Dodaj do ulubionych

Skąd te bliźniaki ?

21.03.14, 11:04
Dziewczyny, czy gdyby w wyniku procedury wspomagającej płodność "przytrafiły" wam się bliźniaki/trojaczki trzymałybyście informacje o braniu leków/procedurze in vitro w tajemnicy?
Obserwuj wątek
    • bri Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 11:08
      Zależy przed kim. Jakbym miała jakąś ciotkę-dewotkę, która in vitro uważa za morderstwo to bym jej nie mówiła, bo i po co. Bliskie, życzliwe osoby pewnie wiedziałyby o in vitro jeszcze przed samym zabiegiem.
    • wrednarzeka Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 11:24
      Jedyną osobą/ instytucją która by musiała wiedzieć, że ciąża jest ze wspomagania medycznego jest wg mnie lekarz prowadzący ciążę oraz porodówka. I nie martw się: w obecnych czasach jak ginekolog widzi ciążę mnogą to od razu pada pytanie czy było in vitro. I nie wiem jak u was ale w mojej okolicy na przyjęcie porodu mnogiego się zgadza jedynie klinika, pozostałe szpitale ostrzegają dziewczyny, że nawet jak im staną w progu z rozpoczętą akcją porodową to zapakują je do karetki i tam wywiozą.
      • pederastwa Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:05
        Porodówka w zasadzie też nie musi wiedzieć. Dzieci rodzą się tak samo, niezależnie od metody spłodzenia wink
        • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:12
          Ale ze swieca szukac lekarza ktory z radoscia przyjmie porod blizniaczy silami natury. Raczej jest parcie na cc.
          • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:13
            No i raczej sie je rozwiazuje wczesniej - to zreszta jest powod tego cc - dzieci nie sa jeszcze obrocone.
          • morekac Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:32
            Ale prowadzenie porodu nie zależy od tego, czy dzieci są z in vitro, wspomagania hormonalnego czy naturalne.
          • 3-mamuska Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:40
            Ale ze swieca szukac lekarza ktory z radoscia przyjmie porod blizniaczy silami natury. Raczej jest parcie na cc.

No i dobrze, dla dzieci bezpieczniej .
            Nie byłoby takiej tragedi jak smierć jednego z nich nawet w kilka miesięcy po urodzeniu.
            • aguar Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:51
              Popieram
          • pederastwa Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:59
            > Ale ze swieca szukac lekarza ktory z radoscia przyjmie porod blizniaczy silami
            > natury. Raczej jest parcie na cc.

Ale cc bliźniaków z in-vitro i cc bliźniaków poczętych naturalnie wygląda dokładnie tak samo. Czyli nie musisz porodówki informować jaką metodą dzieci poczęłaś.
            • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:13
              No to chyba w ogole jest jasne :p tak samo jak nie opowiada sie ze szczegolami poczecia w ogole :p
            • morekac Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 20:42
              A w dodatku, czy są to bliźniaki, to lekarz można sobie na USG sprawdzić, nie zaś wróżyć z metody poczęcia.
        • izak31 Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 14:56
          Dzieci z in vitro zazwyczaj rodzą się przez cc. Także ciąże pojedyńcze.
          • a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 16:03
            izak31 napisała:

> Dzieci z in vitro zazwyczaj rodzą się przez cc. Także ciąże pojedyńcze.

To nie jest prawda.
            Masz jakieś dane na poparcie tej tezy?
            • morekac Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 20:49
              Być może to po prostu kwestia asekuracji lekarzy, nie zaś wskazań czysto medycznych. Po prostu ani rodzice, ani lekarze nie będą ryzykować życia czy zdrowia dziecka, prościej zrobić cięcie.
              • a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 20:51
                Ha, czyli Odwieczny Dylemat rozwiązany - cc jest bezpieczniejsze dla dziecka! big_grin
                • morekac Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 22:04
                  Nie wiem, czy jest bezpieczniejsze- jest z pewnością bezpieczniejsze dla lekarza. Bo jeśli coś w trakcie porodu źle pójdzie, nikt mu nie zarzuci, że nie zrobił cc na czas i dziecko się uszkodziło.
                  A poza tym ciacha się raz dwa i po sprawie, można kończyć dyżur...
                  BTW: dla życia dziecka cc jest chyba jednak bezpieczniejsze, bo ta droga przyjścia na świat raczej nie powoduje u dziecka obrażeń. Niemniej może być gorszym rozwiązaniem dla mamy, tudzież przedłuża pobyt w szpitalu, a to generuje koszty.

-------------------------------------------------------------
                  "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
                • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 22:10
                  Cc jest bezpieczniejsze dla dziecka - to zadna tajemnica. To matki gina przy cc nie bez powodu cc bylo procedura wyjecia zywego dziecka z marywego ciala matki. Kwestia nierozwiazana jest los i dobrostan dziecka in the long run - astmy itp bo to nieudowodnione i nie do udowodnienia raczej.
              • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 22:13
                No i nie zapomnijme ze lekarzy umiejscych odebrac porod blizniaczy (zawsze med nigdy przez polozna) jest coraz mniej (gdzie cwiczyc?) podobnie z porodami posladkowymi zreszta.
          • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 16:57
            Ale raczej nie z racji tego ze da z iv tylko dlatego ze sa przyczyny zewnetrzne ktore sprawialy ze matka miala problemy z zajsciem - tym samym moze tez miec problem z donoszeniem do terminu.
            • a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 20:37
              Podaj proszę przykład takiej przyczyny, wpływającej zarówno na poczecie jak i na niemożność donoszenia ciazy i urodzenia sn.
              • wuika Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 23:04
                Wiek.
                • a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 22.03.14, 00:11
                  Wiek nie jest bezpośrednia przyczyna problemów.
              • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 22.03.14, 06:36
                Powiem szczerze ze nic mi nie do glowy nie przychodzi big_grin za to znalazlam: ciaze iv sa rozwiazywane cc bo sa mnogie i tyle. Pojedyncze chyba na fali tego i kobiety powinny byc zachecane do porodu sn www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20887534/
      • a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 15:59
        Niby dlaczego? Czym ciąża i poród po zapłodnieniu in vitro różnią się od tych rozpoczętych "tradycyjnie"?
    • pszczolaasia Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 11:28
      Przytrafily mi sie. Nie ukrywam. I tak wszyscy co mieli to wiedzieli.
      • zlosnica100 Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:23
        Spotkałam się z przypadkiem wpisania informacji do książeczek zdrowia dziecka, tego nie rozumiem.
        • pszczolaasia Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:37
          A nie. Takiej informacji w ksiazeczce zdrowia nie mam. Zresztaa akurat tu nikomu potrzebna nie jest. Dziwne touncertain
    • to_ja_tola Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:36
      nie wiem.
    • demonii.larua Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:39
      Moja prababka urodziła 3 pary bliźniaków bez wspomagania.
      Porody bliźniacze normalnie się trafiają, nie uważałabym za stosowne objaśniać wszystkim czy się wspomagałam czy nie. Mąż, lekarz, ewentualnie położna na porodówce. I tyle.
    • iziula1 Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:39
      Nie. Bo nie widzę niczego "wstydliwego"w procedurze IVI. Ale też nie obnosilabym się z tym bo to intymna sprawa rodziny a nie zupełnie postronnych osób.
    • wuika Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:59
      Mi się trafiły bliźniaki, nie na skutek PROCEDURY, tylko leków wywołujących owulację - mała dawka nie działała, powiększona wygenerowała możliwość posiadania trojaczków, zrobiły się bliźniaki smile
      Wie trochę osób, np. moi rodzice, osoby, które wiedziały, że mamy problem z zajściem w ciążę. Ale np. rodzina mojego męża nie miała tej świadomości, nie byli na bieżąco, nie wiedzą też, że było jakieś leczenie i tłumaczą to sobie bliźniakami ileś tam pokoleń wstecz. Nie dementuję.
      • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:20
        No wlasnie tak samo w naturze sie czesto sie trafiaja blizniaki dwujajowe jak sie jest plodnym karmiac piersia (a jeszcze lepiej zeby miec kilka kilo plus) - na skutek zawirowan hormonalnych ma miejsce hiperowulacja i tyle.

Jak juz napisalam tlumaczenie sie z iv czy lekow jest dla mnie jak tlumaczenie sie z pozycji poczecia big_grin
    • mynia_pynia Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:29
      Mojej babi trafiły się bliźniaki 2 razy (w sumie 4 ciąże).
      Czytałam artykuł że do 2050 roku będzie więcej ciąż mnogich niż pojedynczych a ma to związek ze zmieniającym się wokół nas środowiskiem (zanieczyszczeniami, żywnością transgeniczną oraz coraz częstszym leczeniem z powodu bezpłodności).
      • mynia_pynia Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:29
        Mojej babci - miało być.
      • ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:33
        Przyznam sie ze tez ostatnio pomyslalam na placyku - matko ile wozkow podwojnych!
    • teatralny_szept Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:35
      Jeżeli ktoś by się mnie o to zapytał, to odpowiedziałabym, to przecież nie wstyd.
    • dorek3 Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 14:45
      Ja ma bliźniaki ze wspomagania farmakologicznego.
      Lekarzom mówię jeśli pytają, Innym raczej nie, wie tylko moja przyjaciółka i może jeszcze wąskie osób znajomych. Nie wiedzą rodzice/teściowie i to wcale nie z powodu jakiś przekonań. Nie pytali nigdy, tylko się dziwili bo w obu rodzinach bliźniaków brak.
      Moim zdaniem nie jest to temat do dyskusji z nikim.
    • fin-dus Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 15:01
      Temat jest mi bliski - nie ze względu na bliźniaki, tylko na in vitro. Spotkałam się już z tak kretyńskimi komentarzami na ten temat (i to ze strony młodych i inteligentnych osób), że gdyby to dotyczyło bezpośrednio mnie, to o procedurze wiedzieliby chyba tylko sami w nią włączeni. Dzięki temu uniknęłabym chęci naplucia niektórym w twarz.
    • misterni Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 15:29
      Nie widziałabym potrzeby informowania o tym nikogo poza najbliższymi mi osobami: mamą, siostrą, córkami. Koniec. To są akurat osoby, którym mogę całkowicie zaufać i wiem, że nie usłyszałabym od nich ani jednego głupiego komentarza.
    • daga_j Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 17:29
      Nie, ja w ogóle nie trzymałabym takiej procedury w tajemnicy, rodzina by wiedziała, "jak" nam się udało urodzić dziecko.
    • quba Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 22:37
      No pewnie.
      Kogo to ma obchodzić, że wspomagałaś się farmakologicznie, by zajść w ciążę?
      Przecież to Wasza najintymniejsza, najbardziej osobista sprawa i nikomu nic do tego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka