Dodaj do ulubionych

Przepisu potrzebuje

05.02.14, 16:11

Na tort urodzinowy.Tortow nie robilam nigdy,ale poki ci wszystkie ciasta wychodzily,wiec zakladam,ze podolam.Macie jakis sprawdzony przepis?
Obserwuj wątek
    • attiya Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 16:35
      mam sprawdzoną, mega tanią cukiernię w W-wie, więc ....rozumiesz smile
      • edelstein Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 18:54

Tez mam,ale chce zrobic samatongue_out z Wawy i tak bralabym od Biklegotongue_out
    • ichi51e Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 16:52
      Pavlova?
      Moge pomoc z dekoracja za to...
      • ichi51e Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 17:29
        Tort wnogole robisz prosto - pieczesz biszkopt(moze byc czekoladowy) w tortownicy kroisz struna na 3 czesci. Robisz krem. Robisz poncz. Ponczujesz ciasto. Dajesz warstwe ciasta konfitur warstwe kremu i warstwe tluczonej czekolady powtarzasz 3 razy na koniec przykrywasz marcepanowa masa i dekoracja.
        Osobiscie nigdy takiego tortu nie lubilam - wiec jak bylam dzieckiem matka robila sernik na biszkoptaxh na to galeretka z owocami - lekkie efektowne
    • chyba.ze Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 16:55
      Śmietankowy?
      Trudno w nim coś schrzanić.
    • quelquechose Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 16:59
      www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_z_musem_czekoladowym_truskawkami/przepis.html

Taki robilam juz trzy razy - lacznie 6 szt, bo dwa za kazdym razem - do zrobienia, bo ja rzadko cos pieke. Dosc czasochlonny, ale warto jesli ktos lubi czekolade i truskawki. Dodam, ze jak na tort nie jest najgorzej z kaloriami (bez tluszczu - za to z bita smietana, cukier ma oczywiscie). Moja corka domaga sie co roku smile
    • run_away83 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 17:03
      Ja robię tort tiramisu - piekę najzwyklejszy biszkopt w okrągłej formie, kroję na trzy części, nasączam espresso z dodatkiem kieliszka amaretto i przekłada m serkiwm mascarpone wymieszanym pół na pół z ubitą smietaną (uwaga - dodajesz mascarpone do śmietany nigdy na odwrót i mieszasz delikatnie widelcem albo łyżką, nie mikserem bo się może zwarzyć). Wierzch dekoruję wiórkami gorzkiej czekolady. Proste i pyszne smile
      • gemmavera Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 17:27
        run_away83 napisała:

> Ja robię tort tiramisu

Ja podobnie - robię z tego przepisu:
        tiny.pl/q1vwg

wychodzi zawsze rewelacyjnie.
        • jola-kotka Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 17:56
          Jak dodasz trochę swojego jadu do przepisu to każdy wyjdzie super.
          • edelstein Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 18:53

Na pewno wyjdzie lepszy,niz ten,ktory ty bys wyslala kurieremtongue_out
    • lauren6 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 18:10
      edelstein napisała:

>
      > Na tort urodzinowy.Tortow nie robilam nigdy,ale poki ci wszystkie ciasta wychod
      > zily,wiec zakladam,ze podolam

Mi też ciasta wychodzą, ale klasyczny tort - przekładaniec to wyższa szkoła jazdy.
      • aqua48 Voila: 05.02.14, 18:48
        Ja torty piekę rutynowo. Wychodzi mi każdy wymyślony. Najprostszy tort to biszkopt przełożony masą maślano-budyniową.
        6 żółtek ubija się ze szklanką cukru, do tego dodaje ubitą na sztywno pianę z 6 białek i półtora szklanki mąki. Najzwyklejszej, niekoniecznie tortowej. Pianę miesza się z pozostałymi składnikami łopatką, aby nie połamać jej struktury. Piecze się toto w 170 stopniach do czasu kiedy włożony patyczek do dna jest całkiem suchy. Po wyjęciu można walnąć gorącą tortownicą z ciastem o ziemię - wtedy biszkopt nie opadnie (tak z wysokości kolan na płask wystarczy).
        200 gram masła i ćwierć kubka masła roślinnego ubija się na puch ze szklanką cukru pudru, dodaje stopniowo po łyżce ugotowany i całkiem zimny budyń śmietankowy bez cukru. I teraz można poszaleć - do takiego kremu można wlać sok z cytryny, albo dorzucić kakao, wlać kieliszek wódki, dodać wiórków kokosowych, albo dorzucić tylko dwie-trzy łyżki gęstej śmietany 18% i całość jeszcze wymieszać porządnie. Zimny biszkopt wyjąć z formy, przełożyć na podstawkę na której będzie podawany, przekroić na pół szerokim i długim nożem, lub mocną nitką, nasączyć dół ponczem z soku cytrynowego i alkoholu, posmarować cienko dżemem - najlepiej kwaśnym, lub powidłami i położyć połowę masy, przykryć drugim krążkiem, nasączyć ponczem i posmarować resztą kremu boki oraz wierzch tortu. Udekorować.
        Miłej zabawy!
        Aha, jak biszkopt się uszkodzi przy krojeniu, pęknie, pokruszy itp to nie przejmować się, wszystko da się załatać i zaszpachlować masą smile
        • edelstein Re: Voila: 05.02.14, 18:56

Przepiekny przepis,szczegolnie to walenie o podlogebig_grin-

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
          • anilka Re: Voila: 05.02.14, 19:46
            chciałam ci zalinkować tort , który teraz robiłam , ale wychodzi mi , ze spamuję
            Więc zrób tak, wpisz w wyszukiwarkę MOJE WYPIEKI, wybierz zakładkę torty i znajdź tort bezowo cytrynowy - jest pyszny. Piekłam też inne z tej strony i wszystkie były bardzo ok
            I biszkopt rzucany też tam jest
          • aqua48 Re: Voila: 05.02.14, 20:49
            edelstein napisała:

> Przepiekny przepis,szczegolnie to walenie o podlogebig_grin-
            >
            Dzięki. Ja czasami mam ochotę walnąć już wykończonym dziełem i nie w podłogę, ale zawsze mi szkoda mojej pracy, takie huknięcie gorącym ciastem na wstępie też pomaga smile
    • skarolina Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 20:32
      Ale jakie torty lubisz?
      Wolisz lżejsze, z bitą śmietaną, czy cięższe, z kremem? Krem maślany czy jakiś inny?

Trudno coś doradzić, jak się nie zna preferencji.

Ostatnio trzykrotnie odniosłam sukces podając jako tort murzynek przełożony kremem z mascarpone z mlekiem skondensowanym.

Bardzo dobry jest tort na biszkopcie z kremem na bazie budyniu i brzoskwiniami z puszki.

Mój ulubiony to z kolei tort ananasowy.

Służę przepisami jakby co, tylko którym? smile
    • clio_1 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 20:55
      Wejdź na mojewypieki. com - tam jest mnóstwo tortów, bardzo efektowny jest daquise - i wcale nie jest trudny w wykonaniu, jedyny problem to beza. piekłam jeszcze szwarcwaldzki, tiramisu i jeden z kremem z mascarpone i bitej śmietany z owocami (przekładałam tym biszkopt) - wszystkie z moichwypieków.
      Do pieczenia nie mam wielkiego talentu, ale z tych przepisów zawsze wszystko mi wychodziło.
    • malgosiek2 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 21:13
      Ja to robię ostatnio tort.
      Z tego bloga robię sporo ciast
      tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.
      A tu przepisów do wybory do koloru.
      • malgosiek2 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 21:15
        Wejdź na blog moje wypieki com, bo wrzeszczy, ze spam.
        albo tutaj kilka pomysłów
        www.kwestiasmaku.com/desery/torty/torty.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka