co uprawnia do bycia Polakiem? Miejsce urodzenia?

Nie. Poczucie wspólnoty z Polską - z narodem, jego historią, tradycją i kulturą.
      Jeśli oglądasz zawody sportowe, w których rywalizują ze sobą reprezentacje Polski i kraju Twojego ojca - której życzysz zwycięstwa? Jeśli byłabyś ministrem rządu negocjującym umowę handlową między Polską a krajem Twojego ojca - interesy którego kraju będziesz stawiać na pierwszym miejscu?
      • hugo43 Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 13:50
        do bycia polakiem uprawnia tez 3 lata malzenstwa z obywatelem/lka rp.do niedawna prawie z automatu dawali,teraz ponoc troche sie krytera zaostrzyly,m.in. jest jakis sprawdzian jezykowy.na szczescie nie wszyscy z tej okazji korzystaja,m.in moj maz,ktory obywatelem pl zostac nie chcesmileale wielu takich nowych obywateli ,po odbiorze dowodu i nowego paszportu od razu nawiewa na zachod,nie baczac na swa rodzine i dzieci polskie,po prostu,rozplywaja sie we mgle,glownie francuskiej,ci nowi polacysmile
    • morgen_stern Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 14:13
      Mam nadzieję, że nie dożyję chwili, w której ktoś zupełnie serio nazwie mnie "prawdziwą Polką".
      • arista80 Re: Co uprawnia do bycia Polakiem? 29.11.13, 14:48
        We Włoszech x lat temu Miss Italia wygrała dziewczyna o innym pochodzeniu. Ojej ale było dużo głosów sprzeciwu (głównie od żeńskiej części, facetom jakoś ten wybór nie przeszkadzał), jak to możliwe, aby taki konkurs wygrała dziewczyna, która nie jest Włoszką. Jednak od tego momentu cudzoziemcy mieszkający we Włoszech w coraz bardziej aktywny sposób zaczęli brać udział w życiu kulturalnym, społecznym kraju. W tej chwili osoba o ciemnej karnacji nie jest już żadną nowością, a parę razy nawet zdarzyło się że obcokrajowiec wgrał jakiś teleturniej pokazując tym samym, że jego wiedza i "bycie na czasie odnośnie tego co się dzieje we Włoszech i nie tylko" nie odbiega a może nawet jest lepsza od wiedzy jego rdzennych mieszkańców.
        Co uprawnia do czucia się obywatelem danego kraju? Identyfikowanie się nim, wczucie się w to co się dzieje. Idąc na plac zabaw widzę pełno dzieciaków z innych krajów, które już nie chcą mówić w swoim ojczystym języku tylko po włosku. Bo mają włoskich kolegów, grają z nimi w piłkę, chodzą razem do szkoły itd....większość tych dzieci swój kraj pochodzenia zna jedynie z opowiadań rodziców, nie byli tam nigdy lub jedynie jako malutkie dzieci a teraz już niewiele pamiętają. Ich ojczyzną są Włochy, bo tu mieszkają, uczą się, mają kolegów i wiodą swoje życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka