05.05.14, 17:24
tak sobie pomysłaąłm, przy okazji oglądania dokumentu o Jacku Kaczmarskim, że los mu wymyslił figiel na sam koniec
rocznica śmierci barda chyba na zawsze juz zostanie przycmiona przez katastrofe Smolenską, nie?
ale to nie powód, zebysmy tutaj nie powrzucały tych najbardziej ukochanych utworów JK
dla mnie Kantyczka jest chyba na szczycie szczytów, chociaż wiem, że akurat ten kawałek "zrobił" Gintrowski
www.youtube.com/watch?v=GXAEIPoxNew
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Jacek 05.05.14, 17:33
      Co do figli losu - to moja ulubiona piosenka - o calkiem juz chyba zapomnianym poecie.
      • arwena_11 Re: Jacek 05.05.14, 19:12
        Uwielbiam tą:
        www.youtube.com/watch?v=uVIPp6LJ7MU
        I w ogóle te historyczne : Sen Katarzyny, Pan Kmicic, Lekcja historii klasycznej, Rejtan czyli raport ambasadora
        • mamand Re: Jacek 05.05.14, 20:08
          a ja bardzo lubię tą:
          www.youtube.com/watch?v=fN_MFnsWDSA
          bardzo melodyjna jest
    • aandzia43 Re: Jacek 05.05.14, 20:26
      Ja mam sentyment do "Encore, jeszcze raz". W ogóle lubię to jego snucie duszoszczipacielnych historii na kanwie obrazów smile Widać, ze się chłopak wśród albumów i dzieł sztuki wychował.
      • zla.m Re: Jacek 06.05.14, 01:56
        >Widać, ze się chłopak wśród albumó
        > w i dzieł sztuki wychował.

Chodziłem do kościoła
        Oglądać witraże
        W komunistycznej szkole miałem same piątki
        Od dziecka byłem głodny podróży i zdarzeń
        Nie wiedząc, że to miłe złego są początki
    • maadzik3 Re: Jacek 05.05.14, 21:12
      www.youtube.com/watch?v=DTnYhxpYG8w
      no i Jałta.
      Ale wszystkie kocham
    • agacz2905 Re: Jacek 05.05.14, 21:34
      Epitafium dla Wł. Wysockiego - zdecydowany numer 1. Ale znam i lubię bardzo dużo Jego (J.K.) utworów. Chociaż na pewno nie wszystkie...
    • ira_07 Re: Jacek 05.05.14, 21:59
      Lubię Sen Katarzyny II, Marcina Lutra i List studenta.
      • wpak Re: Jacek 05.05.14, 22:06
        a ja lubię wszystkosmile i z łezka w oku wspominam koncerty Kaczmarskiego.
        • nangaparbat3 Re: Jacek 05.05.14, 22:08
          Więc ja wlasnie przypomnialam sobie koncert, na ktorym po raz pierwszy go słyszalam - to byl jakis przeglad piosenki w Remoncie, 1978 chyba rok, i śpiewal to
    • werualta Re: Jacek 05.05.14, 22:26
      www.youtube.com/watch?v=-YGS9vhmFS0
      niezmiennie ten
      • aqua48 Re: Jacek to moja młodość.. 05.05.14, 22:46
        Uwielbiam wszystkie pieśni trójki artystów ale największe wrażenie zawsze robiła na mnie ta: www.youtube.com/watch?v=klV3RAWfJfk
        a pozytywnie nastrajała do rzeczywistości smile ta: www.youtube.com/watch?v=9Yt4ODG71Gg

• kasiale73 Re: Jacek 06.05.14, 02:24
      konwalka napisała:
      > ale to nie powód, zebysmy tutaj nie powrzucały tych najbardziej ukochanych utwo
      > rów JK

a da się? kto Jacka znał i kochał wciąż odnajduje się w jego utworach na nowo. w zależności od stanu ducha, ciała, etapu życia.... przecież wszystko można znaleźć i dopasować do siebie...
      ja ostatnio słucham:
      www.youtube.com/watch?v=I2XJD5cA0zA
      www.youtube.com/watch?v=El7nz28ylPo
      przerywam sobie utworem
      www.youtube.com/watch?v=fSRnCNM453galbo
      www.youtube.com/watch?v=dWMgc3sX5Zoalbo
      www.youtube.com/watch?v=K0Y5lPAWkB0
      a książki Jacka znacie? do której najczęściej wracacie?

ja uwielbiam Autoportret z kanalią, jednak O aniołach innym razem czytam jak mi smutno, szczególnie część o teorii pępka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka