Dodaj do ulubionych

Spadek po ojcu - pytanie

30.01.14, 21:58
Mam podobne pytanie jak jedna z ematek, jednak sytuacja jest trochę inna.
Otóż:
- w 2008 roku zmarł mój ojciec nie zostawiając testamentu (śmierć nagła, był młody itp.)
- ojciec miał 1/2 mieszkania
- nie przeprowadzaliśmy do tej pory żadnych spraw spadkowych, ani w sądzie ani u notariusza, bo siostra uzyskała pełnoletność dopiero 2 lata temu.
I co teraz? Czy jeśli przeprowadzilibyśmy takie postępowanie teraz, to ja i moja siostra będziemy musieli zapłacić podatek czy nie? W Internecie znajduje sprzeczne (i często bardzo stare) informacje o momencie nabycia spadku i obowiązku poinformowania o tym US.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:12
      > ja i moj
      > a siostra będziemy musieli zapłacić podatek czy nie?

będziecie musieli, spadkobiercami ustawowymi staliście sie w momencie smierci ojca, sąd (albo notariusz) tylko to poświadczają. Ulga należalaby sie, gdybyście zgłosili do US w pól roku od śmierci (albo od dnia kiedy dowiedzieliscie sie o smierci).
      Nieletni jak najbardzie też dziedzicza, nie trzeba czekac do pelnoletności.
      Jeżeli to jest tylko mieszkanie, to jest szansa, aby byc zwolnionym z podatku - musicie napisac oświadczenia (ale to juz możecie na miejscu w urzędzie, podczas skladania deklaracji), że w ciagu 5 lat nie sprzedacie odziedzicznego mieszkania.
      • slonko1335 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:19
        będziecie musieli, spadkobiercami ustawowymi staliście sie w momencie smierci o
        > jca, sąd (albo notariusz) tylko to poświadczają. Ulga należalaby sie, gdybyście
        > zgłosili do US w pól roku od śmierci (albo od dnia kiedy dowiedzieliscie sie o
        > smierci).

nie będa musieli jeśli nie zostało zakończone postępowanie spadkowe. Zgłosic trzeba w ciągu sześciu meisięcy od powstania obowiązku podtakowego aby miec ulgę a obowiązek podatkowy powstaje dopiero w gdy uprawomocni ise wyrok sądu o nabyciu spadku lub po poświadczeniu dziedziczenia u notariusza skoro nie było testamentu.
        • iwles Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:29

Słonko, chyba jednak mylisz się, mieliśmy taką sytuację po smierci teścia, okazalo sie, że czas liczy sie od momentu odziedziczenia, a ustawowo (nie testamentem) dziedziczy się w momencie smierci spadkodawcy (bądź w momencie, kiedy dowiadujemy się, że jestesmy spadkobiercami, czyli w tym wypadku od śmierci ojca.)
          • slonko1335 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:39
            Na zgłoszenie do urzędu masz 6 miesięcy od momentu powstania obowiązku podatkowego a ten powstaje w momencie otwarcia i odczytania testamentu lub jesli go nie ma w momencie uprawomocnienia wyroku sądu...w większości polskich miast ponad pół roku czeka isę na sprawę spadkową a gdy nie jest ona prosta(spadkobierców jest wielu, częśc nie zyje) to i latami trwa-jak sobie wyobrażasz nieprzekraczane terminów wtedy?
            • iwles Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:51

nie musi być uprawomocniony wyrok, bo z sądu dostajesz nie wyrok, tylko postanowienie, które jest poświadczeniem, że nabylaś spadek i jaki jest w nim twoj udzial. Bo spadkobiercą ustawowym (nie testamentowym) zostajesz w momencie, kiedy dowiedzialas sie, że dziedziczysz, nie w momencie, kiedy sąd to poświadczy.

Naprawdę tak mieliśmy z teściem, sprawa w sądzie odbyla się kilka lat po śmierci, ulga juz sie nie należala.
              Nie wiem, co w sytuacji, kiedy termin sprawy w sądzie jest dluższy niż pol roku, czy sklada sie jakies dodatkowe zeznanie do US ? Nie wiem.
              • banika2 Re: Spadek po ojcu - pytanie 31.01.14, 01:49
                A teść zmarł w którym roku? Przed 2007r
            • slonko1335 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:52
              ee nawet jak jest testament to i tak widzę, że termin od uprawomocnienia wyroku lub wpisu do rejestru aktu przez notariusza-tutaj się nie interesowałam bo mama testamentu nie zostawiła.
              • iwles Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:55

Jak jest testametn to sie zgodzę, że czas liczy sie od jego otwarcia.
      • x.i.007 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 23:11
        iwles napisała:

> > ja i moj
        > > a siostra będziemy musieli zapłacić podatek czy nie?
        >
        > będziecie musieli, spadkobiercami ustawowymi staliście sie w momencie smierci o
        > jca, sąd (albo notariusz) tylko to poświadczają. Ulga należalaby sie, gdybyście
        > zgłosili do US w pól roku od śmierci (albo od dnia kiedy dowiedzieliscie sie o
        > smierci).
        >

pół roku, ale od uprawomocnienia się postanowienia sądu o nabyciu spadku, albo od zarejestrowania aktu notarialnego
    • slonko1335 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:22
      musicie przeprowadzić postępowanie spadkowe w sądzie albo u notariusza, gdy to będzie załatwione w ciągu 6 m-cy złożyć w urzędzie odpowiedni druk i jako najbliższa rodzina nie bedzieci płacić żadnego podatku, chyba że dochodowy jeśli sprzedacie częśc mieszkanian szybciej niz po 5 latach od nabycia spadku-chyba że te pieniądze przeznaczycie na cele mieskzaniowe.
      • przystanek_tramwajowy Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:25
        Za dzień nabycia spadku uważa się dzień śmierci spadkodawcy, więc nie pitol słonko, jak nie wiesz.

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • slonko1335 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:36
          ja piszę o momencie powstania obowiązku podatkowego a ten powstaje z chwila uprawomocnienia się wyroku, zgłoszenie do urzedu musi byc w ciągu 6 m-cy od powstania obowiązku żeby być zwolnionym-nie pitol przystanku jak nie wiesz ...
          • slonko1335 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:42
            proszę link do gazety prawnej:
            podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/547737,podatnik_musi_sam_zglosic_spadek_w_urzedzie_skarbowym.html
          • baltycki Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 23:26
            przystanek_tramwajowy napisał:

> nie pitol słonko, jak nie wiesz.

slonko1335 napisała:
            > nie pitol przystanku jak nie wiesz ...

Kto pitoli jak nie wie?

• banika2 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:27
      Nabycie spadku następuje z dniem śmierci, a obowiązek podatkowy z dniem uprawomocnienia się postanowienia sądu. Jeśli zglosicie spadek w ciągu pół roku to nic nie zaplacicie
    • przystanek_tramwajowy Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:33
      Porządkując - macie pół roku na zapłacenie podatku. Straciliście natomiast możliwość uniknięcia w ogóle podatku, bo wtedy trzeba to zgłosić 6 miesięcy po śmierci spadkodawcy.

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • banika2 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:40
        Nieprawda nie zapłacą podatku, bo termin biegnie od uprawomocnienia się postanowienia. Pół roku od śmierci to jest na odrzucenie spadku.
        • freemarcin899 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:49
          A czy istnieje jakiś ustawowy termin, w ktorym takie postepowanie musimy przeprowadzić? Żyjemy w zgodzie, nie chcemy nic sprzedawać, ani spłacać się nawzajem - to jedna kwestia.
          Druga, gdyby jednak okazało się, że obowiązek zgłoszenia liczył się od momentu śmierci ojca, to nasza należność dla US uległaby już przedawnieniu (ojciec nie żyje już 6lat) - czy mam rację?
          • iwles Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 22:53

nie, nie przedawnia się 5 lat od smierci, tylko 5 lat od złożenia zeznan w US (albo u notariusza).
          • banika2 Re: Spadek po ojcu - pytanie 31.01.14, 01:51
            Nie ma terminu zmuszajacego do przeprowadzenia postępowania spadkowego
    • x.i.007 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 23:21
      zamiast na forum idźcie z tym do notariusza, dowiecie się na 100% i załatwicie od ręki.

> W Internecie znajduje sprzeczne (i często bardzo stare) informacje o momencie nabycia spadku i
      > obowiązku poinformowania o tym US.

bo internet jest od oglądania kotów, a nie od wyszukiwania sprzecznych informacji o kluczowym znaczeniu.
    • slonko1335 Re: Spadek po ojcu - pytanie 30.01.14, 23:30
      Masz ze strony izby skarbowej i urzędu jak byk jest:
      "Warunkiem uzyskania zwolnienia od podatku jest zgłoszenie nabycia spadku właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku albo zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia przez notariusza."
      www.izba-skarbowa.bydgoszcz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4844&Itemid=1
      "W przypadku nabycia własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych (dzieci, wnuków, prawnuków), wstępnych (rodziców, dziadków), pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę nabywca może skorzystać z całkowitego zwolnienia w podatku od spadków i darowizn, składając zgłoszenia SD-Z2 w terminie 6 miesięcy, licząc od dnia powstania obowiązku podatkowego tj od uprawomocnienia postanowienia sądowego bądź sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. "
      www.us.limanowa.pl/wp/?p=343
      oba twierdzą to samo co wszelkie inne źródła wiec możesz być spokojny jeśli przeprowadzicie sprawę spadkowa i zgłosicie w terminie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka