11.12.13, 18:07
i urodzinysad co byscie zrobily z prezentami dla jubileusza ?)
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: Wigilja 11.12.13, 18:10
      dla kogo?
      Jubilata a raczej solenizanta, chyba.
    • marianna72 Re: Wigilja 11.12.13, 18:12
      chyba jubilata albo solenizanta , zalezy ile ma lat
      • agaeva Re: Wigilja 11.12.13, 18:14
        Solenizantka 35 lat
        • marychna31 Re: Wigilja 11.12.13, 18:19
          Moja najlepsza przyjaciółka 24.12 ma urodziny i imieniny. Daję jej jeden większy prezent albo trzy drobniejsze- różnie. Nigdy nie wyglada na urażona czy rozczarowanąwink
      • burina Re: Wigilja 11.12.13, 18:47
        Solenizant to osoba, która obchodzi danego dnia imieniny lub urodziny; jubilat z kolei to osoba lub instytucja, która obchodzi jubileusz.

BŁĘDNIE: Stosowanie wyrazów wymiennie lub na odwrót.

DLACZEGO TAK?: Solenizant pochodzi od łacińskiego słowa solennis, które oznacza coś uroczystego, dorocznego. Solenizantem jest więc obchodzące dziś pierwsze urodziny Słowo dnia (hip hip hurra!), ale też każdy inny świętujący swoje urodziny – może to być dwulatek, ale też emeryt. Jubilat z kolei to osoba, instytucja czy np. miasto obchodzące jubileusz, czyli znaczącą rocznicę jakiegoś wydarzenia: narodzin, utworzenia, rozpoczęcia pracy, zawarcia związku małżeńskiego etc. (od łac. annus iubilaeus – rok jubileuszowy). Zwyczajowo jubileusz to rocznica okrągła, kończąca się zerem lub piątką.[url=http://slowodnia.wordpress.com/2010/12/21/solenizant-vs-jubilat/]Tekst linka[/url]
        • ichi51e Re: Wigilja 11.12.13, 21:32
          O jak pieknie wylozone.
          Ewa urodzona w Wilie. Rano prezenty urodzinowe wieczorem wigilijne.
          • totorotot Re: Wigilja 12.12.13, 00:54
            ichi51e napisała:
            > O jak pieknie wylozone.
            > Ewa urodzona w Wilie. Rano
            prezenty urodzinowe wieczorem
            wigilijne.

No ba. Przysługuje dyspensyjka i można dziabać od rana smile
        • pepsi.only Re: Wigilja 11.12.13, 21:43
          o, a ja stosowałam tak:
          imieniny-solenizant
          urodziny-jubilat.
          to dobrze? czy popełniałam błąd?
        • loola_kr Re: Wigilja 12.12.13, 15:28
          z tego wynika, że solenizant obchodzi imieniny a jubilat urodziny.
    • a1ma Re: Wigilja 11.12.13, 18:19
      ojp.

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2579819 !!!!!!!
    • z_lasu Re: Wigilja 11.12.13, 18:33
      A widzicie się wyłącznie przy Wigilii? Jeśli widzicie się np. rano, to prezent urodzinowy wręczyłabym rano. Jeśli tylko na Wigilii to też urodzinowy wręczyłabym, świąteczny położyła pod choinką.
    • attiya Re: Wigilja 11.12.13, 18:36
      a co to jest wigilja? i dla jakiego jubileusza?
      • przystanek_tramwajowy Re: Wigilja 11.12.13, 21:09
        attiya napisała:

> a co to jest wigilja? i dla jakiego jubileusza?

Nastia i Jubileusz to jej dzieci. Urodziły się w miejscowości Wigiliję.

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
    • to_ja_tola Re: Wigilja 11.12.13, 21:38
      Ja mam urodziny 25 tego.Nauczyłam juz bliskich ze mają byc dwa prezentywink A jak?smile
      Syn ma imieniny w wigilie i nie wiem jak to rozwiąże kiedyś? Bo narazie on jest mały i nie wie co to imieni y. Z drugiej strony my imienin w ogóle nie obchodzimy.
    • angazetka Re: Wigilja 11.12.13, 22:33
      Mój brat ma imieniny w Wigilię, moja mama urodziny w przeddzień - oczywistym jest, że prezenty dostają oddzielnie z obu tych okazji. Dlaczego mieliby być poszkodowani?
      • totorotot Re: Wigilja 12.12.13, 00:55
        Wigilię, moja mama urodziny w
        przeddzień - oczywistym je
        > st, że prezenty dostają
        oddzielnie z obu tych okazji.
        Dlaczego mieliby być posz
        > kodowani?

A dlaczego wszyscy inni mają być poszkodowani i nie mogą sobie przyoszczedzic?
        • angazetka Re: Wigilja 12.12.13, 01:03
          Czy celem twego żywota jest przyoszczędzenie na dniach ważnych dla najbliższych?
          Bo moim nie.
          • totorotot Re: Wigilja 12.12.13, 01:11
            Czyż nie uraduje Twoich bliskich fakt, że mają tak roztropna bo oszczędna krewną?
    • jak_matrioszka Re: Wigilja 11.12.13, 22:41
      A pozostalym doroslym tez kupujesz prezenty pod choinke? Bo jezeli tak, to i jubilatce powinnas, a jezeli nie, to problemu nie ma. Wyjatkiem moze byc sytuacja, kiedy trafiasz cos bardzo w guscie jubilatki za kwote przekraczajaca to co chcialalabys wydac na jedna okazje, wtedy z okazji urodzin kwiatki (zeby nie zupelnie z pustymi rekami), a prezent wigilijny bardziej wypasiony pod choinke.
    • totorotot Re: Wigilja 12.12.13, 00:50
      To się rozsiadam smile
    • morekac Re: Wigilja 12.12.13, 08:35
      Mama moja, jako wigilijna solenizantka, dostaje 2 prezenty.
      • dors_venabili Re: Wigilja 12.12.13, 09:24
        Mam urodziny 23. Wywalczyłam sobie dwa prezenty. Wystarczy, że nie spędzę nigdy urodzin leżąc brzuchem do góry, to jeszcze mam być na prezentach poszkodowana wink.
        • z_lasu Re: Wigilja 12.12.13, 09:47
          Mój dziadek to dopiero miał przegwizdane. Urodził się w samą Wigilię, to mu Adam dali big_grin

• edelstein Re: Wigilja 12.12.13, 09:36
      Piekny poczatek watku.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
    • esr-esr Re: Wigilja 12.12.13, 09:42
      abstrahując od kontrowersji wpisu założycielskiego:

ewa, urodzona w drugi dzień świąt, do tego mąż adam - każda okazja to osobny prezent, czyli 24ego dostaje dwa prezenty, mąż też i 26ego jeszcze jeden.
    • lily-evans01 Re: Wigilia 12.12.13, 12:38
      Nie wiedziałam, że sama uroczystość dostaje prezenty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka