edelstein 05.02.14, 16:11 Na tort urodzinowy.Tortow nie robilam nigdy,ale poki ci wszystkie ciasta wychodzily,wiec zakladam,ze podolam.Macie jakis sprawdzony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
attiya Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 16:35 mam sprawdzoną, mega tanią cukiernię w W-wie, więc ....rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 18:54 Tez mam,ale chce zrobic sama z Wawy i tak bralabym od Biklego Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 16:52 Pavlova? Moge pomoc z dekoracja za to... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 17:29 Tort wnogole robisz prosto - pieczesz biszkopt(moze byc czekoladowy) w tortownicy kroisz struna na 3 czesci. Robisz krem. Robisz poncz. Ponczujesz ciasto. Dajesz warstwe ciasta konfitur warstwe kremu i warstwe tluczonej czekolady powtarzasz 3 razy na koniec przykrywasz marcepanowa masa i dekoracja. Osobiscie nigdy takiego tortu nie lubilam - wiec jak bylam dzieckiem matka robila sernik na biszkoptaxh na to galeretka z owocami - lekkie efektowne Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 16:55 Śmietankowy? Trudno w nim coś schrzanić. Odpowiedz Link Zgłoś
quelquechose Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 16:59 www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_z_musem_czekoladowym_truskawkami/przepis.html Taki robilam juz trzy razy - lacznie 6 szt, bo dwa za kazdym razem - do zrobienia, bo ja rzadko cos pieke. Dosc czasochlonny, ale warto jesli ktos lubi czekolade i truskawki. Dodam, ze jak na tort nie jest najgorzej z kaloriami (bez tluszczu - za to z bita smietana, cukier ma oczywiscie). Moja corka domaga sie co roku Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 17:03 Ja robię tort tiramisu - piekę najzwyklejszy biszkopt w okrągłej formie, kroję na trzy części, nasączam espresso z dodatkiem kieliszka amaretto i przekłada m serkiwm mascarpone wymieszanym pół na pół z ubitą smietaną (uwaga - dodajesz mascarpone do śmietany nigdy na odwrót i mieszasz delikatnie widelcem albo łyżką, nie mikserem bo się może zwarzyć). Wierzch dekoruję wiórkami gorzkiej czekolady. Proste i pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 17:27 run_away83 napisała: > Ja robię tort tiramisu Ja podobnie - robię z tego przepisu: tiny.pl/q1vwg wychodzi zawsze rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 17:56 Jak dodasz trochę swojego jadu do przepisu to każdy wyjdzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 18:53 Na pewno wyjdzie lepszy,niz ten,ktory ty bys wyslala kurierem Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 18:10 edelstein napisała: > > Na tort urodzinowy.Tortow nie robilam nigdy,ale poki ci wszystkie ciasta wychod > zily,wiec zakladam,ze podolam Mi też ciasta wychodzą, ale klasyczny tort - przekładaniec to wyższa szkoła jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Voila: 05.02.14, 18:48 Ja torty piekę rutynowo. Wychodzi mi każdy wymyślony. Najprostszy tort to biszkopt przełożony masą maślano-budyniową. 6 żółtek ubija się ze szklanką cukru, do tego dodaje ubitą na sztywno pianę z 6 białek i półtora szklanki mąki. Najzwyklejszej, niekoniecznie tortowej. Pianę miesza się z pozostałymi składnikami łopatką, aby nie połamać jej struktury. Piecze się toto w 170 stopniach do czasu kiedy włożony patyczek do dna jest całkiem suchy. Po wyjęciu można walnąć gorącą tortownicą z ciastem o ziemię - wtedy biszkopt nie opadnie (tak z wysokości kolan na płask wystarczy). 200 gram masła i ćwierć kubka masła roślinnego ubija się na puch ze szklanką cukru pudru, dodaje stopniowo po łyżce ugotowany i całkiem zimny budyń śmietankowy bez cukru. I teraz można poszaleć - do takiego kremu można wlać sok z cytryny, albo dorzucić kakao, wlać kieliszek wódki, dodać wiórków kokosowych, albo dorzucić tylko dwie-trzy łyżki gęstej śmietany 18% i całość jeszcze wymieszać porządnie. Zimny biszkopt wyjąć z formy, przełożyć na podstawkę na której będzie podawany, przekroić na pół szerokim i długim nożem, lub mocną nitką, nasączyć dół ponczem z soku cytrynowego i alkoholu, posmarować cienko dżemem - najlepiej kwaśnym, lub powidłami i położyć połowę masy, przykryć drugim krążkiem, nasączyć ponczem i posmarować resztą kremu boki oraz wierzch tortu. Udekorować. Miłej zabawy! Aha, jak biszkopt się uszkodzi przy krojeniu, pęknie, pokruszy itp to nie przejmować się, wszystko da się załatać i zaszpachlować masą Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Voila: 05.02.14, 18:56 Przepiekny przepis,szczegolnie to walenie o podloge- "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Voila: 05.02.14, 19:46 chciałam ci zalinkować tort , który teraz robiłam , ale wychodzi mi , ze spamuję Więc zrób tak, wpisz w wyszukiwarkę MOJE WYPIEKI, wybierz zakładkę torty i znajdź tort bezowo cytrynowy - jest pyszny. Piekłam też inne z tej strony i wszystkie były bardzo ok I biszkopt rzucany też tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Voila: 05.02.14, 20:49 edelstein napisała: > Przepiekny przepis,szczegolnie to walenie o podloge- > Dzięki. Ja czasami mam ochotę walnąć już wykończonym dziełem i nie w podłogę, ale zawsze mi szkoda mojej pracy, takie huknięcie gorącym ciastem na wstępie też pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 20:32 Ale jakie torty lubisz? Wolisz lżejsze, z bitą śmietaną, czy cięższe, z kremem? Krem maślany czy jakiś inny? Trudno coś doradzić, jak się nie zna preferencji. Ostatnio trzykrotnie odniosłam sukces podając jako tort murzynek przełożony kremem z mascarpone z mlekiem skondensowanym. Bardzo dobry jest tort na biszkopcie z kremem na bazie budyniu i brzoskwiniami z puszki. Mój ulubiony to z kolei tort ananasowy. Służę przepisami jakby co, tylko którym? Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 20:55 Wejdź na mojewypieki. com - tam jest mnóstwo tortów, bardzo efektowny jest daquise - i wcale nie jest trudny w wykonaniu, jedyny problem to beza. piekłam jeszcze szwarcwaldzki, tiramisu i jeden z kremem z mascarpone i bitej śmietany z owocami (przekładałam tym biszkopt) - wszystkie z moichwypieków. Do pieczenia nie mam wielkiego talentu, ale z tych przepisów zawsze wszystko mi wychodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 21:13 Ja to robię ostatnio tort. Z tego bloga robię sporo ciast tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami. A tu przepisów do wybory do koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Przepisu potrzebuje 05.02.14, 21:15 Wejdź na blog moje wypieki com, bo wrzeszczy, ze spam. albo tutaj kilka pomysłów www.kwestiasmaku.com/desery/torty/torty.html Odpowiedz Link Zgłoś