kamea_chateau 18.02.14, 07:46 polećcie coś proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eo_n Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 07:54 Rzepakowy jako baza - ja lubię Wielkopolski. Do tego oliwa (extra vergine do sałatek i rafinowana np. do śródziemnomorskich dań na ciepło) Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:01 Uzywam rzepakowego tloczonego na zimno - moj (ten ktory kupuje) jest przeznaczony do smazenia jak i dressingow itp. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:05 Przyznam, że ja do sosów sałatkowych najbardziej lubię oliwę (ewentualnie z pestek winogron). A Wielkopolski właśnie jest tłoczony na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Ale do czego? 18.02.14, 08:00 kamea_chateau napisała: > polećcie coś proszę Bo co innego do smażenia, co innego do gotowania, a co innego do sałatki... Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Ale do czego? 18.02.14, 08:11 www.mackintoshofglendaveny.co.uk/ Ja uzywam tego i jest swietny zarowno do gotowania, pieczenia, smazenia, dressingow. feel_good_inc napisał: mea_chateau napisała: > > polećcie coś proszę > > Bo co innego do smażenia, co innego do gotowania, a co innego do sałatki... Odpowiedz Link Zgłoś
ada1214 Re: Ale do czego? 18.02.14, 10:49 ten ktory tu linkujesz ma duzo omega 3, jesi wierzyc producentom. Omega 3 nie powinno sie podgrzewac, tworza sie toksyczne zwiazki. Tak jak wcesniej naisano- nie ma uniwersalnego oleju do wszystiego. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:11 Kupuję zazwyczaj Olej Kujawski (rzepakowy) albo olej z pestek winogron Monini. Kiedyś zużywałam znacznie więcej oleju, bo prawie do wszystkiego Teraz mam zróżnicowanie : smażę częściej na maśle klarowanym albo smalcu, a do sałatek używam oleju z orzechów (z Lidla . Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:46 Czy to masło klarowne zawsze ma taki intensywny zapach? kupiłam na próbę, ale ten zapach mnie zniechęcił, jakbym na paście do butów smażyła Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:51 A jakie kupujesz ? Ja używam tego z Mlekowity - nie ma właściwie żadnego zapachu. Może jakieś stare kupiłaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:28 Właśnie z Mlekowity, nie jest też przeterminowane. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:39 Też raz kupiłam to klarowane z Mlekowity i wyrzuciłam prawie całe do śmieci - przy smażeniu śmierdziało chemicznie i strasznie dymiło. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:51 No to nie wiem - może macie inne nosy Mnie nie śmierdzi wcale, przeciwnie - wiele potraw smażonych na maśle zyskuje lepszy smak niż smażone na oleju. Może za mocno je rozgrzewacie ? Chociaż masło klarowane podobno można do ok. 250 st.... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:57 Też kupuję z braku laku masło klarowane Mlekovity i nic mi nie śmierdzi, ale też nic nie pachnie... Wcześniej kupowałam masło "własnej roboty" w mniammniam.com, po 5 zł za słoiczek i to właśnie tak pachniało orzechami przy smażeniu! Cudowny zapach. Niestety już nie robią... Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 11:09 Ja faktycznie mam wyjątkowo czuły węch, ale po smażeniu na tym maśle musiałam wszystkie okna w domu otwierać i nawet mój mąż też czuł, że coś jest nie tak. Smażyliśmy na tym rzeczy, które wielkiej temperatury ani długiego smażenia nie potrzebują - jakieś omlety czy chleb w jajku dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:16 Od Oleju Kujawskiego podobno lepszy jest Olek - też z Kruszwicy. Tak przynajmniej twierdzą znajomi, którzy pracują w ZPT Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:25 rzepakowy i masło klarowane do pieczenia, smażenia, duszenia, gotowania Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:32 do smazenia ryzowy, rzepakowy, slonecznikowy, maslo do salatek rozne oliwy Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:37 Na zimno oliwa, na gorąco rzepak. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:46 Jeśli smaże na oleju (zwykle bez), to na ryżowym. Poza tym mam do sałatek rzepakowy i oliwę z oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:51 Roznych, rozniastych uzywam: rzepakowego do smazenia (klarowanego masla takze), Mazola (olej z kielkow kukurydzy, do smazenia, duszenia, pieczenia, ma neutralny lagodny smak i aromat), slonecznikowego do wypiekow (albo tez Mazola, co tam akuratnie kupilam). Do salatek przewaznie rozne oleje tloczone na zimno (ryzowy, orzechowy). Oliwy nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 08:51 Do smażenia i pieczenia tylko ryżowy - nie wsiąka tak barfzo jak inne oleje, ma bardzo delikatny smak i zapach, więc nie zmienia smaku potraw. Do sałatek itd - oliwa z oliwek extra vergine. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 10:32 Do smażenia - kokosowy, do sałatek - oliwa z oliwek, olej lniany. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 18.02.14, 11:00 Kujawski do smażenia Do sałatek i in-oliwa z oliwek lub pestek winogron (olej) Odpowiedz Link Zgłoś
princessa.of.persia Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 19.02.14, 06:41 do smazenia: z pestek winogron lub ryżowy do salatek:oliwa z oliwek, oliwa z pestek dyni Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau dzięki ogromne za pomoc 19.02.14, 08:43 używam nacodzien kujawskiego ale przetestuje Olka olivy tez używam i oleju z orzecha włoskiego przetestuje wasze propozycje dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: dzięki ogromne za pomoc 25.02.14, 21:56 Kupuję rzepakowy z 5% dodatkiem oliwy. Kiedyś kupowałam rzepakowy w szklanych butelkach, ale gdzieś zniknął. Nie lubię oliwy, albo nie trafiłam na swoją bo do tej pory żadna mi nie smakowała - dosłownie nie byłam w stanie przełknąć sałatki Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: dziewczyny jaki dobry olej na codzien do kuch 25.02.14, 22:47 Do smażenia jakikolwiek rzepakowy (Wielkopolski, Kujawski, ale nie upieram się) lub masło klarowane (sama klaruję ja mi odbija szajba), na zimno rzepakowy nierafinowany, czasami z pestek winogron (ale wolę rzepakowy). Odpowiedz Link Zgłoś