Dodaj do ulubionych

Wizyta w Alma Mater

15.05.24, 09:53
Korzystając z okazji tego, że byłem na terenie macierzystej uczelni w celach sportowych i była piękna majowa pogoda, ponad 20 stopni wieczorem, odbyłem sobie sympatyczny i sentymentalny spacer po kampusie mojej Alma Mater.

Kilka spostrzeżeń:
1. Teren bardzo wypiękniał, bo drzewa i zieleń urosły jeszcze bardzo a uczelnia do postkomunistycznych (choć mających swój urok) dobudowała nowe hale i inne obiekty. W ogóle, to położenie jest genialne, bo w sumie między sporym jeziorem miejskim i rzeką, rzut beretem pieszo na rynek.
2. Widać trochę studentów na wewnętrznych drogach, widać, że grają na obiektach sportowych, dużo więcej obcokrajowców niż za moich czasów, ale nikt nie grilluje i piwkuje na terenie zielonym między akademikami, gdzie kiedy studiowałem, to było pełno grilli i piwkujących, przy takiej pogodzie w maju to życie towarzyskie na dworze kwitło.
3. No i najsmutniejsza moim zdaniem rzecz: po 20 pozamykane budynki uczelni. Dostęp tylko na kartę, nawet na portierni chyba nikt nie pracuje, więc nikt nie wpuści jak nie masz uprawnionej karty. Do tego kamery na każdym rogu. Dużo więcej płotów niż wcześniej. Dostęp do akademików również na kartę.

Czyli fajnie, ładnie, sentymentalnie, ale trochę smutno, że nie ma już takiego wesoło jak kiedyś?

A jak u Was - macie kontakt ze swoją uczelnią? Widzicie zmiany?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 10:22
      A co w tym smutnego? Większość kampusów jest otwierana na kartę po godzinach biurowych. Na całym świecie tak jest. 🤷‍♀️
      • bywalec.hoteli Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 10:30
        za moich czasów mogłaś sobie iść na uczelnię kiedy chcesz i nie było tyle kamer
        • anka_one_and_only Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 10:36
          Za moich czasow wyjscia ewakuacyjne byly pozamykane na klucz, ktory miala wozna w kanciapie. To byly czasy.
        • simply_z Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 11:34
          U mnie nadal tak można
        • little_fish Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 16:56
          „za moich czasów mogłaś sobie iść na uczelnię kiedy chcesz "
          W sensie o 23 albo o 4 nad ranem ?
    • szeptucha.z.malucha Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 10:48
      Wybieram się na 25-lecie ukończenia studiów na moją Alma Matersmile
    • scarlett74 Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 11:00
      Rozumiem, że twoja am to PPhttp://emots.yetihehe.com/1/luzik.gif
      Moi też studiują, dla nich karta/apka w tel to nic dziwnego. A jak opowiadam o legendzie portierów "Ułanie" to patrzą na mnie jak na dinozaura http://emots.yetihehe.com/3/lol.gif
      • bywalec.hoteli Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 11:29
        Tak smile
        Kto to był Ułan? Ja nie kojarzę smile pamiętam pewnego dziadka, który był portierem i znał się na roślinach, chociaż czasami drinkował. To ten?
        • scarlett74 Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 11:49
          Z akademików uam na obornickiej http://emots.yetihehe.com/2/oczko.gif
          • bywalec.hoteli Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 11:52
            tam akurat nie studiowałem, ale zdarzało mi się nocować, nic więcej nie powiem smile
            chyba Ułana nie spotkałem XD
    • jammer1974 Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 12:56
      U mnie budynek glowny nie zmienia sie od 600lat. Tak mysle 🤔. Bylam w zeszlym roku corce pokazac i wzbudzic w niej ...milosc do nauki. Nie udalo sie. Stwierdzila ze sie dusi...woli styl loftowy i szybko uciekla.
      • hrasier_2 Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 13:11
        I ma rację. Bo człowiek nie szuflada . Uczysz się całe życie i później emerytura. I takie na nagrobku. Tu leży pan inżynier co całe życie poświęcił.nauce. Nauka dalej nie odkryta. Cześć jego pamięci.
        • jammer1974 Re: Wizyta w Alma Mater 15.05.24, 13:24
          Zgadzam sie. Czlowiek uczy sie cale zycie. Dlatego nie jestem rodzicem z parciem na cokolwiek. Jak mawia moj sasiad- wazne zeby twoje dziecko bylo zwyczajnie szczesliwie i spelnione. I wtedy wszystko jest na swoim miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka