02.04.14, 13:55
Co myslicie - takie zdanie:
Przez wiele stuleci na Srodkowym Wschodzie rozciagalo sie szeroko wielonarodowe panstwo muzulmanskie, zwane kalifatem, ktorym w 2. polowie viii wieku wladal kalif Harun ar-Raszid, maz sprawiedliwy, choc surowy, opiekun sztuki i artystow, ktorego stolica byl Bagdad."

Jak ja mam na glos przeczytac to zdanie zeby nie wychodzilo ze stolica kalifa byl Bagdad?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Gramatyka 02.04.14, 13:59
      Przez wiele stuleci na Srodkowym Wschodzie rozciagalo sie szeroko wielonarodowe
      panstwo muzulmanskie, zwane kalifatem,ktorego stolica byl Bagdad i ktorym w 2. polowie viii wieku wladal kalif Harun ar-Raszid, maz sprawiedliwy, choc surowy, opiekun sztuki i artystow."

albo

panstwo muzulmanskie, zwane kalifatem, ktorym w 2. polowie viii wieku wladal kalif Harun ar-Raszid, maz sprawiedliwy, choc surowy, opiekun sztuki i artystow.
      Stolica tego kraju byl Bagdad."
    • daleko_o_d_szosy Re: Gramatyka 02.04.14, 14:00
      Zamiast przecinka przed "którego" wstaw "i".
    • kawka74 Re: Gramatyka 02.04.14, 14:01
      Wystarczyłoby wstawić po 'artystów' średnik zamiast przecinka.
    • guderianka Re: Gramatyka 02.04.14, 14:01

Przeczytaj tak tongue_out

> panstwo muzulmanskie, zwane kalifatem ktorego stolica byl Bagdad. W 2. polowie viii wieku wladal k
      > alif Harun ar-Raszid, maz sprawiedliwy, choc surowy, opiekun sztuki i artystow
    • anika772 Re: Gramatyka 02.04.14, 14:02
      > Jak ja mam na glos przeczytac to zdanie zeby nie wychodzilo ze stolica kalifa b
      > yl Bagdad?

Nie da się. Przerób tasiemca na dwa albo i trzy zdania.
      • daleko_o_d_szosy Re: Gramatyka 02.04.14, 14:03
        Oczywiście, że się da - napisałam wyżej - i zamiast przecinka. Nie trzeba zdania przerabiać.
        • jak_matrioszka Re: Gramatyka 02.04.14, 14:08
          Popieram, "i" nieco poprawia sytuacje czytajacego, postawionego przez autora w niezrecznej sytuacji.
          • ichi51e Re: Gramatyka 02.04.14, 14:11
            A jakby zrobic pauze przed "Bagdad"? Nie chce zmieniac nic bo zdanie jest chyba ok samo w sobie (nie pytajcie kto jest autorem :p) tylko zastanawiam sie jak pauzy poustawiac.

Tylko ze mi wychodzi wolny poczatek, potem szybko to wtracenie o kalifie i niestety na pauze juz nie mam tchu uncertain
            • ichi51e Re: Gramatyka 02.04.14, 14:14
              Poprawka - brakuje tchu juz przy "wielonarodowe" uncertain a przy kalifacie wypada mi kropka. Czyli dokladnie tak jak radzono w drugim poscie - co robie zle?
              • daleko_o_d_szosy Re: Gramatyka 02.04.14, 14:17
                Nic, zdanie jest źle napisane.
            • daleko_o_d_szosy Re: Gramatyka 02.04.14, 14:16
              Nie, zdanie nie jest OK. Wychodzi z niego to, o czym pisałaś - stolicą surowego kalifa jest Bagdad. Tylko, gdzie ten kalif ma stolicę? Oby słuchaczom nie skojarzyło się ze stolcem. smile
            • jak_matrioszka Re: Gramatyka 02.04.14, 14:29
              Nie bron autora smile Kiedy sprawdzam wypracowania mojego dziecka, to duzo czasu poswiecam na ciecie zdan, wykorzystujac przy tym metode czytania. Dziecie moje potrafi napisac wypracowanie na 2 strony skladajace sie z 5-6 zdan, po wspolnym przeczytaniu zdania mnoza sie jak szlone smile Tutaj jest tak samo, to co jest po ostatnim przecinu powinno byc nowym zdaniem (naprowadzajacym czytelnika na nowo na temat kraju).
            • wpak Re: Gramatyka 02.04.14, 17:53
              ichi51e napisała:

> A jakby zrobic pauze przed "Bagdad"? Nie chce zmieniac nic bo zdanie jest chyba
              > ok samo w sobie (nie pytajcie kto jest autorem :p) tylko zastanawiam sie jak p
              > auzy poustawiac.
              >
              zdanie nie jest "ok" w samo w sobie. Ma błędną budowę.

Przez wiele stuleci na Srodkowym Wschodzie rozciagalo sie szeroko wielonarodowe panstwo muzulmanskie, zwane kalifatem, ktorym w 2. polowie viii wieku wladal kalif Harun ar-Raszid, maz sprawiedliwy, choc surowy, opiekun sztuki i artystow, ktorego stolica byl Bagdad."

Na Środkowym Wschodzie przez wiele stuleci rozciągało się wielonarodowe państwo muzułmańskie zwane kalifatem, którego stolicą był Bagdad, w drugiej połowie VII wieku władał nim kalif Hurun ar -Raszid- mąż sprawiedliwy, choć surowy, opiekun sztuki i artystów.
              • aquella Re: Gramatyka 02.04.14, 20:11
                >> którego stolicą był Bagdad, w drugiej połowie VI

brakuje połączenia płynnego stylistycznie - ten przecinek to za mało i nie wiem cośta się tak uparły na to "którego"

ja to widzę tak (początek zgrabniutki twój wpaku):

Na Środkowym Wschodzie przez wiele stuleci rozciągało się wielonarodowe państwo
                muzułmańskie zwane kalifatem ze stolicą w Bagdadzie, którym w drugiej połowie VI
                I wieku władał kalif Hurun ar -Raszid- mąż sprawiedliwy, choć surowy, opiek
                un sztuki i artystów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka