Dodaj do ulubionych

Pytanie do katoliczek

23.12.13, 23:37
1. Protestancka choinka jest?
2. Komunistyczny karpik jest?
3. Pogańskie potrawy na pogańską wieczerzę są?
4. Życzenia z okazji przesilenia zimowego złożyłyście już wszystkim?
Obserwuj wątek
    • szyszunia11 Re: Pytanie do katoliczek 23.12.13, 23:51
      Myślę, że przedmioty i symbole mają dla nas przede wszystkim takie znaczenie, jakie sami im nadamy. Moje choinka jest o tyle protestancka, co katolicka, powiedzmy - chrześcijańskasmile (czuję duży stopień jedności z braćmi protestantami i dużo im zawdzięczam). Natomiast nie ukrywam, że dla mnie choinka jako taka jest mało religijnawink To raczej uroczy, tradycyjny gadżet, taki klimatotwórczysmile
      Co do karpia, to nie, nie ma go. Nie lubie, a jako, że w tym roku sama organizuję Wigilie dla rodziny mojej i męża, będa musieli się zadowolić pangąsmile
      Nie wiem co masz na mysli, pisząc o pogańskich potrawach na pogańska wieczerzę. ja mam po prostu zajebiście smaczne rzeczy na wieczerzę o charakterze wybitnie religijnym.
      Nie składam zyczeń z okazji przesilenia zimowego.
      • klawiatura_zablokowana Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 00:17
        > Nie wiem co masz na mysli, pisząc o pogańskich potrawach na pogańska wieczerzę.
        > ja mam po prostu zajebiście smaczne rzeczy na wieczerzę o charakterze wybitnie
        > religijnym.

Te potrawy są religijne tylko o tyle, że nasi pogańscy przodkowie Słowianie przygotowywali je na postną wieczerzę zaduszną. Mają zatem charakter obrzędowy, ale stricte pogański.
        • szyszunia11 Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 00:34
          Ojej. Mój swiezo upieczony sernik cytrynowy z lemon curd chyba sie w lodówce przewraca na takie dictumwink
          • wtopek Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 10:28
            dobrze wiedzieć, że już 1000 lat temu pito kompot z suszu i jedzono pierogi z kapustą i grzybami big_grin
          • klawiatura_zablokowana Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 10:49
            A jak się miewa "wybitnie religijny charakter" tego sernika? big_grin
            • szyszunia11 Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 12:19
              Ale ja nie pisałam o religijnym serniku, tylko o religijnym charakterze celebracji czyli Wieczerzy Wigilijnej. Aczkolwiek myslę, że sam przysmak nie ma nic przeciwko temu i grzecznie daj się wciągnąć w spisek;P
      • naplaze Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 10:27
        > Nie wiem co masz na mysli, pisząc o pogańskich potrawach na pogańska wieczerzę.
        > ja mam po prostu zajebiście smaczne rzeczy na wieczerzę o charakterze wybitnie
        > religijnym.

Tylko teraz trzeba sobie jeszcze odpowiedzieć, jaka to religia tongue_out
    • wpak Re: Pytanie do katoliczek 23.12.13, 23:56
      klawiatura_zablokowana napisała:

> 1. Protestancka choinka jest?
      > 2. Komunistyczny karpik jest?
      > 3. Pogańskie potrawy na pogańską wieczerzę są?
      > 4. Życzenia z okazji przesilenia zimowego złożyłyście już wszystkim?
      >

ja pierdy-kam ale ludziom się nudzi. Z samotności tak masz?
      • klawiatura_zablokowana Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 00:15
        E, nie. Tak mnie wena naszła na widok wątku "pytanie do niewierzących" nr pierdyliard-któregoś tam.
    • kkalipso Re: Pytanie do katoliczek 23.12.13, 23:57
      Jest.
      Nie .
      Nie.
      Będziem życzyć jutro.

Teraz odpoczywamy przy muzie po ciężkich przygotowaniach lalallallaaaaaaaaaaalllllllalallllalsmile

Wesołych Świat smile

• totorotot Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 00:27
        a czego słuchata
        • kkalipso Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 00:34
          RMF Przebój roku....
      • sarah_black38 Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 13:06
        > Będziem życzyć jutro.

Przesilenie już było. Chyba, że spóźnione, ale serdeczne ... . A'propos ... jaka jest treść takich życzeń? Długich dni, krótkich nocy ...Osobiście wolę odwrotnie, bo lubię spać big_grin

A może jak w święto Yule:

,,Yule to stare święto, obejmujące swoim zasięgiem całą Europę zamieszkaną przez Celtów i Germanów. Większość tradycji bożonarodzeniowych wywodzi się z czasów pogańskich. W różnych krajach zachowały się różne tradycje. Na przykład w Wielkiej Brytanii i we Francji piecze się czekoladową roladę o nazwie "julowe polano", która jest pamiątką po zwyczaju palenia prawdziwej kłody drzewa w najdłuższą noc roku.Zdarza się, że przenoszą tradycyjne ucztowanie z Wigilii na Przesilenie Zimowe czy obdarowują się prezentami - to akurat zwyczaj, który trzyma się mocno. W Zimowe Przesilenie poganie odprawiają rytuały swoich religii. Ja osobiście jestem wiccanką, więc odprawiam swoje rytuały powrotu światła w kręgu innych czarownic. Nie ma uczty, choinki, prezentów, jest obecność Bogów i radość z powrotu w nasze życie nadziei"

Ale to też nie polskie ateistyczne, tylko germańskie i celtyckie. Ateiści też czerpią pełnymi garściami zwyczaje pogan. Na zdrowie! Wszystkim można. Starożytni wink Celtowie, Słowianie w grobie się nie przewracają. Jakie to ma dziś znaczenie?

Choinkę już mam, pierogi ulepione, komunistyczny śledzik też jest ( wódeczka chłopcom będzie pojutrze). Życzeń z przesilenia zimowego nie składam, bo święto już było.

A tak z ciekawości jakie macie rytuały na to święto. Bo my wiadomo, Wigilia, sianko, Pasterka, nudy same, większość odgapione od innych. Chętnie poznam inne tradycje i zwyczaje...I piszę to bez złośliwości, żeby nie było.

Tu jest ciekawie opisane, pod koniec tekstu:

groups.google.com/forum/#!topic/rodzima-wiara-slowian/cIQdMIaJdPM

l/forum/71,1.html?f=39856"> Poddasze...</a>
    • totorotot Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 00:25
      Jutro urodzinki Jezuska, jest chuinka, pod nią będzie kupa prezentów-chyba dziś nie zasnę, a już na pewno nawku...ałam bachory za wszystkie czasy podczas usypiania (aaaale mikołaj wam przyniesie fajne prezenty, wiem co ale nie powiem. I tyyyyyle słodyczy, i bąbolada, i czekolada z lentilkami, i mamba........a co zasnęli prawie to: aaaale wam mikołaj przyniesie...), żarcie jest nasze ulubione i tyle. Po to są święta,żeby świętować, żeby dzieci miło wspominały. smile
      W dupie mam kto, co, z jakiej religii wdrożył w polskie tradycyjne BN. Imagine there's no religion smile
      • kodam3 Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 09:37
        mam choinkę
        mam karpia
        mam 12 potraw na wigilijną wieczerzę-przygotowałam bez bólu i jęczenia,ze jakiś durny wymysł i ogólna szopka z tymi świętami
        życzenia składamy dzisiaj wieczorem, podzielimy się opłatkiem
        a o północy Pasterka big_grin
        błogosławionych świąt big_grin
    • neffi79 Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 09:46
      a tobie co? żal odwłok ścisnął?
      http://emots.yetihehe.com/1/plask.gif
    • euphoria77 Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 10:07
      1-3tak
      4 wieczorem

5 Pasterka dziecięca po poludniu przed Wieczerza wigilijna
      6 Msza Sw.jutro rano
      7 koledowanie nabozensrwo w kosciele jutro o 17
      8 Msza sw w drugi dzien swiat

wesolych Swiat spedzonych w rodzinnym gronie,duzo blogoslawiensrwa Bozego
      smile
      "...Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat..."
    • kadfael Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 10:32
      Punkt czwarty mogę spełnić natychmiast!
      Wesołych świąt Klawiaturo!
    • mvszka Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 10:56
      1. Plastikowa jest
      2. Nie ma, ja karpia nie zabiję a ten paczkowany jest już nieświeży ( ma datę do dzisiaj)
      3. A napisz jakie są katolickie może jeszcze zdąże menu zmienić
      4. Przesilenie zimowe to nie jest okazja do życzeń ale spoko : Wesołego Przesilenia Zimowego ( tego w 2014 bo wstecz się nie życzy)
    • misiu-1 Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 12:14
      Karpik nie jest komunistyczny. To często w ostatnich czasach powtarzany mit, którego źródłem jest chyba chęć zniechęcenia ludzi do karpia przez "obrońców zwierząt".
      Karp jest hodowany w Polsce od wieków.
      www.karon-ryby.pl/Hodowlarybwstawach/tabid/1325/Default.aspx
    • mindtriper Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 12:35
      1.nie
      2.nie
      3.tak
      4.nie
      Dziś jemy kolację, ale święta zaczynamy jutro.
    • sanciasancia Re: Pytanie do katoliczek 24.12.13, 18:26
      Wszystko jest, co ma być, tylko nowego odcinka Bałusi brakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka