Dodaj do ulubionych

kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrutacji

14.02.14, 13:08
może ktoś się orientuje jak to jest.Moja 3 latka w zeszłym roku zaczęła chodzić do przedszkola, była przyjęta jako dziecko samotnej matki(oświadczenie itp dokumenty) teraz w ramach deklaracji kontynuacji przedszkolnej ponownie są wymagane dokumenty o zatrudnieniu i o samotnym wychowaniu dziecka potwierdzone notarialnie.Nowelizacja ustawy z 3stycznia 2014,czy w innych placówkach też tak jest?
Czy co roku muszę przedstawiać dokument ze sama wychowuje dziecko, tzn przez okres uczęszczania dziecka do przedszkola nie mogę się oficjalnie-formalnie związać bo strace ten przywilej i mi dziecko wywalą z przedszkola?
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 13:14
      Bardzo mi się ten pomysł z corocznym przedstawianiem dokumentów podoba. BARDZO!

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
    • krejzimama Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 13:16
      Moim zdaniem dzieci z normalnych rodzin nie powinny sie stykać z tym z rodzin patologicznych czyli niepełnych, rozbitych czy homoseksualnych.
      • ichi51e Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:08
        A czym sie roznia rodziny niepelne od rozbitych?
        • annajustyna Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:19
          Np. mama od poczatku byla samotna? wink. Jakis absurd z tym corocznym aplikowaniem - dziecko jest juz w grupie przedszkolnej, to powinno miec prawo w niej zostac az do pojscia do szkoly sad.
        • lily-evans01 Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 09:56
          He he, może wdowa stanowi rodzinę niepełną, a rozwódka rozbitą wink.
    • triss_merigold6 Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 13:17
      A w jaki sposób miałabyś notarialnie potwierdzić samotne wychowywanie dziecka? Wystarczy nie mieć ślubu i mieć w papierach różne miejsca zamieszkania.
      • ichi51e Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 13:19
        Uroczyata przysiega przed notariuszem i buskupem big_grin
        • triss_merigold6 Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 13:20
          Spoko. Rozliczam się jako samotna matka, jestem po rozwodzie, poza dziećmi nikt u mnie nie jest zameldowany.wink
          • to_ja_tola Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 20:52
            triss_merigold6 napisała:

> Spoko. Rozliczam się jako samotna matka, jestem po rozwodzie, poza dziećmi nikt
            > u mnie nie jest zameldowany.wink

moja znajoma też zameldowana jest sama z dzieckiem,ale faceta ma i tenże facet normalnie zachowuje się jak ojciec dziecka.A jednak dla przedszkola już nim nie jest.Znaczy mamusia przedstawia się jako"samotna matka" jak potrzeba.
            • ichi51e Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 22:01
              No i co maja powiedziec zony marynarzy-sieroty...? Przepis o samotnej matce jest glupi bo samotna samotnej nierowna. Ba sa samotne niesamotne i mezatki samotne...
    • princy-mincy Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 14:11
      W naszym wystarczy tylko oświadczenie w deklaracji, żadnych innych dokumentów.
      Nie wiem jak miałoby wyglądać potwierdzenie u notariusza i kto za nie miałby zapłacić.
    • mynia_pynia Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 14:18
      To jakieś nieporozumienie żeby do kontynuacji były w ogóle potrzebne jakieś dokumenty.
      Dziecko zaaklimatyzowane, rodzić w pracy a ty nagle uścisk dłoni i dziękujemy za współpracę?
      Zagryzłabym.
    • attiya Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 17:18
      skoro ci się sytuacja osobista może zmienić, to czemu się dziwisz, że dziecko nie będzie już uprzywilejowane?
      słusznie trzeba udowodnić, że jest się samotną matką, tym bardziej, że 9 na 10 oszukują
      • poranny_zapach_kawy Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 17:51
        chodzi o to ze jak składałam podanie do rekrutacji rok temu kiedy byłam sama i pracująca to już nie może sie zmienić moja sytuacja?,nagle nie mogę starcić pracy,nie mogę z kimś zamieszkać , i co wtedy? mam siedzieć w domu z dzieckiem bo straciłam np prace i jak mam nas utrzymywac.Chyba taka rekrutacja dotyczy dzieci nowo przyjmowanych a nie tych które chodzą mają koleżanki itp. Moje chodzi do przedszkola od 8do 15.Jak ją zostawiam to jest 3dzieckiem w grupie,jak odbieram o 15 to jest max 6 dzieci.Ciekawe że wszyscy rodzice mogą sobie pozwolić na pozostawianie dziecka na 4 godz dziennie i to te są pewnie niby samotne które siedza w domu,a lbo wszystkie maja babcie,dziadków,ciocie za płotem i oni odbierają te dzieci.
    • kawka74 Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 17:39
      Przywilej dla samotnych matek jest tak samo sensowny, jak przywilej dla dzieci nauczycielskich. O ile ten drugi zlikwidowano, o tyle ten pierwszy ma się doskonale.
      Tu nawet nie chodzi o problemy logistyczne samotnych matek, tylko o to, że - o ile chce się być uczciwym - nie można się z nikim na stałe związać, żeby dziecko nie straciło miejsca w przedszkolu. Słuchaj, kochanie, fajnie nam razem, ale nie możemy razem zamieszkać, bo moje dziecko wyleci z przedszkola??? A jeśli matka się z kimś zwiąże, wyjdzie (nie daj Boże!) za mąż, to - w ramach prezentu ślubnego - dziecko zostaje w trybie natychmiastowym wyrzucone?
      A jeśli kwestia samotności jest ważna tylko przy przyjęciu, to po co w ogóle ją podnosić?
    • zona_mi wklejone przez moderatora 14.02.14, 17:46
      bylsobieslon 14.02.14, 13:41
      >nie mogę się oficjalnie-formalnie związać bo strace ten przywilej i mi dziecko wywalą z przedszkola?

Aha, czyli samotną matką nie jesteś tylko matką -kombinatorką. I tak bez wyrzutów sumienia korzystasz z przywilejów nie deklarowanych Tobie. Gratuluję obrotności i dobrego samopoczucia.

maltry 14.02.14, 13:49
      Im więcej czytam postów w tonie tego "startowego" tym większy szacunek mam dla mamy jednego z dzieci z grupy mojej córki, która - mimo tego, że nie ma ślubu z partnerem - dziecka do przedszkola jako samotna matka nie zapisała. Ale ona chyba jedna na milion jest uncertain
      • claudel6 Re: wklejone przez moderatora 16.02.14, 02:02
        @maltry ja jestem taka matką. nie zapisałam dziecka jako samotna, bo de facto taka nie jestem. dziecko się do przedszkola nie dostało. taka głupia uczciwa jestem.
    • kiki74 Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 17:55
      Może się tak zdarzyć,że niestety wyrzucą. Wiem od dyrektorki jednego z przedszkoli warszawskich, które twierdzi,że skrupułów mieć nie będzie po latach biernego przyglądania się działaniom wszelkich "samotnych" mamuś. Teraz mówi,że ma narzędzia i z nich skorzysta.
    • mia_siochi Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:03
      Moment moment.
      Co innego związek z ojcem dziecka, a co innego mieszkanie z partnerem, który ojcem dziecka nie jest.
      • bbuziaczekk Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:13
        Kazde miasto ma jakies tam swoje zasady.
        Np. ja mieszkam na slasku i w moim miescie jak już raz się dziecko dostanie do przedszkola to chodzi do samego końca. W czasie rekrutacji nowych dzieci, my rodzice dzieci chodzących dostajemy do podpisanie wole uczęszczania dziecka na następny rok. I ta wole podpisujemy i dziecko przechodzi na następny rok.
        A np. w miescie obok mnie czyli tez slask ale inne miasto jest tak ze rodzice co roku musza od nowa skladac wniosek i przyjecie do przedszkola. I takie dziecko które chodzi już do tego przedszkola musi od nowa przechodzić przez rekrutacje. I tak co rokuI Może nie zostać przyjęte.
        Czyli taki 3 latek dostal się do przedszkola. na następny rodzice skladaja nowy wniosek do rekrutacji i ten 3 latek może zostać nie przyjęty na następny rok do 4 latkow. I albo siedzi rok w domu i za rok od noa sklada rekrutacje albo rodzice znajduja inne przedszkole czy biora opiekunke. Za rok startują od nowa.
        • bbuziaczekk Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:14
          I to samo tyczy się samotnych rodzicow. U mnie takie dziecko chodzi od początku do końca a w miescie obok matka czy samotny ojciec musi co roku skladac od nowa wniosek i przedstawić papiery ze jest samotna/samotny

Moi znajomi maja corke, mieszkają razem, sa normalna rodzina. Ale nie maja slubu. I znajoma w rekrutacji podawala ze jest samotna matka. I dostala się jakos samotna matka.
      • annajustyna Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:27
        Ale gdzie jest roznica? W obydwu przypadkach samotna matka sie nie jest...
        • chyba.ze Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:41
          No cóż.
          Kombinatorstwo.
          • giokonda.it Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:45
            Osobiście cieszę się,że wreszcie się to skończy.
        • edelstein Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 20:39

Owszem jest sie,bo jesli Partner nie jest ojcem to nie ma zadnych praw i obowiazkow.Tym samym nie musi ani lozyc ani wyvhowywac dziecka i domaganie sie tego od niego,jest sprzeczne z prawem.
          • to_ja_tola Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 21:00
            edelstein napisała:

>
            > Owszem jest sie,bo jesli Partner nie jest ojcem to nie ma zadnych praw i obowia
            > zkow.Tym samym nie musi ani lozyc ani wyvhowywac dziecka i domaganie sie tego o
            > d niego,jest sprzeczne z prawem.

nie musi,ale większość i tak to robi.
            Co za różnica jest między mną i tym,że mam męża,a między babką,która męża nie ma i nie miała,ale ojcic dziecka płaci jej alimenty i nir tylko,partner traktuje dziecko jak własne,łoży na nie,pomaga w wychowaniu itp...Zachowuje się jak tata i mąż.
            • edelstein Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 21:19

Nadal jest jednak samotna matka.Tak dlugo Jak jej partner nie zaadoptuje dziecka.
              Partner moze pomagac.Jedyna osoba zobowiazana jest matka.
              Ty masz Meza,ktory ma obowiazek.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
              • mamabarta2 Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 21:24
                Ale mieszka z kimś, więc nie jest już samotna
                • wuika Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 21:56
                  Ale mieszka z kimś, kto nie jest zobowiązany do opieki nad dzieckiem.
                • edelstein Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 00:34

Czyli Jak mieszka z matka,babka,ciotka to nie jest samotna.Dobrebig_grin
                  • poranny_zapach_kawy Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 09:31
                    w świetle nowych przepisów jeśli matka mieszka z kimkolwiek(babcia mama wujek ciocia kochanek partner) kto pomaga to nie jest samotną.
              • to_ja_tola Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 14:10
                "Doopa jasiu"....skoro ma faceta to zadna z niej" samotna" ani kobieta ani matka!
    • leeah Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 18:55
      w Sz-nie te które już chodzą przechodzą automatycznie na następny rok.
    • to_ja_tola Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 20:50
      ale że jak?
      jak bedziez z facetem na kocią łapę to jestes"samotną matką" czy już nie???
      • wuika Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 20:51
        To zależy, jaka jest definicja samotnej matki.
        • poranny_zapach_kawy Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 21:03
          Po zmianie przepisów jest inna definicja samotnego wychowywania.
          "Samotne wychowywanie dziecka oznacza wychowywanie dziecka przez pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że osoba taka wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem (art. 20b ustawy o systemie oświaty)."
          3) Prawomocny wyroku sądu rodzinnego orzekający rozwód lub separację lub akt zgonu oraz oświadczenie o samotnym wychowywaniu dziecka oraz niewychowywaniu dziecka wspólnie z jego rodzicem.

nie chodzi mi o to kto kłamie a kto nie, tylko raz przyjete dziecko powinno kontynuować nauke przedszkolną a nie ją przerywać lub zmieniac placówke
        • mamabarta2 Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 21:07
          W Warszawie w tym roku jest podobno przepis, że samotną matką jest osoba zamieszkala nie mylić z zameldowana samotnie z dzieckiem\ dziećmi. Jeśli mieszka z rodzicami, konkubentem itp samotna już nie jest.
          I to mi sie podoba!
          Moje dzieci nie dostały się do przedszkoli przez pseudo samotne matki!
          • ichi51e Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 22:17
            No ale to tez jest bzdura. Ja mieszkam z facetem i dzieckiem w X. Zameldowanie mam w y. Czyli facet jest samotnym ojcem?
            • ichi51e Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 22:18
              Sory. Pozno jest. Za drugim razem zrozumialam. Tez sie zgadzam ze to ma sens aczkolwiek ciezko sprawdzic bez lotnego patrolu
          • edelstein Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 00:40
            Twoje dzieci nie dostaly sie do przedszkola z powodu za malej ilosci placowek,a nie dlatego,ze sa samotne matki.Jakby nie bylo samotnych matek,to byliby bezrobotni,pracujacy dluzej i jeszcze inni.

"Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden."
      • poranny_zapach_kawy Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 14.02.14, 21:08
        no w tym przypadku nie jesteś samotnie wychowującym rodzicem.
        tam jest definicja

edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/rekrutacja/przedszkolaki/5548_kryteria-rekrutacji-do-przedszkoli-i-oddzialow
        • edelstein Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 00:41

Ja jestem samotna matka.
          • edelstein Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 00:42

wg tej definicji.Czyli mam racje.
            • poranny_zapach_kawy Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 09:34
              wg mnie wszystko ok że jest całkiem może i sensowna definicja tej samotności, pytanie moje to czy teraz kiedy może i już nie jestem taką samotną a dziecko juz chodzi do przedszkola to w ramach zmiany przepisów może nie przejść do nastepnej grupy i zostać usunięte.
              NIE CHODZI O NOWY NABÓR I REKRUTACJĘ TYLKO KONTYNUACJĘ edukacji przedszkolnej
              • zlosnica100 Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 09:53
                Ma to na celu utrudnienie kombinatorstwa i dobrze.
              • a1ma Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 17.02.14, 10:24
                A jakie to ma znaczenie, czy chodzi o nowy nabór czy kontynuację?
                Nawet jesli Twoje dziecko dostało sie na podstawie fałszywych oświadczeń rok temu, to nie tylko powinno zostać wywalone, ale taki rodzic powinien byc pociagniety do odpowiedzialności finansowej i zwrócić przedszkolu koszt rocznego utrzymania dziecka (bez dofinansowan, pełny, rynkowy koszt, te kilkaset złotych miesięcznie x10 miesięcy).
          • to_ja_tola Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 15.02.14, 14:16
            Edel nie udzielaj sie chocby zw.na to ze nie masz pojecia o rekrutacji do przedszkoli w Pl
            • edelstein Re: kontynuacja przedszkola a nowy przepis rekrut 17.02.14, 09:14

Wyobraz sobie dziecino,ze u Nas rekrutacja wyglada podobnie.
    • scher Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 11:16
      poranny_zapach_kawy napisała:

> może ktoś się orientuje jak to jest.Moja 3 latka w zeszłym roku zaczęła chodzić do
      > przedszkola, była przyjęta jako dziecko samotnej matki(oświadczenie itp dokumenty)
      > teraz w ramach deklaracji kontynuacji przedszkolnej ponownie są wymagane
      > dokumenty o zatrudnieniu i o samotnym wychowaniu dziecka potwierdzone
      > notarialnie.

Przepis brzmi tak:
      Art. 20w. 1. Postępowanie rekrutacyjne do publicznych przedszkoli i publicznych innych form wychowania przedszkolnego przeprowadza się co roku na kolejny rok szkolny na wolne miejsca w publicznym przedszkolu lub w publicznej innej formie wychowania przedszkolnego.
      2. Rodzice dzieci przyjętych do danego publicznego przedszkola lub danej publicznej innej formy wychowania przedszkolnego corocznie składają na kolejny rok szkolny deklarację o kontynuowaniu wychowania przedszkolnego w tym przedszkolu lub tej innej formie wychowania przedszkolnego, w terminie 7 dni poprzedzających termin rozpoczęcia postępowania rekrutacyjnego, określony w przepisach wydanych na podstawie art. 20l.

Tak więc z przepisu jasno wynika, że deklarację kontynuacji składa się przed rozpoczęciem postępowania rekrutacyjnego, dlatego te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji i są zapisywane na kolejny rok szkolny automatycznie.
      • poranny_zapach_kawy Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 12:17
        wszystko by sie zgadzało,ale w naszym przedszkolu jest wywieszona kartka o skladaniu deklaracji kontynuacji oraz info ze :osoby które
        :jedno z rodziców dziecka jest niepełnosprawne
        :oboje rodzice sa niepełnosprawni
        :samotnie wychowujace dziecko
        :rodzina zastepcza
        bedą proszone o załaczenie do deklaracji,odpowiednich dokumentów
        poniżej wyszczególnione dokumenty i tak o samotnym wychowaniu dokument:
        "prawomocny wyrok sądu rodzinnego orzekający rozwód lub separacje lub akt zgonu oraz oświadczenie o samotnym wychowywaniu dziecka oraz o niewychowywaniu żadnego dziecka wspólnie z jego rodzicem.
        oryginał, notarialnie poświadczona kopia lub urzedowo poswiadczona zgodnie z art.76

więc po co do kontynuacji takie dokumenty
        • scher Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 12:23
          Napisz mi na priva, jaka to gmina, to ja to załatwię.
          Tylko napisz tutaj, że napisałaś maila, bo poczty gazetowej nie odbieram z automatu.
          • poranny_zapach_kawy Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 12:57
            napisałam na poczte
            • zlosnica100 Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 13:01
              Zrobisz dym żeby tym co kombinują było łatwiej?
              • poranny_zapach_kawy Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 13:15
                Ale tu wszystkie ziejecie jadem.Może i dobrze że zmieniono definicję samotnosci to teraz będzie łatwiej weryfikowąc samotne matki i niech dokumentują to, ale mój problem polega na KONTYNUACJI dziecka przyjetego.To co, pochodziło sobie rok,pouczyło sie(nawet dużo) i teraz mam szukac jej nowego przedszkola....
                • zlosnica100 Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 13:51
                  A dlaczego masz szukać nowego?
                  Jeśli poznałas kogoś i z nim mieszkasz to sytuacja uległa zmianie, być może na twoim osiedlu jest prawdziwa samotna matka dla której to miejsce bedzie wybawieniem i szansą spokojnej pracy.
                  Taki zapis ma ograniczyć tupeciarskie zagrania, fikcyjne separacje i inne cuda.
                  • poranny_zapach_kawy Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 14:06
                    to nie osiedle a gmina. wyjaśnij w takim razie fenomen ze dzieci na 25 dzieci moja o 8rano jest drugim ,trzecim dzieckiem a odbierana o 15 to jest ich max 5 w grupie.Jak raz nie zdazyłam na 15 i odebrałam ja o 16 byla jedyna na sali
                    • zlosnica100 Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 14:22
                      Co tu wyjaśniać, inni też kombinują,smutne.
                      • przystanek_tramwajowy Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 14:27
                        Bijesz swoje dziecko, bo inni biją?
                        Kradniesz, bo inni kradną?
                        Zdradzasz, bo inni zdradzają?

Głupie usprawiedliwienie - inni kombinują to ja też.

---
                        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
              • scher Re: Te dzieci nie uczestniczą w rekrutacji 15.02.14, 16:48
                zlosnica100 napisała:

> Zrobisz dym żeby tym co kombinują było łatwiej?

Nie, zrobię dym, żeby dzieci nie były narażone na traumę zmiany przedszkola.
    • scher Załatwione 17.02.14, 08:23
      Rzekomo chodziło tylko o "uaktualnienie danych" i "nikt nie będzie dziecka z przedszkola wyrzucał".
      • mala-wiedzma Re: Załatwione 17.02.14, 10:06
        ja zapisałam dziecko do przedszkola niepublicznego, gdzie jedynym kryterium była kolejność zgłoszeń (3 dni stania pod przedszkolem, komitety kolejkowe, autografy co 2 godziny i inne cuda wianki). po roku przedszkole niepubliczne się zamknęło i w tym samym miejscu otworzyło się publiczne ale wszystkie dzieci, które uczęszczały do przedszkola z automatu dostały miejsca na kontynuacje, jedynie 3latki już miały "normalną" rekrutacje z punktami itd. więc nie sadzę by miało to aż takie znaczenie w kontynuacji przedszkola czy ktoś jest samotną matką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka