Dodaj do ulubionych

Do nauczycielek-dodatek

26.01.14, 15:38
Proszę napiszcie czy coś wiecie o jednorazowym dodatku- tym wypłacanym w styczniu. Jeżeli oczywiście u Was go wypłacają. Jakie grupy maja go przyznane i ile. U mnie nadal wielka tajemnica, czekaja jak zwykle na ostatni dzień..
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 16:25
      U nas tego nigdy nie było, z czego wnoszę, że rozliczają się z nami prawidłowo na bieżąco. A to na pewno w tym roku jeszcze działa? Bo nowa karta nauczyciela miała to znieść.
      • raczek47 Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 16:42
        szczerze? Nie wiem, o czym piszesz, a 16 lat jestem nauczycielką.
        • asia_i_p Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 16:47
          Mnie się wydaje, że chodzi o to, co niektórzy dziennikarze nazywają 14-tką - wylicza się, czy na danym obszarze nauczyciele wg. stopni awansu średnio dostali tyle, ile im się należy i wypłaca wyrównanie, też średnio. Przedziwny twór księgowy. Ponieważ teraz środki mają być rozliczane nie wobec stopni awansu zawodowego, czyli nie w czterech osobnych pulach, tylko z jednej wspólnej (chociaż nadal indywidualny nauczyciel będzie zarabiał jakieś minimum związane ze stopniem awansu), więc to cudo zniknie.
          • asia_i_p Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 16:50
            Tu masz link do przykładowego artykułu na temat - kto na to wpadł i jak to liczą to dla mnie głęboka tajemnica.
            wyrównanie
          • thaures Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 16:53
            Dokładnie. Ja mieszkam akurat w mieście, które nas opłacało kiepsko i dodatek wył wysoki do tej pory. Jeszcze w 2015 ma być wypłacany wg starego systemu.
          • scher Urealnienia 26.01.14, 17:46
            asia_i_p napisała:

> Mnie się wydaje, że chodzi o to, co niektórzy dziennikarze nazywają 14-tką - wylicza
            > się, czy na danym obszarze nauczyciele wg. stopni awansu średnio dostali
            > tyle, ile im się należy i wypłaca wyrównanie, też średnio. Przedziwny twór księgowy.

Art. 30a KN. W języku księgowych nazywa się to "urealnienia".
            • asia_i_p Re: Urealnienia 26.01.14, 18:00
              Możliwe. Jak dla mnie totalna abstrakcja - najpierw myślałam, że wyrównują do minimum określonego przez kartę nauczyciela i to wydawało się uczciwe, ale równanie do średniej oznacza chyba, że może być tak, że indywidualny nauczyciel zarobił powyżej tej średniej, ale mu dorzucą, bo jego koledzy nie zarobili?

Ale mnie już kiedy miałam 19 lat pewna miła pani księgowa powiedziała, że na księgową się nie nadaję, po tym, jak w odpowiedzi na jej żal, że przez 3 godziny szukała 22 groszy spytałam, czy nie mogła ich po prostu dopłacić.
              • scher Re: Urealnienia 26.01.14, 18:12
                asia_i_p napisała:

> Ale mnie już kiedy miałam 19 lat pewna miła pani księgowa powiedziała, że na
                > księgową się nie nadaję, po tym, jak w odpowiedzi na jej żal, że przez 3 godziny
                > szukała 22 groszy spytałam, czy nie mogła ich po prostu dopłacić.

Hehe...
              • sarah_black38 Re: Urealnienia 27.01.14, 13:35
                > Ale mnie już kiedy miałam 19 lat pewna miła pani księgowa powiedziała, że na ks
                > ięgową się nie nadaję, po tym, jak w odpowiedzi na jej żal, że przez 3 godziny
                > szukała 22 groszy spytałam, czy nie mogła ich po prostu dopłacić.

Jakiś czas temu rozliczałam się z pieniędzy z pewnego projektu. za chiny ludowe nie mogłam znaleźć 20 groszy, już chciałam zapłacić z własnej kieszeni, ale księgowa mnie zastopowała. Po dokładnym przejrzeniu wszystkich rachunków przez nią przedmiotowe 20 gr się znalazło big_grin
    • solaris31 Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 17:34
      generalnie chodzi o to, żeby wyrównać pensje tym, którzy nie osiągają średniej pensji przewidzianej przez prawo.

ja dostaję dodatek w wysokosci symbolicznej, jest to kilkadziesiąt zł. jak byłam kontraktowa, były to większe pieniądze, ale pensja tak niska, że na opłaty nie wystarczało.

w sumie wszystko zależy od tego, jaką się ma pensję - co prawda, pensje są ustalone odgórnie, ale zmieniają się dodatki, np motywacyjny. są gminy, które płacą 50% motywacyjnego, my dostajemy 2-3 %/ - to jest kolosalna różnica, i stąd niektórzy dostają to wyrównanie, a niektórzy nie. im wyższy stopien awansu, tym mniejsza kwota dodatku - o ile w ogóle.

sam sposób wyliczania to dla mnie kosmos, więc się nie wypowiadam, bo nie śledzę.

• thaures Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 17:52
        solaris31 napisała:
        > im wyższy stopien awansu, tym
        > mniejsza kwota dodatku - o ile w ogóle.

Nie zawsze- w moim mieście dyplomowani do tej pory dostawali najwięcej- rok temu prawie 1500 zł.

• solaris31 Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 22:19
          o rany! tyle kasy? w życiu nie dostałam tak dużego wyrównania big_grin
          • thaures Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 22:36
            Przez pierwsze dwa lata dyplomowani mieli ponad 2700... Chyba najwięcej w PL. Fajnie było, bo to takie pieniądze z nieba, nieoczekiwane.
            • solaris31 Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 22:40
              no nieźle, to więcej, niż moja pensja w chwili obecnej big_grin

ja pracuję w szkole resortowej, i widocznie ktoś wyrównał moją średnią. nie znam sposobu liczenia, więc nie mam pojęcia, jak to jest. dostaję tylko 13-tkę, w wysokości około 60-70% pensji - zależy, jaki miałam finansowo rok.
              • thaures Re: Do nauczycielek-dodatek 27.01.14, 00:24
                Moja 13-tła to więcej niz pensja. Jeszcze, bo pewnie się skończy. Na te styczniowe pieniądze też czekam z utesknieniem...
      • motyllica Re: Do nauczycielek-dodatek 26.01.14, 18:17
        jest to najbardziej bzdurne wyrównanie w historii.

nie prawdą jest, że im wyższy poziom awansu tym mniej się dostanie bo jest to uzależnione od tego, czy z danego awansu mieli dużo godzin ponadwymiarowych i zastępstw, odpraw, nagród, dod. motywacyjnych itp.

jeśli dany stopień w danej gminie nie osiągnął określonej średniej to się wypłaca jdu, ale jeśli jakiś stopień zarobił dużo więcej to im już się kasy nie zabiera
        • zuzanna56 Re: Do nauczycielek-dodatek 27.01.14, 13:06
          Nie wiem o co chodzi. Nie dostaję nawet 13 stki. Ani żadnego dodatku. Tylko że ja pracuję w szkole niepublicznej.
    • stawka Re: Do nauczycielek-dodatek 29.01.14, 19:07
      W moim mieście dyplomowani dostaną prawie 1700 netto, mianowani 2600, tak dużo nigdy nie było. Stażyści i kontraktowi zarabiali w ciągu roku duuuuuużo więcej, niż średnia.
      • rozwielitka3 Re: Do nauczycielek-dodatek 29.01.14, 19:17
        my niczego takiego nie dostajemy, jedynie trzynastkę.
        • asu1981waw Re: Do nauczycielek-dodatek 29.01.14, 19:36
          u nas było wyrównanie, gdy od września była podwyżka, ale realnie dopiero dostawało się ją od stycznia. I w styczniu były te dodatki od września do grudnia.
          Innych pieniędzy nigdy nam nie dawano sad
          • thaures Re: Do nauczycielek-dodatek 29.01.14, 21:08
            Ja już wiem, dyplomowani dostaną ok 1600 zl. Netto. Jak wcześniej napisałam-gwiazdka z nieba.
    • maderta Re: Do nauczycielek-dodatek 29.01.14, 23:12
      13 rok juz pracuje ijeszcze ani razu nam nie wyplacali tej tzw 14stki. Nasza gmina bardzo dba, aby zostala wypracowana ta srednia. A o ile mi wiadomo, to wystarczy, ze jeden z nauczycieli w danej gminie takowa srednia uzyska, to automatycznie nikt pieniedzy juz nie dostanie. W sasiedniej gminie za to takie wyrownania wyplacali rokrocznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka