gaskama 26.03.14, 11:12 ich rodziny? Palikot stwierdził, że chodzi o 310 mln rocznie. Religia w szkole kosztuje nasze Państwo ponad 1.000 mln rocznie. A może niech religia wróci na koszt kościoła do kościołów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feel_good_inc Raczy waćpanna żartować 26.03.14, 11:16 gaskama napisała: > Religia w szkole > kosztuje nasze Państwo ponad 1.000 mln rocznie. A może niech religia wróci na k > oszt kościoła do kościołów? Kto zabierze pieniądze ludziom, którzy z ambony sterują sporą częścią wyborców? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Raczy waćpanna żartować 26.03.14, 11:19 Wiesz, ja jestem absolutnie za tym, by pomagać niepełnosprawnym dzieciom i ich rodzinom. Ale zawsze dając jakieś grupie pieniądze i przywileje powinno się podawać, na czym się będzie oszczędzać. No bo przecież nie można po prostu kasy dodrukować. Więc pytanie skąd wziąć kasę? To jeden z pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
tedesca Re: Raczy waćpanna żartować 26.03.14, 11:35 Pomysl b. dobry, ale niewykonalny. A moze darowac sobie pomoc Ukrainie. Jakiekolwiek pieniadze przeznaczone na pomoc temu panstwu i tak wsiakna w jakies korupcyjne uklady. Niemcy od 24 lat laduja kase w byle NRD i dopiero od kilku lat cos naprawde widac. Polska powinna najpierw skupic sie na wlasnych obywatelach. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Raczy waćpanna żartować 28.03.14, 07:25 Pomoc Ukrainie jest inwestycją w bardzo duży rynek gospodarczy. Utrzymywanie religii w szkole jest finansowaniem tego co powinien własnym sumptem robić kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Raczy waćpanna żartować 26.03.14, 12:57 gaskama napisała: > Wiesz, ja jestem absolutnie za tym, by pomagać niepełnosprawnym dzieciom i ich > rodzinom. Ale zawsze dając jakieś grupie pieniądze i przywileje powinno się pod > awać, na czym się będzie oszczędzać. No bo przecież nie można po prostu kasy do > drukować. Więc pytanie skąd wziąć kasę? no choćby stąd, że ci rodzice i - w przyszłości - przynajmniej część tych dzieci będą bardziej samodzielni, będą mogli pracować (podatki placić), będą mniej uzależnieni od kosztownej opieki. A poza tym nikt tego pytania nei zadaje (to znaczy nikt nie zadaje NA POWAŻNIE) kiedy wchodzą w grę olimpiady i stadiony. Odpowiedz Link Zgłoś
x.i.007 Re: Raczy waćpanna żartować 26.03.14, 19:15 >> Więc pytanie skąd wziąć kasę? > > no choćby stąd, że ci rodzice i - w przyszłości - przynajmniej część tych dziec > i będą bardziej samodzielni, będą mogli pracować (podatki placić), będą mniej u > zależnieni od kosztownej opieki. czyli z przyszłości: mówisz o zadłużeniu się? nie można już bardziej, jesteśmy blisko konstytucyjnego progu. No więc skąd? Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Raczy waćpanna żartować 29.03.14, 07:57 totorotot napisała: > Może Palikot? Pierwszy poleci obciągnąć biskupowi, jeżeli tylko da mu to choć 1% więcej w sondażach. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 26.03.14, 11:48 Przestać finansować KK w jakiejkolwiek formie, obniżyć nakłady na więziennictwo- w sensie niech nie mają tam takich luksusów, przestać finansować niektóre fanaberie poselskie, zmienić ZUS i zlikwidować KRUS i wierz mi- pieniądze się znajda nie tylko na dzieci niepełnosprawne. W Polsce są pieniądze tylko nie ma kogoś kto by nimi umiał odpowiednio zarządzać. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 26.03.14, 12:59 Zlikwidowac KRUS, bo to i tak jedna wielka lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 10:29 Ja nie wiem, czego wy sie tak tego krusu czepiacie... Owszem - składki, jakie płacą rolnicy są niskie - ale wiecie ile później dostają emerytury? No? Druga sprawa to taka, że rolnik nie bierze żadnych L4, zwolnień, zwykle nie korzysta z sanatoriów wszelkich, a takie cuda jak urlop macierzyński czy wychowawczy to ja na wsi nie widziałam... . Kobieta wraca ze szpitala po porodzie i jak nie od razu, to po kilku dniach staje do roboty - nie ma czegoś takiego jak połóg. O zwolnieniach w ciąży nawet nie wspominam. Powyższe z prostej przyczyny - A KTO BĘDZIE w tym czasie pracował na gospodarce? Krowy sie same nie wydoją, zboże z pola nie pozbiera i tak dalej i dalej... . Pisze z doświadczenia mojego i mojej rodziny, jak i sąsiadów (byłych co prawda, ale sytuacja bez zmian). Ech... miastowe paniusie. Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 11:30 Sa rolnicy i rolnicy, ale niestety/stety, wszyscy ktorych ja znam KRUs traktuja jako dobra przykrywke pod inna dzialanosc ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 12:04 No widzisz, a ja znam własnie takich... I wynika z tego tyle, że nie sam krus jest winien i zły, tylko ludzie którzy go naciągają... .. Z resztą - o zus-ie też to można przecież powiedzieć, że są nieuczciwi, a jakoś mniej głosów, żeby zlikwidować Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Komorowski chce właśnie dać Ukrainie 300 mln, Tusk 26.03.14, 13:22 ukradł, przepraszam nieudolnie zmarnotrawił 49 mln na rządowy portal dla bezdomnych Emp@tia (empatia haha, a na niepełnosprawne dzieci brak). Kilka tysięcy banderowców, przepraszam uchodźców z Krymu (czemu nie przyjmie ich Kijów!?!), wkrótce dostanie mieszkania w PL + socjal. Miejsc skąd można zabrać marnotrawioną kasę jest mnóstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: Komorowski chce właśnie dać Ukrainie 300 mln, 26.03.14, 13:27 To jest jednorazowy wydatek ktory posrednio wplynie na bezpieczenstwo naszego kraju, a zasilki wyplacane sa co roku. Zreszta nikt nie mowi ze im nie da, tyle ze stopniowo, wiec nie wiem o co tyle krzyku! Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Komorowski chce właśnie dać Ukrainie 300 mln, 26.03.14, 13:36 Jaki znowu jednorazowy wydatek?!? Socjal dla tych banderowców-uchodźców przez lata? Czy utrzymywanie tego portalu (2mln / rok)? Czy może te 300 mln, które zostaną przeżarte przez ukraińską korupcję i na nic nie wpłyną - co najwyżej na powstanie sztucznej konkurencji dla polskich firm, czyli nam zaszkodzą a nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Komorowski chce właśnie dać Ukrainie 300 mln, 26.03.14, 13:47 w pełni rozumiem rozgorycznie tych rodziców, ale moim zdaniem, nawet, jak dostana te pieniadze, zaraz znajdzie sie inna grupa społeczna z pretensjami. tutaj sa potrzebne rozwiazania systemowe, a zadna grupa polityczna obecna zasiadajaca w sejmie nie jest w stanie ich przeprowadzic. polsce potzebna jest rewolucja polityczna, bo inaczej bedzie kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 10/10 26.03.14, 18:51 woman_in_love ma racje. Ciekawe czy tak chętnie dawalibyśmy pieniądze na pomoc dla Niemców, gdyby neonaziści zrobili u nich polityczny przewrót. Ludzie są głupi, nie znają historii i nie mają pojęcia kogo wspierają. Inna sprawa to to, że Ukraina w tej chwili to finansowa dziura bez dna, kwintesencja korupcji i bajzlu administracyjnego. Topienie tam jakichkolwiek pieniędzy to czysta głupota. Niech już lepiej Tusk rozda te pieniądze ludziom na ulicy, będzie większy pożytek. Ale nie, takie zagranie byłoby mało PRowe dla kogoś stylizującego się na męża stanu rozgrywającego politykę w naszej części Europy. A uchodźcy już pukają do naszych drzwi. Darmowy wikt i opierunek, dach nad głową, gdy rodowici Polacy muszą czekać na mieszkanie komunalne latami. Kto by nie poleciał na taki dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
hugu Re: 10/10 28.03.14, 05:21 Racja. Najpierw u siebie zrób porządek, potem zajmuj się sąsiadami. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: 10/10 28.03.14, 08:00 Czy ktoś poda mi źródło informacji o mieszkaniach dla Ukrainców i "socjalu"? Z tego co słyszałam to teraz są w ośrodku dla uchodźców, w warunkach,,,hmmm.dyskusyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
straw-berry Re: Komorowski chce właśnie dać Ukrainie 300 mln, 29.03.14, 07:58 woman_in_love napisała: > Jaki znowu jednorazowy wydatek?!? Socjal dla tych banderowców-uchodźców przez l > ata? Czy utrzymywanie tego portalu (2mln / rok)? Czy może te 300 mln, które zos > taną przeżarte przez ukraińską korupcję i na nic nie wpłyną - co najwyżej na po > wstanie sztucznej konkurencji dla polskich firm, czyli nam zaszkodzą a nie pomo > gą. topienie kasy w ukraińską gospodarkę to szczyt głupoty, ale uchodźców jak najbardziej powinniśmy przyjść, tym bardziej że polacy sami masowo emigrują a wielu z nich pobiera w nowych krajach zasiłki i inne świadczenia socjalne. wyglądałoby bardzo bardzo źle, gdyby kraj którego obywatele w tak szerokim zakresie korzystają z pomocy innych krajów odmówił schronienia grupie uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Komorowski chce właśnie dać Ukrainie 300 mln, 28.03.14, 00:15 woman_in_love napisała: > ukradł, przepraszam nieudolnie zmarnotrawił 49 mln na rządowy portal dla bezdom > nych Emp@tia (empatia haha, a na niepełnosprawne dzieci brak). Projekt portalu Emp@tia został zaakceptowany przez rząd PiS w 2007 roku. Miał kosztować ponad 90 mln, na szczęście Tuskowi udało się ograniczyć rozmach PiS i zredukować koszty do 45 mln. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15697942,PiS_krytykuje_portal_Emp_tia__Minister__To_rzad_Kaczynskiego.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love bzdury, nie ma znaczenie kto ustalił 28.03.14, 11:34 ważne kto zrealizował ten projekt. Nawet gdyby PiS zdążył podpisać kontrakty z dostawcami, a z tego co się orientuję, to nie zrobił tego, to należało cały ten projekt anulować, a nie realizować i ewentualnie zapłacić kary umowne, które i tak by były znacznie niższe niż 49 mln + 2mln/rok. I zasłaniać się PiS-em nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 26.03.14, 17:54 wyrzucajac religie ze szkol. I przestajac dotowac Kosciol. Pieniadze, ktore decydenci lekka reka chca wydac na olimpiade w Krakowie- widac kasa jest? Likwidujac KRUS i przywileje mundurowych oraz innych grup zawodowych, cieszacych sie nieuzsadnionymi przywilejami. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 26.03.14, 19:10 Religii nie ruszą. Nikt nie narazi się kościołowi a i ematki zaprotestują, bo to wygodne jest i "a komu przeszkadza". Wsparcia kościoła też nie ruszą. Patrzy wyżej. KRUSu nie ruszą, bo elektorat wiejski to elektorat twardy a i koalicja napaść się musi. Trochę pozabierają, żeby jakoś dotrwać do wyborów. Potem wprowadzą jakiś podatek, byle jak najmniejsza grupa mordę darła. Że też nikt nie wspomina o obcięciu kasy politykom. A może by tak uciąć wycieczki do Malezji czy innego RPA? Może obciąć kasę na jakieś pierdyliony durnych pomysłów naszych posłów-osłów?? Ale, że tego NIE DA się ruszyć (w tej kadencji, w kolejnej, w poprzednich, bez względu na to kto u koryta waruje), to już wiemy Zabiorą tym, którzy nie mają czasu na protestowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 26.03.14, 23:28 Zlikwidowac KRUS i oZUSowac rolników. Odpowiedz Link Zgłoś
isa1001 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 26.03.14, 23:41 Już wiadomo. Pójdą na to pieniądze, które miały iść na budowę i remonty dróg lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 00:31 Jestescie zaslepione. Gadacie językiem obcych - jakie odjecie kasy od KK? Polska to bastion KK, ma mnóstwo wyborców, póki nie minie z 50 lat, zapomnijcie o tym, ze bedziemy to finansowac. Pamietajcie o swoich dzieciach, prewencyjnie posyłanych na religie, do komunii itd - one przechodza tam niezłe pranie mózgów, wiec prawdopodobnie dopiero nasze wnuki beda mogły cos powiedziec na wyborach. KK zdaje sobie z tego sprawe, ale kochani, to są dziesciolecia. Nie mozemy powiedziec, ze 90% Polaków to katolicy, ale mozemy powiedziec, ze do 90% z nich nie dotarł ogólnonarodowy skandal pedofilski. Odpowiedz Link Zgłoś
hugu Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 05:25 A ja mam nadzieję, ze ten kolos szybciej spuści powietrze. W wielkich miastach coraz mniej dzieci chodzi na religię, ten odsetek stale rośnie. Miasta rzutują na prowincję. Wkrótce i tam zacznie się odwrót. Może jakieś 10 lat wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 07:38 Ale tylko po komunii. Do tego czasu grzeczniuśko z 99% pomyka. Odpowiedz Link Zgłoś
hugu Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 05:17 Jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 10:11 Tylko nie bijcie - na początek zalegalizowałabym marihuanę, hazard i prostytucję - dochód z samych podatków byłby ogromny. Nie pojmuje też finansowania czynszów patologii i nierobom. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 10:37 doświadczenia z innych krajów pokazują, że legalizacja narkotyków wcale nie przynosi złotych gór do budżetu hazard i prostytucja są w Polsce legalne Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 10:45 Rozumiem, że likwidacja KRUS oznacza również likwidację płatników? Bo za chińskiego pana boga nie rozumiem, na czym miałaby polegać oszczędność z likwidacji KRUS i przeniesienia płatników do ZUS (na marginesie: w Niemczech jest kilka kas ubezpieczenia społecznego dla różnych branż). Oczywiście możemy podnieść składki rolnikom, ale za to zapłacą ci, którzy kupują żywność. A co do przywilejów mundurówek: Które są do likwidacji? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 10:47 > hazard i prostytucja są w Polsce legalne Nie do końca i w tej formie, która mogłaby przynieść dochód Państwu. Większość form hazardu jest zakazana a z prostytucji nie można czerpać zysków a więc nie można jej opodatkować (bo wtedy państwo łamało by prawo czerpiąc z niej zyski ) Poza podatkami jest jeszcze kwestia kosztów walki z przestępczością polegającą na hodowaniu/rozprowadzaniu/używaniu marihuany, stręczycielstwa itd Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 10:50 Sama prostytucja tak, opodatkowanie jej już nie, bo byloby usankcjonowanym streczycielstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 10:53 od hazardu płaci się podatki no i rozumiem, że masz dobre rozeznanie w temacie, skoro zakładasz, że prostytucja przyniosłaby strumień kasy z podatków )) Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 11:21 Myśl sobie co chcesz, ale za sex płaci się więcej niż za powiedzmy pieczenie chleba czy kopanie rowów. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 10:55 Może łatwiej zadać pytanie, z czego byś zrezygnował/a, żeby podwyższyć świadczenie osobom opiekującm się osobami niepełnosprawnymi? Z ulgi odsetkowej, nieodpłatnej wyższej edukacji, dotacji do kultury? Tylko proszę pisać o rzeczach, z których dziś korzystamy, a nie dzielić cudze... Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 11:23 To nie tak. Ulga podatkowa, np na dziecko - mam bo płacę podatek, bo pracuję. Czynsz opłacany przez opiekę dla żula idzie z moich podatków, nie z jego kasy, więc kto ma większe prawo do decydowania czy zabrać żulowi? Żul czy ja? Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 11:40 ja zabrałabym ludziom którzy nie pracuja bo nie chca, wprowadziłabym jakis rodzaj odpracowywania zapomóg - zaraz by porezygnowali z zasiłków co niektórzy i kasa by sie znalazła Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 16:16 KRUS - do likwidacji. I nie gadać mi prosze o niskich emeryturach czy L4. Rolnicy i biedni i bogaci chorują, mają operacje, wymagają czasem wysokospecjalistycznych terapii. A odsetek kombinatorów i oszustów jest wysoki. Mundurówki - czy nadal obowiązują zwolnienia płatne w 100%? Nie chodzi mi o wypadki przy pracy, ale o takie zwykłe chorowanie. Jeżeli tak, to dlaczego ja dostaje 80%, a mój kolega wojskowy 100? Czyżby w chorobie miał inny żołądek? Ale tak jak KK, tak Krusu i mundurówek nikt nie ruszy. Za dużo głosów do stracenia Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 28.03.14, 16:34 Ciekawe, ze nikt jakos nie pyta, skad rzad wezmie pieniadze na podreczniki dla pierwszoklasistow Rodzice sie ciesza i jakos nie interesuje ich zrodlo finansowania. Odpowiedz Link Zgłoś
karla.on Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 29.03.14, 03:50 ciagle sie dziwie, dlaczego nikt nie pisze tu na matce o lasach panstwowych, ktore maja byc wyprzedane? jakos duzo o Owsiaku pisalyscie, panu pedofilu co na wolnosc wyszedl, a w tym czasie w sejmie przeszla ustawa o sprzedazy lasow. Tym sie powinnyscie zainteresowac chyba stad bedzie finansowana pomoc dla niepelnosprawnych, ale to krotka pilka. Interesujecie sie tylko tym, co pisza pierwsze strony, a pierwsze strony pisza to, co narod powinien wiedziec, a wlasciwie czym zamacic, aby o waznych rzeczach sie nie mowilo Odpowiedz Link Zgłoś
3eneduerabe Re: Skąd wziąć pieniądze na dzieci niepełnosprawn 29.03.14, 09:41 Podpisuje sie karla.on. Niedlugo bedziemy musieli wykupic karnety na to zeby zbierac grzyby, pojdziemy z dzieckiem na spacer po lesie, a tam ogrodzone i napis "wstep wzbroniony, teren prywatny". Polacy nie wiem o czym myślą? czy ktokolwiek w ogole interesuje chociaz troche losami panstwa? jak juz wszystko sprzedadza, to polacy zobacza co to jest prawdziwa bieda i ucisk. Chociaz pewnie juz teraz tego doswiadczaja. Jak mozemy pomagac konkurencyjnym ukrainskim przedsiebioraca? i jak jeden maz to popierac? a na nasze polskie dzieci nie mamy pieniedzy. Nie wiem co bedzie z polaska za kolejne 10lat ja to bardzo czarno widze Odpowiedz Link Zgłoś