Dodaj do ulubionych

Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ?

19.12.13, 10:37
Muszla klozetowa ma prawie 15 lat, jest normalnie czyszczona raz w tygodniu - cała jest czysta, ale woda jest u mnie twarda i na granicy poziomu wody jest taki brązowy pasek z kamienia (a także taki pionowy pasek tam gdzie woda spływa).
Jak to wyczyścić, bo normalne mycie środkami myjącymi i szczotką do kibla tego nie usuwa?
Obserwuj wątek
    • mala-wiedzma Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 10:52
      jest taki srodek do kupienia w sklepach z chemia, zazwyczaj tyych mniejszych, w marketach nie widziałam. nazywa sie to palemka, kosztuje w okolicach 4 zł za butelkę. polewam tym (jest dosc rzadkie), przyczepiam do tego kawalki papieru toaletowego, zeby nie sciekalo za bardzo i zostalo na miejscu i na godzine o tym zapominam, potem szoruje ostra gabka z dodatkiem tej palemki. udalo mi sie w ten sposob doszorowac kibel z kamienia.
      • akitis Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 10:57
        polewam tym (jest dosc rzadkie), przyczepiam do tego kawalki papieru to
        > aletowego, zeby nie sciekalo za bardzo i zostalo na miejscu

No ale jak to zrobić, gdy pasek z kamienia jest dokładnie tam, gdzie woda sięga - na poziomie lustra stojącej w muszli wody ?
        Tym bardziej, jeśli ta Palemka, jest taka rzadka.
        • demonii.larua Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 11:04
          > No ale jak to zrobić, gdy pasek z kamienia jest dokładnie tam, gdzie woda sięga
          > - na poziomie lustra stojącej w muszli wody ?
          Normalnie opróżnić z wody na ten czas. Można szczotką, szmatą ewentualnie gąbką.
          Zasysania wężykiem nie polecam big_grin
      • slonecznik1981 Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 10:59
        Szop - do kupienia w każdym sklepie z chemią budowlaną. Czyści idealnie.

ekobud-sklep.pl/atlas-szop-1kg-srodek-do-usuwania-zabrudzen-cementowych-i-wapiennych.html
      • wielkafuria Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 11:11
        moja pani ktora mi sprzatała po przeprowadzce i były takie zacieki w muszli zrobiłą tak:
        wziela kubeczek plastikowy, wylała z muszli całą wodę i w to miejsce wlała chyba z 2 litry octu. zamknęła klapę i zajeła sie reszta mieszkania. po kilku godzinach spłukała przejechała gąbką i muszla lśniła jakbym ją nowkę sztuke ze sklepu przyniosła...
        • bri Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 11:53
          Dokładnie, ocet wszystko wyczyści. Żeby nie wlewać aż dwóch litrów octu, można po prostu obłożyć przebarwione miejsca ręcznikami papierowymi albo watą nasączonymi octem i ewentualnie podlewać jeszcze w trakcie gdyby wysychały za szybko.
          • wielkafuria Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 12:32
            e tam, litr octu kosztuje 99 groszy smile wiec mam nadzieje ze przeżarł jeszcze inne cuda w rurach wink

ale wyżej rzeczywiście lepiej położyc jakaś szmatkę czy papier zeby ocet się "trzymał" na sciankach big_grin
          • nastjaa Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 01.04.14, 21:15
            Potwierdzam- ocet dziala smile
    • chipsi Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 11:18
      Wylać wodę z kibla (kubkiem, gąbka) i potraktować albo domestosem (koniecznie orginalny) albo odtłuszczaczem - wiem że dziwne ale ostatnio z braku innych środków pod ręką potraktowałam kibelek odtłuszczaczem, takim zwykłym z lidla, w5 czy jakoś tak. Puściło wszystko. Nie chce wiedzieć co w tym jest big_grin
      • aquella Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 01.04.14, 22:20
        domestos zero kamienia i można sobie odpuścić oblepianie papierem czy wylewanie wody kubeczkiem, zalać zostawić na noc i po sprawie, pod wodą też puści kamień
    • wtopek szop 19.12.13, 11:58
      pięknie czyści wszelkiego rodzaju zaciekowe zażółcenia i zbrązowienia

skuteczność znacznie większa od octu
      • olewka100procent Re: szop 19.12.13, 12:57
        ja też używam octu + sypię jeszcze sodę . Po ciąży mam jeszcze wstręt do zbyt intensywnych zapachów, a więc leje ocet nawet do zmiękczania prania zamiast płynu, aa no i dodaję olejku zapachowego naturalnego , tą poradę widziałam w programie wiem co kupuje czy jakoś tak i przyznam, że rewelacja dla mnie
    • joaaa83 Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 13:17
      U nas zaczął się problem, kiedy kupiliśmy nową muszę, bo tam gdzie stoi woda osadzał się kamień. W przypadku poprzedniej, starej muszli, tak się nie działo. Lepszy od octu i innych Domestosów okazał się zwykły płyn do toalet Domol, dostępny tylko w Rossmanie.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 14:54
      A domestos ten czarny nie da rady? U mnie jak leje domestos taki zwykły (zielony czy tam żółty), to po jakimś czasie, jak szoruje szczotką to czuję, że robi się taki chropowaty osad na muszli, ale jak tym czarnym poleje, to wszystko elegancko schodzi i nie ma mowy o żadnych zaciekach.
    • totorotot Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 15:05
      Mężczyźni są silniejsi, więc daj mężowi do poskrobania szczotą. Oni też lepiej znają się na tych takich naukach o plynach i wodach... ee..chemii i fi fizycje,ce, więc on będzie wiedział najlepiej, co tam uczynić w muszli.
      • olewka100procent Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 19.12.13, 15:29
        zwykły domestos chyba nie ma działania anty na kamień , tylko zabija bakterie. Żeby płyn odkamieniał to musi mieć w sobie jakieś kwasy
    • akitis Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 20.12.13, 00:41
      Dziękuję wszystkim za porady, już wiem jak to zrobić i chyba zdecyduję się na Szopa - nie chce mi się dźwigać litrów octu ani bawić się w przyklejanie octu serwetkami a potem doglądać czy nie wyschły smile
      • monika.tara Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 01.04.14, 18:54
        Witam
        Proszę mi powiedzieć czy udało się Pani doczyścić te stare zacieki tym środkiem Atlas Szop?
        Z góry dziękuję za pomoc
        Pozdrawiam
        • aankaa Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 01.04.14, 21:39
          a monika.tara to po kilku miesiącach odkryła ten wacik ?
          nie zapominając dodać, że to szop firmy Atlas ;P
          ATLAS SZOP - skoncentrowany środek do usuwania zabrudzeń cementowych i wapiennych
          Opis Przeznaczony do usuwania pozostałości po cemencie, wapnie i gipsie. Zmywa zabrudzenia użytkowe - brud, osad i plamy powstałe z minerałów zawartych w wodzie, plamy rdzy itp. Rodzaje czyszczonych powierzchni - płytki ceramiczne (glazura, terakota, gres, klinkier) i kamienne, sanitariaty, a także powierzchnie chromowane, lakierowane oraz wykonane ze stali szlachetnej i tworzyw sztucznych.
    • rosapulchra-0 Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 01.04.14, 19:29
      Octem?
    • anorektycznazdzira Re: Jak wyczyścić zacieki w muszli klozetowej ? 01.04.14, 20:45
      Sprawdzają mi się tabletki do kibla, jakieś żrące dziadostwo, wrzucasz do tej wody i czekasz. Kupuję w Lidlu, ale pewnie odpowiedniki firm wszelakich znajdziesz w każdym sklepie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka