misterni Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 15:45 - Co robisz? - Patrzę na film. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosnica100 Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 15:46 To się robi nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 15:46 Nie wiem, jak można mówić nie używając "włanczać" i "być obrzydliwym" w znaczeniu "brzydzić się. Bez 3/4 wymienionych przez Was słów umarłabym ze smutku. Zgodzę się za to co do słowa "porponetka", oczywistym jest, że trzeba zawsze użyć go w zdaniu tak, żeby powiedzieć "porponetkie". Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 15:49 Jeszcze uwielbiam "Hendryka". Nawet osobiście znam Henryka przedstawiającego się "Hendryk jestem". Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.petronela Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 08.03.14, 11:32 Wydaję mi się, że wiele osób używa "być obrzydliwym" żartobliwie.. Odpowiedz Link Zgłoś
cygarietka Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 15:48 Wszystkie wziąŚĆ, włANczać itp, ale najbardziej irytuje mnie słowo NIUNIA brrrrr., zazwyczaj mowią tak o dzieciach. Co to w ogóle znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
roberta.redford Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 15:50 no jeszcze jak w tytule wątku - maniakalne używanie wielkiej litery w zaimkach osobowych, co jest poprawne i wskazane w oficjalnej korespondencji, ale w nieformalnych wypowiedziach na forum, na czatach czy w smsach jest strasznie irytujące. Za każdym razem, jak widzę wiadomość "Co u Ciebie?" od starej przyjacióły, dostaję gęsiej skórki. Już nie wspominam, że prowadzi to do takich kuriozów, jak pisanie My czy Mnie... Wrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 15:57 Tym to już mnie zaszczeliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 15:59 Akurat Was czy Ciebie mnie nie drażni, ale np pisanie On, Jemu, o swoim mężu albo kochanku np, jest dość zabawne . Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 18:12 Zwłaszcza w zdaniu typu "ten łajdak Mnie zdradził, chyba Go zabiję". Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 19:56 Lepse jest "Tamtędy szli Ci ludzie, o których Mi opowiadałaś." Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 16:00 Za długo siedzę w necie, żeby mnie jeszcze to denerwowało. W realu też nie wkurza, ale pilnuję, żeby dziecko mówiło poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 16:01 Nie wiem, czy już ktoś poprawiał Tabakierkę: tabakierka2 napisała: > zdejmij swetr Ale mówi się zdejm ten swetr Odpowiedz Link Zgłoś
maja.london888 Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 16:02 Mówienie "tą" zamiast "tę", np. "podaj mi tą książkę" oraz "podziękował" zamiast "dziękuję". A ze wszystkich powyżej "półtorej miesiąca" i "włanczać". Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 16:03 nie idzie - np nie idzie tego zrobić (wkurza mnie to maksymalnie) włanczać wziąść poszłem, przyszłem ubierać spodnie itp oglądnąć, rozumię bynajmniej używane jako przynajmniej co tu pisze 12 luty zamiast 12 lutego kupywać półtorej roku Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 PREzydet zamiast preZYdent,UKRAina zamiast UkraIna 07.03.14, 16:07 Akcenty! Jakiś koszmar ostatnich lat! Nie mogę tego strawić, no nie mogę. Co za chora maniera. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: PREzydet zamiast preZYdent,UKRAina zamiast Uk 07.03.14, 16:18 Najbezpieczniej jest mówić bez akcentu Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: PREzydet zamiast preZYdent,UKRAina zamiast Uk 07.03.14, 16:33 > Najbezpieczniej jest mówić bez akcentu Tak, sylabizując: pre-zy-dent, U-kra-i-na Poza tym i śmieszno, i straszno się robi, gdy ci sami, co mówią PREzydent mówią również poszLIŚmy Odpowiedz Link Zgłoś
mantis_after_dinner Rodzice, Maz, Zona 07.03.14, 16:44 pisane z WIELKIEJ litery. Oczywiscie nie w korespondencji z tymi, tylko w opowiadaniu, w ktorym ci wlasnie Rodzice wystepuja jako osoba trzecia. Od czasu do czas zadaje pytanie swoim korespondentom: dlaczego? "to wyraz szacunku" pada nieodmienna odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Rodzice, Maz, Zona 07.03.14, 17:00 mantis_after_dinner napisała: > pisane z WIELKIEJ litery. www.ekorekta24.pl/aktualnosci-jezykowe/15-wyrazy-obce/145-z-duzejmalej-litery-od-duzejmalej-litery-czy-duzamala-litera Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Rodzice, Maz, Zona 07.03.14, 23:12 Dziękuję, nie muszę się już produkować Odpowiedz Link Zgłoś
awidyna Re: tu pisze... a jest napisane 07.03.14, 17:06 bo jak widzę gó... na drodze to nie mówię przecież, że sra tylko, że jest nasrane Odpowiedz Link Zgłoś
nika.lucja Re: tu pisze... a jest napisane 07.03.14, 17:10 Jedną porę proszę Albo brokułę Oraz cos jeszcze z rynku: dwa kila ziemniaków Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: tu pisze... a jest napisane 07.03.14, 17:24 Wkurzające są matki Maji, przecież mogły nazwać dziecko Órszóla. A było już "w każdym ła-bądź razie"? Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: tu pisze... a jest napisane 07.03.14, 17:34 najbardziej używanie słow, których znaczenia się nie zna: bynajmniej/przynajmniej pretensjonalna w znaczeniu mieć do kogoś pretensje profity/prohibity tak zwykle robią osoby, które starają się sprawiać wrażenie mądrzejszych/lepiej wyksztalconych niż są w rzeczywistości. I w momencie rozmowy z kimś mądrzejszym błaźnią się w jednej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 17:34 Na "bynajmniej" w roli "przynajmniej" nóż mi się w kieszeni otwiera, a w duszy lęgną węże. Błędne używanie "nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki" Sama nie jestem bez winy. Popełniam kilka z wymienionych. Odpowiedz Link Zgłoś
karolajna83g Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 17:41 Jedziemy do Sopot. Podaj mi ta bluzke. Moja mama jeszcze cos mowi czesto, ale nie bardzo juz pamietam, bo z nia nie mieszkam.... Uzywa jakiegos skrotu typu: Wyjm zamiast wyjmij...cos podobnego.. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 18:05 Do Sopot jeżdżą przedwojenni ludzie, w dzieciństwie do Zoppot jeździli. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 19:54 Uwielbiam formę do Zoppot Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 19:48 Wszystkie wymienione wyżej, a nadto: na stołówce, na ogrodzie, na budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 19:54 Zaimki na końcu pytania. Na dobry początek. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 07.03.14, 21:26 dzień dzisiejszy Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 08.03.14, 00:10 kafelka, zamrażalka, ubrać buty, swetr (brrr), łapę (zamiast łapię), przekuć (zamiast przekłuć), teście (oraz teściówka), rozmaite zdrobnienia typu pieniążki albo wręcz kaska, w cudzysłowiu, kamerować, blenderować, dekold, mieć smaka, bluzka na ramiączka, naramki, patelka, na dworzu, brokuła, bynajmniej (zamiast przynajmniej), podobuje (albo podobie) mi się, coś w podobie ... chwilowo więcej nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
gertrudzia Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 08.03.14, 00:38 OBRZYDZA MNIE w znaczeniu BRZYDZI MNIE. Obrzydzać można coś komuś... Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 08.03.14, 07:49 Owy w znaczeniu ów. Dreszcze mam, jak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
scher A czy ktoś mi może wyjaśnić to zjawisko? 08.03.14, 07:55 Cytat z forum: Czy można pokazywać Dziecku przemoc? Tutaj wyczytałem w pismach, magazynach o Sławetnym krojeniu Żyrafy na Lekcji u Duńczyków. Dlaczego ludzie naciskają Shift w co drugim słowie? Skąd się to bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 08.03.14, 08:18 przyszłem, poszłem, wyszłem, dźwi i najlepsze "na weekendzie" - to tak na szybko co mi do głowy przyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 08.03.14, 12:09 Mnie bardzo wkurza ,gdy ktoś cos opowiada i co drugie słowo w zdaniu dodaje "Tak? tak? tak? . 4 zdania wypowie a 30 razy "Tak??" usłyszę Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 08.03.14, 19:33 Ubierz buty, idź na boso, doktórka Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: jakie błędy językowe wkurzają Was? 08.03.14, 19:36 i jeszcze drażni mnie taki modny ostatnio wpleciony w co drugie zdanie przerywnik "TAK?" Odpowiedz Link Zgłoś