zlosnica100 21.03.14, 11:04 Dziewczyny, czy gdyby w wyniku procedury wspomagającej płodność "przytrafiły" wam się bliźniaki/trojaczki trzymałybyście informacje o braniu leków/procedurze in vitro w tajemnicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bri Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 11:08 Zależy przed kim. Jakbym miała jakąś ciotkę-dewotkę, która in vitro uważa za morderstwo to bym jej nie mówiła, bo i po co. Bliskie, życzliwe osoby pewnie wiedziałyby o in vitro jeszcze przed samym zabiegiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednarzeka Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 11:24 Jedyną osobą/ instytucją która by musiała wiedzieć, że ciąża jest ze wspomagania medycznego jest wg mnie lekarz prowadzący ciążę oraz porodówka. I nie martw się: w obecnych czasach jak ginekolog widzi ciążę mnogą to od razu pada pytanie czy było in vitro. I nie wiem jak u was ale w mojej okolicy na przyjęcie porodu mnogiego się zgadza jedynie klinika, pozostałe szpitale ostrzegają dziewczyny, że nawet jak im staną w progu z rozpoczętą akcją porodową to zapakują je do karetki i tam wywiozą. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:05 Porodówka w zasadzie też nie musi wiedzieć. Dzieci rodzą się tak samo, niezależnie od metody spłodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:12 Ale ze swieca szukac lekarza ktory z radoscia przyjmie porod blizniaczy silami natury. Raczej jest parcie na cc. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:13 No i raczej sie je rozwiazuje wczesniej - to zreszta jest powod tego cc - dzieci nie sa jeszcze obrocone. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:32 Ale prowadzenie porodu nie zależy od tego, czy dzieci są z in vitro, wspomagania hormonalnego czy naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:40 Ale ze swieca szukac lekarza ktory z radoscia przyjmie porod blizniaczy silami natury. Raczej jest parcie na cc. No i dobrze, dla dzieci bezpieczniej . Nie byłoby takiej tragedi jak smierć jednego z nich nawet w kilka miesięcy po urodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:59 > Ale ze swieca szukac lekarza ktory z radoscia przyjmie porod blizniaczy silami > natury. Raczej jest parcie na cc. Ale cc bliźniaków z in-vitro i cc bliźniaków poczętych naturalnie wygląda dokładnie tak samo. Czyli nie musisz porodówki informować jaką metodą dzieci poczęłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:13 No to chyba w ogole jest jasne :p tak samo jak nie opowiada sie ze szczegolami poczecia w ogole :p Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 20:42 A w dodatku, czy są to bliźniaki, to lekarz można sobie na USG sprawdzić, nie zaś wróżyć z metody poczęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 14:56 Dzieci z in vitro zazwyczaj rodzą się przez cc. Także ciąże pojedyńcze. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 16:03 izak31 napisała: > Dzieci z in vitro zazwyczaj rodzą się przez cc. Także ciąże pojedyńcze. To nie jest prawda. Masz jakieś dane na poparcie tej tezy? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 20:49 Być może to po prostu kwestia asekuracji lekarzy, nie zaś wskazań czysto medycznych. Po prostu ani rodzice, ani lekarze nie będą ryzykować życia czy zdrowia dziecka, prościej zrobić cięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 20:51 Ha, czyli Odwieczny Dylemat rozwiązany - cc jest bezpieczniejsze dla dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 22:04 Nie wiem, czy jest bezpieczniejsze- jest z pewnością bezpieczniejsze dla lekarza. Bo jeśli coś w trakcie porodu źle pójdzie, nikt mu nie zarzuci, że nie zrobił cc na czas i dziecko się uszkodziło. A poza tym ciacha się raz dwa i po sprawie, można kończyć dyżur... BTW: dla życia dziecka cc jest chyba jednak bezpieczniejsze, bo ta droga przyjścia na świat raczej nie powoduje u dziecka obrażeń. Niemniej może być gorszym rozwiązaniem dla mamy, tudzież przedłuża pobyt w szpitalu, a to generuje koszty. ------------------------------------------------------------- "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 22:10 Cc jest bezpieczniejsze dla dziecka - to zadna tajemnica. To matki gina przy cc nie bez powodu cc bylo procedura wyjecia zywego dziecka z marywego ciala matki. Kwestia nierozwiazana jest los i dobrostan dziecka in the long run - astmy itp bo to nieudowodnione i nie do udowodnienia raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 22:13 No i nie zapomnijme ze lekarzy umiejscych odebrac porod blizniaczy (zawsze med nigdy przez polozna) jest coraz mniej (gdzie cwiczyc?) podobnie z porodami posladkowymi zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 16:57 Ale raczej nie z racji tego ze da z iv tylko dlatego ze sa przyczyny zewnetrzne ktore sprawialy ze matka miala problemy z zajsciem - tym samym moze tez miec problem z donoszeniem do terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 20:37 Podaj proszę przykład takiej przyczyny, wpływającej zarówno na poczecie jak i na niemożność donoszenia ciazy i urodzenia sn. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 22.03.14, 00:11 Wiek nie jest bezpośrednia przyczyna problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 22.03.14, 06:36 Powiem szczerze ze nic mi nie do glowy nie przychodzi za to znalazlam: ciaze iv sa rozwiazywane cc bo sa mnogie i tyle. Pojedyncze chyba na fali tego i kobiety powinny byc zachecane do porodu sn www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20887534/ Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 15:59 Niby dlaczego? Czym ciąża i poród po zapłodnieniu in vitro różnią się od tych rozpoczętych "tradycyjnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 11:28 Przytrafily mi sie. Nie ukrywam. I tak wszyscy co mieli to wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosnica100 Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:23 Spotkałam się z przypadkiem wpisania informacji do książeczek zdrowia dziecka, tego nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:37 A nie. Takiej informacji w ksiazeczce zdrowia nie mam. Zresztaa akurat tu nikomu potrzebna nie jest. Dziwne to Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:39 Moja prababka urodziła 3 pary bliźniaków bez wspomagania. Porody bliźniacze normalnie się trafiają, nie uważałabym za stosowne objaśniać wszystkim czy się wspomagałam czy nie. Mąż, lekarz, ewentualnie położna na porodówce. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:39 Nie. Bo nie widzę niczego "wstydliwego"w procedurze IVI. Ale też nie obnosilabym się z tym bo to intymna sprawa rodziny a nie zupełnie postronnych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 12:59 Mi się trafiły bliźniaki, nie na skutek PROCEDURY, tylko leków wywołujących owulację - mała dawka nie działała, powiększona wygenerowała możliwość posiadania trojaczków, zrobiły się bliźniaki Wie trochę osób, np. moi rodzice, osoby, które wiedziały, że mamy problem z zajściem w ciążę. Ale np. rodzina mojego męża nie miała tej świadomości, nie byli na bieżąco, nie wiedzą też, że było jakieś leczenie i tłumaczą to sobie bliźniakami ileś tam pokoleń wstecz. Nie dementuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:20 No wlasnie tak samo w naturze sie czesto sie trafiaja blizniaki dwujajowe jak sie jest plodnym karmiac piersia (a jeszcze lepiej zeby miec kilka kilo plus) - na skutek zawirowan hormonalnych ma miejsce hiperowulacja i tyle. Jak juz napisalam tlumaczenie sie z iv czy lekow jest dla mnie jak tlumaczenie sie z pozycji poczecia Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:29 Mojej babi trafiły się bliźniaki 2 razy (w sumie 4 ciąże). Czytałam artykuł że do 2050 roku będzie więcej ciąż mnogich niż pojedynczych a ma to związek ze zmieniającym się wokół nas środowiskiem (zanieczyszczeniami, żywnością transgeniczną oraz coraz częstszym leczeniem z powodu bezpłodności). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:33 Przyznam sie ze tez ostatnio pomyslalam na placyku - matko ile wozkow podwojnych! Odpowiedz Link Zgłoś
teatralny_szept Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 13:35 Jeżeli ktoś by się mnie o to zapytał, to odpowiedziałabym, to przecież nie wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 14:45 Ja ma bliźniaki ze wspomagania farmakologicznego. Lekarzom mówię jeśli pytają, Innym raczej nie, wie tylko moja przyjaciółka i może jeszcze wąskie osób znajomych. Nie wiedzą rodzice/teściowie i to wcale nie z powodu jakiś przekonań. Nie pytali nigdy, tylko się dziwili bo w obu rodzinach bliźniaków brak. Moim zdaniem nie jest to temat do dyskusji z nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 15:01 Temat jest mi bliski - nie ze względu na bliźniaki, tylko na in vitro. Spotkałam się już z tak kretyńskimi komentarzami na ten temat (i to ze strony młodych i inteligentnych osób), że gdyby to dotyczyło bezpośrednio mnie, to o procedurze wiedzieliby chyba tylko sami w nią włączeni. Dzięki temu uniknęłabym chęci naplucia niektórym w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 15:29 Nie widziałabym potrzeby informowania o tym nikogo poza najbliższymi mi osobami: mamą, siostrą, córkami. Koniec. To są akurat osoby, którym mogę całkowicie zaufać i wiem, że nie usłyszałabym od nich ani jednego głupiego komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 17:29 Nie, ja w ogóle nie trzymałabym takiej procedury w tajemnicy, rodzina by wiedziała, "jak" nam się udało urodzić dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Skąd te bliźniaki ? 21.03.14, 22:37 No pewnie. Kogo to ma obchodzić, że wspomagałaś się farmakologicznie, by zajść w ciążę? Przecież to Wasza najintymniejsza, najbardziej osobista sprawa i nikomu nic do tego! Odpowiedz Link Zgłoś