Dodaj do ulubionych

urodziny 3-latki

02.02.14, 20:34
witam, chciałam was z ciekawości zapytac jak świętujecie urodziny swoich pociech, takich powiedzmy do lat 5, bo później dzieci szkolne to wiadomo jakieś figloparki, mcdonaldy itd. Czy na urodziny takiego malucha zapraszacie tylko mamy z innymi małymi dziećmi, same dzieci, czy rodzinę( babcie, dziadków, chrzestnych). Czy częstujecie gosci samym tortem i ciastem czy co roku jest to impreza z dużym poczęstunkiem( miesa, zimna płyta itd) . Pytam bo za tydzień moja młodsza ma urodziny i nie wiem jak to rozegrać..wszyscy dookoła mówią ze nie ma sensu robić jakiejś dużej imprezy rok w rok, z kolei jak już zapraszam to głupio dać na stól tylko tort i kawe, myśle o czymś na ciepło( może gołabki) , jakaś sałatka i wędlina, chociaż tyle. Pytam tak z czystej ciekawości.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 20:42
      Do 4 lat robiliśmy urodziny tylko w najbliższym gronie rodzinnym. Na czwarte dodatkowo dla kolegów i koleżanek z przedszkola w sali zabaw.
      Co do poczstunku to róznie bywa w zaleźności od czasu i chęci-bywa, że zapraszmay na torta po obiedzie i wtedy jest tort i jakieś desery a bywa, że jest i obiad lub jakaś sałatka...
      Sygnaturka się zgubiła....
    • edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 20:49
      W sali zabaw.
      • andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 20:54
        Tort, ciacho i najbliższa rodzina, nie zapraszana, tylko kto pamięta (z reguły mało kto).

I tak do 18-tki smile
        • edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 20:59

Wspolczuje twoim dzieciom.
          • andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:05
            Ja twojemu tez współczuję.
            Możesz już zacząc sie pluć i tracic zdolność pisania smile

Moje dzieci są wystarczajaco duże, zeby wiedzieć, że im taki stan rzeczy nie przeszkadza, twoje jest jeszcze za małe, żeby wiedzieć, jaki mu bocian numer wyciął.
            • edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:13

Twoje poki nie wyjda z twojego "sekcuarskiego"kregu i tak nie Beda miala pojecia Jak Maja przesr..ne.Jak uda im sie wyrwac to miejmy nadzieje,ze zawalu nie dostaja jak im zycie spieprzylas.
              • andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:15
                Ha, miałam rację smile

• edelstein [...] 02.02.14, 21:18
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:24
                    Ja potrafię, a ty dajesz kasę, żeby to zrobili inni, którym twoje dziecko zwisa i robią to dla zapłaty.

Po każdej twojej wypowiedzi mam wrażenie, że znajduję się na IP po pólnocy.
                    Wtedy najwięcej jest tam osób twojego pokroju.
                    Ten sam słownik, te same maniery.

Eh, młodość mi wraca, jak cię czytam smile
                    • edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:34

Buhahahahahahahahahaha.
                      Jacy inni? OJP XXI wiem, a ta nie wie Jak wyglada wyprawianie urodzin poza domem i mysli,ze organizuja to jakies tajemnicze krasnoludki.
                      Nie bywam na IP po polnocy,ale Jak widac ty masz bogate doswiadczenie.No tak dzieciaki niedopilnowane,wiec nic dziwnego zes stala bywalczynia.
                      Nie dosc,ze nie umiesz zapewnic odpowiedniego poziomu zycia to i przypilnowanie cie przerasta.Dobrze,ze chlop ci kurek zakrecil,bo jeszcze zdarzyloby sie nieszczescie.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
                      • andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:40
                        A to o niedopilnowaniu to skąd ci się wzięło, bo nie kojarzę?
                        • edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:42

• edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:42

• andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:45
                            Może w swej nieskończonej mądrości mi wskażesz, gdzie to jest napisane, bo nie łapię niestety twojego toku myślenia.
                            • wioskowy_glupek Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 22:07
                              Edel to patologia z kompleksami bardzo agresywna, szkoda czasu na odpisywanie.
                              • edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:30

big_grin kompleksy to bym miala Jak musialabym dzieciakowi dawac pic z szklanej butli po soku z nalozonym smoczkiem i jezdzic zdezelowanym wozkiem.
                                Kolejne dzieci zyja w ubostwie,juz im koledzy zwracaja uwage,ze ich matka jest dziwna.Przeyebane Maja.
                                Jest nadzieja,ze sie odwdziecza mamusce za takie dziecinstwo.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
                                • jagienka75 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:00
                                  > Jest nadzieja,ze sie odwdziecza mamusce za takie dziecinstwo.

nadzieja matką głupich.

ktoś powinien cię zgłosić tam, gdzie trzeba i dzieciaka zabrać/oddać do normalnej rodziny.
                                  taka patologia jak ty, na matkę się nie nadaje.
                                  bez odbioru.
                                • noname2002 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 14:47
                                  Wiadomo, lepiej mieć matkę wielbiącą Hitlera i zarzynanie zwierząt dla przyjemności. Taka matka to wzór normalności tongue_out
                                  • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 18:08

Czegoz to mozna sie dowiedziec o sobie na forumbig_grin
              • gryzelda71 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 14:37
                Brak zajebistej zabawy wśród ryczących rówieśników na 3 urodziny to przes,,,,, życie? OMG
                • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 14:38

Nie pisze wylacznie o urodzinach.
                  • gryzelda71 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 14:41
                    Wątek nie o imprezie urodzinowej?
                    A patologia to każdy kto inaczej niż ty postępuje?
                    • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 18:11

• gryzelda71 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 19:19
                        Amisze to patologia?????
                        Żyją inaczej, wcalennie gorzej niż ty.
                        • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 19:40

To sekta.Kazirodztwo,zakazywanie dzieciom nauki.Faktycznie cudne.
    • melancho_lia Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:01
      Zarówno syn jak i córka zapraszali swoich kolegów z przedszkola (zwykle było to 7-9 dzieci). Imprezy robiłam z domu. Większość rodziców zostawiała dziecko i wracała o umówionej godzinie, niektórzy zostawali na kawie.
      Rodzina swoją drogą przychodziła.
    • annajustyna Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:17
      Moja bedzie swietowac w przedszkolu, poza tym zadnej impry.
      • bbuziaczekk Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:31
        Do 2 urodzin byla zapraszana rodzina i byl tort, kawa potem zimna plyta, potem kolacja na cieplo lub juz bez tej kolacji.
        3 i 4 urodzin moj obecnie 5 latek nie mial bo byl chory.
        Tydzien temu obchodzil 5 urodziny.
        Zaproszone zostaly 2 moje sasiadki z dziecmi, chrzesni z dziecmi, babcie.
        Byl tort, kawa, slodycze, chrupki dla dzieci.
        Potem 2 salatki, chleb z maslem i kielbaski na cieplo.
        W listopadzie 3 urodziny miala corka.
        Bylo duzo dzieci, malo doroslych wiec imprezka pod dzieci dostosowana.
        Byla 7 dzieci, do tego 2 sasiadki (mamy 2 dzieci) i moj kuzyn z zona (i 2 dzieci)
        Byl tort, kawa i slodycze, chrupki, paluszki dla dzieci.
    • jusiakr Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 21:45
      Jak na razie robie impreze rodzinna polaczona z moimi urodzinami. Najpierw sa dwa torty + owoce. Potem kolacja - zawsze jest jakis motyw przewodni - np. Kuchnia meksykanska. Oprocz tego w innym dniu zapraszam przyjaciolke z synkiem. Pewnie za rok dwa bede robic impreze dla maluchow w sali zabaw.
    • to_ja_tola Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 22:11
      No co ty?! Oszalalas?! Ematka nie chodzi do mcdonalda ani do figloraju.Jej dziecko ma ur. ktore rozwijaja umysl i podaja zdrowe przekaskiwink
      • rosapulchra-0 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 20:20
        to_ja_tola napisała:

> No co ty?! Oszalalas?! Ematka nie chodzi do mcdonalda ani do figloraju.Jej dzie
        > cko ma ur. ktore rozwijaja umysl i podaja zdrowe przekaskiwink

A ty, oprócz obrażania ematek, nie masz nic mądrego do napisania? Bo znana jesteś z ciągłego przysrywania innym uncertain
    • maja.london888 Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 22:38
      Urodziny w przedszkolu (cukierki), a w domu najbliższa rodzina. Zapraszałam na 16ta. więc poza tortem były sałatki, krokiety na ciepło, owoce, soki itp. Dla mnie zapraszanie całej grupy przedszkolnej na imprezę dla 3-4-latki to przesada. Zresztą nikt u nas tego w przedszkolu nie praktykuje więc nie ma żadnej presji.
      • edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:34

Przesada bo?
        Jak dziecko lubiane to i impreza duza.
        • andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:42
          Trzylatek wychowywany przez tak uroczą mamusie z pewnością jest gwiazdą popularności w przedszkolu, a może w całej dzielnicy smile

Oj, Edel, jaka ty dziecinna jesteś...
          Aż mi głupio, że się z ciebie nabijam, bo to jak z przedszkolakiem się przegadywać.
          • edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:52
            W przeciwienstwie do ciebie, koledzy mego syna nie uwazaja mnie dla dziwaczke w dziwacznych ciuchach.
            Ja sie z ciebie nie,nabijam,mi jest autentycznie zal dzieci ktore sa hodowane w skrajnym ubostwie,bo mamuska naroprodukowala ich tasmowo i uwaza,ze miska kiepskiego zarcia plus lachy plus dwie najtansze zabawki na krzyz starcza,by byc szczesliwym.
            Pomijam juz te "sekciarskie"poglady ktore im wpajacie.To juz zupelny hardcore.
            • andaba Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:04
              No tak, o ubóstwie wiesz wszystko, słusznie współczujesz biednym dzieciom, ja tobie tez współczuję, nie tylko ubóstwa mnaterialnego, w którym się wychowałaś, ale przede wszystkim emocjonalnego, bo ono większe szkody robi.
              • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:20

Nie wychowalam sie w ubostwie dziecinko,napatrzylam sie na dzieci takich osob Jak ty wystarczajaco i wiem czym to pachnie.Niezle sie trzeba bylo z takimi napracowac by nie powielily bledow rodzicow.
                Twoje dzieciaki to musza miec ubostwo emocjonalne skoro Malo kto o ich urodzinach pamieta.Masakra.
                • andaba Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:46
                  No tak zapomniałam, że o urodzinach twojego cała dzielnica pamięta.
                  W kalendarzu mają zapisane zapewne.

To, czy nie powielisz błędów rodziców nie tylko od ciebie zależy, wiesz o tym?
                  Jeszcze trzeba dobrej woli innych ludzi.
                  I nie zawsze do tego wystarczy pełna gotowośc o każdej porze dnia i nocy.

• edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 10:14

O urodzinach mojego syna pamieta duzo osob,nie tylko najblizsza rodziny.O moich z reszta tez.Widocznie dzielnica lepsza i ludzie zyczliwsi.
        • maja.london888 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 14:01
          Przesada, bo dlaczego mam zapraszać na urodziny dziecka ponad 20 obcych dzieci (córka koleguje się tak naprawdę tylko z 2-3 osobami w przedszkolu). Tak jak napisałam dziecko ma urodziny w przedszkolu i w domu wśród rodziny. Ma tort i prezenty jakie sobie wymarzyła. A obserwując wyprawianie urodzin na zewnątrz widać niezdrową konkurencję - kto lepiej, ciekawiej i drożej (stadniny, farmy ekologiczne, pizzerie itp.). Nie szczęście dziecka jest najważniejsze tylko inwencja i kasa rodziców. Takie jest moje zdanie.
          • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 19:42
            "Nie szczęście dziecka jest najważniejsze tylko inwenc
            > ja i kasa rodziców. Takie jest moje zdanie. "
            Wmawiaj sobie to dalejbig_grin
            "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden.""
        • gryzelda71 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 14:42
          Nie, jak matka robi imprezą na 100 osób to i tyle zwykle się pojawia. Lubi , nie lubie u 3latka daj spokój.
          • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 19:45

Serio?moj trzylatek mial swoich kolegow I zapraszal kogo chcial.
    • naomi19 Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 22:55
      u nas kazde urdziny wygladaly inaczej zrob jak Tobie pasuje
      4 urodziny, impreza dla rodziny- tort i kolacja, w poprzedni dzień impreza dla kolegów i koleżanek z zabawami, konkursami i nagrodami , tortem, przekąskami, z mamami piłyśmy kawkę i jadłyśmy ciasto
      5 urodziny- pytanie czy woli atrakcje z nami czy impreze dla maluchow wolala z nami, tak więc byl bardzo fajny dzien typu dzien w stadninie, w fast foodzie i inne atrakcje plus oczywiscie dla rodziny tort i kolacja
      6 urodziny beda teraz- w sali zabaw dla przyjacioł a dzień wczesniej rodzina tort i kolacja
    • kawka74 Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 22:59
      Zapraszamy rodzinę - jest wystarczająco liczna, żeby zrobić huczną imprezę.
      Podajemy słodkości i przekąski na zimno (określenie 'zimna płyta' wywołuje u mnie skojarzenia całkowicie niekonsumpcyjne, wyjątkowo nietrafne), i tyle. Na podejmowanie obiadem piętnastu osób nie ma u mnie warunków, a nawet gdyby były, to chęci brak.
    • andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:35
      O, przyszła psinka poszczekać.

Naaapisz coś jeszcze o mnie, fajnie się czyta.

Tylko uwazaj, żebym ja nie zaczęła pisac o tobie, bo chyba masz pecha...

No i nie wyjasniłaś o co chodziło z tym niedopilnowaniem.

• edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:46

Nie Ma co o tobie pisac,jestes patologia i wszystko w sumie jasne.
        Bardzo sie ciebie boje i twojej pisaniny.Jestem przyzwyczajona do obszczekiwania przez ludzi o niskim statusie spolecznym.
        Zamiast sie tutaj produkowac powinnas sie wziac za skladanie dlugopisow czy co Tam cie nie,przerast i zarobic kase,by twoje dzieci chociaz sale zabaw zobaczyly raz przez Cale dziecinstwo.

• andaba Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:51
          No jak ty juŻ wjeżdzasz na status społeczny, to musiałaś zdrowo łyknąć.
          Współczuję, ze tak ci się w dzieciństwie nie układało, ale nie funduj dziecku tego samego.
          Mam nadzieję, że nie jesteś sama w domu z dzieckiem?

• edelstein Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:58

W porownaniu z twoimi dziecmi zylam w luksusie.
            Wspolczuje,ze tobie mezus mowi prawde Jak sie uchleje.Moj facet nie lazi po gispodach po nocach.
            • andaba Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:02
              Teraz to pojechałaś smile

Nie przypisuj mojemu mężowi swoich nałogów.

I nie, mylisz się, nie żyłaś w luksusie w porównaniu z moimi dziećmi.
              I doskonale o tym wiesz, ale bardzo chcesz się kreowac na pańcię.
              • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:17

Uhuhuuuuu ty wiesz lepiejbig_grin wyobraz sobie,ze jako pierwsze dziecko na calym osiedlu mialam plastikowa butelke do picia.Wtedy zdobycie takiej graniczylo z cudem.

Ja nie mam takich nalogow,ale ty musisz caly czas miec z pijakami do czynienia skoro wszedzie weszysz Alkoholbig_grin

• andaba Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:30
                  Edel, wytłumacz mi jedną rzecz. Dlaczego z każdej twojej wypowiedzi szambo wylewa się jak z rynsztoka? Nie wmówisz mi, że to normalne. Taki sposób wysławiania się ma jedna, łatwo rozpoznawalna grupa społeczna. I żadna kasa nie jest w stanie zatuszować tego, ze sie z rynsztoka wywodzi.
                  Fakt, ty nawet nie próbujesz tuszować, zapewne dlatego, ze sobie nie zdajesz sprawy z tego defektu.

• edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:34
                    Tak,tak z kazdej mojej wypowiedzi.Mam alergie na takich Jak ty.
                    • andaba Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:45
                      E tam, na mnie. Jak z innymi "dyskutujesz" jest to samo. Wiadro pomyj za każdym razem. Jak chcesz uchodzić za wyższą sferę to popracuj nad językiem, bo dziecko sie będzie ciebie wstydzić,. Na razie zapewne ma znajomych w twoim kregu, ale jak podrośnie, to moze zauważyc, że mamusia jest, jakby to delikatnie powiedzieć... O, mam! Naturalistyczna smile

Obora, gdy mamusia buzię otworzy, to znacznie gorzej niz niemodna spódnica, uwierz mi.
                      • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 10:12

Biedna andaba reala od neta nie odroznia.
                  • edelstein Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:36

Insynuowanie,ze ktos chleje jest szczytem klasy i kultury.Zanim zaczniesz szukac u innych,zacznij od siebie.
                • raczek47 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 20:55
                  ooo edel, ja pierwsza w całej szkole w mojej małej mieścinie przyniosłam do szkoły puszkę z fantą(tatusiowi się udało wyrwać do Berlina Zachodniego do roboty)-był stan wojenny.Cała szkoła się zbiegła popatrzeć.
                  Więc twoja plastikowa butelka się chowa przy mojej fancie.
    • kkalipso Re: urodziny 3-latki 02.02.14, 23:44
      Do tej pory tylko urodziny dla najbliższej rodziny a że jest nas trochę to i tak impreza OLBRZYMIAsmile Na 4 urodziny tort w przedszkolu plus domówka .

Za 3 miesiące piąte urodziny i już myślę co zrobić wyjątkowego z tej okazji , bo w końcu okrągłe urodziny . Kiedy ona urosła , kiedy ...
    • dziennik-niecodziennik Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 00:08
      u nas był tort, ciasteczka, owoce, napoje. zaproszona tylko rodzina, i tak to wychodzi ok. 15 osob, w tym dzieci.
      nie zamierzam organizowac kinderbali, dopoki dziecko samo nie poprosi.
      • eo_n Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 07:43
        NA 1. , 2. i 3. byli tylko nasi znajomi z dziećmi.
        Od 3. tort w przedszkolu jeszcze.
        Na 4. najbliższe koleżanki z przedszkola z rodzicami. Rodzice dostali kawę i ciasto, dzieci przekąski. Pora popołudniowa (specjalnie, żeby ani obiad ani kolacja w grę nie wchodziła).
        Przed nami piąte. Kolegów i koleżanek będzie już nieco więcej. Prawdopodobnie zamówię animatora do domu. Mam nadzieję, że tym razem większość rodziców zdecyduje się zostawić dzieci. Ci co zostaną, znów dostaną kawę i ciasto.

• zazou1980 Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 08:58
      5-latce robiłam w domu na 2 tury - na pierwszej tylko rodzina - obiad + tort, na drugiej rodzina z dziećmi szuk 3 - pizza domowej roboty + tort.
      córka miała też urodziny w przedszkolu - zaniosła ciasto + cukierki. przedszkole powiedzmy 'organizuje' dzień urodzinowy - jest skałdanie życzeń, obchód po wszystkich paniach z cukierkami, korona, naklejki i zabawa urodzinowa w grupie, więc imho wystarczyło wink
      4 urodziny były podobne...
      • poranny_zapach_kawy Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 09:50
        oczywiście wyprawiamy wszystkie urodziny,swoje też.
        Dzieci 2 i 3,5 normalna impreza.Rodzina chrzestni dziadkowie ciocie i rodzeństwo ok 12 dorosłych i ok 10 dzieci w różnym wieku.
        W tym roku młoda bedzie obchodzic 4 urodziny,niestety nie ma zwyczaju zapraszania koleżanek z przedszkola(gdyby było to oczywiście może zaprosić swoje koleżanki nie miałabym nic przeciwko zeby sprawic jej przyjemnosć) Na 3 urodziny nagrałam kilka fajnych dzieciecych pisenek i puściłam na tv wraz z przegladem serii zdjeć od urodzenia.Wszystkim sie podobało a dzieci miały ubaw z piosenek.Menu to oczywiście tort sałatki wedlina czasem robie tez obiad,i inne przekaski dla dzieci.
        Może z czasem bedziemy robic dwie imprezy.jedna dla dzieci w jakies sali zabaw druga dla rodziny i dorosłych,ale to sie jeszcze zobaczy
        Zabawa zawsze udana smile
        Szkoda mi dzieci którym rodzice nie wyprawiaja takiego świeta,ale to tylko moje zdanie
        • poranny_zapach_kawy Re: urodziny 3-latki 03.02.14, 09:53
          aha córka przedszkolna niestety wakacyjna wiec brak mozliwosci robienia-obchodzenia w przedszkolu
    • agni71 Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 10:07
      Niezmiennie bawi mnie określenie "zimna płyta" smile

To jakiś regionalizm?
      • edelstein Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 10:16

W jezyku niemieckim tez wystepuje,wiec nie wiem czemu bawi cie cos ci jest b.popularne i uzywane w dwoch panstwach.
        • agni71 Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 10:18
          Więc może to kalka z niemieckiego?
          • edelstein Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 10:33

Nie wiem,bo z "zimna plyta"spotkalam sie i na pomorzu,i na mazowszu i na slasku.
            Jak na rrgionalizm to dosc spory zasieg
        • gryzelda71 Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 14:47
          Na Podlasiu nie jest używane. Może mnie bawić.(Podlasie to Polska)
          • sarah_black38 Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 20:34
            gryzelda71 napisała:

> Na Podlasiu nie jest używane. Może mnie bawić.(Podlasie to Polska)

Używane, używane. Pani kucharka przed komunią dziecka użyła takiego sformułowania. A ja wyedukowałam się wcześniej na forum i tylko dlatego szczęka mi nie opadła do podłogi i nie popełniłam faux pas tongue_out
          • kannama Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 20:41
            ja z lubelskiego i też ematki sie o tym dowiedziałam smile pierwsze skojarzenie miałam z nagrobkiem smile
        • kawka74 Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 15:36
          Mnie to nie bawi, u mnie to wywołuje dreszcze, taki potworek językowy.
          Szczególnej popularności w okolicy nie dostrzegłam.
        • melancho_lia Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 20:43
          Mi zimna płyta to się z nagrobkiem kojarzy.
      • crises Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 12:33
        Zimna płyta, wiejski stół. Lower class usiłuje przydać ekskluzywności kabanosom z Biedronki i zwyczajnej z Tesco.
        • agni71 Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 12:39
          Tak sobie pomyslałam jeszcze, że to może jakis slang knajpiany (z takich restauracji, co to wesela, chrzciny), który przeniknął do codziennego języka wink
      • thorgalla Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 12:38
        > Niezmiennie bawi mnie określenie "zimna płyta" smile
        He he mnie też.
        I deska serów.
        Aby powiało wielkim światem.
        • kannama Re: A ja tak z innej beczki... 03.02.14, 20:42
          ale deska serów to przynajmniej deska serów jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka