Dodaj do ulubionych

dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuchni?

18.02.14, 07:46
polećcie coś proszęsmile
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 07:54
      Rzepakowy jako baza - ja lubię Wielkopolski.
      Do tego oliwa (extra vergine do sałatek i rafinowana np. do śródziemnomorskich dań na ciepło)
      • najma78 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:01
        Uzywam rzepakowego tloczonego na zimno - moj (ten ktory kupuje) jest przeznaczony do smazenia jak i dressingow itp.
        • eo_n Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:05
          Przyznam, że ja do sosów sałatkowych najbardziej lubię oliwę (ewentualnie z pestek winogron). A Wielkopolski właśnie jest tłoczony na zimno.
    • feel_good_inc Ale do czego? 18.02.14, 08:00
      kamea_chateau napisała:
      > polećcie coś proszęsmile

Bo co innego do smażenia, co innego do gotowania, a co innego do sałatki...
      • najma78 Re: Ale do czego? 18.02.14, 08:11
        www.mackintoshofglendaveny.co.uk/
        Ja uzywam tego i jest swietny zarowno do gotowania, pieczenia, smazenia, dressingow.

feel_good_inc napisał:

mea_chateau napisała:
        > > polećcie coś proszęsmile
        >
        > Bo co innego do smażenia, co innego do gotowania, a co innego do sałatki...

• ada1214 Re: Ale do czego? 18.02.14, 10:49
          ten ktory tu linkujesz ma duzo omega 3, jesi wierzyc producentom. Omega 3 nie powinno sie podgrzewac, tworza sie toksyczne zwiazki.

Tak jak wcesniej naisano- nie ma uniwersalnego oleju do wszystiego.
    • default Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:11
      Kupuję zazwyczaj Olej Kujawski (rzepakowy) albo olej z pestek winogron Monini. Kiedyś zużywałam znacznie więcej oleju, bo prawie do wszystkiego smile Teraz mam zróżnicowanie : smażę częściej na maśle klarowanym albo smalcu, a do sałatek używam oleju z orzechów (z Lidla smile.
      • noname2002 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:46
        Czy to masło klarowne zawsze ma taki intensywny zapach? kupiłam na próbę, ale ten zapach mnie zniechęcił, jakbym na paście do butów smażyła uncertain
        • default Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:51
          A jakie kupujesz ? Ja używam tego z Mlekowity - nie ma właściwie żadnego zapachu. Może jakieś stare kupiłaś ?
          • noname2002 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:28
            Właśnie z Mlekowity, nie jest też przeterminowane.
        • bri Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:39
          Też raz kupiłam to klarowane z Mlekowity i wyrzuciłam prawie całe do śmieci - przy smażeniu śmierdziało chemicznie i strasznie dymiło.
          • default Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:51
            No to nie wiem - może macie inne nosy smile Mnie nie śmierdzi wcale, przeciwnie - wiele potraw smażonych na maśle zyskuje lepszy smak niż smażone na oleju. Może za mocno je rozgrzewacie ? Chociaż masło klarowane podobno można do ok. 250 st....
            • morgen_stern Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:57
              Też kupuję z braku laku masło klarowane Mlekovity i nic mi nie śmierdzi, ale też nic nie pachnie... Wcześniej kupowałam masło "własnej roboty" w mniammniam.com, po 5 zł za słoiczek i to właśnie tak pachniało orzechami przy smażeniu! Cudowny zapach. Niestety już nie robią...
            • bri Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 11:09
              Ja faktycznie mam wyjątkowo czuły węch, ale po smażeniu na tym maśle musiałam wszystkie okna w domu otwierać i nawet mój mąż też czuł, że coś jest nie tak.

Smażyliśmy na tym rzeczy, które wielkiej temperatury ani długiego smażenia nie potrzebują - jakieś omlety czy chleb w jajku dla córki.
      • menodo Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:16
        Od Oleju Kujawskiego podobno lepszy jest Olek - też z Kruszwicy.
        Tak przynajmniej twierdzą znajomi, którzy pracują w ZPT smile
    • neffi79 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:25
      rzepakowy i masło klarowane do pieczenia, smażenia, duszenia, gotowania
    • naomi19 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:32
      do smazenia ryzowy, rzepakowy, slonecznikowy, maslo
      do salatek rozne oliwy
    • nangaparbat3 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:37
      Na zimno oliwa, na gorąco rzepak.
    • e_r_i_n Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:46
      Jeśli smaże na oleju (zwykle bez), to na ryżowym. Poza tym mam do sałatek rzepakowy i oliwę z oliwek.
    • anetchen2306 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:51
      Roznych, rozniastych uzywam: rzepakowego do smazenia (klarowanego masla takze), Mazola (olej z kielkow kukurydzy, do smazenia, duszenia, pieczenia, ma neutralny lagodny smak i aromat), slonecznikowego do wypiekow (albo tez Mazola, co tam akuratnie kupilam).
      Do salatek przewaznie rozne oleje tloczone na zimno (ryzowy, orzechowy). Oliwy nie lubie.
    • run_away83 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:51
      Do smażenia i pieczenia tylko ryżowy - nie wsiąka tak barfzo jak inne oleje, ma bardzo delikatny smak i zapach, więc nie zmienia smaku potraw.

Do sałatek itd - oliwa z oliwek extra vergine.
    • bri Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:32
      Do smażenia - kokosowy, do sałatek - oliwa z oliwek, olej lniany.
    • guderianka Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 11:00
      Kujawski do smażenia
      Do sałatek i in-oliwa z oliwek lub pestek winogron (olej)
    • yeerba z wytłoczyn z oliwek do wszystkiego n/t 18.02.14, 11:39
    • princessa.of.persia Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 19.02.14, 06:41
      do smazenia: z pestek winogron lub ryżowy
      do salatek:oliwa z oliwek, oliwa z pestek dyni
    • kamea_chateau dzięki ogromne za pomoc 19.02.14, 08:43
      używam nacodzien kujawskiego ale przetestuje Olkasmile
      olivy tez używamsmile
      i oleju z orzecha włoskiegosmile
      przetestuje wasze propozycje
      dzieki
      • capa_negra Re: dzięki ogromne za pomoc 25.02.14, 21:56
        Kupuję rzepakowy z 5% dodatkiem oliwy.
        Kiedyś kupowałam rzepakowy w szklanych butelkach, ale gdzieś zniknął.
        Nie lubię oliwy, albo nie trafiłam na swoją bo do tej pory żadna mi nie smakowała - dosłownie nie byłam w stanie przełknąć sałatki
    • klamkas Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 25.02.14, 22:47
      Do smażenia jakikolwiek rzepakowy (Wielkopolski, Kujawski, ale nie upieram się) lub masło klarowane (sama klaruję ja mi odbija szajba), na zimno rzepakowy nierafinowany, czasami z pestek winogron (ale wolę rzepakowy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka