Dodaj do ulubionych

Tęsknię za byciem w ciąży

20.08.04, 13:37
cześć mamusiesmileCzy wy macie to samo-ja z rozżewnieniem patrzę na kobiety w
ciąży i wracam pamięcią do tego czasu, cudownego czasu. Pierwsze ruchy
maluszka jego pierwsza czkawka czy też pierwsze USG, ach kurcze łezka mi się
zakręciła-co prawda broń mnie panie boże przed kolejną ciążą jak na razie, ale
to był niesamowity czas.

Pozdrawiam 9 mama 6-miesięcznego Mateuszkasmile)
Obserwuj wątek
    • ania30poz Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 13:49
      No ja zdecydowanie wolę być w obecnym stanie, czyli mamą praktykującąwinkjakoś
      nie wspominam mile mojej ciazy, za to macierzyństwo jest rewelacjąwink

Pozdrawiam

Ania mama prawie 6 miesięcznej Wiktoriiwink
    • polibius Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 13:49
      No to możemy sobie podać ręce. Ja też tęsknię za tym stanem. Ciąża niezwykle mi
      służyła. NIe dość, ze wyładniałam, miałam niesamowitą kondycję ( przytyłam 6
      kg), to jeszcze to niesamowite przeżycia związane z ruchami maluszka itp.
      Pamiętam, że przed porodem często zaglądałam na forum "ciąża i poród i
      szpitale", pamiętam również, ze gdy byłam już w 37 tygodniu i przeczytałam, że
      któraś z forumowiczek informowała, ze dowiedziała się, ze jest w ciązy już
      wówczas jej zazdrościłam.
      Ale teraz też jest fajnie ( po za zdarzającymi się raz na jakiś czas chwilami
      zwątpienia, ale zwykle ratuje mnie forum)
      Buziaki
    • mama_agaty Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 14:11
      Ja też tesknię - ciąża to było wspaniałe 9 miesięcy, potem lekki i przyjemny
      poród, a teraz pogodne, zdrowe, silne dziewcze, które właśnie szczerzy się
      bezzębnie z podłogi i maltretuje jakiś gryzak.
      Niestety następna ciąża na razie nie wchodzi w grę - musimy najpierw mieszkanie
      kupić, ale za dwa-trzy lata na pewno. A potem może jeszcze jedna... smile))

Pozdrawiam,

Kasia
    • bjalow Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 14:19
      jak byłam w ciąży to pod koniec nie mogłam się doczekac, ale teraz to
      faktycznie coś w tym jest, jak patrzę na babki z brzuszkami to mi się trochę
      tęskni... ale radość z macierzyństwa na szczęście to łagodzi smile
    • antonina_74 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 15:17
      Zaraz mnie ktoś tu skrzyczy ale wcale nie lubiłam być w ciąży i wcale nie
      tęsknię. Raczej odliczałam dni do Celu czyli do Narodzin dziecka i do
      odzyskania własnego ciała. Teraz na widok kobiety z wielkim brzuchem odczuwam
      raczej ulgę że to już nie ja tak się męczę smile czasem śni mi się że jestem w
      ciąży a dziecko kopie i budzę się przerażona - jak to, ZNOWU???
      Co innego dziecko, dzieci mogłabym mieć jeszcze z pięcioro gdyby nie trzeba
      było w tym celu 9 miesięcy chodzić w ciąży.
      Pozdrawiam,
      Antonina
      mama Kuby (4,10) i Zosi (10 m-cy)
      • natik1 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 15:26
        Ja uwielbiam byc w ciazy. Obie ciaze przechodzilam baaaardzo przyjemnie. Czulam
        sie extra, wygladalam ponoc tez super i bardzo milo to wspominam.
        Chociaz teraz po ponad 3 letnim okresie ciaza-karmienie-ciaza-karmienie nie
        wyobrazam sobie, ze znowu powielam ten schemat...no za pare lat...
        A teraz chce pic wino i miescic sie w moje stare ciuchy smile
      • blaneczka007 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 25.08.04, 16:13
        Ja również tęsknię za tym by znów być w ciąży. Byłam już cztery razy, ale dwa
        poroniłam. W tych które dało się utrzymać też miałam komplikacje, ale na
        szczeście moje dzieci urodziły się zdrowe. Mimo tego wszystkiego chciałabym
        jeszcze raz to wszystko przeżyć. Te kopniaki, usg, posłuchać tętna dziecka,
        oczekiwanie na poród to wszystko napawa mnie nostalgią. Dla mnie ciaża to
        najpiękniejszy okres życia. Blanka
    • aleksandrynka Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 16:08
      tak, tak, jakbym chciała!
      Czułam się wspaniale, zero mdłosci, innych takich, no cos fantastycznego!
      Rosnący brzuszek, pełnia sczcęscia, pierwsze ruchy...
      Ale teraz sobie poczekam...
      I dobre winko też się szczerzy z daleka! smile
    • mamabuberka Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 16:16
      O jejku, jejku, ja też bardzo tęsknię! Wspaniale wspominam ciążę. Czułam się świetnie do 7-go miesiąca, potem leżałam w szpitalu, ale też było super. Poród cudowny, ciężki ale... jakoś tak mi tęskno, i teraz gdyby ktoś się mnie spytał, czy chcę się cofnąć do tamtych chwil na porodówce, to od razu bym się zgodziła. Chyba jestem jakaś nienormalna smile
    • musztarda_ziolowa Brrrr....... 20.08.04, 18:05
      Kochane, co Wy piszecie?????????
      Jestem w 6 mc ciazy i kazdego dnia marze o tym, zeby juz bylo PO.
      I tak strasznie zazdroszcze wszystkim kobitkom, ktore maja swoje dzieciaczki w
      wozeczkach, a nie w sobie!
      Czasem mam "napad" radosci z powodu ciazy, ale generalnie, to marze o tym by
      znow byc tylko soba...
      Oj, jakie to wszystko pogmatwane. Czy zawsze chcemy tego, czego akurat nie mamy?
      • aga_piet Re: Brrrr....... 20.08.04, 18:43
        NIENAWIDZĘ BYĆ W CIĄŻY. No sorry, ale to dla mnie 9 mies. wyrwanych z
        życiorysu. Po prostu nie cierpię. Byłam 3 razy i dzięki. Nie miałam żadnych
        specjalnych dolegliwości (oprócz puchnięcia), ale psychiczna męczarnia.
        Poród to pikuś, bo jaki ciężki by nie był – trwa tylko dzień (przeważnie). A
        tu – całe 9 miesięcy. Cieszę się że nie jestem słoniem albo wielorybem.
        Mogę rodzić, budzić się w nocy do karmienia, myć pupy, nosić przez 1,5 roku
        dwukilogramowe cycki – ale za ciążę – dziękuję.
        Zazdroszczę kobietom które w ciąży czują się piękne.
        Jedyna zaleta, że przez te 9 mies. człowiek ma czas aby sobie wszystko
        poukładać w głowie.
        Pozdrawiam szczęśliwe ciężarówki i nie tylko smile
        Aga
        • tunia78 Re: Brrrr....... 20.08.04, 18:52
          no może masz troszkę racji, pamiętam te noce w 9-tym miesiącu i to poczucie
          bycia słoniemsmile)ale poza tym to ta zmiana a właściwie przemiana była
          niesamowita( ja przez 4 miesiące leżałam plackiem i wylałam tonę łez,biorąc w
          sumie...14 tabletek dziennie )Ale wszystko było takie inne, pamiętam jak
          czytałam z mężem wszystkie pisma, ksiązki, a kupowanie tych pierwszych ubranek
          albpo wyprawka...ech...smile
        • almagrapa Re: Ja też brrrr....... 20.08.04, 18:56
          Ja się podpisuję obiema rękami pod postem aga_piet.
          W ciąży czułam się brzydka, gruba i ograniczona ruchowo, pewnie moja w tym
          wina sad Kopanie dzidziusia od środka jest cudne, ale jak kopie od zewnątrz to
          jest dopiero coś wink
          Pozdrawiam. Ala
    • diara Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 19:08
      Ja też tęsknię... W ciąży czułam się świetnie. Pod koniec było trochę ciężko,
      ale i tak miło wspominam te czasy. I jak widzę ciążowe brzuszki to jakoś tak
      miło mi się robi na duszy.
      A tak szczerze, to chciałabym niedługo być znowu w ciążysmile No może za roksmile
      Ale zaraz po porodzie to szczególnie mi było żal że już nie jestem w ciąży. To
      chyba miało coś wspólnego z depresją poporodową. Pamiętam że co tylko sobie
      przypomniałam jak fajnie było w ciąży to zaczynałam płakać. Tak było kilka dni,
      te pierwsze ciężkie dni w domu, kiedy wszystko bolało a tu trzeba było się
      wszystkim zająć i maleńkim dzieckiem i domem. Ale na szczęście szybko przeszło!
      • nervusmama łeeeeeeeeee 20.08.04, 19:46
        dzieki... bylam dwa razy i starczy tak jak juz tu ktoras mama powiedziala wole
        pic wino bawic sie i byc laska (wprawdzie narazie karmie i zrzucam kilogramy
        ale juz w grudniu mysle do wigilii napije sie winka)
    • kanna Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 20:22
      Powiedziałam niedawno mojej znajomej: "pierwsza ciąż to cudowny czas. Wszyscy
      sie Toba zajmuja, mnóstwo czasu na wszystko, mąż dba, nic specjalnie nie musisz
      robić. Szkoda, że się nie powtórzy... Ona powiedziała:no co ty, przeciez mozesz
      byc w ciązy jeszcze.
      No pewno, ze mogę (nawet jestem) ale jest juz zupełnie inaczej. nagle pojawiły
      sie dolegliwosci ciążowe (zero jakichkolwiek w pierwszej ciąży), a przede
      wszytkim jest moje starsze dziecko, które wymaga zajmowania sie sobą.

Bylismy ostatnio ze znajomymi na wczasach, oni maja córeczke w wieku naszego
      synka. Przyjechali inni nasi znajomi, dziewczyna w 8 mies. ciąży. Patrzyłyśmy
      na nich z rozrzewnieniem, wspominmając , jak to było u nas smile Znajoma
      powiedziała; fajny czas dziewczyna ma, i mysla sobe pewnie, ze tylko im dziecka
      do szczęscia brakuje...

pozd. Ania
    • larenata Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 21:03
      A ja się cieszę, że ciążę mam za sobą. Nie było łatwo: najpierw tygodnie
      spędzone nad muszlą - myślałam, ze to nigdy nie minie, a jak ktoś mówił, że to
      jednak minie, to chciałam go sklnąć, bo ja wiedziałam lepiej smile)
      Potem leżenie od 5 do 7 miesiąca. Przytyłam 21 kg - dobrez, że jestem wysoka i
      jakoś mi to uszło. Teraz póbuję pozbyć się jeszcze trzech kilogramów...
      Ale na ciężarne patrzę z rozrzewnieniem, bo wiem jakie piękne chwile przed
      nimi: pierwszy krzyk, uśmiech, karmienie...
      Moja Maja ma 4 miesiące, a w przyszłym roku planujemy być znowu w ciąży, a
      potem jeszcze raz... Bo mimo tych dolegliwości, to warto przeżywać ten cud
      ponownie!
      Pozdrawiam!
    • jaworka Re: Tęsknię za byciem w ciąży 20.08.04, 21:40
      Witam!
      Też łezka mi się kręci na widok kobiet w cziąży. Ale jak ja błam, to chciałam
      (szczególnie pod koniec), aby już było po. Oólnie miałam trochę mdłości, ale
      trzy razy byłam w szpitalu i to jakoś niemiło wspominam. Ale ruchy, to cudowne
      uczucie. Sam poród... teraz mogę rodzić znowu, ale po porodzie, to nawet nie
      chciałam o tym słyszeć. W ciązy marzy się o tym, abt trzymać już dzieciątko na
      rękach. A jak się nie jest w ciąży, to się marzy o brzuszku. Chociaż u mnie
      następna za kilka lat. Fakt jest jeden tych 9 miesięcy z Albertem w brzuchu
      nie zapomnę nigdysmile
      Gorąco pozdrawiam.
      Ania
    • an.w Re: Tęsknię za byciem w ciąży 21.08.04, 14:30
      Myślałam, że tylko ze mną jest coś nie tak. Ja też uwielbiałam siebie w ciąży.
      Bardzo lubiłam chodzić i pokazywać światu ten swój ogromny brzuchol. Teraz mam
      5,5 m Olunię, zwaną Olinkiem lub Tofikiem i bardzo ją kocham, ale nie mogę się
      opanować i przyglądam się kobietom w ciąży, bo bardzo lubię patrzeć na takie
      kobietki przy nadziei i zazdroszczę im tego wszystkiego, co przed nimi. Ja
      miałam bardzo długi i trudny poród, ale zazdroszczę im nawet tego przeżycia. Za
      jakiś czas chcę to wszystko powtórzyć
      • makbyt Re: Tęsknię za byciem w ciąży 22.08.04, 11:16
        SMUTNO MI TROCHE JAK POMYSLE ZE JUZ NAJPRAWDOBODOBNIEJ NIE BEDE NIGDY W CIAZY
        BO JEDNAK NIE DOCENIALAM TEGO STANU, ALE NAJBARDZIEJ MI TESKNO ZA PORODEM TERAZ
        TO BYM BARDZIEJ SWIADOMIE DO TEGO PODCHODZILA BYM SIE CIESZYLA ZE RODZE CORCIE
        A NIE GLUPIO SIE DARLA. NAWET TEGO BOLU MIMO ZE GO PAMIETAM MI ZAL. POROD TO
        NAJBARDZIEJ FANTASTCZNE PRZEZYCIE I ZADEN ORGAZM SIE DO NIEGO NIE UMYWA. CUD
        NAD CUDY I TYLE.
    • cardamomo Re: Tęsknię za byciem w ciąży 22.08.04, 11:19
      Ja w ogóle nie tęsknię. Jak byłam w ciąży, marzyłam, żeby ten stan już minął i
      bardzo się cieszę, że zamiast wielgachnego brzucha mam malutką Kruszynę. Ten
      stan ciągłej troski, czy z dzieckiem wszystko jest OK, czy jest zdrowe. No i
      moja niezgrabność, paskudna cera, zgaga.
      Powstawanie człowieka to prawdziwy cud, ale wolę go obserwować patrząc na
      dziecko w realu, a nie nosząc go w brzuchu.
      minęły dopiero 4 m-ce, może kiedyś będę myślała inaczej?
      smile
      • mamaantka Re: Tęsknię za byciem w ciąży 22.08.04, 12:57
        Ja nie lubiłam być w ciąży, okropnie przytyłam, mdłości męczyły mnie całe dnie
        do 20 tyg. W dodatku wiecznie czułam się zmęczona. Ale ostatnio coś mi odbiło i
        znów patrzę z rozrzewieniem na kobiety w ciąży. Mam nadzieję, że drugim razem
        będę lepiej przygotowana na ten stan.
    • elgosia Re: Tęsknię za byciem w ciąży 22.08.04, 21:48
      Ja wspaniale wspominam ciążę, może też dlatego, że przeszłam ją bezproblemowo i
      już na łózku porodowym powiedziałam do męża, że chcę jeszcze. Tylko jakoś mi
      sie zmieniło, jak sie zaczęło: pieluchy, nocne wstawanie, problemy z
      karmieniem, mały no stop przy cycu. Koszmar... Ale minął i teraz staramy sie o
      drugie i jak Bóg da, to będzie i trzecie, i czwarte, a może i piąte...
    • josik11 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 23.08.04, 00:11
      ja tez bardzo tesknie za ciaza mimo ze urodzilam 3,5 m-ce temu
      brakuje mi tego brzuszka (przytylam 5 kg) i ruchow corci
      mialam dolegliwosci i to straszne bo mialam zgage na wsyztsko i nacisk na
      pecherz (do wc latalam co 15 minut) ale co tam
      porod mialam szybki i prawie bezbolesny tak wiec moge rodzic i rodzic a co tam!
      to bylo nawet fajne
      mysle ze teraz bym inaczej sie zachowywala bedac wciazy, np. wiecej bym mowila
      do brzuszka i glaskala ....
      jak widze kobiete wciazy to tak zazdroszcze ze nie wiem co powiedziec
      a jak widze znajoma to koniecznie musze tego brzucha dotknac!
      chcialaby miec drugie dziecko zeby jesczze raz przez to przejsc i miec potem
      takiego fajnego maluszka... no ale jak to bedzoe to sie jeszcze zobaczy
      • gusia29 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 23.08.04, 06:36
        O matko, ja z przerazeniem mysle, ze skoro mamy zamiar miec drugie dziecko
        znowu bede musiala byc w ciazy. Tez czulam sie jak slonica, nie moglam sie
        specjalnie ruszac juz pod koniec, poczatek tez nie ciekawy bo mialam mdlosci od
        rana do nocy do czwartego miesiaca brrrrr na sama mysl wystepuja na mnie zimne
        poty.
    • mamaszyma Re: Tęsknię za byciem w ciąży 23.08.04, 08:35
      Ja tez tęsknie za tamtym okresem. Chociaż wcale nie było rózowo, miałam
      mdłości, musiałam leżeć , miesiąc spędziłam w szpitalu, ale był to cudowny
      okres! Teraz tez jest cudownie i nie zamieniłabym tego, ale cszasem z
      rozrzewnieniem wspominam jak wtedy wszyscy koło mnie skakali, jak maleństwo
      szalało w brzuchu, jak mogłam jeść wszystko i nuie martwiłam sie że przytyję...
      NO cóż, to se ne wrati....
    • koleandra oj, nieeeeeeeee 23.08.04, 08:46
      Ja tam dziecko mogę mieć - tylko żeby to ktoś inny mi je urodził wink
      Jak sobie tylko przypomnę te 5 miesięcy mdłości i wymiotów... a potem kolejne 4
      bólu kręgosłupa, problemów ze schylaniem, z zasypianiem... nie mówiąc już o
      samym porodzie!!
      Oczywiście chwilami fajnie było...
      Podsumowując - nie tęsknię.
      • wieczna-gosia Re: oj, nieeeeeeeee 23.08.04, 10:07
        bardzo lubie byc w ciazy wink
        moze dlatego ze pilam wino smile
        • kocianna Re: oj, nieeeeeeeee 23.08.04, 11:37
          Ja jestem w ciąży, mogłabym być całe życie smile, gdyby nie to, że ciągle się boję
          o maleństwo. Ale powinnam chyba się do tego przyzwyczajać, bo tak już będzie
          zawsze, prawda?
          Ja zazdroszcze mamusiom z wózkami i w ogóle wszystkim mamusiom, że już widzicie
          swoje pociechy, a nie tylko czujecie smile
          • koleandra Kocianna 23.08.04, 12:57
            Wiem co czujesz. Kiedy byłam w ciąży ciągle męczyłam sie z tym, że nie wiem jak
            to moje dziecko wygląda. Bałam się czy nie będzie miało jakichś blizn/znamion.
            W nocy śniła mi się moja córka - prawdę mówiąc były to koszmary.
    • yoyo11 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 23.08.04, 13:28
      Tęsknię za tym by nie być już w ciąży smile
      W listopadzie 2003 roku urodziłam córkę, za chwilkę urodzę juniora. Mimo to, że
      pierwszą ciążę znosiłam rewelacyjnie, a z drugą nie jest źle to mam już dosyć.
      Najbardziej mam dosyć tego, że nie jestem tak sprawna fizycznie jak to
      normalnie bywa. Dodatkowe kilogramy mi tak nie dokuczają jak brak możliwości
      normalnego schylenia się, brak zmęczenia, normalne pozycje do spania. Ale
      jeszcze troszeczkę. Jestem w kopńcu 33 tygodnia ciąży, za chwilkę urodzi się
      niespodzianka, a dwa tygodnie po wszystko wróci do normy smile
      • anet22 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 25.08.04, 21:23
        yoyo11 napisała:
        > W listopadzie 2003 roku urodziłam córkę, za chwilkę urodzę juniora.

Matko, to niemozliwe!! Zaszłaś w ciążę w miesiąc po porodzie??
        Jeśli to prawda, to gratuluję... przede wszystkim - optymizmu smile))

Sama mam synka z października 2003 - w tej chwili ma 10 m-cy.
        Wow!

Pozdrówki
        Anet
        • yoyo11 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 26.08.04, 13:23
          Pisząc za chilkę miałam na myśli październik - dokładnie połowa października

Więc nie miesiąc smile

A optymizm? Dlaczego mi gratulujesz?
          To chyba normalne, że się cieszę, że drugie bobo będę miała na świecie smile
    • jagienkaa Re: Tęsknię za byciem w ciąży 25.08.04, 16:21
      i ja się dołączam! też mi się podobałowink
    • kingaolsz Re: Tęsknię za byciem w ciąży 25.08.04, 17:53
      Oj tez bym mogla cale zycie w ciazy chodzic.... dla mnie najcudowniejszy stan
      pod sloncem. Plus pierwszy raz w zyciu calkowicie akceptowalam moje cialo,
      baaardzo mi sie to podobalo. Chce jeszcze!!!!!!!! smile)))))))))))

Pozdrawiam
      Kinga
      • aluniaaa Re: Tęsknię za byciem w ciąży 25.08.04, 17:56
        Ja zatęskniłam i znowu z mężem od kilku dni się staramy o wakacyjnego
        dzieciaczka.mam nadzieję,że się uda i nasz synek będzie mial niebawem
        siostrzyczkesmile
    • alpepe ja też... 25.08.04, 18:31
      tyle, że nie jestem pewna, czy chcę wydawać drugie dziecko na ten okropny
      świat sad
      • kasia62 Re: ja też... 25.08.04, 19:08
        czy któraś z Was ma 24 lata,dwoje dzieci w przedziale 4 i 2 latka i już marzy
        jej się kolejny dzidziuś...bo mi się marzy.
        Jeśli są takie,niech odpiszą...
    • mamamarka Re: Tęsknię za byciem w ciąży 25.08.04, 19:15

Ja też tęsknię...
      Również za wszystkimi przywilejami kobiety w ciąży smile
      Zazdroszczę bardzo paniom z brzuszkami

Agnieszka

MARECZEK
    • rasia1 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 25.08.04, 20:21
      ciąża? koszmar horror i tragedia w porównaniu ze stanem obecnym - już 4-
      miesięcznym szczęściem moim. porządnie się zastanowie zanim zdecyduję sie na
      kolejne dziecko.
      A.
      • magdak15 Re: Tęsknię za byciem w ciąży 25.08.04, 20:32
        Nie tęsknię, to był jeden wielki koszmar - czułam sie jak słoń, opuchnięta,
        kompletnie niesamodzielna. Kocham dzieci, ale ciąża mogłaby trwać krocej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka