Dodaj do ulubionych

Grillujecie?

01.05.14, 14:41
Jeśli tak to jakie mięsko? Na ogniu czy elektrycznie? Jakieś warzywa? owoce??
Nie mam pomysłów. Kiełbasy z grilla nie toleruję (bo w ogóle nie przepadam za kiełbasami) a może macie jakąś godną polecenia?
Piszcie bo sezon grillowy się zaczynasmile
Obserwuj wątek
    • raczek47 Re: Grillujecie? 01.05.14, 14:43
      Ja nie, brzydzę się, benzopiren się wydziela rakotwórczy i w ogóle.
    • marzeka1 Re: Grillujecie? 01.05.14, 14:44
      Nie.
    • m_incubo Re: Grillujecie? 01.05.14, 14:52
      Nie i nie czaję fenomenu.
      • konwalka Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:02
        pilotowa- chciałas, to masz big_grin
        • zona.pilota Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:05
          fenomen to jest ematkabig_grin
      • zona.pilota Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:04
        nie chodzi o fenomen tylko od czasu do czasu, w weekend zamiast tradycyjnego obiadu czy kolacji, lub jako formę spotkania ze znajomymi w ogródku. OK, niepotrzebnie pytałamsad

• marzeka1 Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:10
          Kiedyś, gdy miałam własną działkę, grillowałam całkiem sporo, ale teraz już nie, trochę poczytałam i jakoś nie mam ochoty na grillowane mięcho. I tyle.
          Czasami bywam na zaproszonym grillu- bardzo lubię kaszankę z grilla i pieczone na grillu banany.
        • m_incubo Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:12
          No ale pytałaś czy grillujemy, to już wiesz big_grin
    • lewapinger Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:12
      Odpowiem nie polityczne:

Karkówka i boczek z Biedry,

Do tego własnoręczna sałatka grecka, cachki, sos czosnkowy i ...

Grilluj mężu, raz się żyjetongue_out

A tak na marginesie:

Skoro paniusie tufaj nje grillują to kto wykupuje te tony boczku, karkówy, kiełby z Biedry, Netto, Lidla itd? Skąd te kolejki z pełnymi wózkami w każdy piątek a w wózkach prowiant na grilla???
      • marzeka1 Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:15
        Sądzisz, ze cała Polska to e-matka big_grin
        Kobieta pytała, dostała odpowiedzi. Kiedyś dużo grillowałam, teraz już nie, latem na 2 grille pójdę.
        • mrs.petronela Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:20
          Grillujemy, a jakże. Ale raczej na grillu elektrycznym, bo zdrowiej i nie tylko, jak jest ciepło. Na ruszt wrzucam rybę (np. pstrąg, łosoś - z czosnkiem, oliwą i koperkiem - pycha), steki (te z Biedry), własniej roboty szaszłyki. Do tego grubo pokrojone warzywa - cukinie, paprykę, bakłażana. Cebula z grilla jest super. Do tego domowe tzatziki i jest pysznie.
      • misterni Re: Grillujecie? 01.05.14, 16:07
        Ależ ja grilluje, ale nie boczki i kiełbachy z Biedry.

Do autorki - owszem, grilluje, na ogniu. Bardzo lubię ryby z grilla, krewetki królewskie, warzywa, oscypek, skrzydełka kurze, szaszłyki. Staram się nie częściej niż raz w miesiącu. Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad kupnem grilla elektrycznego.
      • drinkit Re: Grillujecie? 01.05.14, 17:37
        >
        > Skoro paniusie tufaj nje grillują to kto wykupuje te tony boczku, karkówy, kieł
        > by z Biedry, Netto, Lidla itd? Skąd te kolejki z pełnymi wózkami w każdy piąte
        > k a w wózkach prowiant na grilla???

Tu się w ogóle nie grilluje, w ogóle nie pije alkoholu, nie kąpie w basenie (bo obrzydza), nie kąpie w jeziorze (bo obrzydza) i posiada bidet.

A odnośnie pytania - lubię grille bardzo, za kiełbą nie przepadam, toteż wcinam karkówkę, szaszłyki warzywne, czasem pikantne skrzydełka, cukinię z masłem czosnkowym, owoce morza. Do tego sałatki ziemniaczane, greckie, sosy jogurtowe, etc etc
      • jagienka75 Re: Grillujecie? 01.05.14, 19:01
        > Skoro paniusie tufaj nje grillują to kto wykupuje te tony boczku, karkówy, kieł
        > by z Biedry, Netto, Lidla itd? Skąd te kolejki z pełnymi wózkami w każdy piąte
        > k a w wózkach prowiant na grilla??

pewnie ci, co o ematce nie mają zielonego pojęcia.
    • triismegistos Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:23
      Owszem, grilluję. Banalne kiełbaski i kaszankę. Kurze cyce w plastrach boczku, polędwiczki ziołowe, żeberka, skrzydełka, kurze pałki, kofty z miętą, rzadko karkówkę. Niezliczone szaszłyki, warzywne, mięsne, mięsnowarzywne, krewetkowe. Ryby.
      • sanrio Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:46
        Kurze cyce

o bożesz co za ohydna nazwa, nie można normalnie nazwać?

W temacie - oczywiście grillujemy. Mam w nosie gadki o rakotwórczych substancjach, uwielbiam mięsko z grilla (piersi indycze lub karkówka) i kiełbę śląską z Lidla. Do tego grillowane pomidory, cukinia, papryka oraz banany i chleb z masłem czosnkowym. Lato jest krótkie, tych grilli to raptem z 10 będzie więc co za problem?wink
        • przystanek_tramwajowy Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:50
          sanrio napisała:

> Kurze cyce
          >
          > o bożesz co za ohydna nazwa, nie można normalnie nazwać?
          >

Też mnie wysadza w powietrze, jak czytam o "kurzych cycach" albo "kurzych cyckach", choć ja raczej tolerancyjna językowo jestem i większość forumowych dziwolągów językowych mnie nie rusza. Ale za "kurze cyce" powinni dawać bana.

---
          Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
          • sanrio Re: Grillujecie? 01.05.14, 19:03
            jak czytam o "kurzych cycach" albo "kurzych cycka
            > ch",

czemu to napisałaś, teraz muszę sobie wydrapać oczy big_grinbig_grin
            • feleedia Re: Grillujecie? 01.05.14, 19:09
              nieczym się to nie rozni od "kot" "psic" czy innych "wetów" big_grin
              • zuwka Re: Grillujecie? 02.05.14, 22:32
                Btw.jak się robi pierś kurczaka w plastrach z boczku? Brzmi ciekawie
                • triismegistos Re: Grillujecie? 03.05.14, 10:53
                  Kurzego cyca tongue_out kroję w niezbyt duże kawałki, smaruję miksturą z soku cytryny, otarej skórki cytrynowej, tymianku i pieprzu, po czym owijam cieniutkim plastrem surowego wędzonego boczku. Żeby się trzymało spinam całość wykałaczką.
    • antyideal Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:38
      Nieeeee, ble.
    • mary_lu Re: Grillujecie? 01.05.14, 15:43
      Grilluję. Na ogniu. Mięso i warzywa, wszystko co się da posmarować oliwą czy inną zalewą i posypać przyprawami.

Co do wykupowania karkówek z biedry i lidla - nie wiem, kto to robi, chyba ktoś, kto nie zwraca uwagi na jakość mięsa. Kilka razy musiałam tam coś kupić, mięsa tak napakowanego wodą i tak nędznej jakości (smak, zapach) nie spotkałam nigdzie indziej.
    • kandyzowana3x Re: Grillujecie? 01.05.14, 16:12
      Ja juz zacieram rece na rozpoczecie sezonu grillowego. Latem grillujemy kilka razy w tygodniu, ot tak na obiad czy raczej obiadokolacje. Grillujemy wylacznie na ogniu, zadne tam gazy czy elektrycznosc.
      Steki, zeberka, boczki i szaszlyki, ryby i warzywa. Mniam.
    • mamma_2012 Re: Grillujecie? 01.05.14, 17:28
      Oczywiście, w dodatku lubię smak, zapach i grillowa atmosferę. W sumie lubie nawet jak sąsiedzi griluja i wiatr przynosi ten zapach, mam dobre skojarzenia.
      Grilujemy klasycznie, chociaż staramy sie zwracać uwagę na jakość grilowanych produktów.
    • lady-z-gaga Re: Grillujecie? 01.05.14, 17:45
      Oczywiście, że na ogniu, grill elektryczny to nieporozumienie smile
      Mięsa przeróżne, ryby i warzywa.
    • eo_n Re: Grillujecie? 01.05.14, 18:51
      Fajne szaszłyki kupiłam ostatnio w delikatesach - kostki mięsa (chyba schab), bakłażan, papryki w różnych kolorach, cebula. Proste a pyszne smile
      W zeszłym roku grillowaliśmy też cukinię i camemberty.
      Miałam wypróbować arbuza, ale jakoś się nie złożyło. Może w tym.
    • heca7 Re: Grillujecie? 01.05.14, 18:53
      Ja nie. Ale za płotem mamy sąsiadów to jakaś ekipa remontowo-budowlana, która ten dom wynajmuje. W weekend przyjeżdżają partnerki i zaczyna się impreza. Otwierają okno w samochodzie i na cały regulator włączają muzykę. Był Pittbul i Weekend...No i oczywiście grillują wink Są sympatyczni tylko czemu mają potrzebę słuchania muzyki na ogródku???
      • feleedia Re: Grillujecie? 01.05.14, 19:10
        Bo lubią muzykę?
    • kkalipso Re: Grillujecie? 01.05.14, 19:11
      Grillujemy. Nie często i zazwyczaj wtedy jak zapraszamy gości albo się wproszą.
      Męczące to jest dla mnie jako gospodyni, nie wypada na jednorazowych talerzykach podać a towarzystwo ja się rozgada to ja sama biedna muszę latać i podawać o co kto poprosi. Mąż przy grillu żeby nie było. W tym miesiącu już dwa razy grillowaliśmy. Na ogniu. Zazwyczaj karkówkę, stek albo kiełbasę ( której nie cierpię mam kawałek w lodówce i jak ktoś otworzy to mi capi w całej kuchni) jutro pucuję lodówkę coby się smrodu pozbyć.
      • pina_colada88 Re: Grillujecie? 01.05.14, 19:21
        Grillujemy.
        Dziś drugi raz w tym sezonie, świętowaliśmy 2 urodziny siostrzenicy.
        Jakie mięso?
        Kurze udka, kiełbasa, kaszanka, szaszłyki, karkówka wink
        • sarah_black38 Re: Grillujecie? 01.05.14, 20:18
          Właśnie wróciłam z pierwszego w sezonie. Były krewetki, ryba, kaszaneczka,sałatki warzywne, karkówka też. grilluje ze dwa razy na sezon. Wszystko co dobre jest albo niezdrowe, albo tuczące lub nielegalne wink.
    • ta_karola Re: Grillujecie? 01.05.14, 20:17
      Kaszankę i sznycle z indyka(takie gotowe kupione z biedronki) posypane przeze mnie solą i curry oraz pietruszką i czosnkiem.
    • mid.week Re: Grillujecie? 01.05.14, 20:22
      Ja dziś ugrillowałam spagetti. Na gazie. Robi się sos normalnie, zostawia aby pyrtolił na małym ogni, idzie na cały dzień na rower i po powrocie grillowana włoszczyzna gotowa. Tylko wietrzyć długo trzeba smile
    • mama303 Re: Grillujecie? 01.05.14, 20:42
      zona.pilota napisała:

Nie przepadam za grilowanymi potrawami. Jeśli to tylko kiełbasa smile
    • solejrolia Re: Grillujecie? 01.05.14, 21:09
      nie grillujemy.
      za to zrobiłam ratatuj.
      do tego grzanki czosnkowe (bułka kanapkowa, posmarowana maslem z czosnkiem+zioła prowansalskie+sól, zapieczona w piekarniku)
      i do tego lampka wina czerwonego.
      o. taką mieliśmy dziś kolację, tylko we dwojewink
      • menodo Re: Grillujecie? 01.05.14, 22:12
        solejrolia napisała:

> nie grillujemy.
        > za to zrobiłam ratatuj.

Ten twój ratatuj to po konsultatcji z googlem pewnie jakaś spolszczona wersja ratatouille?
        No, ale brawo! To światowa pani z ciebie. Francuska arystokratka po prostu big_grin
        • solejrolia Re: Grillujecie? 02.05.14, 17:20
          no leczo to nie było (bo bez kiełbasy) tongue_out
        • kosheen4 Re: Grillujecie? 02.05.14, 21:52
          menodo napisała:

> Ten twój ratatuj to po konsultatcji z googlem pewnie jakaś spolszczona wersja r
          > atatouille?
          > No, ale brawo! To światowa pani z ciebie. Francuska arystokratka po prostu big_grin

zanim na kogoś wsiądziesz, sprawdź lepiej pojęcie uzusu językowego, dodaj do tego prawie 600 tysięcy wykorzystań na co wskazuje kwerenda googlowa, i rozważ w ciszy własnego umysłu, czy nie lepiej zamknąć paszczę.
          • capa_negra Re: Grillujecie? 02.05.14, 23:12
            > zanim na kogoś wsiądziesz, sprawdź lepiej pojęcie uzusu językowego, dodaj do te
            > go prawie 600 tysięcy wykorzystań na co wskazuje kwerenda googlowa, i rozważ w
            > ciszy własnego umysłu, czy nie lepiej zamknąć paszczę.

Cudowne
            • menodo Re: Grillujecie? 02.05.14, 23:28
              Wow, poezja big_grin
              Jak to było? Ratatuj????
              big_grin
              Zwłaszcza w kontekście "nie robię grilla, bo jest fuj" ten ratatuj brzmi boskobig_grin
              • kosheen4 Re: Grillujecie? 03.05.14, 11:34
                menodo napisała:

> Wow, poezja big_grin
                > Jak to było? Ratatuj????
                > big_grin
                > Zwłaszcza w kontekście "nie robię grilla, bo jest fuj" ten ratatuj brzmi bosko:
                > D

pasjami uwielbiam, kiedy paniom po Wyższej Szkole Gotowania Na Gazie wydaje się, że każdy może być językoznawcą, bo w końcu nic w tym trudnego smile
                • menodo Re: Grillujecie? 03.05.14, 12:24

> pasjami uwielbiam, kiedy paniom po Wyższej Szkole Gotowania Na Gazie wydaje się "

lol
                  EOT
    • iza232 Re: Grillujecie? 02.05.14, 15:51
      Wczoraj właśnie rozpoczęłam sezon grillowy: karkówką w musztardzie i kiełbaską śląską. Oprócz tego grilluję szaszłyki kurczakowo - warzywne, muszę spróbować samych warzyw. Unikam gotowych mięs w zalewie, bo nie wiem czy jest świeże i co za badziew zawiera ta gotowa marynata. Lubimy spotykać się ze znajomymi, a latem na świeżym powietrzu to sama przyjemność. A że dzień jest długi, więc zamiast kolacji jest grill. I jest fajnie!
      • mama303 Re: Grillujecie? 02.05.14, 17:29
        iza232 napisała:

> A że dzień jest długi, więc zamiast
        > kolacji jest grill.
        Co ma piernik do wiatraka? no i chyba NA kolację masz grill a nie zamiast....
        • iza232 Re: Grillujecie? 02.05.14, 19:11
          mama303 napisała:

> iza232 napisała:
          >
          > > A że dzień jest długi, więc zamiast
          > > kolacji jest grill.
          > Co ma piernik do wiatraka? no i chyba NA kolację masz grill a nie zamiast....

Piernik do wiatraka jest ten, że nie muszę szykować specjalnej kolacji, bo robię grilla. jeszcze nie rozumiesz?
          • mama303 Re: Grillujecie? 02.05.14, 22:15
            iza232 napisała:

> Piernik do wiatraka jest ten, że nie muszę szykować specjalnej kolacji, bo robi
            > ę grilla. jeszcze nie rozumiesz?

Nie
    • neffi79 Re: Grillujecie? 02.05.14, 18:32
      Camembert , dla mnie N'1, + rózniste sosy, czosnkowy, smietanowo-czosnkowo-pomarańczowy, etc
      Duże krewetki
      Cukinia, pomidory, ananas, cebula, papryka, czosnek główka
      Szaszłyki z drobiu z warzywami albo szaszłyki z samych warzyw, szaszłyki z serowo-truskawkowe (czekam na sezon)
      nadziewana papryka, pieczarki
      wieprzowinę robię dla męza
      kiełbas w sumie nie jadamy, bardzo dobre są kabanosy drobiowe chyba Konspol, wędzone na drewnie bukowym z Biedry

grill elektryczny (ja wolę) z rzadka tradycyjny ale nie bezpośrednio na ruszcie tylko na tackach
    • klubgogo Re: Grillujecie? 02.05.14, 19:16
      Sezon grillowy to rozpoczęłam pod koniec marca big_grin

Nie jadam kielbas, kaszanki, karkówki tez może nie być.
      Lubię dobrze zamarynowaną pierś z kurczaka, soczystą, niewysuszoną. Lubię ziemniaki z popiołu z twarożkiem na ostro. Lubię pomidory malinowe z twarożkiem. Bakłażany i cukinię. Ale najlepsza na świecie jest grillowana ośmiornica.
    • 18lipcowa3 Re: Grillujecie? 02.05.14, 20:06
      a jakże
      grillujemy, ja nie jestem pańcia ematka
      griluje kiełbase, karkówke, camemberty, boczek, warzywa, poledwiczki
      i zapijam piwem
      taka ze mnie patologia jest
      • kropkacom Re: Grillujecie? 02.05.14, 22:24
        > a jakże
        > grillujemy
        ...na balkonie big_grin
        • 18lipcowa3 Re: Grillujecie? 02.05.14, 22:30
          Nie mam balkonu. Grilluje na 1000 m2 działce nad jeziorem.
          • kropkacom Re: Grillujecie? 02.05.14, 22:32
            Nie masz balkonu? big_grin
            • capa_negra Re: Grillujecie? 02.05.14, 23:13
              No patologia...wink
          • mama303 Re: Grillujecie? 03.05.14, 08:36
            Cieplutko macie smile
    • kosheen4 Re: Grillujecie? 02.05.14, 21:55
      grill! nadpłynęło wspomnienie niezdrowych szaszłyków z boczku i cebuli, podawanych z dodatkiem musztardy. nic innego z grilla się nie liczy, no niech będzie że jeszcze kurze nóżki. ale długo, długo po szaszłykach z boczku.
    • kerri31 Re: Grillujecie? 02.05.14, 22:04
      Jacha ! Głównie karkówka, kaszana, kiełbacha od teścia masarza.
      Lubię też piersi z kurczaka, pałki zabejcowane uprzednio odpowiednio.
      Paprykę, chlebek z czosnkiem, wszystko z lubczykiem -pięknie pachnie.
    • zuwka Re: Grillujecie? 02.05.14, 22:41
      I przez was jestem glodna! Wczorajszy grill był tak dawno sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka