Dodaj do ulubionych

Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane...

18.02.14, 15:35
ale zazwyczaj nie robie. Znacie fajne przepisy?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:38
      Nienawidze. Jak bylam mala pocukrzyli mi placki ktore byly z maggi. A ja cielak cicho siedzialam i zjadlam. Do dzis mam odruch wymiotny... Bleeee
      • sueellen Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:40
        heh... ja nie przepadam, ale sadze, ze hiszpanom zasmakuje bo oni lubią patata frita tongue_out
      • myszomle Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:42
        Znamy - np. takie:

truskawkiwmilanowku.blox.pl/2014/02/PLACKI-ZIEMNIACZANE-Z-TWAROGIEM.html
      • aquella Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:46
        A ja cielak
        > cicho siedzialam i zjadlam.

dlaczego, bałaś się powiedzieć , że Ci nie smakują ??
        • ichi51e Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:54
          Bylam u babci... No i cielak bylam nauczony ze nad jedzeniem sie nie wybrzydza. Widac takie to jest wstretne - myslalam.
          • aquella Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 16:19
            ach to jedzenie do końca - też pamiętam " za mamusię" " za tatusia"... ( a rodzinę mam dużą) także nie było zmiłuj tyle, że akurat babcia pysznie gotowała
      • maggi9 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:48
        E no bo w ogóle placki ziemniaczane z cukrem to imho dziwny pomysł. Choć oczywiście mega popularny. Ja tam wolę z gulaszem, z żółtym serem, z łososiem i śmietaną etc. Z cukrem? Never!
    • aquella Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:48
      ja odlewam sok i daję do startych surowych troszkę tylko mąki i jajo oraz sól i pieprz , do polania śmietana albo jogurt - proste i pyszne
    • lady-z-gaga Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:53
      czasem ucieram z ziemniakami jedną cebulę i dorzucam trochę drobno pokrojonego boczku wędzonego, takie placki jem bez dodatków
    • moofka Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:55
      znam i takie robie
      szybkie i smaczne
      sekret tkwi w grubo startych ziemniakach - cos jak szwajcarskie rosti
      odsaczasz woda, ktora wycieknie
      dodajesz jajko i make zeby skleila
      przyprawy wg uznania - ja lubie dodac zielonej cebulki, grubo zmielonego pieprzu i grubej soli morskiej
      sa chrupiace, zlote i bardzo pyszne
      w przeciwienstwie do tych tartych na ciapke smile
      • nanuk24 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 15:59
        Ja tez robie tylko takie z grubo startych i duzo pieprzu.
        Jak mam ochote, dodaje kasze gryczana.
        • sueellen A ile sie zmaży grubostarte? 18.02.14, 16:13
          ... ina jakiej ilosci tłuszczu? Raz jak zrobiłam z grubo startych ziemniaków, to po usmażeniu wyszły surowe w srodku, a gdybym smażyła dłużej, to by się za mocno przypiekły.
          • inez21 Re: A ile sie zmaży grubostarte? 18.02.14, 16:26
            Ok 2kg startych drobno ziemniaków 3-4 jajka ,ok 4 łyzki mąki zwykłej sół pieprz i cebula starta. Ja daję jeszcze łyżke octu wtedy ziemniaki nie ciemnieją i placki są złocistesmile
            Ja zwykle robię na oko więc nawet trudno jakieś proporcje podać.
            Podaję ze śmietaną.
            • inez21 Re: A ile sie zmaży grubostarte? 18.02.14, 16:28
              Oleju średnia ilość raczej sporo no ale nie tak jak np.do faworkówsmile a i jeszcze potem osączam e na ręczniku papierowym.
        • annajustyna Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 20:14
          A kasze wczesniej ugotowana?
          • misterni Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 01:46
            Raczej tak, bo inaczej byłaby twarda wink
          • nanuk24 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 03:06
            Tak, ugotowana.
      • nangaparbat3 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 16:56
        Też tak robię, srednio starte, cebula, sol, jajko, ew. odrobina mąki, nie uzywam pieprzu. Do tego siekane jajko na twardo ze szczypiorkiem, natką i koperkiem, plus oliwa i sol. Do popijania kefir, do samych plackow może być śmietana.
        po tym wszystkim koniecznie dobra czarna herbata wink
        Acha, smażę w glębokim, bardzo rozgrzanym oleju, na mocnym ogniu, szybciutko, potem odsączam na ręczniku papierowym.
    • rosapulchra-0 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 16:37
      Ja nie ścieram ziemniaków, tylko je mielę w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaję trochę mąki ziemniaczanej, czasem marchewkę, czasem cukinię, sól, pieprz, proszek do pieczenia, mąka. Wlewam też trochę oleju. I smażę na złoto z każdej strony. Najczęściej smażę na dwóch lub trzech patelniach jednocześnie, ale u mnie duża rodzina i na pewno nie robię placków z jednego kilograma ziemniaków wink Proporcje na oko ofkors.
      • rosapulchra-0 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 16:39
        O jajku zapomniałam.
    • zofijkamyjka Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 19:58
      klasyczne:ziemniaki utarte na drobnej tarce+ utarta mała cebula+mąka+ jajko+sól. Moim zdaniem najlepsze
      • wtopek nie wyjdą 18.02.14, 20:30
        tamtejsze żywność, szczególnie warzywa jest bez smaku, a kartofle wodniste
        • annajustyna Re: nie wyjdą 18.02.14, 20:30
          W Hiszpanii?
        • myszomle Re: nie wyjdą 18.02.14, 20:41
          Wyjdą. Wystarczy nadmiar wody odlać. Tak zawsze robiła moja mama, gdy miała na placki młode ziemniaki, bo one są najbardziej wodniste. Można też trzeć na większych oczkach, wtedy wody jest mniej. Te starte na większych oczkach smaży się dokładnie tak samo, jak te starte na paćkę.

---
          truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
          najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
        • sueellen Re: nie wyjdą 18.02.14, 21:24
          wtopek napisał:

> tamtejsze żywność, szczególnie warzywa jest bez smaku, a kartofle wodniste

ales wtopę zaliczył tongue_outtongue_outtongue_out
          • wtopek Re: nie wyjdą 19.02.14, 09:47
            niestety, wiem, że emigracja zmusza cię do obrony ojczyzny męża, ale z hiszpańskim jedzeniem od dobrych kilkunastu lat jest jak z autostradami lotniskami w tym pięknym kraju, ładne, błyszczące, ale puste big_grin

wiem wiem, każdy Hiszpan ma dyżurnego chłopa chłopa przynoszącego własnoręcznie suszoną szynkę, działkowe pomidory i samodzielnie tłoczoną oliwę, wszystko organiczne big_grin
    • aankaa Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 20:56
      utrzeć ziemniaki na największych oczkach tarki, dodać całe jajko, sól, pieprz, startą cebulę
      przełożyć na sito żeby odsączyć wodę
      smażyć na gorącym tłuszczu (porcję nakładam łyżką i rozpłaszczam na patelni żeby były w miarę cienkie). Druga strona smaży się - mniej więcej - połowę czasu co pierwsza

na wierzch - czego dusza zapragnie: borówki/żurawina, sos grzybowy, gęsta śmietana
      • annajustyna Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 21:12
        U nas sie zawsze cebule pokrojona w kosteczke dodawalo - co kto lubi smile.
        • naomi19 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 18.02.14, 23:39
          nikt z was nie dodaje czosnku? jestem w szoku- ja daję zarówno czosnek jak i cebulę, do tego mielę w maszynce do mielenia mięsa, dzięki czemu placki mam gotowe w 2minuty, mielę na grubych oczkach to nie może być miazga, wychodzą najlepsze na świecie
    • a1ma Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 00:00
      Ale mi narobilyscie chęci na placki!! O tej porze...
      • a1ma Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 02:37
        Aha, u mnie placki to: ziemniaki starte na drobnej tarce (NIE w mikserze) i jeden na grubej, cebula tarta, mąka ZIEMNIACZANA, jajko, sól, dużo pieprzu. Smazone na oleju.

Jem z jogurtem naturalnym i cukrem.
    • misterni Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 00:31
      2 kg ziemniaków ścieram na drobnych oczkach, do tego 2-3 cebule też starte, kilka ząbków czosnku, sól, czarny pieprz, dwa jajka, 2-3 łyżki mąki, tyle samo kwaśnej śmietany (śmietana niekoniecznie, ale dzięki niej są w środku aksamitne i nie ciemnieją), czasem też dodaję posiekany szczypiorek i koperek.
      Smażę na oleju rzepakowym albo słonecznikowym (żeby Ci nie przyszło do głowy użyć oliwy wink), podaję albo ze śmietaną, albo z dipem zrobionym z gęstego serka homo i śmietany z datkiem czosnku, soli i pieprzu cayenne, albo z ostrym gulaszem i surówkami.
      Nigdy na słodko.
      • naomi19 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 00:36
        wreszcie ktoś wspomniał o czosnku
        • misterni Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 00:42
          no według mnie musi być smile
          • wioskowy_glupek Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 01:42
            Starte ziemniaki
            Jajko
            Mąka
            Śmietana
            Cebula
            Czosnek
            Pieprz
            Sól

u nas taki zestaw na masę wink
      • nanuk24 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 02:57
        Tez dodaje czosnek, takze galke muszkatulowa i (czasem) papryke.

Ipodaje tylko z gulaszem i surowka z kapusty kiszonej.
    • kikimora78 Re: Chcę zrobić teściowej placki ziemniaczane... 19.02.14, 09:42
      a jakie ziemniaki? ja rozróżniam takie w czerwonej skórce albo szarej skórce - jakie lepsze?
    • anetchen2306 Re: upiec w gofrownicy ... 19.02.14, 09:51
      Pyszne sa, chrupiace, nie ociekaja tluszczem ...
      Do ciasta dodac nieco drozdzy, starta/poszatkowana cebule, niektorzy w naszych stronach dodaja takze kosteczki zrumienionego bekonu. Te "waflowe" placki zaiemniaczane podaje sie u nas z musem jablkowym lub dipami na bazie creme fariche lub twarozku, sosami grzybowymi, gulaszowymi (do maczania, jak pyzy):
      images.eatsmarter.de/sites/default/files/styles/540x405/public/images/58b/ca9/glsp_s07_7687.jpg
      www.weightwatchers.de/images/1031/dynamic/foodandrecipes/2013/09/360%C2%B0_Sattm_Kartoffelwaffeln_n_lg.jpg
      www.leckermachtlaune.de/wp-content/uploads/130601_pizzawaffeln_12.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka