Dodaj do ulubionych

Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy?

04.02.14, 12:40
Po długich prośbach i w sumie gdy już o tym nie pamiętałam, mój mąż zrobił mi dziś niespodziankę i kupił koninę. Pierwsza myśl: zrobimy carpaccio (jadłam parę lat temu i było pyszne). Jednak teraz tak się zastanawiam nad jakąś inną potrawą. Nie jestem specjalistką w przygotowywaniu mięsa, gdyż aż tak często go nie jemy, ale te koniki to długo za mną chodziły. Macie w zanadrzu jakieś sprawdzone (i w miarę prostesmile) dania z koniny? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • ola_fatyga [...] 04.02.14, 12:47
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • ola_fatyga [...] 04.02.14, 12:48
        • arista80 Re: ..... 04.02.14, 12:53
          Daruj sobie swoje pseudo wegetariańskie zapędy. Konina to jeden z rodzajów mięsa i tak się właśnie zwie: konina. Prosiłam o rady w przyrządzaniu dania, a nie pouczanie kto jest niby moim najlepszym przyjacielem. na pewno nie kotki pieski. Jak coś to przyjaźnie się z ludźmi.
    • helufpi Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 12:53
      Przepis dowolny (biednemu konisku już i tak wszystko jedno), ale ważne, żeby nie informować współbiesiadników, co jedzą, bo ich może zemdlić. Podobna zasada obowiązuje przy spożywaniu byczych jąder.
      • arista80 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 12:55
        Pierwszy raz słyszę, że kogoś miałoby zemdlić bo je konia. A jak wpieprza krówkę lub świnkę to już nie?
        • alexa0000 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 12:59
          Nie mam nic do koniny, ale jw kwestii twojego postu przypominam, że jednak są ludzie, którzy nie przelkna jej. Tak jak inni nutrii czy królika.
        • ola_fatyga [...] 04.02.14, 12:59
          • arista80 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 13:06
            Kota i psa nie, gdyż nie są to zwierzęta hodowane w celu konsumpcji. Wiadomo że zanim mięso trafi na stół musi być odpowiednio przebadane, czy nie w nim jakiś chorób i w tym stylu. Mięso z konia, świni, krowy, cielaka i paru innych jak najbardziej nadają się do jedzenia, więc kiedy jest okazja i mam ochotę - jem.
            • helufpi Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 13:13
              Konie też nie są hodowane w celu konsumpcji! O to właśnie chodzi. Te konie, które są zjadane to konie, które należałoby dobić ze względów humanitarnych.
              • ichi51e Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 15:04
                Stare i lykowate innymi slowy
            • beataj1 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 13:20
              Czy próbujesz nam tu powiedzieć że nie jesz kotów i psów tylko dlatego że ich mięso nie zostało przebadane na okoliczność ewentualnej konsumpcji?
              Sama nie jestem wegetarianką (uwielbiam mięso) ale konina znajduje się dla mnie na liście tabu razem z psiną i kociną.
              I byłabym naprawdę wściekła gdyby ktoś mnie poczęstował takim mięsem nie informując mnie o tym.
              Nie mam nic do tego że ktos to mięso je. Ja nie mam zamiaru.
            • yenna_m Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 14:26
              konie są bardzo inteligentne
              więc tego... nie przełknęłabym
              • misiu-1 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 15:27
                Uważasz, że inteligencja psuje smak potrawy? smile
        • antychreza Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 13:05
          No widzisz, a ja znam takiego jednego górala z Czarnej Góry, co jak się dowiedział, że zjadł konia, to zwymiotował a potem wytrzaskał serwującego koninę po gębie. Konie to u jego rodziców w polu pracowały, a żywicieli się nie je, serwujący znał jego pogląd na sprawę, chciał taki śmieszny kawał zrobić.
          Ja bym nie trzaskała, ale co do wymiotów nie mam pewności. I pewnie urwałabym kontakt skoro mnie nie szanuje.
        • helufpi Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 13:10
          Koń, pies to zwierzęta, które w naszej tradycji służą człowiekowi inaczej niż jako pożywienie. Jest to oczywiście uwarunkowane kulturowo, taka ułańska tradycja trochę. Włocha nie zemdli po koninie. Chińczyka nie zemdli po psinie.
          • ichi51e Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 15:07
            Nie zgadzam sie z tym - akurat w pl jest tradycja jedzenia koniny - widac to chodziaz po jezyku. Jest slowo konina na konskie mieso - a nie ma na ludzkie kocie psie czy szurze.
            • misiu-1 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 15:34
              "- Już też pójdźcie! - mówił starosta. - I mnie miło w dobrej kompanii posiedzieć, a póki nie strzelają, mamy czas. Na jadło was nie proszę, bo i o koninę już trudno, a co nam konia na majdanie ubiją, to sto rąk po niego się wyciąga, wszelako gorzałki jest ze dwie flasze, których dla siebie samego pewnie nie będę chował. (H.Sienkiewicz, "Ogniem i mieczem")
              • helufpi Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 16:21
                bo i o koninę
                > już trudno, a co nam konia na majdanie ubiją
                No padlina to co innego (tzn. mięso zwierzęcia padłego nie w wyniku uboju/upolowania przez człowieka). Padlinę nasi przodkowie jedli, bo nie mieli nic lepszego, a inaczej by się dobre mięso zmarnowało. Podobno jadali też padlinę pozostałą po polowaniach dużych drapieżników - o padlinie bardzo ciekawie pisze Wajrak w "Przewodniku prawdziwych tropicieli - zima".
                W każdym razie Basia Wołodyjowska swojego dzianeta czy bachmata nie próbowała zeżrećwink
                • ichi51e Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 16:28
                  Ale zdechlego psa kota szczura czy nieboszczyka nie szamali chyba ze z glodu zdychali..:
                  • helufpi Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 16:44
                    Padlina padlinie nierówna - konia padłego na afrykański pomór też pewnie nie jedli. Co innego dobitego po walce.
                    • ola_fatyga Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 17:38
                      ale te konie raczej jadano z braku innego miesa na placu boju, czasami z glodu i raczej je jadly nizsze warstwy spoleczne, tudziez pospolstwo. W Polsce glownie komunizm przyczynil sie do zagoszczenia koniny na stolach, raczej tez z braku innego miesa. A teraz uzywa sie jej do zafalszowania o wiele drozszej wolowiny.
                      • helufpi Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 17:46
                        No jasne, tarpany z lasów też wykłusowaliśmy/odłowiliśmy do pracy w gospodarstwach z biedy a nie dla wyrafinowanego smaku.
                        • ola_fatyga Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 18:07
                          > No jasne, tarpany z lasów też wykłusowaliśmy/odłowiliśmy do pracy w gospodarstw
                          > ach z biedy a nie dla wyrafinowanego smaku.

pies tez jest podobno wyrafinowany w smaku, jak go sie odpowiednio obije kijem przed ubiciem, wystarczy wprowadzic badania takie jak w przypadku zwierzat rzeznych...
                      • misiu-1 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 20:47
                        ola_fatyga napisała:

> A teraz uzywa sie jej do zafalszowania o wiele drozszej wolowiny.

Problem w tym, że konina jest niewiele tańsza. FAO podaje, że przeciętna cena importu wołowiny wynosi 4,6 tys.USD/t, a koniny 4,2 tys.USD/t. To poniżej 10% różnicy.
                        W moim przekonaniu afera z "zafałszowaną" wołowiną wynika więc nie z ceny, a z faktu, że konina jest niekoszerna.
        • noname2002 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 13:13
          Krowy i świnki raczej nie są transportowane do kraju w którym żyjesz(Włochy, prawda?) w potwornych warunkach.
    • dziennik-niecodziennik Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 12:58
      z koniny to mi do głowy przychodzi gulasz. dłuuuuuuugo duszony bo konina jest twarda.
      albo steki, ale wtedy trzeba zamarynowac w marynacie zmiekczającej mięso.
    • woman_in_love konina to słaba jest, ale psinę jadłam w Chinach i 04.02.14, 13:19
      niebo w gębie
    • majenkir Re: 04.02.14, 13:31
      Wez jakis fajny przepis z IKEI wink

Dzieki Bogu, ze moj maz nie robi mi takich niespodzianek...uncertain
      Serio prosilas o konini???
      • arista80 Re: 04.02.14, 13:47
        Tak, pierwszy raz przyrządził mi koninę jak jeszcze byliśmy na etapie chodzenia ze sobą. To jeden z lepszych smaków, taki słodkawy, rozpływał się w ustach (kwestia też dobrego przyrządzenia, bo mój mąż dobrze gotuje). Potem co jakiś czas wracałam do tej potrawy, ale konina droga jest. I właśnie tak od paru tygodni jakoś znów zaczęło za mną chodzić więc trochę zaczęłam truć mu głowę, że jak ma kupować jakieś słodycze czy coś w tym stylu to lepiej by ich nie kupował tylko kupił kawałek dobrej koniny. No dziś sprawił mi mały suprise.
        Szczerze mówiąc nie rozumiem tej nagonki. Nie raz były tu podawane przepisy na wątróbkę, flaki i inne mięsna dania. Rozumiem wyjechać z tym na forum wegetariańskim to przesada, a to to forum ogólne. Jak komuś nie podchodzi konina niech nie czyta. Właśnie przeglądam różne przepisy i na polskich stronach jest o wiele więcej przepisów na dania z koniny niż na włoskich. Więc w Polsce chyba to mięso nie jest aż takie tabu.
        • tully.makker Re: 04.02.14, 13:52
          Podobno ludzina tez slodkawa, moze sprobujesz?

Moj dziadek byl ulanem i pewnie by mnie po gebie wytrzaskal, gdybym zjadla KONIA.
          Ale rozumiem, ze w niektorych rodzinach nie ma takich tradycji i zycze smacznego.
          • arista80 Re: 04.02.14, 14:01
            No ale co mnie obchodzi twój dziadek ułan czy jakiś stary góral, któremu konie pasą się na łące. Babcia mojego męża hodowała kurczaki a jakoś nie mdlała ani nie trzaskała nikogo po buzi, bo na stół wjechał kurczak z rożna. Niezależnie od osobistych upodobań do zwierzątek, konina to mięso jadalne, które można normalnie nabyć w sklepie, przygotować i zjeść. Musu nie ma, kto nie chce to nie kupuje, ale po jasną anielke krytykować kogoś kto ma ochotę na to mięso. Zdania mego i tak nie zmienisz, a mięsko i tak leży sobie w lodówce i czeka na dzisiejszy wieczór.
            • lady-z-gaga Re: 04.02.14, 14:04
              Musu nie ma, kto nie chce to nie kupu
              > je, ale po jasną anielke krytykować kogoś kto ma ochotę na to mięso.

A po jasną anielke wyskakujesz z tym na forum, zamiast sobie przepisy wyguglować?
              Przeciez nikt Ci do lodówki nie zagląda, sama napisałaś i sprowokowałas odpowiedzi.
              • arista80 Re: 04.02.14, 14:08
                Wyskoczyłam z tym na forum, bo nie raz proszono tutaj o przepisy między innymi na wątróbkę. I jakoś nikt się nie oburzał. a wątróbka też pochodzi od zwierzątek. Owszem są przepisy i teraz je wertuje (polskie i włoskie), chodziło mi o coś sprawdzonego.
                • lady-z-gaga Re: 04.02.14, 14:14
                  Bo nie chodzi o jakies tam mięso, ale o konie.
                  Jesteś co prawda za granicą, ale nie wierzę, że nie kojarzysz kontekstu obyczajowego.
                  Nie ma w Polsce zakazu, ale jest powszechny sprzeciw wobec sprzedaży koni na rzeź.

• mama1dawidka Re: 04.02.14, 14:19
                    No nie Wiem jak jest w sklepie To znaczy ze jednak Ludzie ja jedza smile

• arista80 Re: 04.02.14, 14:21
                      Co więcej, na stronach z przepisami, komentują, że pysznesmile) Rzeczywiście wielki mi sprzeciw.
                      • mama1dawidka Re: 04.02.14, 14:25
                        A i tekstu ludzina jest slodka To jest kanibalizm
                        A ludzie rozne rzeczy jedza
                        Weze,psy, szczury golebie swinki krowki itdTo dla Czego konia Maja nie jesc?
                    • tully.makker Re: 04.02.14, 14:23
                      Jeden z profesorow u mnie na studiach zwykl mawiac, ze czlekoksztaltnosc nie oznacza jeszcze czlowieczenstwa.
                    • ola_fatyga Re: 04.02.14, 14:24
                      > No nie Wiem jak jest w sklepie To znaczy ze jednak Ludzie ja jedza smile

no coz - relikt komunizmu, ale na szczescie, wiekszosci sie zbiera na pawia na mysl o zjedzeniu konia
                      • arista80 Re: 04.02.14, 14:28
                        Tak bardzo się im zbiera na wymioty, że w necie powstają kolejne strony, gdzie proponowane są różne potrawy, a w komentarzach ludziska piszą, że pyszne. Może udają przed tobą, bo są na tyle inteligentni, że nie chcą wywoływać jakiś kłótni, a w duchu planują już kolejną wyprawę do restauracji lub wymyślają kolejną potrawę.
                        • ola_fatyga Re: 04.02.14, 14:51
                          w necie powstają kolejne strony, gdzie
                          > proponowane są różne potrawy, a w komentarzach ludziska piszą, że pyszne

to idz na tamte fora, w czym problem? Widocznie skupiaja ludzi twego pokroju.
                  • ichi51e Re: 04.02.14, 15:19
                    W pl jest tez powszechny sprzeciw przeciw prosiakom w calosci big_grin dzieci to ogladaja m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,14779466,Cale_prosiaki_wycofane_ze_sprzedazy_w_Makro__Internauci.html
                  • misiu-1 Re: 04.02.14, 21:05
                    lady-z-gaga napisała:

> Nie ma w Polsce zakazu, ale jest powszechny sprzeciw wobec sprzedaży koni na rzeź

Nadmuchanie sprzeciwu przez lewicowe media tzw. "głównego nurtu" nie jest równoznaczne z jego powszechnością. Media programowo wykrzywiają, żeby nie powiedzieć - zakłamują - rzeczywistość i manipulują odbiorcami. Budowanie sobie obrazu świata na podstawie ich narracji to zasadniczy błąd. Sprzeciw wobec sprzedaży koni na rzeź to sprawa hałaśliwej, ale jednak garstki aktywistów pro-zwierzęcych.
            • majenkir Re: 04.02.14, 14:05
              arista80 napisała:
              > po jasną anielke krytykować kogoś kto ma ochotę na to mięso

Czy nie na to liczylas zakladajac ten watek? wink
              Przeciez macie tam jakies miejscowe przepisy na mieso z konia? Ale nie, Ty musialas pytac tutaj, dobrze wiedzac jaki bedzie odzew.
              • arista80 Re: 04.02.14, 14:14
                Już pisałam wyżej. Mamy tradycyjne potrawy takie jak befsztyk oraz carpaccio (i chyba na carpaccio się skończy). Byłam jednak ciekawa czy ktoś może zna jakieś inne przepisy, które mógłby polecić. Nie raz radzono tu jak przyrządzić inne rodzaje mięsa i nikt afery nie robił.
              • ola_fatyga Re: 04.02.14, 14:16
                Ty musi
                > alas pytac tutaj, dobrze wiedzac jaki bedzie odzew.

trollica. Polecam rozniez na jakims forum angielskim zadac to samo pytanie...tam koń jest otoczony chyba jeszzce wiekszym szacunkiem niż w Polsce.

pl.wikipedia.org/wiki/Tabu_pokarmowe
                • owianka Re: 04.02.14, 14:35
                  >
                  > pl.wikipedia.org/wiki/Tabu_pokarmowe

To było fascynujące. Dzięki za ten link.
          • mama1dawidka Re: 04.02.14, 14:12
            Ja Tez nie rozumiem uncertain
            Prosisz o przepis a tu lincz za jedzenie koniny
            Ale tu widze jest tak jakbys na tureckim Forum poprosila na przepis z wieprzowiny big_grin
            Ja zycze smacznego smile na zdrowie
            Daj znac Co wkoncu ugotowalas smile
            • arista80 Re: 04.02.14, 14:17
              No dokładnie. Rozumiem zamieścić post na forum wege, to rzeczywiście lincz byłby zrozumiały, ale kurczę na zwykłym forum, gdzie nie raz były podawane przepisy mięsne? Powtarzam, konina to mięso, które dostać można w każdym supermarkecie, więc nie rozumiem tego ataku.
              • ola_fatyga Re: 04.02.14, 14:19
                poczytaj sobie o tabu pokarmowym, jak tego nie ogarniasz
                • mama1dawidka Re: 04.02.14, 14:22
                  Tabu pokarmowe?
                  Musze serio w google zajrzec bo nie ogarniam masz Racje smile
                  • arista80 Re: 04.02.14, 14:26
                    Hm.... leży sobie mięso wyłożone tak, że widzi je każdy i to się nazywa tabu? Ciekawe....
      • ola_fatyga Re: 04.02.14, 13:56
        > Wez jakis fajny przepis z IKEI wink

wink

www.se.pl/wydarzenia/kraj/lewa-konina-w-polskim-miesie-gdzie-trafiala-konina_309452.html
    • ichi51e Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 15:02
      Kotlety jak schabowe albo zamrozic i zamrozone pokroic na plasterki i tak na surowo... Takie chyba najlepsze.
    • zebra12 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 15:34
      Proponuję to:
      Pieczeń z koniny na dziko w sosie śmietanowym
      Składniki:
      - zaprawa z octu (oczywiście najlepiej winnego)
      - 1 kg koniny bez kości z polędwicy, zrazowej, łopatki
      - sól
      - 15 dkg włoszczyzny bez kapusty
      - 8 dkg tłuszczu
      - 3 dkg mąki
      - 20 dkg śmietany
      - sól
      - papryka

Zaprawę z octu przyrządzić i ostudzić.

Mięso opłukać, obrać z błon i ścięgien, włożyć do miski kamiennej, zalać bejcem tak, aby mięso było przykryte, pozostawić w chłodzie na 2 — 5 dni. Mięso wyjąć z zaprawy, odcisnąć, oprószyć solą i mąką.

Rozgrzać część tłuszczu na patelni, mięso osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu; osmażone mięso wyłożyć do rondelka dopasowanego wielkością.

Do tłuszczu dodać pokrajaną włoszczyznę, i mieszając lekko i powoli zrumienić; do mięsa w rondelku włożyć jarzyny z tłuszczem, cebulę z zaprawy, dodać trochę wody i udusić do miękkości (około 4 godzin), podlewając z miarę odparowywania wody; sos z jarzynami nieco zrumienić uważając, aby się nie przypalił (w porę podlać wodą).

Gdy mięso miękkie, wyjąć je, pokrajać ostrym nożem w poprzek włókien. Sos przetrzeć i podprawić śmietaną z resztą mąki, dodać sól; jeżeli potrzeba, zabarwić karmelem, zagotować.

Do wrzącego sosu włożyć pokrajane mięso, pod dusić je na brzegu kuchni. Podawać z kluskami kładzionymi, makaronem lub ziemniakami i burakami.
      • arista80 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 15:46
        Dziękuję bardzo, brzmi smacznie, szczególnie ten sos śmietanowy nieźle kusismile
    • rosapulchra-0 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 16:32
      Jak konina, to tatar z koniny, najlepsza jest do tego polędwica, mięso bardzo drobno zmielić, dodać pieprz i sól, surowe żółtko i bardzo drobno pokrojony kiszony ogórek. Wszystko na oko i do smaku, więc proporcji nie podam. A do tego mrożona wódeczka w małych kieliszkach. Uhh.. aż się zaśliniłam wink
    • edelstein Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 16:40

Konina duszona w sosie smietanowym.
      Konine pokroic na porcje natrzec czosnkeiem,sola,pieprzem,obtoczyc w mace I obsmazyc ns oleju.Cebule zeszklic na oleju didac przyprawy,podlac woda,wlozyc miecho,dusic fo miekkoscu.Wyjac mieso,sos przecedzuc,zagescic smietana,maka,wlozyc mieso I dusic jeszcze chwile.Amen.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
    • naomi19 Re: Konina - jakieś pomysły na fajne potrawy? 04.02.14, 18:19
      ja niestety nie jadłam, ale chętnie bym skosztowała
      ponoć to bardzo zdrowe mięso

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka