Dodaj do ulubionych

1 kl sp matma Pomocy!!!

21.03.14, 10:58
Zadanie z matematyki w pierwszej klasie szkoły podstawowej:

Bartek ma akwarium. Ma w nim 3 duże żółte ryby i dwie małe czerwone.
Jak często Bartek karmi swoje ryby?

No umarłam. Kazałam młodemu napisać że ryby karmi się raz dziennie. Bo tak jest w rzeczywistości. Pomijając czas "diety".

Jaka powinna być odpowiedź?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 11:01
      Jaka to książka?
    • bri Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 11:05
      Może cel jest taki, żeby nauczyć dzieci myśleć i odpowiedź powinna być "za mało danych"?
      • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 11:08
        W książce syna też były takie zadania- właśnie po to by dziecko mogło wychwycic brak danych albo wymysleć odpowiedź z jakimś uzasadnieniem.
      • irima2 Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 11:10
        Czytałam artykuł pewnego metodyka, że zrobiła się wielka afera jak kiedyś w teście 3-klasisty dali mniej więcej takie zadanie: na dachu było 30 ptaków, 6 odleciało reszta została. Ile ptaków odleciało? Zdecydowana większość dzieci mechanicznie zrobiło 30-6 i dało błędną odpowiedź. Może to zadanie z akwarium ma je właśnie na to wyczulić?
        • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:18
          moje dziecko mialo w 3 klasie zadanie z matematyki.

Zuzia kupiła 2 kg jabłek i 2 kg gruszek.
          O której wróciła ze sklepu?

robią idiotów z dzieci.....
          • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:21
            Nie robią idiotów. Uczą myślenia i spostrzegawczości.
            • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:22
              melancho_lia napisała:

> Nie robią idiotów. Uczą myślenia i spostrzegawczości.

yhyhy ale po kontakcie z wydawnictwem dostałam pismo z przeprosinami, i wykaz moich znelzionych błędów poprawili,.
              • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:24
                No nie mów...
          • niutaki Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:42
            > robią idiotów z dzieci.....
            nie idiotow, tylko ucza myslenia logicznego.
    • morekac Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 11:07
      Odpowiedź powinna być, że brak danych, aby móc odpowiedzieć na to pytanie...
    • jajko54 Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 11:10
      odpowiedź "nie da się odpowiedzieć"
      w niektórych podręcznikach są takie zadania oznaczone lisem, sową itp - podchwytliwe
      • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:19
        jajko54 napisała:

> odpowiedź "nie da się odpowiedzieć"
        > w niektórych podręcznikach są takie zadania oznaczone lisem, sową itp - podchwy
        > tliwe

to sa błędy pisarskie, a nie podchwytliwe. Juz kontaktowałam się z osoba która napisała książkę i pzepraszali błedy. Co drugie zadanie podobne.
        • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:19

>
          > to sa błędy pisarskie, a nie podchwytliwe. Juz kontaktowałam się z osoba która
          > napisała książkę i przepraszali za błedy. Co drugie zadanie podobne.
        • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:22
          To nie są błędy. Te zadania są zwykle specjalnie oznaczone- są właśnie podchwytliwe by wyczulić dzieci na ewentualne haczyki w późniejszych zadaniach.
          No ale jak ktoś tego nie rozumie...
          • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:23
            melancho_lia napisała:

> To nie są błędy. Te zadania są zwykle specjalnie oznaczone- są właśnie podchwyt
            > liwe by wyczulić dzieci na ewentualne haczyki w późniejszych zadaniach.
            > No ale jak ktoś tego nie rozumie...

ty tego nie rozumiesz
            • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:24
              ja rozumiem. Moje dzieci o dziwo też. Najpierw się dziwią, ale po chwili same wpadają na to że jest za mało danych, albo wymyślają odpowiedzi z uzasadnieniem- jak np. to że ryby karmi się raz dziennie.
              • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:26
                melancho_lia napisała:

> ja rozumiem. Moje dzieci o dziwo też. Najpierw się dziwią, ale po chwili same w
                > padają na to że jest za mało danych, albo wymyślają odpowiedzi z uzasadnieniem-
                > jak np. to że ryby karmi się raz dziennie.

jak jestes trche myśląca to pomyśl.
                Jakie to byłoby logiczne, jesli zosia kupiła 5 kg jabłek, andrzej 10 kg, a ile jabłek kupiła józia?
                to mozna powiedzieć co chcesz, i to nie jest do myslenia, to jest błąd.
                • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:28
                  Zobacz moją odpowiedx poniżej. I trochę się wysil może zrozumiesz sens.
    • niktmadry Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 11:10
      Nie wiem jaki to zestaw książek. W pakiecie "Gra w kolory" są to zadania z liskiem. czyli takie w których dziecko samo musi umieć zmienić dane w taki sposób by rozwiązać zadanie.
      "Zadania dla spryciarzy. Są one nieprawidłowe. Musisz odkryć, co trzeba w nich zmienić i dopiero potem rozwiązać zadanie w zeszycie. Może będzie trzeba skreślić niektóre informacje, zmienić je lub dopisać nowe" (definicja z książki), pewnie każdy pakiet ma "swojego liska".
      • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:21
        niktmadry napisał(a):

> Nie wiem jaki to zestaw książek. W pakiecie "Gra w kolory" są to zadania z lisk
        > iem. czyli takie w których dziecko samo musi umieć zmienić dane w taki sposób b
        > y rozwiązać zadanie.
        > "Zadania dla spryciarzy. Są one nieprawidłowe. Musisz odkryć, co trzeba w nich
        > zmienić i dopiero potem rozwiązać zadanie w zeszycie. Może będzie trzeba skreśl
        > ić niektóre informacje, zmienić je lub dopisać nowe" (definicja z książki), pew
        > nie każdy pakiet ma "swojego liska".

co ty, kontaktowałas sie z wydawnictwem? bo ja tak. Lisek liskiem, moze barziej do myslenia zadanie ale nie takie które nie trzyma się kupy.

Albo takie też było

Andrzej kupiła 5 kg gruszek, Zosia 3 kg jabłek, a ile kupiła Kasia bananów?
        to jest jakies chore.
        • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:23
          Nie jest chore. Uczy innego podejścia.
          I nie masz się co ciskać i kontaktować z wydawnictwem.
          • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:24
            melancho_lia napisała:

> Nie jest chore. Uczy innego podejścia.
            > I nie masz się co ciskać i kontaktować z wydawnictwem.

no ale ja sie nie ciskam, nie martw się, dostalam pismo z przeprosinami, to chyba przyznali się do błedu, leczenie chyba przerwałąs, co?
            • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:25
              o ho ho. PMSa masz że tak agresywnie od razu?
              Może wróć do poprzednich tabletek bo te aktualne ci nie służą wink
              • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:28
                melancho_lia napisała:

> o ho ho. PMSa masz że tak agresywnie od razu?
                > Może wróć do poprzednich tabletek bo te aktualne ci nie służą wink

jak nie wiesz to nie pisz. Jak znajde pismo to wrzucę, jak mnie przepraszali. Nawet na logikę zadania nie trzmają sie kupy, wiec udawadnianie tu nie jest potrzebne. Jak masz troche oleju to wystarczy, ale jak nie masz to sory
                • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:45
                  Chyba Cię te zadania z"liskiem" ominęły w szkole, dlatego nie kumasz co Ci wszyscy piszą i usiłują wytłumaczyć.
            • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:26
              Tu masz opisane:
              slowosfera.osdw.pl/ksiazka/Sokolowska-Beata/Gra-w-kolory-1-Matematyka-Podrecznik-z-cwiczeniami-Czesc-2,61082902857KS
              "zadania "z liskiem"- na myślenie logiczne.
              Wiesz co to jest myślenie logiczne?
              • moje.m Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:30
                melancho_lia napisała:

> Tu masz opisane:
                > slowosfera.osdw.pl/ksiazka/Sokolowska-Beata/Gra-w-kolory-1-Matematyka-Podrecznik-z-cwiczeniami-Czesc-2,61082902857KS
                > "zadania "z liskiem"- na myślenie logiczne.
                > Wiesz co to jest myślenie logiczne?

ja mówię na przykładzie ksiązki syna. Twojej nie znam. Poczytaj co napisałam, jaka treść. I dopwiedz sobie czy to zadanie logiczne.
                • kanga_roo Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:40
                  omg, idiotę z dziecka Ci robią? tak raz-dwa?
                  poczytaj sobie:

serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/703149,szkola_to_rzeznia_talentow_blyskawicznie_zabija_matematyczne_zdolnosci.html
                  Uzdolnione 5-latki są na poziomie, który przeciętnie dzieci osiągają w wieku 7 lat. Mają wysoko rozwinięte poczucie sensu dotyczącego liczby i miary. Wychwytują pomyłki, absurdy. Na przykład zadaję dzieciom zadanie: „Statek przewozi zwierzęta: cztery konie, osiem krów, dwie gęsi. Ile lat ma kapitan?”. Większość sumuje liczbę zwierząt i odpowiada 14 i nie widzą w tym nic dziwnego. Uzdolnione dzieci parskają śmiechem i mówią, że tego nie da się policzyć.

ta pani metodyk też robi z dzieci idiotów?
                  moje dziecko korzysta z pakietu "gra w kolory" i wie, że zadania z liskiem są podchwytliwe.
                  • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:43
                    Moje też ma ten sam pakiet. Też odpowiada że za mało danych a czasem zaczyna dla zabawy wymyślać odpowiedzi wink
                • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:40
                  Ale te z liskiem są takie same.
                  Odpisali ci na odwal się, bo i tak byś tłumaczenia jak widac nie zrozumiała.
              • skarolina Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 17:58
                > Wiesz co to jest myślenie logiczne?

No co Ty - osoba, która jest zdziwiona, że kawa z syropem i bitą śmietaną jest słodka i że ciastko jest słodkie miałaby to wiedzieć? tongue_out
            • morekac Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 22.03.14, 06:29
              Nie przyszło ci do głowy, że mają w wydawnictwie specjalną osobę d/s kontaktów z dociekliwymi czytelnikami podręczników? I opracowany wzór odpowiedzi?
              BTW: nie sądzę, aby wysyłali komukolwiek pismo w tej sprawie. Zwisa im. Ale być może byłaś nazbyt wytrwała. Trzeba było jeszcze zażyczyć sobie poprawiony egzemplarz...
        • niktmadry Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:35
          > co ty, kontaktowałas sie z wydawnictwem? bo ja tak. Lisek liskiem, moze barziej
          > do myslenia zadanie ale nie takie które nie trzyma się kupy.

Nie kontaktowałam. Przepisałam fragment wstępu z książki mojego dziecka. Dziwne?
        • aquella Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 13:10
          > Andrzej kupiła 5 kg gruszek,
          > to jest jakies chore.

popieram, to jeszcze gorsze niż gender
          • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 13:12
            big_grin big_grin big_grin
    • saszanasza Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 12:37
      Odpowiedź powinna brzmieć: w ogóle nie karmi, bo ryby zdechły, po tym jak omyłkowo podał im trutkę na szczurybig_grin
    • awidyna Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 13:16
      Z piątku na sobotę. Jezu to już z tego nowego podręcznika dla pierwszoklasistów? wink
      • krolowa_online Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 14:19
        melancho, Ty maprawde uwazasz ze tak powinny wygladac zadaniania z logicznego myslenia?????
        naprawde?
        jakie wnioski dziecko moze wysnuc z czegos takiego i czego sie nauczylo?
        czy tych podrecznikow nie pisal czlowiek z ksiezyca, ktorego celem byl naklad i zysk?
        jestem w szoku
        • melancho_lia Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 14:24
          Ale te zadania są tylko dodatkiem. Jest ich dosłownie kilka.
          Nie zgadzam się by to było robienie z dzieci idiotów.
    • anika772 Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 14:23
      Odpowiedź mojej córki: "A skąd niby mam wiedzieć?"
      Świetne zadanie, uczy myślenia. A moja teraz co chwila wymyśla jakieś podobne i każe mi rozwiązywaćsmile
    • joanna29 Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 17:09
      W podreczniku " Elementarz XXI wieku" rowniez sa takie zadania czyms tam oznaczone. Sa tez zadania oznaczone zeszytem (do rozwiazania w zeszycie), oznaczone jeszcze czyms tam ( o trudniejszym poziomi) jak i oznaczone domkiem (zadania domowe). Na poczatku ksiazki sa wytlumaczone te oznaczenia. Zadania takie "bez sensu" maja zmisic dziecko do zastanowienia , a nie mechaniczne rozwiazywac jedno po drugim.
    • antyk-acap Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 17:14
      Nigdy. Bo - duże zjadają małe. A liczba ryb w akwarium to constans.
    • kanna Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 17:27
      Odpowiedź "raz dziennie" jest zła,. bo nie wynika z treści zadania.

Dobra odpowiedź to: nie wiadomo, brak danych.

A zadanie sprawdza umiejętność czytania ze zrozumieniem, nie liczenie.
    • saszanasza Mój 12 latek.... 21.03.14, 18:13
      ...odpowiedział 1 raz....bo wszystkie ryby karmi na raz....

może o to chodzi???
    • jakw Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 21.03.14, 18:49
      Zajrzyj do książki od polskiego. Może tam jest odpowiedź na to frapujące pytanie?
    • stillgrey Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 22.03.14, 07:28
      W zestawie tropiciele pojawiło sie zadanie z brodą: Co jest cięższe, kilogram piór czy kilogram kamieni. I uwaga, nauczycielka powiedziała dzieciakom, że kilogram kamieni!!! suspicious
      • skarolina Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 22.03.14, 09:03
        Zrzuć sobie na jedną nogę kilogram pior, a na drugą kilogram kamieni wink,sama się przekonasz.
        • stillgrey Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 22.03.14, 09:20
          haha, dobre wink
        • saszanasza Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 22.03.14, 09:24
          skarolina napisała:

> Zrzuć sobie na jedną nogę kilogram pior, a na drugą kilogram kamieni wink,sama s
          > ię przekonasz.

Wtedy nie przekona się, co jest cięższe, a co bardziej bolitongue_out
      • mirkar1 Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 22.03.14, 10:05
        stillgrey napisała:

> W zestawie tropiciele pojawiło sie zadanie z brodą: Co jest cięższe, kilogram p
        > iór czy kilogram kamieni. I uwaga, nauczycielka powiedziała dzieciakom, że kilo
        > gram kamieni!!! suspicious

Nauczycielka powiedziała, czy może dziecko powiedziało, że nauczycielka tak powiedziała? Bo to jednak nie zawsze to samo.
        • stillgrey Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 22.03.14, 10:17
          Syn, ktory jest najlepszym uczniem w klasie, bardzo uwaza na lekcjach i ma swietna pamiec przedstawil mi taka wersje, upewnialam sie tez u dwoch jego kolegow bo uwierzyc nie moglam :p Zreszta to nie pierwszy raz kiedy nauczycielka palnela totalna glupote, wiec wierze, ze faktycznie tak bylo.
    • helufpi Re: 1 kl sp matma Pomocy!!! 22.03.14, 09:46
      Oto, co powiedziały moje dzieci: w książce Juka są specjalne "nieprawidłowe" zadania, które trzeba poprawić tak, żeby miały sens.
      Moim zdaniem całkiem mądre - dziecko widząc takie zadanie ma nie myśleć destruktywnie "ten, kto to pisał był głupi" tylko konstruktywnie "muszę to sprytnie poprawić".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka