Dodaj do ulubionych

Tanie prezenty.

11.12.13, 22:37
Apropo wątku -nie cieszą mnie święta,
Czy te mniej wartościowe prezenty zawsze muszą być be.
Mamy 200 zł i 4 prezenty do kupienia,np.dla kobiety 30 lat,dla kobiety 50 lat,dla chłopaka 16 lat i mężczyzny 40 lat.
Zainteresowań nie znamy staramy się aby to były w miarę uniwersalne prezenty i takie aby nikt nas nie wyśmiał.
Kulturalny człowiek tego nie zrobi,ale jak widać stykamy się z takimi przypadkami kiedy bywa inaczej.
Wasze pomysły na te prezenty jakie by były?
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 22:45
      200 zl na prezenty dla kogos kogo nie znasz?
      mi by sie nie chcialo
      jezeli ma byc symbolicznie kazdy dostalby po eleganckich pralinkach ew stosunkowo dobrym winie
      i koniec
      • jola-kotka Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 22:53
        Nie no zakładamy,że te osoby znamy ale nie na tyle,żeby dokładnie wiedzieć co by chciały dostać.
        • bei Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:02
          Może breloczki z Philippi albo gadżety z Troiki?
    • drosetka Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:01
      50 zł na osobę to całkiem całkiem, może wyjsc fajny prezent, tylko cokolwiek żeby wiedzieć o danej osobie...
      kobieta 30 letnia- jakiś fajny bibelot do domu, świecznik, figurka anioła, jeśli zupełnie nie znasz upodobań, to może komplet poscieli? można teraz w tych róznych biedronkach i lidlach dorwać porzadny komplet w takiej cenie
      kobieta 50 letnia- zegarek, szal, rękawiczki skórzane, komplet kosmetyków, filiżanki , albo jedna filiżanka jakaś fajna plus dobra kawa lub herbata z róznych stron świata na wagę.....
      mężczyzna 40 lat- może album- książka cuda swiata, albo cuda natury? moze saszetka skórzana na dokumenty, dobry alkohol, choć ja takich prezentów nie uznaję pod choinkę.. albo woda kolońska typu adidas, czy gillete
      chłopak 16 lat- możliwości wiele ale cokolwiek wiedzieć tzreba... gra na komputer, książka Zwiadowcy - taka seria dla nastolatków, może czapka z daszkiem?T-shirt z firmowego sklepu?moze scrabble, albo inna gra planszowa, wybór teraz przeogromny
      • bei Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:03
        Tchibo w prezentach wystawilo conieco, zajrzyj do czerwonej maszyny, może na westwing lub achica....
        • jola-kotka Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:11
          To nie ja mam kupować,chodzi o udowodnienie,że tanie prezenty nie muszą straszyć.
          • drosetka Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:20
            to kto ma kupowac, nie rozumiem... w każdym razie u nas w tym roku też raczej skromnie, i dogadalismy sie z rodzicami że robimy prezenty za ok 50 zł, do tego zeby zminimalizować i nie robic każdemu prezentu losujemy osobę której robimy prezent, także ja z mężem mamy dwie osoby dorosłe do obdarowania plus oczywiście dzieci, ale nasze własne tylko wiec tu możemy zaszalec- swoim dzieciom nie żałujęwink a prezenty za 50 zł ? mozliwości jest masa , tylko potzreba trochę kreatywności i wyobraźni a nie iść dwa dnie przed wigilią do sklepu i na szybko kupować byle co. Dla bliskiej osoby np kalendarz z rodzinnymi fotografiami, ja kiedyś zrobiłam album ze zdjeciami wnuków, dla dziadków, prezent szalenie im się podobał. Teraz dla mamy robię lampki nocne w stylu prowansalskim, można tanio na tablicy kupić wszystko co potzrebnew sumie mnie dwie lampki wykosztują ok 80 złsmile
          • bei Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:21
            Tani......do jakiej sumy jest tani?smile
            Dla Ciebie 50 pln to tani, dla innych może to być bardzo drogi.

Dopoki nie jest to przedmiot nieestetyczny, niuszkdzony ( chyba, ze uszkodzenie to znamię historyczne na starym przedmiocie dla kolekcjonera), dopoki to nie jest tandeta ( chyba, ze jest to eksponat dla zbieracza kiczu) to nie zwracamy uwagi na fundamenty finansowych wartości.
            Mogę dostać kamyk znaleziony na plaży z pieczątką odcisku palca i będę cieszyć się z oryginalnosci prezentu.
      • lady-z-gaga Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 08:38
        za 50 zł nie kupisz kompletu pościeli, zegarka, szala, rękawiczek skórzanych, kompletu kosmetykow ani nawet eleganckiej filizanki
        tzn kupisz, ale jakis bazarowy lub marketowy badziew, a to jest totalnym obciachem dla ofiarodawcy i o wiele lepiej kupic dobra kawę, herbatę albo słodycze
        • a.nancy Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:37
          właśnie.
        • werualta Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 11:27
          szala za 50 zł nie kupisz???
          no, proszę nie przesadzaj..
          Sama dla siebie zakupiłam szaliki po 35 i 38 zł w październiku. I to takie super! A teraz ceny wahają się od 25 zł wzwyż. Do 50 zł spokojnie kupi się. Bez przesady! smile
          • a.nancy Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 16:23
            szal to nie to samo co szalik.
        • stara-a-naiwna Re: Tanie prezenty. 13.12.13, 12:19
          pościel bawełnianą można kupić za 50zł
          w ikea albo w tesco (wbrew pozorom ta tescowa jest całkiem estetyczna i przyzwoita)

i według mnie to fajny prezent (na pewno lepszy niż durnostojka)

kobiecie "30" można dać kosmetyki
          używam (bo dużo osóz z forum polecało) krem dermedic emolient
          www.ceneo.pl/17213766
          normalnie kosztuje 23zł (w superfarmie)
          do tego dodać żel do mycia twarzy i będzie o.k

kobiecie "50" pościel albo coś do kuchni
          w tk maax widziałam ostatnio rękawice, może dorzucić ściereczki, ręczniczki itp
          albo piżama (albo pościel)

nie wiem co facetowi starszemu

nastolatkowi "16" jeśli nie wiesz co lubi kup voucher na 2 bilety do kina

do każdego prezentu jako drobiazg możesz dorzucić gadżet świąteczny - ja lubię te ręcznie robione (chętnie wspomagam warsztaty szkolne albo terapii zajęciowej)

aaa swoją drogą fajny wątek
          smile
          • anielka5 Re: Tanie prezenty. 13.12.13, 21:43
            Pościel, hmm znasz wymiar pościeli wszystkich w swojej rodzinie dalszej i bliższej?
          • rhaenyra Re: Tanie prezenty. 13.12.13, 21:58
            tia po 30 latka jedyne o cyzm mysli to kosmetyki i akurat takie jakie sie tobie podobaja suspicious
    • esr-esr Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:13
      jeśli są ze sobą spokrewnieni to może jakaś gra rodzinna (scrabble + słownik), albo jakieś wspólne wyjście? bilety na kabarety są za około 30-50 zeta, może jakiś mecz (np. siatkówka, bo atmosfera jest super, u mnie bilety są po 20 zeta), paniom jakiś szal, ręcznie robione mydło, panu breloczek z latarką, dzieciakowi pendrive'a, tshirt, dwa bilety do kina?
    • alkamamma Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:14
      1. książka
      2. książka
      3. książka
      4. książka
      • rhaenyra Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:35
        jaka?
        jaka?
        jaka?
        jaka?
        • misterni Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:51
          Zapomniałaś ponumerować tongue_out
          • rhaenyra Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 00:15
            tongue_out
        • totorotot Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 00:48
          1. O seksie
          2. O seksie
          3. O seksie
          4. O seksie
    • to_ja_tola Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:47
      Powiwiedzmy ze mam 200 zł i 4 os do obdarowania.
      I tak: brat- rękawice do smartfona zimowe,bratowa, którą uwielbiam kubek ze smiesznym napisem ,ojciec perfum, zadowoli sie każdym.Mama fartuszek z rekawica z wyznaniami wnukówwink wstepnie.Mam wiele pomysłów i da sie za 200 zl 4 osobom kupic prezent.
      • dziennik-niecodziennik Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:49
        > ojciec perfum,

perfumy
        • misterni Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:52
          A raczej woda toaletowa, bo perfum z 50 zł to raczej nie uświadczysz wink
          • to_ja_tola Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:53
            Ło matko...wez tu cos szybko napisz....skrótowo.Pffff
            • kroliczyca80 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 19:40
              Jeżeli perfum to skrót od perfumy, to czemu nie odcinasz ostatnich liter we wszystkich innych wyrazach?
        • to_ja_tola Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:52
          Oj dziękuję....ide sie pociąć
    • dziennik-niecodziennik Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:48
      prezent ma cieszyc. to ile kosztował jest drugorzędne.
    • heca7 Re: Tanie prezenty. 11.12.13, 23:54
      30-latka, zestaw z Rossmanna mascara Astor+ dwa lakiery do paznokci-29zł.
      50-latka, książka (jakaś biografia)-do 50zł.
      16-latek, karta prezentowa do Empiku-za 50zł.
      40-latek, wodę toaletową- do 50zł.
      • rhaenyra Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 00:23
        jako prawie 30latka stanowczo protestuje !!!!
        • eo_n Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 00:56
          A ja bym nie pogardziła -bez szału, ale się przyda (choć ja już nieco starsza, może dlategobig_grin)

I myślałam, że będzie o prezentach do 10 zł tongue_out

• to_ja_tola Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:51
            No ja dopiero co po 30 tce, ale nie chciałabym tuszu na gwiazdkę.Sama sobie kupuje tusz fo rzęs.Młodemu nigdy nie daje kosmetyków, zresztą stsram sie w ogóle nie kupowac kosmetyków.Chyba ze jakis wypas za małą kasę.
        • maggi9 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:05
          rhaenyra napisała:

> jako prawie 30latka stanowczo protestuje !!!!

A ja nie tongue_out

Chętnie bym taki zestaw przyjęła. Kosmetyki - o ile nie są totalnym badziewiem z bazaru się zawsze przydadzą. Czy to zestaw z maskarą czy balsam i zel pod prysznic. Dużo tego jest wszędzie, owszem nie jest to prezent najwyższych lotów ale ma to do siebie, że z dużym prawdopodobieństwem będzie całkiem w porządku.
          • tabakierka2 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:22
            maggi9 napisała:

Kosmetyki - o ile nie są totalnym badziewiem
            > z bazaru się zawsze przydadzą. Czy to zestaw z maskarą czy balsam i zel pod pr
            > ysznic.

dla mnie zupełnie odpada - mój najbardziej znienawidzony prezent to właśnie kosmetyki. Maskarę mam ulubioną i tylko takiej używam (więc sama sobie kupuję i w 50zł jej cena się nie mieści), żel pod prysznic też mam ulubiony (NIENAWIDZĘ kulek itp. do kąpieli, a zapachowych to już w ogóle - nie lubię moczyć się w wannie), a BALSAMY wszelkie oddaję koleżankom czy mamie, bo nie znoszę ich (chyba, że to będzie konkretnie zielona Ziaja oliwkowa). Więc z kosmetykami bym mocno uważała.
            • maggi9 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:24
              No widzisz a ja uważam za totalnie nieprzydatny, tak tutaj polecany zestaw filiżanka plus kawa albo herbata. Nie cierpię filiżanek tylko półlitrowe kubasy big_grin

Widac jak na dłoni - nie ma prezentów uniwersalnych.

• tabakierka2 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:29
                maggi9 napisała:

> No widzisz a ja uważam za totalnie nieprzydatny, tak tutaj polecany zestaw fili
                > żanka plus kawa albo herbata. Nie cierpię filiżanek tylko półlitrowe kubasy big_grin
                >

ja też bym się średnio ucieszyła, chyba, że dostałabym filiżankę wygrzebaną z szafki jakiejś babcismile takie, wiesz, stare, z historią, niekoniecznie wyszczerbionąsmile
                albo Malibu by mnie ucieszyło mocno bardzo (chyba mieści się w 50zł)
                • maggi9 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:35
                  Z Malibu też bym się ucieszyła wink ale pod choinkę to tak chyba średnio wypada...
                  • memphis90 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 21:20
                    Czemu? ja kiedyś dostałam cynamonowy Tolon Tolon czy jakoś tak. Tylko d.pa, bo w Wigilię rano okazalo się, że jestem w ciąży i likie tylko stał i kusił... Co nie oznacza, że prezent był nieudany sam w sobie, tylko się z moją macicą czasowo nie zgrał big_grin
          • totorotot Re: Tanie prezenty. 13.12.13, 00:09
            Ale przepraszam, żel pod prysznic jako prezent pod choinkę? Może jeszcze patyczki do uszu i nici do zębów?
      • vilez Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 08:15
        Nie chcę się czepiać, ale woda toaletowa za 50 zł to jednak szajs (nawet w promocji) , potem kurde idzie się udusić w środkach komunikacji masowej suspicious
        • heca7 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:06
          No to może być droższa o 20zł bo na 30-latkę "wydaję" tylko 29zł tongue_out
          Poza tym znam taką , która byłaby zachwycona prezentem bo z tego co wiem kupuje jakieś miss sporty itd bo nie ma kasy.
        • to_ja_tola Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:55
          Dżizas...mam okazje kupic ' wodę toaletową" od znajomej mającej sklep o 30% taniej...tak rzuciłam hasło że za 50 zł.A tu sie wszyscy podniecili.... Taaaak zapomniałam ze ematka to same YSL itd...big_grin
        • pade Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:18
          to też jest szajs?
          www.perfumeria.pl/p,azzaro-chrome-woda-toaletowa-50-ml-spray,98,5.html
          • vilez Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 17:40
            No, ale to nie jest za 5 dych.
        • heca7 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:33
          Myślę, że w autobusie śmierdzą ci co się nie myją. Ci co używają wody toaletowej za 50zł mogą ewentualnie przesadzić z jej ilością a na to już nic nie poradzisz.
        • mai-ra3 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:49
          Chyba przesadzasz, ja kiedyś kupowałam wody za 200 zł, a teraz właśnie kupuję do 50 , dlatego że moim zdaniem jakościowo wcale się tak nie różnią. Może z 10 lat temu Diory i Chanele to było coś, teraz jakosć spadła i nie zamierzam przepłacać. A oto przykładowe wody za ok. 50 zł (damskie):

www.e-glamour.pl/product-pol-8139-Davidoff-Echo-woman-30ml-W-Woda-perfumowana.html
          www.e-glamour.pl/product-pol-40601-Lancaster-Summer-Splash-100ml-W-Woda-toaletowa.html
          www.e-glamour.pl/product-pol-31836-Guess-Seductive-30ml-W-Woda-toaletowa.html
          www.e-glamour.pl/product-pol-30216-Replay-your-fragrance-Refresh-40ml-W-Woda-toaletowa.html
          Jest mnóstwo wód toaletowych i perfumowanych w podobnej cenie i są bardzo dobre.
          • vilez Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 17:43
            Męskich dobrych nie ma za 5 dych.
            • pade Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 20:48
              są, tylko w outletach, i nie są to nowości
            • totorotot Re: Tanie prezenty. 13.12.13, 07:55
              Dobra, ale przyjmij do wiadomości, że Ty jesteś zamożna, a 3/4 Polaków uznałoby wodę toaletowa za 50 zł za dobra, z czego pewnie z 1/3 za ekskluzywną.
        • semihora Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 11:12
          No wiesz co, taka wysoka półka jak Ty jeździ zbiorkomem? suspicious
        • tomelanka Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 11:16
          No nie wiem, ostatnio kupiłam sobie w rosmanie 5tf avenue arden za 29 zł, normalnie kosztuje prawie 100. Także zależy. Te wszystkie bruno banani czy inne pumy też można do 50 dostać. Diory to to nie są ale już bez przesady że smierdza
          • vilez Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 17:42
            Pokaż mi dobrą wodę męską (bo chodziło o 40-latka) za pięć dych.
            • pade Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 20:49
              co to znaczy dobra wg Ciebie?
    • aniani7 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 01:39
      Na gwiazdkę u koleżanki, gdzie każdy losuje prezent i budżet na osobę miał wynieść 30 zł, kupiłam lampkę. Uważam, że oświetlenia w domu nigdy nie jest za wiele, a koleżanka jak zobaczyła mój prezent, nie chciała wierzyć, że kosztował tylko 29,90 zł, bo postarałam się wybrać wyjątkowo urodziwą lampkę.
    • minerallna Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 01:49
      Prezenty wymienione w wątku to jakaś porażka. Przynajmniej dla mnie.
      Książki, jakieś kuchenne rzeczy, kosmetyki- dziękuję. Już takich dostałam wiele i do niczego to nie potrzebne, chyba że ściereczki kuchenne smile Książka- wcześniej przeczytana niż dostana sad
      Dostałam je od ludzi którzy chcieli dobrze, ale wyszło jak wyszło.
      To są właśnie głupie prezenty.
      Moofka słusznie napisała o dobrym winie, czekoladkach.
      A nastolatek- to raczej kasy potrzebuje niż prezentów. Sam sobie kupi to co chce.
      A jak obdarowywany lubi kawę czy herbatę - to całe pole do popisu.
      I przynajmniej masz prawie pewność że nie wylądował na przysłowiowym śmietniku.
      • heca7 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:14
        Ja kawy nie szturchnę nawet długim kijem- za karę mogę ją pić tongue_out
        Herbat smakowych nie pijam.
        Książki lubię i nigdy nie dostałam wcześniej przeczytanej wink
        Filiżanek mam od groma, także ozdobnych.
        Alkoholu nie lubię. Dla mnie to żadne prezent.
        Czekoladki tylko toffi wink
        Lampek do domu mam cztery i ich nie używam.
        Jeśli ma się 200zł to trzeba te osoby dobrze znać aby kupić im coś sensownego.
        Ja podałam przykładowe prezenty, które by u mnie przeszły.
        • rhaenyra Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:16
          > Jeśli ma się 200zł to trzeba te osoby dobrze znać aby kupić im coś sensownego.

o i to jest najwazniejsze smile
          • anielka5 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 20:26
            Bez sensu trochę. Aby kupić trafiony prezent trzeba znać obdarowywaną osobę bez względu na kwotę jaką się dysponuje. No bo niby jaki jest podobający się wszystkim drogi prezent np. za 300 zł/szt.? Tu trafisz zawsze? Podasz przykład?
            • rhaenyra Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 21:40
              niektorym to trzeba pogrubiac konkretne wyrazy w zdaniu suspicious
              • anielka5 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 21:44
                skompromisowałam się....., nie mów nikomu, niech to będzie naszą tajemnicą.
                • anielka5 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 21:56
                  Wycofuję się z tego skompromisowania, dalej nie rozumiem. 200 zł/ 4 osoby, czyli tanio 50 zł/ osobę - trzeba je dobrze znać, żeby kupić coś sensownego. Drugi biegun- za wieksza kwotę np. 300 zł/ osobę, bez znajomości tychże osób, da się kupić coś sensownego- gwarantuje to wieksza kwota pieniędzy. Dalej nie kumam?
                  • rhaenyra Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 22:04
                    trzeba je dobrze znać, żeby kupić coś sensownego

ta czesc zdania jest najwazniejsza
                    a nie kwota
                    • anielka5 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 22:08
                      no oki, tu się zgadzam.
    • klaviatoorka Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 06:29
      dla 16- słuchawki w media markt- do 49zł,lub gadżety biurowe z empiku, dla 30, 40, 50- firmowe zapachy Maks@Spencer- można wybrać coś fajnego ok 50 zł lub 50 -koc z mikrofazy w PEPCO- 49 zł ,,jeśli trafi się promocja. Dla faceta - akcesoria narciarskie, rękawice, płyta do samochodu
    • mid.week Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 06:31
      2-3 kawy smakowe po 50gram - to ok 16zł + filiżanka ok 30zł
      Herbata kwitnaca w zestawie, ładnie opakowana - ok 30-50zł

• annika2013 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 08:39
      calkiem spora sumka, nie przesadzaj
    • lola211 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 08:52
      Nie, nie zawsze sa be, ale trzeba sie niezle nalatac, zeby cos sensownego znalezc.
      Jak tu kupowac ksiazki nie znajac dobrze gustu obdarowanego? Mozna trafic kula w płot.Zapachy? To samo.Durnostojki to juz w ogole tylko przysporzenie problemu.
      Jakies zestawy swiateczne - prezent na odwal sie.
      Kosmetyki z rossmanna-prezent na odwal sie.

Bezpiecznie stawiam na prezent typu dobra herbata, kawa, wino,cos w tym stylu.
      Jesli malzenstwo to robie wspolny prezent.
    • beliska Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:34
      Nie wysmiałabym za bon podarunkowy do empiku-będąc 16latkiem.
      Dobre wino, super czekoladki, slicznie zapakowaną herbatkę ze sklepu z herbatami,
      zestaw prezentowy z l'occitane, beads np. z kruka-akurat noszę beadsy-to jako kobieta.
      Facet lat 40- alkohol. Jesli sam nie wypije i tak bedzie wiedział, co z tym zrobić.
    • helufpi Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 09:52
      > Zainteresowań nie znamy staramy się aby to były w miarę uniwersalne prezenty i
      > takie aby nikt nas nie wyśmiał.
      Nie istnieje coś takiego jak uniwersalny prezent, nawet w podziale na płeć/grupę wiekową. Ale jeśli ktoś KUPUJE (nie wygrzebuje z szafy) za 50 zł (nie za 5 w sklepie wszystko po 5 zł) NOWĄ (nie przechodnią, z niedługo upływającym terminem ważności) rzecz w dobrej wierze (nie z myślą o tym, żeby udoskonalić obdarowanego, tylko sprawić mu przyjemność) - wyśmianie jest niemożliwe, przynajmniej w moim świecie.
    • tabakierka2 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:26
      great_librarian napisał(a):

> kobieta 30 letnia - w Yves Rocher mają genialne zestawy świąteczne kosmetyków w
      > okolicach 50 zł - typowo zimowe zapachy: pomarańcza-czekolada, pistacja-czekol
      > ada lub malina-czekolada

zemdliło mnie na samą myśl uncertain
      aha, mam prawie 30lat.

> kobieta 50 letnia - jeśli nie kosmetyki to jakiś zestaw herbaciany (filiżanka +
      > aromatyczna herbata) lub ładny szal

moja mama (w tym wieku) by zabiła za taki prezent i powiedziałaby, że to dla babci

Myślę, że prezent do 50zł można zrobić albo znając dobrze ofiarowywanego albo dostając cynk od męża/żony/rodzica o czym dana osoba marzy/co chciałaby dostać albo co może jej/jemu sprawić przyjemność.
      • kropkacom Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:34
        No ale co ma zrobić jak nie ma więcej kasy? Nic?

Bez przesady. Mam wrażenie, ze co druga tu ma ściśnięte pośladki. Już widzę te wasze super miłe rodzinne święta big_grin Kosmetyk firmowy z drogerii nawet nie drogi można spokojnie zużyć. No chyba, ze jest się alergikiem. Książka najwyżej postoi na półce. I tak dalej...
        • tabakierka2 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:42
          kropkacom napisała:

> No ale co ma zrobić jak nie ma więcej kasy? Nic?

lepiej wybadać 'rynek' w sensie wypytać co obdarowywany ewentualnie może chcieć.

Kosmetyk firmowy z drogerii nawet nie drogi
          > można spokojnie zużyć.

jak się lubi, to można, a jeśli się nie lubi?
          zamiast kosmetyku wolałabym książkę (mogłabym nawet sama kilka tytułów wskazać) - a i cena pewnie byłaby ok.30-45zł,ale jeśli ofiarodawca wcześniej nie wypyta, i nie wie i kupi mi kosmetyk, to albo go oddam mamie/koleżance albo wyrzucę po dacie ważności...
          • guderianka Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:44
            jaaaaaaa
            wolałabym, chciałabym-czy to koncert życzeń ?
            czy sam fakt, że ktoś pomyślał, włożył wysiłek w znalezienie prezentu, zapakowanie, osobiste wręczenie- już nie liczy ?
            bo ta chce książkę, a ta kosmetyk a tej to nic nie pasuje
            rany julek
            kropka-zgadzam się z Tobą w 100%!
            • kropkacom Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:48
              Wiesz co jest zabawne? Nikt nie proponuje ścierek do kurzu, czy jakiś dornostojek, ale tak naprawdę dobre, firmowe rzeczy. Też źle.
              • tabakierka2 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:56
                dziewczyny, ale wiecie PO CO się robi komuś prezent?
                żeby mu zrobić przyjemność, a nie żeby zapchać dziurę w postaci 'prezent'.
                jeśli mam komuś kupić g...o, to wolę w ogóle niczego nie kupować ( i tak samo wolę, nie dostać niczego niż durnostojkę/ kosmetyk/ kubek do kawy).Jeśli zależy mi, żeby komuś zrobić prezent, to niech to będzie choćby coś, co się przyda. Niechby nawet miało kosztować 5zł.
                Od dawna w mojej rodzinie ( i męża) wcześniej robimy 'wywiad', żeby wlaśnie nie kupować g.wna. I mam wrażenie, że ta metoda się sprawdza, bo od dawna nie dostałam prezentu, który mnie nie ucieszył...
                • guderianka Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 11:12
                  g...o ?
                  książki, kosmetyki, perfumy ?
                  prezent-to podarunek, nie rozumiem jak można myśleć , że to g....o. Nawet nietrafiony -bywa nawet wśród tych się dobrze znają- jest niespodzianką. Prezent "z wywiadu", zaplanowany, według tego co chcę i potrzebuję-to dla mnie nie prezent. Dlatego NIE LUBI takich prezentów i mówię, że nic nie chcę-a najwieszą frajdę sprawiają niespodziewajki, prawdziwe dary wywołujące zaskoczenie i uśmiech-i nigdy nie było wśród nich g....a-ale widzę że mam spaczone podejście do podarunków i obdarowywania innych
                  tongue_out
                  • tabakierka2 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 11:19
                    guderianka napisała:

> g...o ?
                    > książki, kosmetyki, perfumy ?
                    > prezent-to podarunek, nie rozumiem jak można myśleć , że to g....o.

podarunek, no wiadomo, że podarunek.
                    Ale każdy, jak widać, ma inne podejście do kupowania/odbierania.
                    Dla mnie kosmetyk ( balsam, szampon, płyn do kąpieli) to żaden prezent. Na prawdę. Wysiłku nie trzeba w to specjalnie włożyć, a i obdarowany najczęściej ma swoje 'typy' jeśli chodzi o maskarę/ cienie do powiek/płyn do kąpieli/pod prysznic itd. To ja już, jeśli ktoś np. miałby coś dla mnie kupić np. w Rossmanie, wolałabym czekoladki za 30zł niż maskarę za 50. Bo czekoladki zjem ( i ci, którzy mnie znają, wiedzą o tym), a maskara albo będzie czekać aż minie jej czas i ją wyrzucę albo w najlepszym razie komuś ją podaruję (mamie?).

Nawet nietr
                    > afiony -bywa nawet wśród tych się dobrze znają- jest niespodzianką.

bywa, że przykrą niespodzianką.
                    Z tym najbardziej nietrafionych mogłabym wymienić obcisłe czarne, ogrodniczki od mojej mamy i popielatą apaszkę od teściowej ( nigdy tych rzeczy nie założyłam i każdy, kto mnie zna choć troszkę, wie, że nienawidzę koloru popielatego połączonego z błękitem).

Prezent "z
                    > wywiadu", zaplanowany, według tego co chcę i potrzebuję-to dla mnie nie prezent
                    > .

a dlaczego to nie jest prezent?
                    ja nie mówię, że ten wywiad to z Tobą, raczej z Twoim mężem, który chyba wie, co by Ci sprawiło przyjemność.
                    • guderianka Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 11:34
                      Dla Ciebie kosmetyk, ciuch to żaden prezent a dla mnie prezent z "wywiadu" -to żaden prezent.
                      Daję Ci słowo- że mój Mąż mialby problem z wymyśleniem dla mnie prezentu, bo jeśli mam jakies potrzeby to je zaspokajam, a innych pragnień za bardzo nie mam. Dlatego cieszyłoby mnie, że ktoś spróbował sprawić mi przyjemność, myśląc o mnie, dając coś od serca
                      • lola211 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 22:52
                        Do dzis u mnie w szafie leza rajtuzy.Takie prawdziwe grube rajtki czarne w białe ee..sniezynki.Dostalam w prezencie pod choinke ze 3 lata temu.Nie załozone ani razu.Oraz jakies kosmetyki z avonu, których boje sie uzyc, zeby mi skory nie wypaliło.Takie prezenty nie ciesza, pierwsza moja mysl- szkoda, ze ktos wydal kase na to cos.Oraz- dostalam prezent na odwal sie.
                        To ja juz wolalabym nie dostac nic.
                        Uwazam, ze jesli juz obdarowywac to w sposób przemyslany,nie na zasadzie- sztuka sie liczy.
                        • guderianka Re: Tanie prezenty. 13.12.13, 07:24
                          Rajstopki fajne-uwielbiam różnokolorowe /wzorowe-ale rozumiem , że są różne gusta? Dlaczego nie posłałaś ich dalej, by cieszyły kogoś innego ? Na pewno znajdzie się ktoś komu przydadzą się rajtki i ucieszy się z kosmetyków-nawet nie w formie prezentu na święta, ale po prostu podarunku.
                          • lola211 Re: Tanie prezenty. 13.12.13, 19:09
                            One sa koszmarne.
                            Nie dam nikomu, bo mi wstyd by bylo.Tak samo z kosmetykami z Avonu.
                • kropkacom Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 11:13
                  Prezent bardzo często robi się po to, że jest on oczekiwany. Oczywiście fajnie jak będzie to coś co wpasuje się w gust. Niestety tez gust nie zawsze jest znany. Taką sytuację ma autorka wątku, prezent tam jest oczekiwany właśnie.
      • memphis90 Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 21:24
        > moja mama (w tym wieku) by zabiła za taki prezent i powiedziałaby, że to dla
        > babci

Taaa, a mamy grzeczności nikt nie nauczył....?
        • tabakierka2 Re: Tanie prezenty. 13.12.13, 06:31
          memphis90 napisała:

> Taaa, a mamy grzeczności nikt nie nauczył....?

bezpośrednia jest po prostu, w kwestii prezentów to już w ogóle ciężko z nią i szczera do bólu jest.
          • stacie_o Tabakierko 13.12.13, 08:50
            wnioskując z sygnaturek, twoja mama to babcia, nawet podwójna więc prezent na miejscu tongue_out
    • guderianka Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 10:36
      Zamówiłam wczoraj nastolatce wink
      www.tchibo.pl/sluchawki-stereo-star-wars-p400048439.html?dim1=Dv51
      Kobieta 30 lat
      www.tchibo.pl/zestaw-profesjonalnych-pedzli-do-makijazu-p400049016.html
      Kobieta 50 lat
      www.tchibo.pl/zestaw-kosmetyczek-p400041735.html
      Mężczyzna 40 lat
      www.tchibo.pl/kubek-do-kawy-na-droge-rolling-stones-p400041778.html
    • werualta Re: Tanie prezenty. 12.12.13, 11:25
      dla chłopaka 16 l-np. książka 30-50 zł, wybór ogromny, jesli nie czyta, to płyta z muzyką taką, co zawsze się słucha.
      Dla kobiety 30 l- rossmann ma przecenione wody tolateowe za 17i 19 zł. Zapachy ok. Lub inne kosmetyki lub książki!!!!!
      Dla kobiety 50 l- jak wyżej
      Dla faceta - jak wyżej
      Poza tym są dostępne w cenach przystępnych:
      -rękawiczki
      -kominy
      -szaliki
      -kalendarze
      -organizery
      -kosmetyki inne niż ww
      -czapki
      -książki
      JEST MNÓSTWO POMYSŁÓW