Dodaj do ulubionych

test z krwi - pytanie

11.09.12, 13:33
czy jednorazowe wykonanie testu na beta hcg z krwi może potwierdzić w 100% ciążę/jej brak?
czy raczej trzeba zrobić go min. 2 razy, żeby widzieć czy są przyrosty, i dopiero na tej podstawie ma się jasny obraz wszystkiego?
Obserwuj wątek
    • gosiablada Re: test z krwi - pytanie 11.09.12, 14:33
      Jednorazowa beta potwierdzi raczej ciążę. Powtórzenie jej po 48h i sprawdzenie przyrostu potwierdzi, że rozwija się prawidłowo.
      Z tym potwierdzeniem to też różnie. w ostatniej ciąży wzrosło o 80% a skończyło się źle. z synkiem odwrotnie, zbyt mały rzędu 30-40 % gdzie lekarz kazał przygotować się na najgorsze. Teraz nie zamierzam robić bety.
      Jest wiarygodniejsza napewno niż test .
      Wybierasz się Olena?
      • olen_a Re: test z krwi - pytanie 11.09.12, 14:53
        pierwsze badanie już zrobiłam, jutro odbieram wyniki.
        zastanawiam się, czy kłuć się ponownie, ale chyba nie...boję się, że potem wpadnę w manię sprawdzania przyrostów i będę chodzić i sprawdzać aż do wizyty u lekarza (o ile wcześniej nie nadejdzie okres, termin mam dopiero jutro - ja z tych niecierpliwych testującychwink

w lipcu miałam dwie kreski na teście (ciążową bladą, choć był 31 dc), ucieszyłam się, byłam pewna, że się udało, a parę dni potem dostałam okres. do dziś nie wiadomo czy była jakaś ciąża, czy nie - za mało danych, by to stwierdzić. lekarz uznał, że prawdopodobnie nie było ani ciąży, ani tym samym poronienia.
        jakby teraz znowu miało się coś popsuć, to wolałabym wiedzieć, na czym stoję i ewentualnie coś z tym robić dalej.
        tylko i wyłącznie w tym celu robię betę.
        ale...wierzę, że będzie dobrze. krecha wyraźnieje, jest prawie tak gruba jak kontrolna (w piątek jeszcze była dużo bledsza), nie taki cień jak 2 miesiące temu. biorę to za dobry omenwink
        • lidek0 Re: test z krwi - pytanie 11.09.12, 15:07
          Ja do kompletu oznaczyłabym progesteron, skoro "jakby teraz znowu miało się coś popsuć, to wolałabym wiedzieć, na czym stoję " to dlatego warto powtórzyc betę i wiedziećjaki jest przyrost.
          • olen_a Re: test z krwi - pytanie 11.09.12, 17:42
            no zobaczę. dzięki za rady
    • gosiablada Re: test z krwi - pytanie 12.09.12, 11:55
      Witam i jak wyniki bety?
      U mnie raczej nic nie bedzie bo czuje, ze @ idziecrying
      • olen_a Re: test z krwi - pytanie 12.09.12, 12:24
        beta 165. i właśnie nie wiem...wartość odpowiada 2-3 tygodniowi ciąży, ja robiłam badanie pod koniec 4 tc, więc jakby trochę za mało.
        chyba że widełki odnoszą się do faktycznego wieku ciąży, od momentu zapłodnienia.
        zaraz jadę robić badanie jeszcze raz, ale na wynik znów będę musiała czekać - do piątku.
        tym razem będzie już trochę stresująco, bo w sumie ten wynik dzisiejszy odbierałam bez emocji.
        • gosiablada Re: test z krwi - pytanie 12.09.12, 14:20
          wow super beta, gratuluję!
          Olena sprawdź co masz na wyniku bo może jest tak jak piszesz- Ty liczysz tyg od ostatniej miesiączki a tam są tygodnie ciąży!!
          Nie denerwuj się!
          • olen_a Re: test z krwi - pytanie 12.09.12, 15:27
            tak! tu musi chodzić o tygodnie od owulacji, bo w widełkach od 1-2 tygodnia są podane już duże przyrosty (16-156), potem 2-3 tydzień to 101-4870 itd. itp.
            gdyby liczyli od miesiączki, to przecież do 2 tygodnia ciąży widełki pokazywałyby betę do wysokości max. 3

ja robiłam test na granicy 2 i 3 tygodnia (w 27 dc dokładnie), więc wyszła mi dobrasmile
            wyniki dzisiejszego testu jutro. mam nadzieję, że przyrost będzie ładny. to będzie stresujące odbieranie wyników. dziś totalnie na luzie, ale jutro będzie troszkę nerwówwink
            kciuki proszę!wink
            • gosiablada Re: test z krwi - pytanie 12.09.12, 15:28
              Zaciśnięte maksymalniesmile
              • olen_a Re: test z krwi - pytanie 13.09.12, 18:19
                beta po 2 dniach od poprzedniego badania - 643,6 smile
                • gosiablada Re: test z krwi - pytanie 13.09.12, 19:33
                  Super!
                  Spokojnej ciąży życzęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka