Dodaj do ulubionych

Alergia a zachowanie

17.01.14, 19:17
Matki alergików, czy zaobserwowałyście u swoich dzieci zmiany zachowania (agresja, pobudzenie, "niegrzeczność", rozdrażnienie, płaczliwość) przy nasileniu objawów alergii? Właściwie nie wiem, gdzie jest skutek, a gdzie przyczyna, nie łączyłam tych dwóch faktów, ale zaobserwowałam, że zawsze w styczniu moje dziecko ma AZS, zaostrzenie astmy i... ogromną labilność emocjonalną. Dzieje się to tuż po trzytygodniowych feriach, więc nie jest przemęczona. Leczona jest wtedy i przez alergologa, i psychiatrę, i nie wiem, czy pomagają bardziej sterydy, czy magnez z witaminami i resztą.

Dla pamiętających moje dawne wątki: moje dziecko ma już tylko dwie szkoły (które się mieszczą w jednym budynku i kończą o 16.30 z przerwą na obiad i dwugodzinny pobyt na dworze) i żadnych innych zajęć dodatkowych.
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 19:24
      Tak, zaostrzenie objawów choroby (również alergii) może powodować duży dyskomfort, a co za tym idzie nerwowość, niezadowolenie itd. Natomiast agresję u dzieci znacznie częściej wywołują leki niż choroby. Szczególnie leki przeciwalergiczne i sterydowe. Obserwujesz te zmiany przed włączeniem jakichkolwiek leków czy już na lekach?

• kocianna Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 19:36
        Hmmm. Najpierw jest tygodniowy kontakt z silnym alergenem, jest tylko astma bez azs i "niegrzeczności", więc pełny zestaw: aerius + steryd + dwa razy dziennie leki doraźne. Potem wyjeżdżamy ze strefy zakoconej i przez tydzień-dwa tylko steryd. Potem odstawiamy wszystko. I dwa tygodnie po odstawieniu wszystkiego jest codzienna histeria z dusznością i azs i wzywanie do szkoły, bo dziecko źle się czuje. Raz oprócz mnie trzeba było wezwać karetkę, okazało się, że to był atak nerwicowy i od tamtego czasu w zimie Młoda jest pod opieką psychiatry.
        • dziennik-niecodziennik Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 19:47
          doprecyzuj - jaki steryd, jak brany i jakie leki doraźne.
          • kocianna Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 20:08
            Serevent wziewny, berodual wziewny, najmniejsze dawki.
            Też jestem astmatyczką na tych samych lekach, u mnie nie ma korelacji między ciężkim w...em i zaostrzeniem. Rozdrażnienie tak, ale nie do tego stopnia, żeby brać na to leki od psychiatry.
            • antyideal Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 20:20
              Czyli te ataki nerwicowe są jakby zwiazane z lękiem przed atakiem duszności ?
              • kocianna Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 20:45
                Chyba nie, chociaż się wzajemnie nakręcają. Histeria (nawet taka "zwykła", pojedyncza) kończy się dusznością, stan astmatyczny (duszność, którą przerwać można tylko lekiem podanym dożylnie) prowadzi do histerii, ale to jest związek naturalny. Zimowe załamanie nastroju i AZS występują głównie zimą, zwykle w styczniu, który tutaj jest bardzo słoneczny i jasny, czasami latem, np. na obozie, kiedy podstawowy lek wziewny podawany jest niejako profilaktycznie, bo nie wiadomo, gdzie tam się koty szlajają albo inne siano nagle uczuli. Ale obóz to z kolei sytuacja trochę stresowa. I bądź tu człowieku mądry...
                • antyideal Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 21:11
                  U nas dusznosci ostatnio nie ma z powodow alergicznych, ale po jakims duzym
                  zdenerwowaniu, wystepuje cos a'la napad dusznosci, choc bardziej jak problemy z
                  sercem to wyglada, właczając ból. Serce przebadane, zdrowe.
                  Efekt taki, ze staram sie na spokojnie wszystko przeprowadzac, zeby mi sie dzieć
                  przypadkiem nie zdenerwował. Leków zadnych obecnie nie bierze.
                  Szlabym w kierunku minimalizowania ilosci leków, zwlaszcza tych od psychiatry,
                  ale i alergicznych i naturalnego wyciszania, eliminowania sytuacji stresowych,
                  typu awantury o byle cosmile co u nas kiedys bylo czeste i nakrecalo te histeryczne
                  stany, ktore wywolywaly ataki dusznosci, co powodowalo ataki paniki i u niego i u mnie..

• chalsia Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 20:24
              Rozdrażnienie tak, ale nie do tego stopnia, żeby b
              > rać na to leki od psychiatry.

a jakie leki psychiatra zalecił?
            • nowel1 Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 10:05
              kocianna napisała:

> Serevent wziewny, berodual wziewny, najmniejsze dawki.

To nie są sterydy.
            • incubus_1 Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 11:14
              Przyjrzałabym się sereventowi, to bardzo niedobry lek, mający silne skutki uboczne.
            • kocianna Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 20:46
              Pomyliłam serevent z seretide. Seretide już zawiera steryd smile Wszystko mamy wprowadzane zgodnie ze wskazaniami lekarza, nie leczymy się na własną rękę...
        • chalsia Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 20:23
          Najpierw jest tygodniowy kontakt z silnym alergenem, jest tylko astma bez
          > azs i "niegrzeczności", więc pełny zestaw: aerius + steryd + dwa razy dziennie
          > leki doraźne. Potem wyjeżdżamy ze strefy zakoconej i przez tydzień-dwa tylko s
          > teryd.

jednego nie rozumiem
          jak można - wiedząc, że dziecko tak reaguje na koty - jeździć tam, gdzie koty są
          jesli to bliska rodzina (dziadkowie) to przekaz jest prosty - albo koty albo wnuczka

a odpowiadajac na podstawowe pytanie - tak, to normalne - zmiany zachowania (agresja, pobudzenie, "niegrzeczność", rozdrażnienie, płaczliwość) przy nasileniu objawów alergii -przy czym - im mocniejsze objawy alergii, tym mocniejsze mogą być zmiany zachowania
        • arim28 Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 20:30
          Moja corka reagowala pobudzeniem, rozdraznieniem i zle przespanymi nocami na syrop aerius.
          Moze Twoja corka reaguje podobnie?
        • z_lasu Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 14:41
          Kocianna, to może być wina leków.
          1. Te leki, które wymieniłaś (berodual i serevent) to nie sterydy. To leki rozszerzające oskrzela, działają doraźnie. Zachowanie mogą zmieniać o tyle, że działają pobudzająco (ale to działanie nie utrzymuje się po odstawieniu, to leki krótko działające)
          2. Jeśli dziecko rzeczywiście bierze sterydy, to po nich może być agresywne. Mój syn robił się silnie agresywny nawet po 3 dniach stosowania sterydów donosowych. Poza tym stosowanie sterydów przez tydzień-dwa nie ma sensu, bo one dopiero po 2 tyg. zaczynają tak naprawdę działać. Podawanie przez 2 tyg. to tylko mieszanie w organizmie.
          3. Mój syn nie może brać żadnych leków przeciwalergicznych, bo robi się po nich tak agresywny, że nie da się z nim normalnie funkcjonować. O posyłaniu do jakiejkolwiek placówki po lekach w ogóle nie ma mowy. A z tego co wiem, to na aerius akurat wiele dzieci tak reaguje. Ale na innych lekach przeciwalergicznych też znajdziesz ostrzeżenia na ten temat.
          4. Wprowadzasz leki gwałtownie i odstawiasz gwałtownie? To może nie być wina samych leków, ale np. zbyt gwałtownej zmiany dla organizmu. Spróbuj wprowadzać i odstawiać powoli.

Spróbuj też zmienić specyfik (np. na inny lek przeciwalergiczny) albo tylko producenta (czasem winna jest nie substancja czynna ale jakiś dodatek, na który dziecko może być uczulone).

Atak astmy może wywołać nadmierne podniecenie (w "sprzyjających" okolicznościach czyli np. przy dużej ekspozycji na alergen, co akurat u Was miejsce). U nas istotnym czynnikiem ryzyka są np. święta BN, ze względu na emocje młodego.

Leki psychiatryczne to nie jest rozwiązanie. Szukaj intensywnie przyczyny. U dzieci jest ona zazwyczaj fizjologiczna. I tak, jak najbardziej mogą to być leki.
    • rybalon1 Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 19:27
      też mam alergika - nasilienie alergii wpływa na jego zachowanie to chyba normalne .ja nie widze w tym nic dziwnego ..mój się wścieka jak pyli coś na dworzu i ma kaszel czy katar mocniejszy, jak rano wstaje i ma zapchany nos na tle alergicznym m jak go coś tam swędzi np. skóra na nogach w sezonie zimowym ..takie pierdoły ale jego to wyprowadza z równowagi , jest mniej cirpliwy w tym okresie jakis taki rozdrażniony ..dodam , że ma 9 lat.
    • gazeta_mi_placi Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 19:35
      Księżniczkę hodujesz i tyle.
    • ichi51e Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 19:52
      Odpowiem jako alergik. Tak - jak masz atak jestes rozdrazniona big_grin
    • asia_i_p Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 19:56
      Tak, moją siostrę nosiło.
      To zresztą logiczne, przecież taki atak alergii to duży dyskomfort fizyczny, każdego by diabli brali.
    • kerri31 Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 20:24
      Nie zauważyłam. Mój starszy syn reaguje na duże ilości spożywanego białka ale z zachowaniem zawsze tak samo, choć na skórze zmiany są . Pozdrawiam
    • dziennik-niecodziennik Re: Alergia a zachowanie 17.01.14, 21:24
      na moje nielekarskie oko:
      dziecko moze jak najbardziej reagowac pobudzeniem na sterydy. nie przebywać w strefie zakoconej, omówic z lekarzem zmianę leczenia.
      Twoje dziecko jest hiperaktywne z tego co pamietam - moze to te trzytygodniowe ferie tak ją rozstrajają? moze jakies zajęcia w tym czasie zorganizowane by pomogły?
      dusznosci mogą też byc związane nie tyle z astmą, ile z nerwicą.
    • kochamruskieileniwe Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 08:52
      Jestem alergikiem od dziesięcioleci (od urodzenia). Chyba mam juz jakieś doświadczenie?
      U mnie zaostrzenie AZS powoduje wzrost drazliwosci. A to implikuje pogorszenie stanu skóry. Błędne koło.
      Wyobraz sobie, jezeli nie jestes alergikiem - ze Cie pokąsało stado komarów. Swędzi mocno? Nie jesteś wkurzona, zirytowana, poddenerwowana?
      Tyle, ze w AZS to dodatkowo pogarsza stan skóry... Stan skóry obrazuje to co się dzieje wewnątrz człowieka.
      Dodatkowo, stycznieowe pogorszenie stany moze się wiązac z tzw zimową skórą. Czyli brakiem słonca, powietrza (zwykle chodzimy ubrani, na rękach rękawiczki itp). Dobrze jest w tym czasie stosowac naświetlania (np tam, gdzie skóra wyrażnie gorsza). Są takie mini solaria .

Dzieci są nadpobudliwe, rozdraznione (no trudno się dziwic!) Jakaby Ciebie coś ciągle sewdziało, szczypało, duziło.
    • przeciwcialo Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 09:15
      U nas niegrzeczne zachowanie było spowodowane lekiem. Po odstawieniu dziecko zgrzeczniało wink
      Może to zestaw leków tak działa a nie sama choroba.
    • guderianka Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 09:47
      kocianna-takie zmiany są typowe przy pasożytach
    • siasiunia1 Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 13:03
      Jestem alergikiem i moje dziecko jest alergikiem

Tak jak mam nasilenie objawów mojej alergii jest poddenerwowana (co zresztą w niektórych przypadkach napędza moja alergię)

Jak młoda miala nasilone objawy też byla nieswoja jak była to reakcja skórna to była rozdrażniona. (jak wszysctko swędzi to naprawdę szlag jasny może człowieka trafić smile

• saqigar Re: Alergia a zachowanie 18.01.14, 20:26
      Piszesz o astmie, a z nia jest duzo powazniej niz z sama alergia. Bedac dzieckiem czesto zdazaly mi sie zachowania histeryczne w trakcie napadu dusznosci, szczegolnie jak lek slabo dzialal i uznaje to za normalne - takie reakcje maja tez osoby topiace sie. Do dzisiaj pozostalo mi reagowanie poczuciem dusznosci/dusznoscia spowodowane uswiadomieniem sobie braku szybko dzialajacego inhalatora.
      Alergia powoduje duzy dyskomfort i moze wywolywac zaniepokojenie i zdenerwowanie.
      Organizowanie dziecku ferii, po ktorych trzeba je leczyc uwazam za mocno porabane, a nie jestem osoba, ktora pielegnuje unikanie wszelkich alergenow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka