17.03.14, 23:33
Rodzeństwo,dwóch braci. 1 ma dziecko które idzie do komunii,2 młodsze. 2 jest chrzestnym dziecka od komunii. 1 nie jest chrzestnym młodszego bo się nie dogadywali. 1 na każdą okazję daje młodsze mu raczej gó...ane zabawki,na chrzciny dal krzyżyk i płytę. Stać go na znacznie więcej. Jest skanera,i wszystko pod siebie. Pytanie: czy 2 jako chrzestny powinien wyskoczyć z drogim prezentem tylko dlatego,że jest chrzestnym?
Obserwuj wątek
    • buuenos Re: komunia 17.03.14, 23:43
      Albo ja niekumata,albo ty tak krotki post niezrozumiale napisalas.1 ma jedno dziecko i 2mlodsze? Co do meritum,nikt nie musi wyskakiwac z drogimi prezentami.To komunia.Jak ja sie ciesze,ze moja chrzesniaczka w DE, dla nie to nie swieto prezentow a swieto religijne.
      • burgby Re: komunia 17.03.14, 23:48
        1 brat dziecko do komunii, 2 brat ma młodsze dziecko. Drugi brat jest chrzestnym.
        • klamkas Re: komunia 17.03.14, 23:51
          Ale że ty i chłop sknerzycie chrześniakowi, czy że ty i chłop sknerzycie niechrześniakowi, czy że chrzestny twojego dziecka mu sknerzy?
          • burgby Re: komunia 17.03.14, 23:56
            Brat 1 nie jest chrzestnym u brata 2. Zawsze kupuje mu g.... ma dziwne podejście. Stać go na dużo. Brat 2 jest chrzestnym u brata 1. Pytanie czy jego obowiązkiem jest dawać Drogi prezent tylko dlatego,że wypada?
            • klamkas Re: komunia 18.03.14, 00:10
              Czyli że chrzestny sknerzy twojemu dziecku. I nie można tak było od razu?

Chrzestny nie jest od prezentów. To funkcja religijna, prawda? Wiesz to, jeśli chrzciłaś dziecko świadomie. Jeśli chrzciłaś bo "tak trzeba", to sorry, ale musisz zaakceptować to, że nawet jeśli kogoś stać, to nie musi spełniać marzeń twojego dziecka, bo jego rolą jest dbać o życie religijne, a nie kupować prezenty.

Odpowiadając wprost: to, że "wypada" (ciekawe czyim zdaniem), nie znaczy, że ma się taki obowiązek.
        • buuenos Re: komunia 17.03.14, 23:55
          Ok zakapowalamsmile I nie , nie musi dawac drogiego ,a co tam, ,w ogole nie musi nic dawac.Poczytaj watek 60zl na chrzciny.-)
          • burgby Re: komunia 17.03.14, 23:59
            Nie chodzi o 60 zł. Chodzi o to,że moje dziecko dostaje jedno wielkie g... Normalnie mnie krew zalewa za każdym razem bo wiem,że to zwykła złośliwość która ciągnie się kilka lat. Wychowywano mnie,że na dzieciach się nie oszczędza,spełnia ich marzenia,itd. Mam tylko mentalny problem z tym,żeby wbić się ponad te złośliwości uprawiane od wielu lat.
            • klamkas Re: komunia 18.03.14, 00:11
              A skąd przekonanie, że złośliwość? I czym sobie na nią zapracowaliście, że akurat takiej motywacji się doszukujesz?
              • burgby Re: komunia 18.03.14, 00:15
                Za długa i zawila odpowiedź na jeden wątek wink
                • klamkas Re: komunia 18.03.14, 00:23
                  W takim razie to nie wątek o komunii i powinności chrzestnych, tylko o waszych rodzinnych problemach i konfliktach.
              • buuenos Re: komunia 18.03.14, 00:19
                Ja uwazam, ze to tylko schiza autorki, ze sie niby uwzieli i na zlosc syf daruja..A zdrowiej byloby podejs do sakramentow prosto, ,po katolicku.Bez zagladania w portfel na co kogo stac.
                • burgby Re: komunia 18.03.14, 00:22
                  Zapewniam,że nie.
    • zana781 Re: komunia 18.03.14, 00:23
      Stosunkow i tak pewnie nie poprawisz wiec daruj sobie drogie prezenty bo szanowny braniszek bedzie sie z was nabijal, jacy to wy jestescie naiwni.Kupic cos do 100zl i git.
      • klamkas Re: komunia 18.03.14, 00:24
        Ale to chodzi o to, żeby chrzestny kupił dziecku autorki, a nie żeby ona kupiła.

Za jak najwięcej, bo inaczej to złośliwość.
        • burgby Re: komunia 18.03.14, 00:26
          Mojemu nie kupi na pewno smile na to nie liczę. Nie wiem tylko co zrobić z jego dzieckiem przy okazji komunii.
          • zana781 Re: komunia 18.03.14, 00:27
            Ale co to za problem, da prezent za 100, ty za 50.
          • klamkas Re: komunia 18.03.14, 00:32
            Bądź złośliwa, nie żałuj sobie.
            • burgby Re: komunia 18.03.14, 00:34
              To jest myśl ; )
              • bloopsar Re: komunia 18.03.14, 02:04
                Bądź dorosła, odegraj się na dziecku za kwasy w relacjach ze szwagrem, a co! suspicious
    • gryzelda71 Re: komunia 18.03.14, 08:11
      Czyli jak jeden sknerzy, to drugi tez powinien. Sprawiedliwie ma być. Nie patrz na dzieci.
    • kleo881 Re: komunia 20.05.14, 13:59
      A ja bym wyposrodkowala sytuacje i kupila cos, co dziecku zrobi przyjemnosc a bedzie z akceptowanego przez was przedzialu.
    • agra1 Re: komunia 20.05.14, 14:22
      kurczę, a po co jest komunia, jesli tylko jako okazja do drogich prezentów, to może wajcie spokój? To chyba nie o to chodzi przy tej okazji...
    • helufpi Re: komunia 20.05.14, 18:24
      Sama sobie odpowiedziałaś w tym wątku. Skoro jesteś tak wychowana, że na dzieciach się nie oszczędza i spełnia ich marzenia to nie oglądając się na skąpstwo osób postronnych robisz swoje, na miarę swoich możliwości finansowych.
      W czym problem?
      Jeśli natomiast jesteś wychowana tak, że prezenty wpisuje się w tabelkę WINIEN-MA i musi się zbilansować to też nie ma problemu - wówczas z tabelki wynika wprost ile należy wydać na prezent.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka