Dodaj do ulubionych

wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ?

17.02.14, 11:51
Jak w temacie. Czy moglibyście mi doradzić gdzie lepiej pojechać z dziećmi na wakacje latem - do Karpacza czy do Szklarskiej Poręby ? Obydwa miejsca pamiętam z czasów dawnych, gdy nie byłam ograniczona dziecięcymi potrzebami i nie potrafię się zdecydować, gdzie teraz będzie lepiej. Jedziemy w dwie rodziny z dziećmi w wieku 4 i 6 lat oraz 9 miesięczniak w wózku lub nosidle. Starsze dzieci zaprawione w górach, w zeszłym roku z uśmiechem na ustach zdobyli min. Nosal, Dolinę Białego, więc szlaki im nie straszne. Ale w tym roku dołączy wózek i słyszałam, że szlaki bardziej wózkowe są bliżej Szklarskiej Poręby niż Karpacza. Za to w tym drugim lepsza baza.
Doradźcie proszę, bo zaczęliśmy myśleć już o wakacjach i chcemy coś zarezerwować.

Dziękuję
Obserwuj wątek
    • mama_duzych_dzieci Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 12:17
      Znam Karpacz i Szklarska na tyle dobrze, że postanowiłam zabrać w tym temacie głos. To nie jest prawda ze szlaki wózkowe są bliżej Szklarskiej> Karpacz jak najbardziej się nadaje dla rodzin z dziećmi. Z wózkiem od świątyni Wang pójdziesz do Samotni i zejdziesz starym torem saneczkowym do Białego Jaru. ( www.karpacz.ig.pl/cms,1073.php) Z wózkiem pójdziesz do schroniska Łomniczki ( z klimatem, bez prądu, z pysznymi naleśnikami z owocami sezonowymi i niepowtarzalnym bigosem - wysmażonym na płycie) Karpacz ma dobrych gospodarzy, dużo zmian na plus, natomiast Szklarska podupadła ostatnio.( www.szklarskaporeba.pl/sport-i-wypoczynek/oferty-caoroczne/turystyka-piesza/propozycje-wycieczek.html) Ja osobiście polecam KARPACZ.
      • viewiorka Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 12:52
        Z wózkiem od świątyni Wang pójdziesz do Samotni i
        zejdziesz starym torem saneczkowym do Białego Jaru

yyyy jesteś pewna? Jeśli jest to wózek typowo turystyczny to może i tak
        www.google.pl/search?q=w%C3%B3zek+turystyczny&tbm=isch&imgil=IFU2ovRJ-Voa5M%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn2.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcSxNWD1kYUizYqGB3Qssy8vUDAcAl7z8vMEqulX4r2Lx6TO2cbBWA%253B701%253B600%253BoHZvnkn_gkUFUM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.ceneo.pl%25252F26202265&source=iu&usg=__U-229tk9vM-3Ak4dPMiwo-_sJsQ%3D&sa=X&ei=VfcBU-erMYqB4gSv9IGgDg&ved=0CD0Q9QEwAA&biw=1517&bih=741&dpr=0.9#q=w%C3%B3zek+do+biegania&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=RoNOxEJSwfyK6M%253A%3Bwxp0Xr0liTiCWM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.runners-world.pl%252Fmedia%252Flib%252F188%252Fkid_for_1_jogger_2010-cb9d378fff33931ba4319cc9d216cd4d.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.runners-world.pl%252Fsprzet%252FBiegaj-z-dzieckiem%252C3903%252C1%3B485%3B364
        Ale z takim zwzklym to bym nie ryzkowala. Jednak polecam chuste lub nosidlo w gory.
        A wracajac do tematu to ganz egal co wzbierzecie, wszedzie duzo atrakcji dla dzieci.
      • naomi19 Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 15:27
        Z wózkiem od świątyni Wang pójdziesz do Samotni i zejdziesz starym torem saneczkowym do Białego Jaru. (\

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
      • radszul Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 29.10.14, 20:46
        Jeżeli chodzi o mnie to Szklarska Poręba. A dokładniej www.apartamentroza.pl Po prostu. Uwielbiam to miejsce. I to z co najmniej setki powodów smile
    • mamalgosia Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 12:29
      Mnie się wydaje, że te miejscowości są porównywalne. I tak warto zaliczyć obie podczas pobytu i szlaki z obu.
      A zresztą w obu tak samo ciągle lejewink
    • mama_duzych_dzieci plan 17.02.14, 13:01
      Nie zgadzam się, że porównywalne. Zobacz sobie na plan y miast.
      www.szklarskaporeba.pl/pl/o-szklarskiej-porebie/plan-miasta-szklarska-porba.html
      ( gdzie jest dolna, srednia, górna, żeby dojśc do jakiegoś szlaku to trzeba się dobrze zmachać żeby zacząć wędrówkę)
      www.karpacz.ig.pl/plan.php
      Zresztą może zajrzyj na forum turystyka w Polsce i tam popytaj.
    • babsee Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 13:02
      Bylam w Karpaczu dwa tygodnie temu i rok temu i bylam zaskoczona.Bardzo sie rozbudowal, widac, ze miastem kieruje ktoś rozsądny,widac inwestycje, naprawiane drogi, szlaki zadbane, stoki naśnieżane, ze 3 lodowiska, tor saneczkowy-ja wiem,ze w lecie tego nie bedzie ale wiadac,ze w mieście sie sporo dzieje. Dużo knajpek, pizzeri.
      Natomiast Szklarska umiera...nie wiem dlaczego ale nie dzieje sie tam kompletnie nic.To tez miasto do ktorego jezdzilam jako dziecko i az przykro na to patrzec.
      Wiec osobiscie polecam Karpacz.
      • landora Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 13:23
        Właśnie wróciłam z weekendu w Karpaczu, Szklarską tez odwiedziliśmy. Karpacz ładniejszy, w Szklarskiej straszny burdel przestrzenny, ale jednak cholerny Gołębiewski straszy w Karpaczu niesamowicie... uncertain
        • mamalgosia Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 15:31
          Eee, Gołębiewski w Karpaczu jest ślicznysmile
          • memphis90 Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 18:59
            Mają fajny aquaparksmile Ale w Sandrze też niezły, warto odwiedzić oba z dzieciakami.
        • pole_koniczyny Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 19:08
          landora napisała:

> Właśnie wróciłam z weekendu w Karpaczu, Szklarską tez odwiedziliśmy. Karpacz ła
          > dniejszy, w Szklarskiej straszny burdel przestrzenny, ale jednak cholerny Gołęb
          > iewski straszy w Karpaczu niesamowicie... uncertain

Przecież z dolnego czyli zasadniczego Karpacza w zasadzie go nie widać... Bardziej straszą kiedyś pewnie piękne, a teraz już zupełnie zrujnowane poniemieckie domy i pensjonaty wystawiane na sprzedaż, których w okolicy Karpacza jest sporo.
    • thea19 Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 13:16
      bylam w karpaczu 2 lata temu z wozkiem. tam idziesz albo ostro pod gore albo ostro w dol. wszedzie chodniki z granitowej kostki, mocno chropowate. wozek musisz miec na duzych i pompowanych kolach a jednoczesnie jak najlzejszy, trojkolowy bo inaczej zdechniesz po 300m. hotel mielismy polozony na gorze - blisko tylko do swiatyni wang (10min ogladania) i na sniezke.
      z wozkiem udalo sie wjechac na sniezke, pozniej oddalam go na regulacje do serwisu bo mial luzy. widzialam tez amatorow z maclarenami ale niesli je razem z dzieckiem w srodku.
      ps od liceum tam nie bylam i kiedys mi sie podobalo. teraz nie. jak sie nie jedzie typowo na narty to z nudow mozna zdechnac.
    • lilly_about Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 13:28
      Karpacz, Szklarska zrobiła sie okrutnie nudna!
    • czarnywrobel Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 13:34
      Co roku jeżdżę, z powodu pewnej sierpniowej imprezy, do Szklarskiej. Z fajnych tras wózkowospacerowych - Jakuszyce. Można też wjechać na Szrenicę (9 miesięczniak przypięty do rodzica) i pójść dalej.
      • roks30 Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 15:19
        Byłam z wózkiem w Karpaczu. Absolutnie nie polecam. Po 200 metrach można zdechnąć. Po jednym dniu przenieśliśmy się do szklarskiej i już było ok tzn mogłam sama iść z dzieckiem na spacer. W Karpaczu się umęczysz chodzeniem z wózkiem stromo w górę przy głównej ulicy.
        • mamalgosia Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 15:32
          To fakt - Szklarska jest w miarę płaska, Karpacz się pnie
    • naomi19 Re: wakacje Karpacz czy Szklarska Poręba ? 17.02.14, 15:29
      szklarska jest brzydka- o centrum chodzi i zdymiona, zdecydowanie karpacz- przsliczne miasto
      a w ciekawe trasy obojetnie skad wyruszysz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka