Dodaj do ulubionych

Strój galowy starszych uczniów

15.04.14, 12:37
Ja już od wielu lat mam z tym problem, tzn. mają moje dzieci.
No bo jak ma się ubrać nastolatka np. na egzamin gimnazjalny, albo na zakończenie roku
w szk. podstawowej ? Chodzi o to, że wymagania jakieś są, ale nie ma co kupić !
Moja idzie na egzamin w moim żakiecie sprzed 20 lat (granatowy lniany) - ogólnie nie ma koleżanki, która by nie spytała, gdzie go kupiła big_grin
Do tego spodnie Zara (kupione za 30 zł nowe z metką w końcówkach kolekcji - niby trzeba w spódnicy, ale moja stwierdziła, że jak tak, to ona wcale na ten egzamin nie pójdzie ...).
A bluzka ? Nie ma czegoś takiego, jak bluzka biała galowa, która byłaby bez falban, kieszonek na zatrzaski, patek itp. Więc idzie w t-shircie pod żakiet.
Czy macie problem ze strojem galowym ? A może u was nie ma takich wymagań?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 13:09
      Hmmm
      Na egzamin gimnazjalny w zeszłym roku żakiet córka nabyła w Orsay, spódnicę i zwykła bluzkę koszulowa rozpinaną bez kieszeni bez falban z długim rękawem w H&M.
      W tym roku równiez nie miałabym zadnego problemy z nabyciem odpowiedniego stroju.
      • jematkajakichmalo Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 22:36
        No wlasnie mialam napisac, ze w takim HM to bez problemu nabedzie bluzke koszulowa w kilku kolorach, bez zadnych bajerow.
        Podejrzewam zerszta, ze kazda sieciowka bedzie miala zestawy na takie okazje.
        • morekac Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 00:06
          To chodzi o białą bluzkę w stylu nieco odświętnym, a nie o bluzkę dowolnego koloru. I musi być to coś takiego, w czym dziecko czuje się dobrze i w miarę dobrze leży.
          A podejrzewać sobie możesz - w momencie kiedy szukasz czegoś konkretnego, to okazuje się, że nie ma tego, czego szukasz...
          • gryzelda71 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 07:39
            Jak wygląda biała bluzka w stylu nieco odświętnym ?
            Moja miała taka
            www.hm.com/pl/product/93004?article=93004-B
            tylko biała oczywiście
          • jematkajakichmalo Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 10:44
            Autorka watku i tak juz sie wylamuje bo pisze, ze powinna byc spodnica a kupila spodnie. Kto powiedzial, ze to MUSI byc biale. Zwykla prosta bluzka koszulowa jest jak najbardziej elegancka, nie musi byc biala, moze byc np. pastelowa rozowa czy blekitna (cos bylo o granatowym zakiecie). Moze tez ubrac do tego fajna apaszke itp. To jest egzamin a nie swieta u babci kazi wiec moze byc prosto biurowo.

Na pewno taka koszule potem czesciej ponosi jak elegancka bluzke.

W kazdej sieciowce takie rzeczy znajdziesz przez caly rok.
    • heca7 Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 13:11
      Moja ma 12 lat i na razie bez większych problemów. Po prostu na szkolne uroczystości zakłada granatową kamizelkę z emblematem szkoły. Pod to białą bawełnianą bluzkę z długim rękawem. U dołu ciemne dżinsy albo czarna spódniczka i białe rajstopy. Czarną spódniczkę kupiłam na ciuchach za 10zł bo i tak założy ją najwyżej 10 razy zanim wyrośnie smile
    • monika3411 Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 13:13
      Moja córka pójdzie na egzamin gimnazjalny w czarnych lub granatowych dżinsach, białej koszuli (na falbany nawet by nie spojrzała) i dżinsowej kamizelce (kamizelka to ich mundurek).
    • atena12345 Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 13:15
      Ja mam problem ze strojem galowym córki od I klasy, bo ona nie nosi rajstop, więc siłą rzeczy przez większość roku szkolnego spódnice odpadają.
      Kupić fajne spodnie galowe dla dziewczynki nie jest prosto. Ostatnio zakupiła w 5-10-15 takie:
      https://www.51015kids.eu/media/photos/25/l/4/10/026/1/85x85.jpg i są całkiem fajne, do tego biała bluzka z lumpka i bolerko z dzianiny.
      Z bluzki powoli wyrasta i też szukam jakiejś prostej bez falban
    • majenkir Re: 15.04.14, 13:25
      cilantre napisała:
      > A może u was nie ma takich wymagań?

Na szczescie nie ma.
    • mw144 Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 13:27
      Wymagania są, ale nie mam z tym problemu, kupuję na Allegro lub w Primarku.
    • iwoniaw Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 18:27
      Wymagania są, ale jak dotąd nie miałam nigdy problemu z nabyciem normalnych białych koszul (w rozmiarach od przedszkolaka do nastolatka), materiałowych czarnych spodni/spódnicy bez falban i cekinów ani marynarki/ żakietu.
    • klamkas Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 18:48
      Na galowo młoda nosi spodnie rurki (zwykle granatowe, ale w zależności od okazji zdarza się inne kolory), koszulową bluzkę bez ozdóbek/gładki t-shirt i żakiet no name, który kupiła w jakimś mini sklepiku na wsi u dziadków (jest boski, sama chciałabym kupić żakiet z takiego fajnego materiału, tak uszyty i za takie śmieszne pieniądze). Do tego baleriny.
    • morekac Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 22:30
      Nie ma czegoś takiego, jak bluzka biała galowa, która byłaby bez falban, kieszonek na zatrzaski, patek itp.
      Z trudem można dorwać jakieś rzeczy 'galowe' przy początku roku szkolnego, przy czym najczęściej są to rzeczy galowe dla dzieci młodszkolnych, dla 12-latek trudno jest coś trafić sensownego - bo albo rzeczywiście stosy falban, albo dekolt do pępka, albo dziecko za duże w biuście urosło.
    • vilez Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 22:39
      Ciemne spodnie/spódnica, biała koszula. Do tego, gdy chłodno, granatowa czy szara marynarka lub blezer.
      • andaba Re: Strój galowy starszych uczniów 15.04.14, 23:02
        Szczerze mówiąc to nie wiem jaki problem, moi synowie mają normalne garnitury. No dobra, tanie nie są, ale w końcu nie kupuje się ich co miesiąc, ani nawet co roku, no chyba, że akurat ktoś wystrzeli w ciągu kilku miesięcy zaraz po zakupieniu nowego, ale to chyba rzadkie wypadki.
        • morekac Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 00:29
          Myślę, że z klasyczną męską czy chłopięcą koszulą jest łatwiej niż ze znalezieniem sensownej białej bluzki dla dorastającej dziewczyny - takiej, co to już nie mieści się w model dziecięcy czy młodzieżowy, a dorosłe ubrania są zbyt dorosłe.

no chyba, że akurat ktoś wystrzeli w ciągu kilku miesięcy zaraz po zakup
          > ieniu nowego, ale to chyba rzadkie wypadki.
          Myślę, że zdarza się to całkiem często - dziewczynkom w okolicach sprawdzianu po podstawówce , zaś chłopcom w okolicach gimnazjum. wink
          • k1234561 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 07:24
            Moja córka jeszcze nie gimnazjalistka,ale za to 6-klasistka.Też musiała na sprawdzian założyć strój galowy,będzie musiała jeszcze założyć na zakończenie i rozpoczęcie roku czyli jak wiadomo standard.Nigdy,absolutnie nigdy, nie miałam problemu w kupieniu stroju galowego,a miszkam w małym mieście i do najbliższej Galerii muszę dojechać ok.80 km.Spódniczka czarna zakupiona ostatnio została na dziale damskim w H&M,gdzie rozmiarówka jest od 34 do 40 i coś tam.Spokojnie nastolatka się w to zmieści.Można tez kupić w Zarze.Bluzka koszulowa bez ozdób,kupiłam akurat w Willsor (sklep z koszulami damskimi i męskimi),ale z powodzeniem wybrałybyśmy coś w sieciówkach typu H&M,Zara itd.Buty balerinki akurat myśmy kupowały na wyprzedaży w Gino Rossi,ale spokojnie w Bacie,czy jakiejś innej sieciówce też by coś dostała.Rajstopy,no tu chyba nie muszę się rozpisywać.Kupiłam też żakiet-marynarkę w Stradivariusie,widziałam też ładne w H&M i New Yorker.Ładne spodnie rurki czarne widziałam w Zarze,ale u nas zabronione jako strój galowy.
            Moim zdaniem nie ma absolutnie żadnego problemu w skompletowaniu stroju galowego dla dziewczęcia podstawówkowo-gimnazjalnego.Pewnie,że wszystkiego w jednym sklepie się nie kupi,ale spokojnie jeden wyjazd do Galerii wystarczy aby dziewczę obkupić w stosowne rzeczy.
    • bei Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 10:08
      Mam synow doroslych i dziesięciolatka, nigdy nie mialam problemu z kupnem stroju galowego.
      Sama mam wymiary nastoletnie i tez ńie mam problemu kupić bluzkę koszulową, spodnicę czy żakiet. W czerniach, granatach i bielach , w prostym kroju jest najwięcej garderoby.
    • mejerewa Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 10:29
      Ale dżinsy (monika3411 pisała o dżinsach) to nie strój galowy! Nawet jeśli są czarne, czy granatowe. A już u dziewczynki to zupełnie.
      Strój galowy to nie tylko kolory, biały, czarny, granatowy. To także krój, materiał, itp. Biały tiszert i granatowe spodnie to także strój na wf, a raczej różni się od galowego na pierwszy rzut oka.
      Czy dziewczynka w białej tunice i granatowych dżinsach jest na galowo? Kolory się zgadzają, ale to nie jest strój odświętny.

Jestem pod tym, względem staroświecka, moje córki na galowo mają zawsze białe bluzki (koszulowe, dziewczęce) i granatowe spódniczki materiałowe, eleganckie.
      • atena12345 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 10:34
        mejerewa napisała:

> Ale dżinsy (monika3411 pisała o dżinsach) to nie strój galowy! Nawet jeśli są c
        > zarne, czy granatowe. A już u dziewczynki to zupełnie.

W szkole u córki nie można mieć dżinsów do galowego stroju.
        Ale czemu niby u dziewczynki, to ma większe znaczenie niż u chłopców ?
        • gryzelda71 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 10:39
          Dziewczynki maja większe możliwości jednak, bo oprócz spodni jest tez spódnica.
          I dzinsy to nie na galowo, choc mnóstwo jest zwolenniczek takiego stroju.
      • asia_i_p Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 10:38
        Na rozpoczęcie roku być może nie, ale na egzamin pisemny jak najbardziej uważam czarne dżinsy rurki albo z kantem, do tego biała prosta koszula i dzianinowy żakiet za strój galowy. Nie przesadzajmy, na egzaminie pisemnym ma być wygodnie.
        Co więcej, uważam, że te czarne dżinsy będą wyglądały porządniej niż większość poliestrowych portek w kant na gumce w pasie (oferta mundurkowa firm angielskich).
        • atena12345 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 10:40
          asia_i_p napisała:

> Co więcej, uważam, że te czarne dżinsy będą wyglądały porządniej niż większość
          > poliestrowych portek w kant na gumce w pasie (oferta mundurkowa firm angielskic
          > h).

to fakt
          • cilantre Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 10:54

gryzelda78 napisała:
            >>Jak wygląda biała bluzka w stylu nieco odświętnym ?
            Moja miała taka
            www.hm.com/pl/product/93004?article=93004-B
            tylko biała oczywiście<<

To chyba w głównej mierze zależy od gustu nastolatka.
            Zalinkowanej bluzki moja córka nigdy w życiu nie założy, stwierdziła, że to bluzka dla pani 30-letniej do biura. Fakt, ten krój to chyba już ze 20 lat szyją ...
            Tylko pozazdrościć, że wasze pociechy nie są tak wybredne ...
            • gryzelda71 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 11:00
              Jak wygląda bluzka koszulowa dla wybrednej 15latki?

• gryzelda71 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 11:02
              A i może nie nalezy mylić wybredności z nie wiem czego chcę.
              • k1234561 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 11:18
                Jak widzę młodzież w dżinsach,adidasach,kolorowych koszulach,bluzkach,czy tiszertach jako strój galowy to mi się nóż w kieszeni otwiera.
                Czy naprawdę tak trudno ubrać nastolatka w ten jeden,jedyny dzień elegancko?
                Czy chłopak nie może założyć spodni tzw.materiałowych i marynarki oraz koszuli?To aż tak jest uwłaczające?
                Czy dziewczyny muszą mieć koniecznie wszystkie odcienie pasteli na bluzkach,czy naprawdę nie można pannie powiedzieć,że galowy strój w Polsce to granatowa,czarna spódniczka,ewentualnie spodnie (ale nie dżinsy) + biała bluzka na to ewentualnie żakiet czarny lub granatowy,lub rozpinany sweterek w ciemnym kolorze?
                A potem się dziwicie,że panny do biura czy sądu w wystających stringach przychodzą a panowie w krótkich spodniach i sandałach albo klapkach.
                Są pewne miejsca i okazje,że nie ma zmiłuj trzeba się umieć ubrać.Bo to świadczy o tym jaki mamy stosunek do tego miejsca i okazji.
                • morekac Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 20:07
                  Może czasami starzy nie mają kasy na galę szybko rosnącego dzieciątka? Albo w przeddzień egzaminu został stwierdzony brak możliwości wciśnięcia w ubranie sprzed kilku miesięcy. Tak, wiem , staranna ematka sprawdza z odpowiednim wyprzedzeniem takie rzeczy, ale może sprawdzić ze zbytnim wyprzedzeniem. U mnie dziecko ratowało się kiedyś bluzką i spódnicą pożyczoną od starszej siostry - rzeczy kupione 3 miesiące wcześniej okazały się za małe... Koleżanka w zeszłym roku wymieniała synowi całe odzienie co 2 miesiące...
                  • k1234561 Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 20:35
                    morekac napisała:

U mnie dziecko
                    > ratowało się kiedyś bluzką i spódnicą pożyczoną od starszej siostry - rzeczy ku
                    > pione 3 miesiące wcześniej okazały się za małe... Koleżanka w zeszłym roku wymi
                    > eniała synowi całe odzienie co 2 miesiące...

Ale mimo wszystko,mimo tego,że dziecko nagle wyrosło ze stroju galowego,dziecko ratowało się rzeczami galowymi siostry.Pomimo tego,że dzieciak urósł i strój przestał pasować nie zgodziłaś się aby wzięła jakąkolwiek bluzkę pasującą rozmiarowo,ale już nie kolorystycznie,nie kazałaś założyć do tego dżinsów czy białego tiszertu,bo nie ma stroju galowego.Ty mimo wszystko chciałaś ratować sytuację i ubrać dziecko w strój galowy stosowny do miejsca i okazji.
                    Dla mnie wkurzające jest jak ludzie nawet nie zadają sobie trudu,aby kupić dziecku strój galowy,albo dopilnować aby potomek poszedł w tym szczególnym dniu do szkoły ubrany jednak odpowiednio.I potem idą takie dzieciaki w tych kolorowych koszulach,bluzkach we wszystkich kolorach tęczy tylko nie białym,w adidasach,w dżinsach na rozdanie świadectw czy na egzamin.Brak szacunku dla miejsca i okazji.Wbrew pozorom co mądrzejsi nauczyciele też to widzą i tak to odbierają.
            • morekac Re: Strój galowy starszych uczniów 16.04.14, 19:52
              Oczywiście, że dziecko też musi czuć się w tym komfortowo. Swojego czasu córka szukała białej bluzki przez dobre dwa dni - po prostu chciała mieć komfort na egzaminie i dobrze się w tym czuć. Owszem, można kupić, ale czasem trzeba się nabiegać - nie jest tak, że wchodzimy do sklepu i mamy szeroki wybór białych bluzek albo spódnic (spódnice bywają po prostu straszne - albo są za młodzieżowe (czytaj: zbyt krótkie) albo za poważne).
              Ciekawe, ile emam nosiłoby bluzki kupione przez swoje rodzicielki wbrew swojej woli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka