Dodaj do ulubionych

rezonans piersi

28.03.14, 20:05
Od dawna mam jakies zmuany w piersiach.mialam juz dwa razy usuwany zmiany lagodne z piersi lewej.po kontroki wszystko bylo w porzadku.ostatnio zauwazylam jakby troche powiekszyla mi sie prawa piers.poszlam do onkologa.wykonalam usg.wyszly zmuany dysplastyczne? wlokniaki?pani dr kazala wykobac biobsje cienkoiglowa.poszlam w ceku konsultacji do innego lekarza.powiedziaze biobsje cienkoiglowe nuc nue wnosza.otrzymalam skierowanie na rezonans, ktory wyszedl dobrze birads1.podpowiedzcie czy isc w takim wypadku na te biobsje? Bo jestem zapisana.czy rezonans jest wazniejszy.dziekuje.l
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: rezonans piersi 28.03.14, 21:25
      Yyyy... lekarz mówiący, że biopsje nic nie wnoszą?! Ja bym na twoim miejscu w życiu do takiego nie wróciła. Jeśli są zmiany, warto zrobić his-pat - badanie jest mało inwazyjne, a nic nie da tak dobrego obrazu charakteru zmian. Ja bym zrobiła choćby dla uspokojenia siebie samej, bo w MRI wierzę, ale w badania histopatologiczne nie śmiem wątpić wink.
      • angela10086 Re: rezonans piersi 28.03.14, 21:39
        nie powinno sie wykonywac biopsji c. jest duze prawdopodobienstwo pomyłki. Warto usunac cala zmiane i zbadac hist.pat. Lekarz mial racje biopsje sa niemiarodajne.
        • klamkas Re: rezonans piersi 28.03.14, 21:54
          To na jakiej podstawie miarodajny jest his-pat po usunięciu zmiany? Skąd lekarz ma 100% pewności, że po usunięciu całej zmiany nie potrzebne jest dalsze leczenie? TYLKO na podstawie oceny komórek. Problem w tym, że nie każdy potrafi zrobić biopsję prawidłowo i z odpowiedniej tkanki, stąd "niemarodajne" wyniki.
          • angela10086 Re: rezonans piersi 28.03.14, 22:13
            nie masz racji, przy biopsji jest duze ryzyko pobrania nie tych komorek co trzeba, przy badaniu hist-pat calej zmiany masz gwarancje miarodajnego wyniku. Jestem po guzie w piersi, onkolog nie pobierał biopsji ze wzgledu na wlasnie ryzyko pomyłki. Mialam usuwana cala zmiane. To sa słowa b. dobrego onkologa. Takze wiem co mowie.
            • klamkas Re: rezonans piersi 28.03.14, 22:22
              A ja miałam biopsję ze zmiany też po poradzie bardzo dobrego onkologa i co? Co to za argument, że ktoś miał?

Owszem, przy biopsji jest ryzyko, tak samo jak przy ocenie wyniku z MRI. JA bym zrobiła dla uspokojenia jako uzupełnienie innych badań, tak jak zrobiłam to parę lat temu. Gdyby zdarzyło mi się jeszcze raz i konieczność usunięcia zmiany byłaby mocno wątpliwa, też wolałabym biopsję zamiast niepotrzebnego cięcia chirurgicznego.
              • angela10086 Re: rezonans piersi 28.03.14, 22:32
                wytlumaczylam przeciez dlaczego badanie calosciowe jest bardziej miarodajne. osobiscie wolalabym usunac całosc i miec 100 pr. pewnosci niz zdecydowac sie na badanie małoinwazyjne i tej pewnosci nie miec. Argumenty mam mocne a ty na sile probujesz je podwazyc. Onkolog powiedział ci ze biopsja daje gwarancje prawidlowego wyniku?
                • klamkas Re: rezonans piersi 28.03.14, 22:57
                  A gdzie twierdzę, że dał gwarancję?

Twierdzę, że nie zawsze jest sens usuwać całą zmianę (w moim przypadku oznaczało to kawał cięcia w pełnej narkozie, co przy problemach laryngologicznych oznaczało spore ryzyko przy narkozie). Szczególnie jeśli obrazy (MRI, TK, USG) mają cechy zmian łagodnych niewymagających usunięcia, a markerów nowotworowych nie widać.

Chcesz - możesz sobie odciąć co chcesz dla pewności. Ale nie zawsze jest to konieczne.
              • angela10086 Re: rezonans piersi 28.03.14, 22:36
                klamkas napisała:

> Owszem, przy biopsji jest ryzyko, tak samo jak przy ocenie wyniku z MRI.

Przy badaniu całosciowym zmiany tego ryzyka nie ma. Ja dzieki temu spie spokojnie.
    • fanny Re: rezonans piersi 29.03.14, 06:25
      Ktos Ci sie pod tym BI-RADS 1 podpisal (wykwalifikowany radiolog), wiec dalsza dniagnostyka jest zbedna. Badanie MRI piersi jest bardzo czule, wykrywa zmiany nawet 2 mm, ktorych na usg nie zobacza, a co dopiero mieliby sie w nie wkloc z cienka igla..
      Obydwaj lekarze, kazdy osobno wybrali dobra sciezke postepowania - pierwszy usg + biopsja
      (FNAB ktora jest tania), drugi od razu zarzadzil drogi rezonans, ktory wyszedl znakomicie. Mozesz spac spokojnie, dodatkowa biopsja nie jest konieczna smile

f.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka