01.12.13, 00:19
Umówiliśmy się z mężem, ze nie kupujemy sobie prezentów. Mamy tak od paru lat- nie kupujemy sobie prezentów na urodziny/imieniny/rocznice/gwiazdkę itp.
Po prostu jak któreś z nas o czymś marzy to drugie to marzenie realizuje tak po prostu bez okazji.
Taka umowa budzi spore zdziwienie wśród rodziny i znajomych- że jak to tak? zwłaszcza moja mam ciągle pyta co dost5ałam od M. i dziwi się, ze mamy taką umowę.
A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Prezenty 01.12.13, 00:41
      A u nas tak samo. smile

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
    • jola-kotka Re: Prezenty 01.12.13, 00:45
      Nie no sory są okazję,które świadczą o pamięci,miłości itp. Daje i chce dostawać prezenty niespodzianki. Marzenia to ja sama sobie spełniam umiem pojechać do sklepu,polecieć do innego kraju tam kupić i z tego mam też frajde mnie musi mnie nikt wyręczać.
      • anka_na_sankach Re: Prezenty 01.12.13, 12:27
        CHCE DOSTAWAĆ... jak to zabrzmiało. A co jak partnera kiedyś nie będzie stać na więcej niż uścisk dłoni? Poszukasz świecidełek gdzie indziej?
      • melancho_lia Re: Prezenty 01.12.13, 12:37
        Żeby wyrazić pamięć niepotrzebne są rzeczy materialne. To, że nie dajemy sobie prezentów nie oznacza, ze o takich datach nie pamiętamy.
        • anka_na_sankach Re: Prezenty 01.12.13, 12:40
          Dokładnie. Prezenty dają i przyjmują tylko materialiści. Którzy CHCĄ DOSTAWAĆ.
    • angazetka Re: Prezenty 01.12.13, 01:22
      Jak dla mnie prezent to sposób zaznaczenia szczególności danego dnia, więc idea niedawania sobie prezentów w różne święta do mnie nie przemawia.
      • czerwony_nos_rudolfa_2013 Re: Prezenty 01.12.13, 10:38
        U nas normalnie smile
    • antyideal Re: Prezenty 01.12.13, 11:40
      U mnie w domu prezenty dawalo sie symbolicznie lub wcale,
      temat po prostu nie istnial i w swietle tego, co czytam na ematce w okolicach swiat,
      sto watków o prezentach, wypominania nietrafionych itd, jestem wdzieczna, ze
      tej manii prezentowej we mnie nie zaszczepiono i spie spokojnie.
    • saszanasza Re: Prezenty 01.12.13, 11:45
      Nie kupujemy sobie nawzajem, ale ja sobie kupujębig_grin
    • lady-z-gaga Re: Prezenty 01.12.13, 11:51
      >Po prostu jak któreś z nas o czymś marzy to drugie to marzenie realizuje tak po prostu bez okazji.

no własnie to robimy, tylko że z okazji swiąt albo imienin.
      jak ja o czymś marzę, to mówię i mąż mi kupuje, albo daje kasę
      a jak ja marzę, żeby mąż miał nową koszulę albo krawat, to kupuję jemu
      on sam nie odczuwa żadnych potrzeb big_grin
    • mindtriper Re: Prezenty 01.12.13, 12:09
      Dajemy sobie prezenty.
      Ale nie dziwuję się, kiedy ktoś ma inaczej.
      Aha. I nie zakładam na ten temat wątku.
    • anka_na_sankach Wreszcie 01.12.13, 12:25
      melancho_lia napisała:

> Umówiliśmy się z mężem, ze nie kupujemy sobie prezentów. Mamy tak od paru lat-
      > nie kupujemy sobie prezentów na urodziny/imieniny/rocznice/gwiazdkę itp.
      > Po prostu jak któreś z nas o czymś marzy to drugie to marzenie realizuje tak po
      > prostu bez okazji.
      > Taka umowa budzi spore zdziwienie wśród rodziny i znajomych- że jak to tak? zwł
      > aszcza moja mam ciągle pyta co dost5ałam od M. i dziwi się, ze mamy taką umowę.
      > A jak u Was?

Wreszcie jakiś normalny post. Wreszcie jakiś przejaw normalności. Ale pamiętaj, że jesteś wrogiem systemu, bo nie napędzasz dochodu galerii handlowych w okresie świątecznym, który już trwa.

U nas? U nas tak samo. Sami dla siebie jesteśmy prezentami.
      • jematkajakichmalo Re: Wreszcie 01.12.13, 12:31
        U nas podobnie. I to, ze ktos nie daje prezentu w dany dzien nie oznacza, ze o tym dniu/o tej osobie zapomnial (jak ktos zasugerowal).
        Skladamy sobie zyczenia i juz. Jak akurat jest cos co sie tej osobie podoba to dobrze, to dostaje te rzecz, jezeli nie to na sile nie ma co wymyslac.
      • czerwony_nos_rudolfa_2013 Re: Wreszcie 01.12.13, 12:48
        anka_na_sankach napisała:

> jesteś wrogiem systemu, bo nie napędzasz dochodu galerii handlowych

Rozumiem, że to jedyny sposób obdarowania najbliższych - szał zakupów w galerii...
        No jeśli nikt Ci nie pokazał, że można inaczej, to twoje stanowisko przestaje mnie dziwić...

Ale ostatecznie to ograniczenie jak każde inne - w sumie pozostaje współczuć tongue_out
        (i wiem, niepotrzebne Ci moje współczucie an i niczyje - w swoim ukierunkowaniu na Wartości jesteś zbyt butna i dumna, żeby starać się ogarnąć coś więcej niż czubek własnego nosa, moralnie zadartego aż do Nieba prawdopodobnie smile )
        • anka_na_sankach Re: Wreszcie 01.12.13, 12:57
          czerwony_nos_rudolfa_2013 napisał(a):

> anka_na_sankach napisała:
          >
          > > jesteś wrogiem systemu, bo nie napędzasz dochodu galerii handlowych
          >
          > Rozumiem, że to jedyny sposób obdarowania najbliższych - szał zakupów w galerii
          > ...
          > No jeśli nikt Ci nie pokazał, że można inaczej, to twoje stanowisko przestaje m
          > nie dziwić...

To była ironia.
          • czerwony_nos_rudolfa_2013 Re: Wreszcie 01.12.13, 13:07
            Czyli w rzeczywistości jesteś zwolenniczką obdarowywanie bliskich licznymi prezentami, tylko sprytnie to zamaskowałaś? wink
    • solejrolia Re: Prezenty 01.12.13, 12:30
      jeśli Wam tak pasuje, no to ok.

mój mąż też by tak chciał.
      a ja nie wyobrażam sobie tego.
      oczywiście, bez okazji możemy, i kupujemy sobie na wzajem różne rzeczy,
      ale miłe jest również z powodu okazji otrzymać jakiś upominek. nie musi być nic wielkiego, może być symbolicznie, ale jednak niech będzie.
      • anka_na_sankach Re: Prezenty 01.12.13, 12:41
        Może tym upominkiem być kromka z twarogiem?
    • attiya Re: Prezenty 01.12.13, 14:28
      robimy prezenty, nie widzę powodu aby nie robić
      co nie znaczy, że i z okazji bez okazji możemy się obdarować
      okazje są po to aby się obdarowywać
    • asia06 Re: Prezenty 01.12.13, 14:59
      Też tak mamy. Z tym, że jak czeg potrzebuję, to sobie to sama kupuję, a nie proszę męża. To jeszcze wygodniejsze.
    • grave_digger Re: Prezenty 01.12.13, 15:06
      Robimy sobie prezenty z okazji i bez okazji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka