Dodaj do ulubionych

Genetyka - kolor oczu

15.01.14, 20:38
Do znających się w temacie bieglej niż ja (czyli piąte przez dziesiąte) big_grin
Nie zgadza się mi kolor oczu dziecia mojego - ma brązowe, ciemno brązowe. Wszelkie kalkulatory mówią, że nijak brązowych mieć nie powinna, tylko niebieskie lub zielone. To ki czort, że ona jednak ma? Może po babci, która ma oczy jasnobrązowe (druga ma zielone)? Ja zielone mam, ojciec jej niebieskie, obaj dziadkowie niebieskoocy.
Niech mi ktoś objaśni jak krowie na rowie, ładnie proszę smile
Obserwuj wątek
    • jak-nie-ja-to-kto Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 20:41
      A ile ma? Bo kolor się zmienia do jakiegoś tam wieku, chyba 3 lata
      • demonii.larua Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 20:49
        14 lat big_grin
        • jak-nie-ja-to-kto Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 20:51
          No tak, to wiele zmienia big_grin
          • demonii.larua Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 21:13
            Się nudzę i nie nurtują mnie poważniejsze problemy no smile
    • giokonda.it Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 20:46
      Gdzieś czytałam,że gen brązowych oczu jest bardzo silny, więc wielce prawdopodobne,że po którymś przodku córka ma takie.
    • thorgalla Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 20:53
      Zrozumiałabym gdyby ten post niepewny tatuś napisał ale matka?
      Skoro ojca dziecka jesteś pewna to widocznie mozliwa jest taka kombinacja kolorystyczna skoro powstała.
      • vilez Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 20:55
        Ona chce poznać mechanizm, a nie chce utwierdzenia jej, że są rodzicami. Kurna, to takie dziwne?
        • verdana Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 20:58
          www.ciazowy.pl/artykul,kolor-oczu-dziecka-rodzinna-spuscizna,1061,1.html
          Kluczowe zdanie brzmui "Zdarzają się, bardzo rzadko, odstępstwa od reguły"smile
          • totorotot Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 01:12
            verdana napisała:

> rel="nofollow">www.ciazowy.pl/artykul,kolor-oczu-dziecka-rodzinna-spuscizna,1061,1.html
            > Kluczowe zdanie brzmui "Zdarzają się, bardzo rzadko, odstępstwa od reguły"smile

Tak, tak, i tego się trzymajmy. Widziałam kiedyś nawet odcinek Trudnych spraw czy jakiegoś Dlaczego ja (poczekalnia w przychodni), że biała żona białego męża urodziła czarne dziecko. I słuchajcie słuchajcie, to było jego dziecko, bo biały dziadek był w istocie murzynem ;DDDDD utajonym big_grinDD
        • kozauwoza Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 20:58
          mechanizm jest prosty - ma kolor od mamy. Gen niebieskich oczu jest recesywny, wiec nie po tacie.
        • demonii.larua Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 21:12
          Otóż to big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 21:01
      Może podmienili Ci dziecko w szpitalu?
    • asia_i_p Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 21:03
      Słyszałam od koleżanki - biologa, że oczy zielone są warunkowane takimi samymi genami jak brązowe, tylko stężenie barwnika jest inne.
      • ichi51e Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 23:36
        Co widac po ludziach ktorzy maja zielono-brazowe - kolor ktory po polsku nie ma nazwy a po angielsku sie mowi "hazel" mylne troche po hazel nuts to orzechy laskowr wiec chcialoby sie powiedziec orzechowe...
    • kozauwoza Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 21:14
      demonii.larua napisała:

> Wszelkie kalkulatory mówią, że nijak brązowych mieć nie powinna, tylko niebieskie lub zielone.

Nie ma takich kalkulatorów, potomstwo zielonookich może jak najbardziej mieć oczy brązowe. To nic dziwnego.
      • morekac Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 00:37
        Nie ma takich kalkulatorów, potomstwo zielonookich może jak najbardziej mieć oc
        > zy brązowe. To nic dziwnego.
        Mnie przekonałaś, mam taki egzemplarz po zielonookich rodzicach - piwnooki (babcia miała brązowe oczy).
    • mindtriper Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 23:48
      A moje chłopaki?!
      Mąż ciemny, ciemnooki, a ma synów jak Wikingowie.
      Wam mogę powiedzieć, co mi tam, cała trójka jest jego.
      Dlaczego żaden nie jest kolorystycznie podobny do ojca?
    • foringee Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 23:49
      ściemnia ten kalkulator.
      u nas z przodków brąz + niebieski wyszedł ledwo 1 zielony i cały tłumek niebieskookich
      a kalkulator twierdzi że większość powinna być brązowooka..
      • anorektycznazdzira Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 20:39
        kalkulator nie mówi ci jakie będziesz miała dzieci, tylko jakie jest prawdopodobieństwo, że wystąpią określone cechy, dla każdej cechy osobno. Nawet jak prawdopodobieństwo jest bardzo niskie to cechy mogą wystąpić i tak było u ciebie.
    • szalona-matematyczka Re: Genetyka - kolor oczu 15.01.14, 23:54
      Przykro mi ale jesli ty masz zielone oczy a ojciec dziecka niebieskie to nie ma takiej mozliwosci, zeby dziecko mialo brazowe oczy. Chyba, ze ojciec dziecka ... hm... jednak ma brazowe oczy... Wtedy by sie jednak zgadzalo...
      • kwiat_w_kratke Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 00:11
        W mojej rodzinie jest podobnie. Mój mąż ma zielone, ja niebieskie, a najstarsza córka (lat 10) ciemnobrązowe.
      • demonii.larua Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 11:02
        No nie, ojciec dziecka jest niebieskooki i to bardzo.
    • totorotot Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 01:09
      A listonosz ciemnooki?
      • demonii.larua Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 11:04
        Nie wiem, listonoszka raczej jasne oczy miała :F
    • turzyca Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 01:40
      Na Forum jezycjadowym byl omawiany podobny temat, tu jest o oczach: forum.gazeta.pl/forum/w,25788,20481143,51978870,Re_oczy_uwaga_dlugie_i_dla_pasjonatow_.html moze troche Ci pomoze. Ogolnie temat tam jest walkowany dosc intensywnie i podsumowujac dyskusje to wyszlo mi, ze tych genow warunkujacych kolor oczu jest wiecej. Tak wiec to nie jest jak ucza w szkole, ze niebieskoocy rodzice nie moga miec brazowookich dzieci, bo w szkolnym modelu jest tylko jeden gen z dwiema alelami, kazda moze przyjmowac tylko jedna z dwoch barw, a w rzeczywistosci nie dosc ze genow jest wiecej to przeciez i kolorw tez - jak Twoj zielony, czy tez popularny w Polsce piwny.
      Artykul na polskiej wiki jest zaskakujaco obszerny, chyba warto przeczytac: pl.wikipedia.org/wiki/Kolor_oczu (choc wyjasnienia genetyczne sa tak sobie rozjasniajace).
      • aandzia43 Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 10:48
        Dziwnymi drogami chadzają geny po ludziach wink Ja jestem kolorystycznym kundlem, który ulęgnąć się mógł tylko w środkowoeuropejskim genetycznym tyglu. Mam świetlistozieloną tęczówkę z pomarańczowym wieńcem wokół źrenicy, a w komplecie ciemnawą karnację, ciemnoszare/szatynkowe włosy i ogólnie chłodną kolorystykę. Do tego wszystkiego, na ciemnej cerze, w dzieciństwie i w młodości miałam na nosie i policzkach pas chłodnych, ciemnych i wyraźnych piegów.Tęczówka Irlandki w śniadej tatarskiej twarzy, a wszystko okolone ciemnawym upierzeniem i chlapnięte wyraźnymi piegami big_grin Kundel doskonały. Takie było moje dzieciństwo i wczesna młodość. Potem piegi przyblakły i metodą prób i błędów doszłam do tego, że najlepiej jest mi w wiśniowych włosach, lekkiej opaleniźnie, czerni i wyrazistych kolorach. Ale w tym szaleństwie jest metoda, więc jest dobrze, dobrze jest wink
        • yvona73pol Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 11:04
          Tak samo jak mieszanej parze moga sie urodzic blizniaczki, jedna niebieskooka blondynka, druga brazowa, brazowooka z kreconymi wlosami, podobnie z oczami. Wystarczylo, ze gdzies byl brazowooki przodek i tyle.
      • demonii.larua Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 11:04
        Dzięki smile
      • kozauwoza Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 20:25
        turzyca napisała:

> Tak wiec to nie jest jak ucza w szkole, ze niebieskoocy rodzice nie moga miec brazowookich dzieci

Dwoje niebieskookich rodziców nie może mieć brązowookiego dziecka poniewaz geny oczu niebieskich sa recesywne. Natomiast oczy zielone to mieszanka brązu i niebieskiego, tak więc rodzic zielonooki może miec jak najbardziej dziecko brązowookie smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 11:13
      Moja siostra na genetyce dość dobrze się zna, więc pewnie mogłaby coś więcej powiedzieć... ale z tego, co ja sama się orientuję, to osoba, która ma zielone oczy może przenosić gen brązowych oczu. Za to w rodzinie, gdzie rodzice mają niebieskie oczy - dziecko nie może mieć brązowych.
      A u mnie w rodzinie jest tak, że moi rodzice mają brązowe oczy, dziadkowie mieli brązowe oczy z wyjątkiem dziadka, który miał zielone, a moja siostra ma niebieskie. Moja córka też ma niebieskie z zielonymi plamkami, choć u mnie właśnie wszyscy mają brązowe (ja i moi rodzice), a u męża to jest tak pół na pół (zielone i brązowe - niebieskich tam nie ma).
    • edelstein Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 22:44

Ja mam oczy zielono-piwne,byly yebieskie,a syn szare.
    • ozorek.debowy Re: Genetyka - kolor oczu 16.01.14, 22:54
      genetics.thetech.org/how-blue-eyed-parents-can-have-brown-eyed-children

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka