14.01.14, 20:19
Przyrządzacie same surówki? Kupujecie gotowe?
Macie sprawdzone przepisy na szybkie i dobre?
Ja prawie zawsze kupuję gotowce przez brak możliwości/czasu zrobienia w tygodniu, ale wiem, że witaminy w posiekanych warzywach szybko się utleniają, więc nie ma co porównywać jakościowo kupnej surówki do gotowej.
Przez całe życie nie jadłam i tym bardziej nie robiłam surówek, zaczęłam stosunkowo niedawno, stąd mój brak rozeznania (chociaż gotuję generalnie chętnie, dużo i od dawna).

[PS. Nie idę z tym pytaniem na forum kuchnia, bo tamtejsze snobstwo padnie na zawał czytając czym się żywię i jaka jestem lewa w temacie]
Obserwuj wątek
    • mamaoskarka18 Re: surówki 14.01.14, 20:25
      kapusta pekińska pokrojona drobno, marchew starta na dużych oczkach i sporo pora pokrojonego w talarki z sosem z majonezu i jogurtu greckiego czasem z czosnkiem , przyprawy sól i pieprz
      • verdana Re: surówki 14.01.14, 20:36
        Surówki można zrobić niemal ze wszystkiego, no może prócz ziemniakówsmile Bierzesz takie surowe warzywa jak lubisz. Kroisz. Dodajesz oliwy, albo sosu vinegret, albo balsamicznego (wykonanie każdego zajmuje ok. minuty). Moze być majonez. Zjadasz.
        Na początek polecam pokroić kalafior i zjeść z niewielką ilością majonezu, albo jogurtu z majonezem.
        Albo pokrojony por z jabłkiem. Albo pokrojone kiszone ogórki z jabłkiem i porem. Starty seler z rodzynkami i sosem jogurtowo-majonezowym (albo z oliwą z oliwek). W sezonie pomidory, papryka, cebulka lub szczypiorek, rzodkiewki - pokroić, wymieszać. Mizeria - kroisz cienko ogórki i a. Zalewasz smietaną, b. solisz, przyciskasz talerzem, po godzinie odlewasz wodę - najlepsze z olejem sezamowym i koperkiem.
        Tu nie trzeba przepisów, potrzeba jest tylko deska i nóż. Praktycznie nie ma złych połączeń. Poza pomidorami i świezymi ogórkami, które sa razem pyszne, ale tracą wartość.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka