Dodaj do ulubionych

Tak na szybko - pomysly na...

06.12.13, 17:35
zawabe w 2 dziewczynkami 5 i 6 lat smile
ja juz nie wiem co mam im wymyslac, a czuje, ze za chwile znowp przyjda wink

Bawia sie troche w pokoju, ale co chwila przybiegaja. Problem nie w samym wymyslaniu zabaw tylko w tym, ze im sie wszystko nudzi uncertain
Zaproponowalam gre planszowa - po 5 minutach przerwaly i pobiegly, bo nudne
Za chwile ukladalysmy puzzle - to samo
Potem bawilysmy sie w szkole, ja im cos tam niby zadawalam, tez nudne (dla tej starszej to faktycznie moglo byc nudne, bo ona juz w pierwszej klasie i wszystko zna)
Czytanie - nuda...

Blagam Was matki pomozcie, bo jeszcze dobre 3 h zabawy przed nami smile
Obserwuj wątek
    • jematkajakichmalo Re: P.S. 06.12.13, 17:37
      Aha, proponowalam, ze posluchamy muzyki i potanczymy - to stwierdzily, ze MOZE pozniej wink

Malowac tez nie chca wiec cycki opadaja ...
      • iwoniaw Re: P.S. 06.12.13, 17:39
        A jakieś lubiane zabawki mają?
      • pearlinee Re: P.S. 06.12.13, 17:40
        takim pannicom zabawy wymyślac? wink
        nie znoszę takich dzieci, które się nie potrafią chwilę sobą zająć, w końcu są we dwie. Im bardziej będziesz wymyślac, tym one bardziej będą znudzone. Olej, zignorowane w końcu wymyślą sobie jakąś zabawę.
      • blablanie Re: P.S. 06.12.13, 17:44
        Jeśli masz jakieś kartony dość duże to zróbcie domek dla lalek-ściany z kartonów,meble-niech kleją łóżko-zróbcie okna-niech pomalują z zewnątrz i wewnątrz,jakieś szmatki to będą dywany,z pudełka po danio można wyciąć stół,itd.
        Albo nawlekanie makaronu gwiazdki na sznurek i robienie korali,bransoletki
    • mamusia1999 Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 17:40
      pozwol im sie ponudzic. nie umra od tego, nude da sie zniesc. za to z nudy powstaja czasem bardzo fajne pomysly na zabawe i inne projekty. o ile nie ejstes platna modreatorka tych zabaw.
      • jematkajakichmalo Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 17:45
        Dodalabym o ile w tej nuszie nie wymysla malowania scian big_grin wink

One sie same tez bawia i to super. Juz od 3 tygodni odliczaly dni do spotkania. Maja lalki/bobasy, wozek i wszystkie akcesoria, maja barbie, dlugo zajete byly w lazience gdzie jest rozlozony basenik i lalki plywaja... wink
        Ale dzis tak wypadlo, ze spedzaja ze soba kilka godzin (starsza jest pod nasza opieka) i od czasu do czasu wpadaja do pokoju znudzone.

Ostatnia deska ratunku bedzie pieczenie czegos tam, albo robienie nalesnikow na kolacje, ale to jeszcze troche czasu.
        • pearlinee Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 17:50
          no to skoro się lubią to zostaw je w spokoju, chyba już zbyt duże są na malowanie po ścianach, toż to 5-6 latki! moja 6-latka już do szkoły chodzi wink Jak przychodzą do niej koleżanki zamykają się w pokoju i się bawią. Tym bardziej jak się nie widzi z jakąś długo. Jedna taka była co mi zawsze zawracała tyłek ale ją spławiłam wink Rozumiem 3-latkom organizować zabawę ale nie takim pannicom. Wyczuły cię poprostu i testują Twoją pomysłowość.
    • rhaenyra Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 17:42
      w chowanego
      one sie chowaja a ty zaczynasz szukac po 3 godzinach tongue_out
    • peggy_su Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 17:45
      e tam same niech sobie wymyślają smile
    • ichi51e Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 17:51
      Sklep? Hotel?
    • run_away83 Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 18:04
      Przykryj stół kocem i powiedz że to jaskinia/domek/stacja kosmiczna/namiot. Możesz im jeszcze dać latarki.

Daj klej, nożyczki i papier (stare kolorowe gazety świetnie się nadadzą) i niech robią łancuch na choinkę.

Daj im kilka-kilkanascie kolorowych apaszek i cienkich szalików, pokaż jak można toto zawiązać w pasie, na ramionach czy na głowie i niech się bawią w przebieranki.

Daj im po trochu suchej kaszy, ryżu i surowego makaronu, jakieś plastikowe łyżeczki, miseczki i kubeczki i niech się bawią w gotowanie.
      • jematkajakichmalo Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 19:08
        run_away83 napisała:

>
        >
        > Daj im po trochu suchej kaszy, ryżu i surowego makaronu, jakieś plastikowe łyże
        > czki, miseczki i kubeczki i niech się bawią w gotowanie.

Juz myslalam, ze mam im kazac to liczyc big_grin
        >
        >
        • run_away83 Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 21:21
          Też można wink
    • vre-sna Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 18:12
      Wyszłabym z dziewczynkami na śnieg. Pierwszy w tym roku - u nas akurat wieje w normie.
      • jematkajakichmalo Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 19:07
        U nas leje i zero sniegu. Wichura taka, ze leb urywa, jedyny plus, ze mi przepieknie posprzatalo/wawialo wszystkie liscie z ogrodu big_grin
    • memphis90 Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 18:15
      daj im swoje kosmetyki i niech się malują
    • mvszka Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 18:24
      jest was trzy - idealna sytuacja do grania w gumę, kiedyś w to dziewczynki non stop grały ( no fakt, że raczej nie w domu) albo stara dobra zabawa w chowanego
    • panna.w.paski Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 19:21
      Podrzucam:

Malowanie - Ty rysujesz jakąś figurę geometryczną/esyfloresy, niemówiąc im, co to jest a one muszą dokończyć rysunek tak, jak podpowiada im wyobraźnia

Zagadki - mogą między sobą zadawać sobie zagadki o zwierzętach, w stylu "Co to za zwierzę, które ma grzywę i ryczy?". Pamiętam, że moja siostra chciała się w to bawić godzinami..

Zabawa w szkołę z lalkami/misiami, łącznie ze stworzeniem dziennika, planu lekcji, nadania zabawkom uzdolnień. Moje misie robiły świetnie salta w powietrzu na lekcjach wf-u a Barbie przodowała w śpiewaniu "Wlazł kotek na płotek" na muzyce. Miałam dzięki temu samych prymusów wink

Zabawa w chowanie przedmiotów ciepło/zimno - choć tutaj mogą być problemy z określeniem, gdzie jest naprawdę ciepło, a gdzie zimno

Zabawa w teatr - możesz zażyczyć sobie, żeby przygotowały dla Ciebie małą sztukę, odegrały scenkę, zrobiły kostiumy, przygotwały scenę i widownię etc.
    • jematkajakichmalo Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 21:30
      Dzieki za wszystkie pomysly, czesc na pewno wykorzystam tez nastepnym razem.
      My w koncu pieklysmy ciasteczka. Dziewczyny same ugniataly, wycinaly a potem ozdabialy, chyba ze 2 h w kuchni siedzialy smile
      Potem robilysmy jeszcze nalesniki na kolacje
      • naomi19 Re: Tak na szybko - pomysly na... 06.12.13, 21:38
        moja corka (5) ma najlepsza kolezanke rok starsza wlsanie
        i najpierw z emocji zaczynja sie kłocic- nie jestes moja najlepsza kolezanka!
        musze je najpierw godzic
        a potem sie kochaja
        rozkladam namiot na srodku pokoju i to jest ich szpital
        rodza w nim dzieci albo lecza psa
        potem przybiegaja glodne
        jedza i pija
        potem ogladaja bajki
        staly schemat
        czasem robimy cos razem np wielki dom z kartonu, ale poniewaz nie przepadam za kolezanka corki najczesciej mowie, ze bardzo boli mnie glowa i musze troszke polezec w sypialni i prosze mi nie przeszkadzac suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka