mamaalana1 11.03.14, 09:13 Witam Bardzo proszę o pomysły, co na kanapki? Już się wszystko znudziło, ciągle ser biały, żółty, wędlina, czasem ryba. Może robicie jakieś pasty (proszę o składniki), i co jeszcze? Jakoś mało pomysłowa jestem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imogen0 Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 09:20 Nasza ulubiona pasta z jajek i boczku-boczek,najlepiej wędzony,chudy,podsmazony,jajka na twardo,sól,majonez i sporo pieprzu,wszystko do blendera i gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 09:28 Ostatnio pasjami - z hummusem i ze szczypiorkiem Poza tym z : - pieczonym mięskiem, - klopsem na zimno, - tartym żółtym serem, szczypiorkiem i kleksami keczupu, - smalczykiem domowym, - twarogiem wymieszanym ze szprotkami w pomidorach + dużo ostrej papryki, - z jajkiem ugniecionym z majonezem/musztardą, - z surowymi pieczarkami cienko pokrojonymi, sól, pieprz, kleksy majonezu, - z czymkolwiek, co znajdę w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 09:29 Pasty: 1. jajko + szczypiorek+majonez+sól, pieprz, 2. jajko +szczypiorek+tuńczyk z puszki (lub makrela wędzona obrana z ości)+majonez+przyprawy, 3. serek biały (twój smak lub philadelfia lub biały rozgnieciony) +szypiorek+tuńczyk/makrela+przyprawy, 4.pasztet z selera, pasztet z soczewicy (poszukaj przepisów w internecie), 5. awokado + cebulka+sól, pieprz, itd..... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 09:30 hummus pasta jajeczna rukola,suszone pomidory i oliwki tapenada Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 09:32 pasta makrelowa: makrela wędzona, cebulka w kostkę, ogórek kiszony w kostkę, jajko na twardo w kostkę - wymieszac z odrobina majonezu, tak by się zlepiło pasta jajeczna jako starte na tarce, ser na drobne wiórki, szczybiorek- zlepić majonezem twarogowa ze szprotkami twaróg zmiksowac ze szprotkami podwędzanymi w oleju z ryba w pomidorach byczki w pomidorach plus jako na twardo plus cebulka pokrojona plus ogórek kiszony żydowski kawior podsmażona z cebulą watrobka drobiowa wymieszana z posiekanym jajkiem na twardo Kurczkowo-rzeżuchowa Kawałki kurczaka pieczonego (np jakieś resztki ) zmiksowac z rzeżucha i majonezem (lepiszcze) Lekko hardcorowa ser żółty starty na tarce z czosnkiem i majonezem (ale jak nie planujesz wychodzic z domu przez kilka dni) Rożne masła: sezamowe (na słodko) słonecznikowe, hummus, fasolowa itp Pasztety i terriny warzywne zwykły twarożek ze szczypiorkim i rzodkiwką ale najpyszniejsza (dla mnie) i tak ciemny chleb z mnostwem ziaren, masło pomidor sałata i rzodkiewka Tyle, ze musi byc sezon na pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
noowaak Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 09:35 Uwielbiam z masłem i miodem, ostatnio odkryłam kremowane miody z cynamonem i z żurawiną, pyszności Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 09:39 Moje ulubione kanapkowe śniadanie: Tosty pomidorowe bagietka oliwa extra virgin pomidor (najlepsze bawole serce, z dużą ilością miąższu) Bagietkę (albo chleb) podpiekamy na sucho (bez tłuszczu) na patelni by wewnętrzna strona się lekko zrumieniła. Pomidor ścieramy na tarce, dodajemy dwie łyżki dobrej oliwy i sól Smarujemy chleb pomidorem i wsuwany. M lubi z czosnkiem i szynką serrano albo kozim serem, - ja uwielbiam samo. Chleb z guacamole begietkę podpiekamy jak wyżej dojrzałe awocado rozgniatamy widelcem w miseczce (choć powinno sie to robić tradycyjnie w moździerzu), dodajemy czosnek, paprykę w proszku, sól, pieprz i doprawiamy cytryną. Tym smarujemy chleb i wcinamy czasem robię mixy avocado + gotowane jajko albo awokado + kakao (wychodzi nutella). Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 10:42 pasta jajeczna pasta rybna grillowany bakłażan z mozzarellą (i jeszcze jak jest pomidor suszony to luksus ) pasztet z soczewicy Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 10:54 Ja dzisiaj zjadłam z kozim serkiem, rukolą i kiszonymi ogórkami. Młoda ostatnio ma fazę na tuńczyka i je go w nieprzyswajalnej dla mnie formie, czyli tuńczyk + kukurydza + majonez (daje to na chleb). Mąż nie wiem, bo sam robi je śniadania, jak nas już nie ma. Z mazideł u nas najpopularniejsze jest takie z resztek mięsa rozdrobnionych z czymś (zależy od mięsa i tego co w lodówce) z dodatkiem majonezu. Albo po prostu rozgniecione, posolone i pocytrynowane awokado. Odpowiedz Link Zgłoś
zuwka Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 11:09 ja ostatnio zafiksowana jestem na szynce parmeńskiej. mogę jeść bez końca kanapki z sałatą, na to cieniutko pokrojona parmeńska (lub surowa - bardziej słona) ale tak nie rzucona na płask, tylko tak zmięta, i wszystko posypane szczypiorkiem. Można jesczcze pomidorka koktajlowego zapodać , lub cienitko pokrojoną cebulę mmmmhhhhhh! Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 11:32 rzadko jemy kanapki kanapki sa nudne i tuczace jak juz jemy to albo na sposob wloski jak panini albo bruscheta - pomidory, dojrzewajaca szynka chrupka salata albo staropolski - pajda ze smalcem i ogorem albo zydowski - pasta z jajek i czosnku lub w formie tostow francuskich czyli obsmazone w jajku - to raz na sto lat Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 15:58 Nudne? W życiu. Przy tej ilości dostępnych dodatków można zrobić prawdziwe kanapkowe szaleństwo Nie robię za często, bo lubię właśnie kolorowo i różnorodnie, a to trochę więcej czasu zajmuje niż np sałatka, ale jak już robię, to się oderwać od tych kanapek rodzina nie może Odpowiedz Link Zgłoś
wrednadziewucha Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 15:29 Serek philadelphia + dżem 100% Łowicz malinowy Serek philadelphia + łosoś wędzony+ natka Pomidor+kiełki brokuła Jajo+natka+majonez Masło orzechowe niesłodzone Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 15:32 Z maslem orzechowym, a czasami skladaka z maslem orzechowym i kremem czekoladowym. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 15:34 Ja osobiscie nie jem, dzieci jedza klasyczne: salata do tego wedlina, ser zolty, pomidor, ogorek, rzodkiewka + kleks z majonezu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 15:45 Z Guacamole Hummusem Pasta jajeczna (robię z marynowanymi pieczarkami,cebulka,majonezem i odrobina musztardy.czosnek,pieprz i sól) Pasta z twarogu plus ryby w pomidorach+cebula czerwoną To co wyżej,tylko ryby w oleju Kanapka na to jajecznica gorąca i na to plaster żółtego sera Z pomidorem i szczypiorkiem Z sałata,pomidorem,ogorkiem,papryka,wiejską kiełbasą Dziś miałam kanapki z grillowanym indykiem i mozzarella. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 15:58 Moja ostatnia miłość - pasta słonecznikowa z czosnkiem niedźwiedzim z Rossmanna: Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 16:01 Oooo, musze dzis wstapic po takie cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 16:04 hummus kojarzy mi sie tylko z ziemia przez jedno m ps. same go robicie czy kupujecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 16:07 Nie spotkałam jeszcze dobrego kupnego hummusu - wszystkie mają w sobie taki sztuczno-kwaśny posmak. Robię sama, bardzo jest prosty. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 16:25 ja robię sama,proste jak but i pyyszne Odpowiedz Link Zgłoś
arkanna Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 22:03 super ze wam tak smakuje, ale moze przepis dacie Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 22:41 www.jadlonomia.com/2012/11/hummus-idealny.htmlproszę Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: hummus 11.03.14, 22:42 www.jadlonomia.com/2012/11/hummus-idealny.html Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 17:51 Roznie. Jemy sandwiche zamoast Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalana1 Re: Z czym jecie kanapki? 12.03.14, 06:15 Dzięki serdeczne za świetne pomysły. Widzę, że wiele z Was bardzo lubi rukolę. Ja też. Zamierzam w tym roku wziąć się za własną "uprawę". Uprawiacie może? z nasion? Moja szwagierka zasadziła taką z doniczki (marketu) na ogródku. Rozsiało się i rośnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Z czym jecie kanapki? 11.03.14, 18:23 Almette naturalne, na to ryba wędzona i zielony ogórek. Almette naturalne i powidła. Pasztet i kiszony ogórek lub chrzan. Sere Arla pesto i rukola, zielony ogórek, sałata rzymska mini. Szprotki z puszki podyźdane widelcem+szalotka+papryka czerwona, taka nibysałatka na żółtym serku (bomba wapniowa). Sałata z sałaty rzymskiej, pomidora, papryki, szalotki, co tam jeszcze z sosem czosnkowym (jogurt naturalny z czosnkiem, solą, pieprzem) - tu dodaję np. mięso z kurczaka z zupy albo trochę szynki, albo jajko na twardo podziabane i bach na kanapkę. Chleb posmarowany cieniusio majonezem zamiast masła, jajko na twardo, szczypiorek. Jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
eunikazos Re: Z czym jecie kanapki? 12.03.14, 09:01 Mozarella z szynką parmeńską, pomidorami suszonymi, oliwkami, trochę kiełek i pestki dyni. Ewentualnie posypać świeżo mielonym pieprzem i polać trochę sosem sojowym. Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
koki333 Re: Z czym jecie kanapki? 12.03.14, 18:42 najczesciej (szczegolnie w wakacje) to jem tzw "kolorowe kanapki" kielbasa zywiecka od kani, salata, pomidory, rzodkiewki, ogorki, tarty ser zolty i szczypiorek pysznie i zdrowo Odpowiedz Link Zgłoś