Dodaj do ulubionych

Mam dylemat.

19.03.14, 22:14
Trwa rekrutacja do przedszkoli.
Za wielodzietność (troje dzieci) dostaje się jakieś miliony punktów, nagle dziecko staje na czele peletonu.
Podania wypełnia się i składa do 26 marca.
Termin porodu trzeciego dziecka a drugiego brata mojej pięciolatki przypada 1 czerwca.
Nasciturus rośnie jak na drożdżach i radośnie kopie co chwila. Jestem w stanie pod groźbą odpowiedzialności karnej złożyć oświadczenie, że mam troje dzieci. A konkretnie półtora kilograma trzeciego w brzuchu.
Zaznaczyć wielodzietność czy nie?
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:15
      A zaznaczaj!smile
    • andaba Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:17
      W sumie ciekawy dylemat...

Myślę, ze bardziej jesteś ty wielodzietna (a na pewno będziesz 1 września), niż niektóre samotne matki są samotne.

Nie wiem co bym zrobiła.
      Jak ci zależy na tym przedszkolu bardzo, to zaznacz.
      • paul_ina Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:19
        No właśnie, tak czuję, że sytuacja porównywalna do konkubinatu i zaznaczenia "samotna matka".
        • asia_i_p Re: Mam dylemat. 20.03.14, 07:37
          Nieporównywalna.
          Ty opisujesz sytuację, w jakiej będziesz we wrześniu. Matka żyjąca w konkubinacie zaznaczając "samotna", opisuje sytuację, w której nie jest i prawdopodobnie w najbliższym czasie nie będzie.
    • solejrolia Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:18
      ja bym zaznaczyła
      tongue_out
    • iwoniaw A pięciolatka nie ma miliona punktów z tytułu 19.03.14, 22:19
      podlegania obowiązkowemu przygotowaniu przedszkolnemu?
      Bo może nie musisz mieć dylematu?
      A jakby co, to zaznaczaj brata. Na pewno to mniejsze "naciąganie rzecywistości" niż większość tzw. samotnych rodziców.
      • paul_ina Re: A pięciolatka nie ma miliona punktów z tytułu 19.03.14, 22:25
        Podlega, ale dodatkowe punkty dostaje za to tylko przy ubieganiu się do przedszkola w promieniu 3 km od miejsca zamieszkania - a te akurat nie rekrutują, mają komplet - sytuacja jak z MontyPajtona.

Aktualnie chodzi do niepublicznego, ale żeby było śmiesznie czy stać nas będzie na niepubliczne w przyszłym roku zależy od trzeciego dziecka właśnie - czy urodzi się zdrowe i będę mogła po macierzyńskim pójść do pracy. Na usg połówkowym wyszedł brak lewej nerki, na usg 30 tc - podejrzenie lewej nerki miednicznej, generalnie czuję cień nad moją głową, stąd pęd do cięcia kosztów rodzinnych, w razie gdyby numer trzeci wymagał wzmożonej i osobistej opieki rodzicielskiej, uniemożliwiającej pracę.
        • andaba Re: A pięciolatka nie ma miliona punktów z tytułu 19.03.14, 22:29
          Zdrowia maluszkowi życzę.
          • paul_ina Re: A pięciolatka nie ma miliona punktów z tytułu 19.03.14, 22:33
            Dzięki.
            • stacie_o Re: A pięciolatka nie ma miliona punktów z tytułu 20.03.14, 06:59
              Czyli brak jednej nerki a druga miednicowa? Czy tez dwie w tymbjedna chora? Zaznaczaj tak czy siak.
              Zdrowia dla malucha. Moja miała się urodzić ze zarośnięta dwunastnica, na ostatnim usg lekarz do patrzył się cech zespołu downa. Jest zdrowa. Tobie też życzę pomyłek w diagnozie
        • daga_j Re: A pięciolatka nie ma miliona punktów z tytułu 20.03.14, 09:18
          Skoro 5 latka podlega obowiązkowemu przygotowaniu przedszkolnemu, to gmina MUSI znaleźć jej miejsce w publicznym przedszkolu, nie wiem czy obowiązuje rejonizacja, chyba tak, więc MUSZĄ rekrutować w tym najbliższym, znaczy, że jest ono zapchane 5 latkami i nie ma ani jednego młodszego dziecka? (bo przecież 5 latki mają pierwszeństwo). Przecież jeśli "dla buntu" byś jej nigdzie nie zapisała (bo powiedzmy nie stać Cię na niepubliczne) to będą Cię we wrześniu szukać z urzędu i jeszcze straszyć karami.
          Chyba, że martwisz się iż wyznaczą Ci przedszkole publiczne zbyt oddalone od domu, i już wolisz płacić za niepubliczne ale bliższe? W każdym razie dowiedz się czy obowiązuje rejonizacja (jak w szkołach, gdzie MUSZĄ przyjąć dziecko z rejonu), jeśli tak, to jeszcze raz iść do dyrektorki tego co "nie rekrutuje" i przypomnieć jej, że musi wpisać Twoją córkę na listę, a jeśli nie ma rejon. to pytaj w kuratorium, gdzie masz zapisać dziecko 5 letnie do odbycia rocznego przygotowania przedszkolnego. Faktycznie w tym momencie, gdy ona ma 5 lat to nieważna już ta wielodzietność Twoja.
          A zdrowia dla maleństwa w brzuszku też życzę!
    • elle.hivernale Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:23
      Wg mnie tak. Obywatel będzie na świecie jeszcze przed końcem roku szkolnego, to prawie już.
      • woezel_pip Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:34
        A peselów nie trzeba tam wpisywać? Ja tam się nie znam, ale czy nie jest tak w polskim prawie, że obywatel to jak już się urodzi? (nawet nie tyle obywatel co człowiek...)
        I życzę zdrowia maluchowi!
    • paul_ina Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:34
      Oki, zaznaczę, zbiorowe sumienie ematki mnie rozgrzeszyło, dziękuję.
      • triss_merigold6 Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:37
        Zaznacz.
    • bbkk Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:43
      ale zdaje się pesel trzeba podawać
      • triss_merigold6 Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:44
        Przy rodzeństwie?!
        • bbkk Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:46
          tak
          bo te rodzeństwo musi być do jakiegoś tam wieku
          • iwoniaw Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:51
            Ale w pierwszym wniosku nie ma miejsca na żadne PESELE rodzeństwa, miejsce pracy rodziców itp. To się ew. później donosi, jak system już zatwierdzi dziecko na liście. No to autorka jak raz przed wakacjami zdąży spokojnie.
            • bbkk Re: Mam dylemat. 19.03.14, 22:58
              może się zmieniło
              ja musiałam podawać pesel rodzeństwa (jednego, ale w tej samej placówce)
              • iwoniaw Re: Mam dylemat. 19.03.14, 23:02
                Za rodzeństwo w tej samej placówce to są jeszcze inne punkty.
            • jagodka_mare Re: Mam dylemat. 19.03.14, 23:03
              Tosz to przeciez czlowiek podobno od momentu polaczenia z plemnikiem. Czyli ze rodzenstwo, a co innego. Jakby rzeczywiscie trzeba bylo pisac pesel to zaznacz ze rodzisz w tym i tym miesiacu. To czyta czlowiek, nie komputer, wiec pojmie, zrozumiesmile
    • ichi51e Re: Mam dylemat. 19.03.14, 23:10
      Moim zdaniem w swietle ostatnich przepychanek pogrzebowych dziecko w lonoe matki jest czlowiekiem.
      • ichi51e Re: Mam dylemat. 19.03.14, 23:17
        A! I dzieciak idzie od wrzesnia!
    • a1ma Re: Mam dylemat. 19.03.14, 23:11
      Oczywiscie, wszak w ty, kraju życie poczęte jest nawet przed tym juz narodzonym! tongue_out

I zdrowia dla malucha.
    • stara.mostowiakowa Re: Mam dylemat. 19.03.14, 23:18
      zaznaczyć wielodzietność jak najbardziej.
      Do wniosku nie załącza się żadnych peseli rodzeństwa, tylko wypełnia takie oświadczenie - to wzór z biura edukacji, należy kliknąć na OSWIADCZENIA

warszawa-przedszkola.pzo.edu.pl/formico-parents/files.action?historyItem.level=0&historyItem.title=Pliki+do+pobrania%2C+instrukcja
    • rosapulchra-0 Re: Mam dylemat. 19.03.14, 23:20
      Ja bym zaznaczyła. W końcu brzuch ci nie urósł od nadmiaru gazów, prawda?
    • gretchen184 Re: Mam dylemat. 20.03.14, 06:29
      zaznacz.
      i mam nadzieję,że maluch urodzi się zdrowy jak rydz smile
      • ola33333 Re: Mam dylemat. 20.03.14, 06:36
        no pewnie, ze zaznacz.
    • conena Re: Mam dylemat. 20.03.14, 07:20
      Zaznaczyć zgodnie z prawdą dwójkę dzieci i w rubryce "pozostałe informacje" napisać, że we wrześniu rodzisz trzecie dziecko.

W deklaracji śmieciowej masz aktualnie ujawnionych 4 czy 5 osób?
    • asia_i_p Re: Mam dylemat. 20.03.14, 07:35
      W momencie rozpoczynania przez dziecko przedszkola, czyli wtedy, kiedy udogodnienie ma zacząć działać, będziesz wielodzietna. To trochę, jakbyś miała podpisaną umowę o pracę, którą miałabyś wtedy rozpocząć - też nie miałoby sensu pisanie, że jesteś bezrobotna. Zaznacz.
    • atena12345 Re: Mam dylemat. 20.03.14, 07:47
      paul_ina napisała:

> Zaznaczyć wielodzietność czy nie?
      >

oczywiście
    • attiya Re: Mam dylemat. 20.03.14, 07:48
      na ile dzieci masz zwrot ulgi prorodzinnej? na dwójkę? to zaznacz dwójkę
      wychodzę z założenia, że tylko dzieci niepełnosprawne i dzieci rodziców niepełnosprawnych powinny mieć pierwszeństwo w przyjęciu do przedszkoli/szkół
      jeśli ktoś ma więcej niż dwoje i wzwyż dzieci, to chyba je ma nie po to aby mieć jakieś dodatkowe punkty w rekrutacji uncertain
      • agni71 Re: Mam dylemat. 20.03.14, 08:35
        Nie ma ich po to, żeby mieć jakies dodatki, ale skoro dodatki sie w takiej sytuacji należą?
        • stara.mostowiakowa Re: Mam dylemat. 20.03.14, 08:38
          zawsze będą osoby, którym kryteria się nie podobają....
          mi nie podoba się już od lat kryterium samotności, bo jest nieweryfikowalne, no i co ? Kryterium ma się świetnie od wielu lat.
    • kozica111 Re: Mam dylemat. 20.03.14, 08:38
      Zaznaczyłabym, zapis zapewne ma na celu odciążenie osób z większą ilością dzieci - w pierwszej kolejności.Ty we wrześniu będziesz miała trojkę więc uważam ze powinnaś skorzystać.
    • guderianka Re: Mam dylemat. 20.03.14, 09:22
      Tak
      Podobną sytuację miałam składając dokumenty do szkolnej zerówki. Młody był w brzuchu-sekretarka przyjmująca pismo widziała i kazała zaznaczyć wielodzietność
    • marychna31 tak z ciekawości 20.03.14, 09:27
      zadzwoń do Kuratorium i się spytaj, co w tej sytuacji. Jak dla mnie ważna jest sytuacja we wrześniu a nie w momencie rekrutacji.
    • asiula1306 Re: Mam dylemat. 20.03.14, 10:28
      zaznacz

a tak z innej beczki... coście tak się uchwyciły tego września skoro autorka w pierwszym pościejak byk pisze 1 czerwca smile
      • kk345 Re: Mam dylemat. 20.03.14, 13:39
        > a tak z innej beczki... coście tak się uchwyciły tego września skoro autorka w
        > pierwszym pościejak byk pisze 1 czerwca smile

Wystarczy się orientować, ze przedszkole jest od 1 września i już nie trzeba się niczego czepiać...
    • b.bujak Re: Mam dylemat. 20.03.14, 12:39
      inna sytuacja, ale też o tym: w dzien dziecka była promocja w lodziarni, była niższa cena, niż zwykle.... zatrzymałam sie tam po pracy, zeby kupic lody dla syna (był w domu) - jak już przyszło do płacenia, pani policzyła normalnie tłumaczac, ze dziecko musi być obecne przy zakupie (nie było napisane w warunkach promocji, więc byłam zaskoczona) - próbowałam jeszcze ugrać zniżkę argumentując ciążą, czyli, ze jedno dziecko jest przy mnie obecne smile nie udało się wink zapłaciłam normalnie....
    • princy-mincy Re: Mam dylemat. 20.03.14, 12:45
      5- latka podlega pod obowiązek przedszkolny, wiec miejsce w przedszkolu bedzie miała tak czy inaczej.
    • kagrami Re: Mam dylemat. 20.03.14, 12:45
      Spoko, że tak.

My zrobiliśmy kiedys odwrotnie: biorąc samochód na raty, podpisaliśmy że mamy 1 dziecko. Drugie się własnie pojawiło (urodziło), więc stwierdziliśmy, że jest za małe, żeby o nim wspominać we wniosku smilesmile

Dzięki temu dostaliśmy kredyt, który bez problemu potem spłaciliśmy.
    • to_ja_tola Re: Mam dylemat. 20.03.14, 12:50
      no lekko...we wrześniu będziesz miała trójkę czyli będziecie rodziną wielodzietną smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka