Dodaj do ulubionych

elementarz Falskiego

23.03.14, 20:54
Czemu elementarz Falskiego uchodzi za taki genialny? Co w nim jest takiego niezwykłego, że do dziś niektórzy nauczyciele mówią o nim z jakąś niezwykłą zadumą?
Obserwuj wątek
    • nataliam2 Re: elementarz Falskiego 23.03.14, 21:09
      Może dlatego, że lepiej się z nim pracuje, mam wrażenie, że jest bardziej przemyślany.
      Np jeśli chodzi o kolejność wprowadzania liter.
      Mam w domu Falskiego i czyta go mój syn jako uzupełnienie czytanki szkolnej. Jego podręcznik to Skarby wydawnictwo JUKA. Jak dla mnie jakaś porażka. W czytankach np z głoską b są inne których nie poznali. Tak samo jeśli chodzi o dwuznaki, masa pomyłek. Ale ja mam porównanie tylko tych dwóch podręczników i nie mogę się wypowiedzieć odnośnie innych.
      Do tego w Falskim jest super wyjaśniony podział na głoski, sylaby i litery. Na przykładzie tego podręcznika nauczyłam tego syna.
      Co jeszcze w nim fajne, czytanki są proste i zrozumiałe. W Juce są beznadziejne, o niczym i bardzo długie.
      Uważam, że fajnie by było gdyby wrócono do Falskiego i zwykłych zeszytów. Czytałam gdzieś, że niektóre szkoły tak robią.
      • sanrio Re: elementarz Falskiego 23.03.14, 21:15
        zgadzam się. Prostota i jakaś taka spójność we wprowadzaniu nowych liter. Też mam do porównania Skarby Juki i szczerze nie znoszę tej serii. Tysiąc podręczników i ćwiczeń, nauczyciel nie ma potrzeby ruszania głową i nawet nie zauważa błędów. Gonitwa z tematami, jakieś szaleństwo.
    • anika772 Re: elementarz Falskiego 23.03.14, 21:27
      Chyba tylko z sentymentu. Sama kupiłam z tego powodu. Dziecko przeczytało raz, teraz Falski czeka na drugie, aż wyjdzie z analfabetyzmu. Ogólnie nuda...Lepsze książeczki z serii "Czytam sobie".
      • ivaz Re: elementarz Falskiego 23.03.14, 21:41
        Wg mnie genialny, bardzo prosty, moja córka nauczyła się czytać właśnie na Falskim, teraz ma 5 lat, czyta płynnie.
    • jakw Re: elementarz Falskiego 23.03.14, 22:49
      Może dlatego, że czytanki są wyłącznie z już wprowadzonych liter/dwuznaków, a nie także z tych, które będą wprowadzone za jakiś czas? We współczesnym podręczniku mojej córki dodatkowo są dość koszmarne zbitki spółgłosek (i to na wczesnym etapie nauki). Dzieciom chyba łatwiej było na tym Falskim sylabizować.
    • yuka12 Re: elementarz Falskiego 23.03.14, 22:49
      Moja corka, ktora prawdopodobnie jest dyslektykiem w stopniu znacznym, nauczyla sie czytac po polsku na Elementarzu Falskiego. Poza domem i w szkole ma kontakt z dwoma zupelnie roznymi od siebie i polskiego jezykami. Po polsku czyta i pisze najlepiej. Mam rowniez serie Nowej Ery "Nowe juz w szkole" i inne elementarze. Falski pozwala nawet dzieciom z problemami nauczyc sie czytac. Wiedze jezykowa buduje stopniowo zaczynajac od kilku liter i wyrazow z nich zlozonych i poprzez dokladanie kolejnych liter (i kolejnych wyrazow), powtarzajac, stopniowo rozszerza znajomosc jezyka. Wszystkie nowe wydawnictwa bombarduja dzieci lawina nowych wyrazow niemal od poczatku i kolejne slowa czesto nie maja nic wspolnego z teksami strone wczesniej. U Falskiego imiona bohaterow sie powtarzaja, jak rowniez wiele poznanych wczesniej slow, co buduje poczucie wartosci u dzieci, bo czytajac kolejny tekst sa w stanie odnalezc znane juz sobie wyrazy. W zwiazku z tym rzadziej sie zniechecaja i latwiej sie je po prostu uczy. Choc nie da sie ukryc, ze wiele poruszonych tematow jest z poprzedniej epoki i nie zawsze ciekawych dla wspolczesnych uczniow.
    • paul_ina Re: elementarz Falskiego 23.03.14, 23:01
      Nie mam pojęcia, ale bardzo fajnie uczy się na nim dziecko liter - moja 4-latka tak od pół roku interesuje się czytaniem, wieczorami w łóżku wertujemy Falskiego i rozpoznaje coraz więcej liter.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka