Dodaj do ulubionych

Jak postąpic? Mandat

• scher A to był fotoradar stacjonarny? 28.01.14, 22:33
      Czy mobilny? Bo to akurat ma znaczenie.
      • lola211 Re: A to był fotoradar stacjonarny? 28.01.14, 22:41
        Tego nie wiem.Sprawdze.Powinien byc mobilny, prawda?
        • scher Re: A to był fotoradar stacjonarny? 28.01.14, 22:45
          lola211 napisała:

> Tego nie wiem.Sprawdze.Powinien byc mobilny, prawda?

Nie pamiętam, ale SM chyba stacjonarnych teraz nie może używać.
          Wiesz, jak mobilny, to byłoby parę rzeczy do sprawdzenia, np. czy tego dnia w ogóle mieli prawo tam stać. Bo nie jest to wcale pewne, że ten pomiar był dokonany legalnie i że wynik pomiaru nie był obarczony błędem (czyli nie jest pewne, że prędkość w ogóle została przekroczona).
    • gretchen184 lola-mandat- dobra jesteś 28.01.14, 22:38
      dokładnie dobę temu byłaś zielona i pytałaś co zrobić z tym fantem.. teraz już doskonale wiesz.
      myślałaś o karierze jakiejś mistrzyni łamania prawa?
      • lola211 Re: lola-mandat- dobra jesteś 28.01.14, 22:42
        A ja zlamalam prawo czy jak?
        • gretchen184 Re: lola-mandat- dobra jesteś 28.01.14, 22:45
          lola211 napisała:

> A ja zlamalam prawo czy jak?

no zdecydowanie planujesz się wymigać z czegoś co powinnaś zrobić.nie kręć już, wszyscy już wiemy,że brak ci podstawowych norm moralnych.
          • lola211 Re: lola-mandat- dobra jesteś 28.01.14, 23:21
            Wymigac sie od czegos czego nie zrobilam? Co za pokretna logika.
    • gretchen184 Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 22:39
      ale wątek sylwestrowy był i tak głupszy big_grin
      • naomi19 Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 23:31
        fakt
    • cherry.coke Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 23:27
      Jak lola bedzie jeszcze kiedys wypisywac jakies pienia o podlozu finansowym, to przypomnimy sobie z radocha, jak uparcie krecila, zeby nie zaplacic glupiego mandatu big_grin
      • lola211 Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 23:30
        A co to ma do rzeczy? O zasade chodzi.
        • cherry.coke Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 23:33
          Bzdura, nie wierze, ze dorosle przytomne osoby majace obowiazki nie potrafia odtworzyc toku swoich zajec sprzed kilku tygodni.
          • lola211 Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 23:34
            Toku swoich obowiazkow.. dobre.Dopuszczasz mysl,ze nie wszyscy pracuja na etacie od 8 do 16 i poruszaja sie po miescie o roznych porach?
            • cherry.coke Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 23:40
              Oczywiscie, i tez musza byc wtedy jakos zorganizowani, a nie latac losowo. Chocby po to, zeby wszyscy naraz nie wsiadali do tego jednego samochodu.
              A tu pacz pani nagle amnezja; wszystkie plany, notatki, kalendarzyki, smsy i korespondencje tez wszystkim wymiotlo.
              • lola211 Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 23:55
                Jaka ty organizacje masz na mysli? Grafik? Samochody sa 3.Czy ty sadzisz, ze da sie pamietac, ktorym w ktory dzien o ktorej godzinie sie jechalo? I jakie kalendarzyki, jakie sms-y, korespondencja?? Az sprawdzilam swoj terminarz.Ni hu hu z niego nie wynika którym samochodem w który dzien sie poruszalam po miescie.
                • cherry.coke Re: Jak postąpic? Mandat 28.01.14, 23:59
                  No to skoro macie taka wspolna pule, to wspolnie placcie - w dluzszej perspektywie sie wyrowna, biorac pod uwage twoje opisy podejscia do przepisow to nie ostatni raz!
                  Nie wierze btw ze z trzech osob ani jedna sie nie potrafi umiejscowic.
                  • lola211 Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 00:03
                    Odowiedzialnosc zbiorowa powiadasz..Nie, nie podoba mi sie.
                    > Nie wierze btw ze z trzech osob ani jedna sie nie potrafi umiejscowic.
                    Ale co to ma rzeczy?Wierzysz czy nie wierzysz, to niczego nie zmienia.Tu chodzi o wskazanie bez watpliwosci.
                    • cherry.coke Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 00:05
                      lola211 napisała:

> Odowiedzialnosc zbiorowa powiadasz..Nie, nie podoba mi sie.
                      > > Nie wierze btw ze z trzech osob ani jedna sie nie potrafi umiejscowic.
                      > Ale co to ma rzeczy?Wierzysz czy nie wierzysz, to niczego nie zmienia.Tu chodzi
                      > o wskazanie bez watpliwosci.

A tlumaczcie sie sadowi z tego zbiorowego zacmienia smile
                      • lola211 Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 00:17
                        Ja nie musze.Niech sie tłumacza potencjalni sprawcy.
                        • kropkacom Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 06:31
                          No i oto mi chodzi. Masz skopane stosunki w rodzinie. Bo normalnie ktoś by się przyznał i najwyżej byście dyskutowali jak to załatwić. Albo ty bierzesz winę i płacisz więcej bez punktów, albo winowajca płaci plus punkty. Nawet jest opcja, ze wierzysz w zbiorową amnezję i tez byś dla spokoju wszystkich zapłaciła. Nie udostępniaj auta ludziom, którym nie ufasz. No ale dla ciebie nadal to nie jest sens problemu, bo dla ciebie wszystkiemu winny radar big_grin
                          • lola211 Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 09:17
                            Nie, to ty masz skopane pojecie o tym ,jak inni zyja.
                            Oczywiscie, ze mozna zrobic tak, ze ktos sie przyzna.Nie majac zadnej pewnosci, ze to on popelnil wykroczenie.Bo po prostu NIE PAMIETA.
    • hummer Poproś o bardziej ostre zdjęcie 29.01.14, 00:10
      lola211 napisała:

> Odebralam na poczcie wezwanie do SM.Musze sie stawic by wskazac osobe, ktora ki
      > erujac moim samochodem przekroczyla predkosc.Sęk w tym,ze nie bardzo wiem jak m
      > am wskazac sprawce, gdyz załączone zdjecie jest na tyle niewyrazne, ze kompletn
      > ie nie widac kierowcy.Rozmazana plama.Zdarzenie sprzed ponad 2 miesiecy.Kieruja
      > cym mogły byc przynajmniej 3 osoby.
      > Co robic w takiej sytuacji? Nie chcialabym wprowadzac organow w błąd.Jednoczesn
      > ie przydaloby se,zeby- skoro mnie wzywaja- dali szanse na wywiązanie sie z obow
      > iazku wskazania.Jakies wyrazne fotki czy cos..

Napisz, że nie uchylasz się od odpowiedzialności, ale nie prowadzisz książki pojazdu, a zdjęcie, które Ci załączono nie pozwala wskazać kierowcy.

I masz z głowy mandat.
    • mamusia1999 Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 08:02
      u nas (D) jest zdaje sie taka mala luka w przepisach, ale szczegoly musisz sparwdzic. o ile w ogole luka jest gdzies poza D. otoz oskarzony (ty jako walsciciel) ma prawo odmowy skladania zeznan, zeby nie obciazac samego siebie lub osob mu bliskich.
      w ten sposob u nas calkiem sporo mandatow ze slabym zdjeciem znika w prozni. bo samochod zarejestrowany na X, ktory byl w pracy, ale zeznan odmawia.
    • jagienka75 Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 09:56
      lolu, to juz trzeci dzień, jak zastanawiasz się, co zrobić z mandatem. zapłacić, czy nie zapłacić.
      nie szkoda Ci czasu???
      nie jestem w stanie przebrnąć przez cały wątek. nawet mi się nie chce, ale dziwne jest to, że ktoś, kto zostawia latem tylko w warzywniaku codziennie po dwie stówy, nie chce zapłacić mandatu.
      w końcu co to dla Ciebie, prawda?
      • katecat1 Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 14:56
        hummer dobrze radzi, zwłaszcza, że była taka sprawa, że babeczka dostała mandat, bez zdjęcia, wskazała siebie, zapłaciła i za jakiś czas dostała wezwanie do sądu w sprawie poświadczenia nieprawdy... bo na zdjęciu był facet! Oczywiście musiała zapłacić dodatkową karę czy grzywnę. A to Polska właśnie.
        • scher Bzdura jakaś 29.01.14, 17:06
          katecat1 napisała:

> hummer dobrze radzi, zwłaszcza, że była taka sprawa, że babeczka dostała mandat,
          > bez zdjęcia, wskazała siebie, zapłaciła i za jakiś czas dostała wezwanie do sądu w
          > sprawie poświadczenia nieprawdy... bo na zdjęciu był facet! Oczywiście musiała
          > zapłacić dodatkową karę czy grzywnę.
          • katecat1 Re: Bzdura jakaś 29.01.14, 18:24
            Dlaczego bzdura? Czytałam o tym w "Angorze" bodajże, z podanym paragrafem pod który sprawa podlegała. Może ktoś w ten sposób chciał walczyć z handlem punktami karnymi?
    • ida771 Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 15:52
      365 postów, wątek o niczym. od 2 dni wisi na froncie.
      Dajcie już spokój.
    • nenia1 Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 16:39
      Ja w opozycji do większości nie odsądzałabym loli od czci i wiary ponieważ w jej rozumowaniu
      jest pewna logika. Skoro państwo domaga się od niej podania informacji, kto prowadził jej samochód, po dłuższym czasie i na podstawie zdjęcia na którym jest biała plama, to państwo stwarza okoliczności, w których podanie wiarygodnej informacji na podstawie dostarczonych dowodów jest bardzo utrudnione bądź niemożliwe, skoro jest niemożliwe to żądanie podania danych kto prowadził jest oczekiwaniem podania niemożliwego. Nie można a prori zakładać, że lola i osoby które użyczają od niej samochodu kłamią i nie chcą płacić mandatu (kto chce?) tylko na podstawie tego podejrzenia karać. Doszlibyśmy do sytuacji "po co dowody" wystarczy przyjąć, że podejrzany kłamie. Podobnie nie ma znaczenia dla sprawy jakie są układy w rodzinie czy wśród znajomych loli, bo to ich osobiste sprawy nie mające wpływu na sprawę z punktu widzenia prawa.
      Sąd okręgowy we Wrocławiu stwierdził:
      nie można wymagać od właściciela, „by fakt powierzenia pojazdu innej osobie każdorazowo rejestrował, na wypadek gdyby osoba ta w trakcie prowadzenia pojazdu popełniła jakieś wykroczenie drogowe, zaś sam właściciel zostałby po kilku tygodniach lub miesiącach wezwany przez organy ścigania do precyzyjnego wskazania, komu powierzył pojazd w danym czasie”.

Jest światełko w tunelu, choć należy pamiętać, że nie działa w Polsce precedens i wyrok dotyczy konkretnej sprawy.
      • minerallna Re: Jak postąpic? Mandat 30.01.14, 02:49
        Nareszcie konkretny wpis.
        Tak samo uważam.

A lola wg mnie wie co robi. Trochę zachodu po googlach i sprawa wygląda nieco inaczej.
        Zwłaszcza po tym jak nawet policja używa "suszarek" które pomiary robią jak chcą.
    • kropkacom lola zobacz koniecznie 29.01.14, 18:01
      Mam nadzieję, że znasz angielski. Może to ci pomoże:

www.youtube.com/watch?v=qOfxGR0K9jA
      • scher Re: lola zobacz koniecznie 29.01.14, 18:23
        kropkacom napisała:

> Mam nadzieję, że znasz angielski. Może to ci pomoże:
        > www.youtube.com/watch?v=qOfxGR0K9jA

Masz pojęcie, czym różni się polski system prawny od anglosaskiego?
        • kropkacom Re: lola zobacz koniecznie 29.01.14, 18:47
          To żart przecież big_grin O rany...
    • yenna_m Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 21:01
      sie zastanawiam, czy rozkminianie mandatu loli przekroczy 400 postów wink
    • anorektycznazdzira Re: Jak postąpic? Mandat 29.01.14, 22:47
      Dobry zwyczaj: nie pożyczaj.
      I gratuluję trzystu-iluś postów (których nie mam zdrowia czytać).
    • mynia_pynia Re: Jak postąpic? Mandat 30.01.14, 03:16
      Jak nie ma winnych to płacisz ty i po sprawie.
      Kiedyś mąż dostał fotę ze mną za kierownicą, oddał mi mandat mówiąc idź zapłać. Poszłam panowie ze SM ze mnie się pośmiali, chcieli mi wlepić jeszcze punkty karne więc powiedziałam że się jednak nie rozpoznaje wink A dalej było tylko weselej.
      Zapłaciłam 300 zł bez pkt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka