Dodaj do ulubionych

Zwyczaje komunijne, weselne itp

08.05.14, 12:09
Jako że moje "poprawiny" wywołały zdumienie na forum, zakładam wątek o różnych zwyczajach.
U nas (Śląsk) wesela i komunie miały poprawiny na drugi dzień po głównej uroczystości. Co prawda powoli odchodzi się od tej tradycji z uwagi na spore koszta ale nadal często się praktykuje. Pamiętam też że zdziwienie kiedyś wywołała kolejność serwowanych dań - jako że impreza zaczyna sie w porze obiadowej jest obiad, deser, kolacja zimna, kolacja ciepła. Jak sie zaczyna popołudniu, bez obiadu to zaczynamy od kawy z deserem i dalej tak samo.
A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:17
      Poprawiny po weselu tak, częste, zwłaszcza gdy spora część gości przyjezdna.
      Poprawiny po Komunii jako takie nie, ale często zaprasza się znajomych na drugi dzień na kawę i ciasto. Ja tak zapraszałam i my też byliśmy zapraszani.
      • tabakierka2 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:21
        nie robiliśmy poprawin (goście prawie wszyscy stąd), ale była kawa z ciastem następnego dnia.
    • cosmetic.wipes Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:23
      No i to własciwie miejsce do wyrażenia zdumieniabig_grin

Nie słyszałam o zwyczaju poprawin komunii, jestem z Małopolski. O poprawinach weselnych słyszałam, natomiast nie miałam "przyjemności" uczestniczyć, w rodzinie i wśród znajomych nie były praktykowane.

Na wesele, które miało trwać pięc (!) dni (głębokie Podkarpacie) zostaliśmy zaproszeni, ale wypadało w bezpośrednich okolicach terminu mojego porodu, więc wymówkę mieliśmy swietnąwink
      • ichi51e Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:32
        O wlasnie! Wesela kilku dniowe i yo takie ze najpierw sie lazi pod dom panny mlodej tam tlucze szkolo robi zadyme... Jaka to czesc pl jest?
        • how-ever Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 16:28
          Zwyczaj tłuczenia szkła nazywa się polter. Praktykowany na Kujawach- przynajmniej ja się tam z nim spotkałam. Najbardziej zdeterminowani przynieśli do spółki stary telewizor marki Rubin...
          • euphoria77 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 22:54
            Polter abend, na Śląsku sie praktykuje cały czas smile
            Tłucze się pod domem panny młodej szkło do sprzątania przez młodych, taki zwyczaj
            a przy okazji kolejna okazja do zabawy
            • chipsi Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 12.05.14, 08:36
              To chyba bardziej w okolicach Raciborza, na "moim" Śląsku ten zwyczaj też wywołuje zdumienie smile
              • kasper68 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 12.05.14, 09:24
                W okolicach Rybnika I Wodzisławia znany zwyczaj ale zarzucony. Chyba gospodynie zrobiły się " szporobliwe" I żal zastawy stołowej smile
                Za to ciagle żywy jest zwyczaj odwiedzania przyszłych teściów przez młodych z krewnymi, przebranymi żal pana młodego i pannę młoda, kominiarza itp. i wspòlna zabawa do białego rana.
      • capa_negra Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 22:41
        Na wesele, które miało trwać pięc (!) dni (głębokie Podkarpacie) zostaliśmy zap
        > roszeni,
        A konkretnie to która część głębokiego Podkarpacia bo jako żyje o takich weselach na Podkarpaciu nie słyszłam
        • cosmetic.wipes Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 09.05.14, 07:49
          Uherce Mineralne.

Głębokie ze względu głębię wjazdu w województwo, a nie ze względów kulturowo-mentalnych. Płytkie Podkarpacie to np. Dębica czy Mielecwink

I nie wiem czy jest to zwyczaj miejscowy, czy zależny od upodobań rodzinnych. Rzecz działa się kilkanaście lat temu.
    • niecierpek_25 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:30
      Założyłam bardzo podobny wątek.
      Można je jakoś scalić?
      Mój jest bardziej ogólny, zwyczaje wszelakie smile
      • chipsi Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:42
        Jestem za smile Czy moderacja mogła by przekleić jeden do drugiego?
    • chloe30 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:41
      ja zza miedzy i poprawiny po Komunii jak najbardziej były, teraz wieki na żadnej nie byłam więc nie wiem
      a po weselu też miałam, większość na jakich byłam była z poprawinami
    • wuika Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:42
      To chyba u Was, bo u mnie, akurat w mieście na Górnym Śląsku - o poprawinach wesela się słyszy i organizuje, ale jak żywo, nie znam nikogo, kto organizował lub był na poprawinach przyjęcia komunijnego. Naprawdę, serio serio.
    • iwles przyklejone przez moderatora - autor niecierpek_25 08.05.14, 12:49

Zwyczaje i niezwyczaje
      niecierpek_25 08.05.14, 12:29
      W wątku o obrażonym szwagrze ze zdziwieniem spotkały się poprawiny komunii.

Przyznam, że mnie również jest to obyczaj obcy (łódzkie)
      Wśród rodziny u któej bywałąm rónież nie spotkałam się z owym (pomorski, mazowieckie)

Jakie obyczaje w innych rejonach Was zdziwiły, a jakie same kultywujecie, a wiecie, że są ewenementem lokalnym?

Ja zdziwiona byłam, będąc w liceum, że w okolicach Kielc(konkretnie Końskie) świętowało się komers- coś jak studniówka,
      ale na zakończenie podstawówki.

W okolicach Opoczna 3 dniowe wesela.

Na Kaszubach TO
      oraz coś jak róża matek i róża ojców odbywające się w domach.

W Łodzi chyba nic wyjątkowego nie kultywujemywink

Z własnego podwórka: kapusta z grochem była u mnie w domu potrawą wielkanocną

---
      • elle.hivernale Re: przyklejone przez moderatora - autor niecierp 08.05.14, 14:20
        Święto dyszla. Muszę wprowadzić w domu święto dyszla.
        Komers też był (Kraków). Poprawin po żadnej uroczystości nie było.
        • gazeta_mi_placi Re: przyklejone przez moderatora - autor niecierp 08.05.14, 14:23
          Potwierdzam, miałam komers na koniec szkoły podstawowej i wiem, że inne roczniki też miały.
          • mamameg Re: przyklejone przez moderatora - autor niecierp 12.05.14, 10:50
            Wielkopolska, nie mieliśmy komersu, mieliśmy połowinki- imprezę w połowie szkoły średniej.
    • klamkas Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 12:52
      W życiu nie słyszałam o poprawinach Komunii, a jestem ze Śląska. Może to bardziej lokalny obyczaj?
    • demonii.larua Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 13:11
      Żuławy/Pomorze. Poprawiny weselne dość rzadkie dziś - za mojego dzieciństwa częściej, niektórzy goście to właściwie po nocy na sali zabaw urzędowali dnia następnego.
      Nie organizuje się mszy z przyjęciem na roczek, ani poprawin komunii- nie organizuje się przyjęć na rocznicę komunii.
      Tłucze się szkło pod drzwiami panny młodej dzień przed ślubem - im więcej tym lepiej podobno big_grin Bramy w dniu ślubu - też im więcej tym lepiej big_grin
      Byłam też na tureckim weselu, na które młodzi zapraszają dosłownie wszystkich, których znają big_grin To na którym byłam liczyło ponad 700 osób i kuzynka mówiła, że to i tak małe wesele. W największe zdziwienie wprawiła mnie kolejka prezentowa big_grin po kolacji i tańcach młodzi ustawili się przy grajkach, przyozdobieni w szarfy a przed nimi kolejka gości z prezentami. Pan spiker głośno mówił od kogo prezent - pieniądze były przypinane do szarf (głośno mówiło się ile kto daje), a złoto młoda musiała nakładać na siebie. Potem tak objuczeni musieli zatańczyć big_grin O godzinie 1 w nocy brat panny młodej grzecznie wszystkim podziękował za udział w imprezce i ją zakończył smile
    • heca7 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 13:37
      Mieszkam w Warszawie. Jako, że rodzinna od paru pokoleń też tu mieszka nie posiadamy żadnych ciekawych zwyczajów wink Pierwszy raz słyszę o poprawinach komunii. Pierwszy raz też usłyszałam na tym forum o tzw. roczku. U nas to zwykłe urodziny są jak wszystkie następne wink I nie ma żadnej mszy , chyba że ktoś sam zamówi. Rzadko się robi poprawiny. Wesela są w lokalach i raczej nieduże- nie zaprasza się całej wsi wink tylko najbliższą rodzinę.
      Na weselach z poprawinami i "bramkami" bywałam pod Wawą u rodziny męża i w Łodzi u znajomych. I raz byłam na weselu gdzie było 300 osób. Strach było wyjść na parkiet a składanie życzeń trwało ponad godzinę, myśmy siedzieli blisko pm więc trafiliśmy na początek kolejki smile
      • szmytka1 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 13:59
        Na jednym weselu pan młody i jego goście to byli mieszańcy podwarszawkich miejscowości i eniw eidzieli co to bramy, a ze kulturą też nie grzeszyli, przy pierwszej branie pobili prawie osoby organizujące ową, a co kulutralniejsze ciocie nazwały organizatorów zebrakami.
        • mamma_2012 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 14:10
          Ja o tych bramach dowiedziałam się zupełnie niedawno. Jestem z Warszawy i tu rzeczywiście czegoś takiego się nie praktykuje ani tluczenia szkła (poza kiliszkami rzucanymi przez pare młoda)
        • fin-dus Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 18:40
          Organizatorów wesela nazwały żebrakami, a może powinny nazwać tych od bram...
          Ja też z Warszawy i po raz pierwszy o bramach dowiedziałam się, jak już na studiach byłam. Gdyby mi ktoś nie wytłumaczył, o co chodzi (byłam wtedy druhną), to bym chyba po policję od razu dzwoniła. Banda meliniarzy otaczających samochód i drących japy, że teraz wykup czy jakoś tak.
          Teraz już wiem, co to jest, ale najczęściej widzę, że te bramy ogranizuje miejscowa żulia.
          • chipsi Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 12.05.14, 08:41
            > Teraz już wiem, co to jest, ale najczęściej widzę, że te bramy ogranizuje miejs
            > cowa żulia.

Muszę się nie zgodzić. Co prawda zdarzyło się że bramkę postawił miejscowy kwiat ale w sposób bardzo ciekawy, zorganizowany i nie wulgarny. No i po prostu byli to sąsiedzi, tak jak pozostali "bramkowicze", którzy w bardzo pomysłowy sposób przygotowują takie bramy. Uwielbiam smile
          • 3-mamuska Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 12.05.14, 10:16
            fin-dus napisała:

> Organizatorów wesela nazwały żebrakami, a może powinny nazwać tych od bram...
            > Ja też z Warszawy i po raz pierwszy o bramach dowiedziałam się, jak już na stud
            > iach byłam. Gdyby mi ktoś nie wytłumaczył, o co chodzi (byłam wtedy druhną), to
            > bym chyba po policję od razu dzwoniła. Banda meliniarzy otaczających samochód
            > i drących japy, że teraz wykup czy jakoś tak.
            > Teraz już wiem, co to jest, ale najczęściej widzę, że te bramy ogranizuje miejs
            > cowa żulia.

U nas tez sa "bramy" ale najcześciej jest to w formie zabawy, przebierają sie ludzie śpiewają cos tak odstawia , życzą szczescie i dostają w zamian za to butelkę wódki.
    • aquella Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 13:44
      ja byłam na poprawinach imienin, a o zwyczaju mowy nie było tylko super towarzystwie i miejscu wink)
    • zebra12 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 14:13
      Zupełnie nie znam się na zwyczajach weselnych, bo ja wesela nie miałam, a sama byłam może na 3? W tym dwa były to obiady w gronie rodziny (bez alkoholu, tańców itd), a trzecie to mojego brata i ona było takie typowe z tańcami, orkiestrą i dużą ilością żarła.
      Jako, że większej rodziny nie mam (jeden tylko kuzyn - stary już) to wesela się nie zapowiadają.
      Zauważyłam tylko, że takie wielkie z poprawinami to częściej na wsiach się robi.
    • melancho_lia Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 14:29
      O Boże poprawiny to jakaś masakra jest...
      Na szczęście my zwialismy z poprawin (pojechaliśmy w podróż po weselu) ku oburzeniu teściowej...

Poprawin Komunii sobie nie wyobrażam, zwykły obiad dla rodziny najbliższej, żadne tam mega przyjęcia na 70 osób.
    • lady-z-gaga Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 14:37
      Poprawiny po weselu znałam, po komunii - pierwszy raz słyszę.
      Poza tym, tak, jak napisała jedna z forumek w tamtym wątku: poprawiny są po to, aby zjeść i wypić to, co zostało z imprezy. Na tradycyjnym weselu - zrozumiałe i logiczne, ale po imprezie/komunii - jak w opisanym przypadku -w knajpie? kolejny bankiet, dla odmiany w domu? kosmos jakiś
    • mia_siochi Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 16:53
      Również wyrażę zdumienie poprawinami Komunii ;p
      Co do kolejności dań- jak zapraszam kogoś na obiad to dostaje obiad, jak na kolację- to kolację, nie ma tu co celebrować. Ale ja nie robię kilkudniowych imprez. A jak ktoś u nas nocuje to są to ewentualnie znajomi, a oni nie wymagają zastawionego stołu tongue_out
      • aqua48 Poprawiny po komunii 08.05.14, 17:18
        to bierzmowanie smile
        Nie słyszałam o takim zwyczaju świeckim, po weselu owszem, na wsi, wesele organizuje rodzina panny młodej, poprawiny w innej wsi rodzina pana młodego.
      • czarna_kita Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 21:10
        Jak już tu ktoś wspomniał na Kaszubach w piątek przed weselem jest polter/polterabend (różnie mówią) czyli tłuczenie przez gości szkła ( kiedyś to były butelki po wódce,teraz idzie wszystko nawet kineskoptongue_out ). Młodzi witają każdego kieliszkiem i popitką i zapraszają do stołu.
        Bramy też są ale głownie to robiły dzieci za cukierki i czekoladę ładnie przyzdabiane wstążkami i bukiecikiem polnych kwiatków dla panny młodej, teraz jakaś dziwna moda że żury czekają ze zwykłym sznurkiem za flaszką... Wesele i poprawiny czyli dwa dni. Księdza się nie zaprasza chyba że to ktoś z rodziny lub wioska jest taka mała że sie wszyscy bardzo dobrze znają i ksiądz zna młodych od dziecka. Ale nie jest to żadna reguła.
        Po Komunii nie ma poprawin chyba że zbiegnie dużo jedzenia to zaprasza się na drugi dzień najbliższych sąsiadów-tych z którymi ma się najlepszy kontakt na kawę i ciasto i tyle.
        Bierzmowanie-tylko chrzestni,świadkowie i dziadkowie.
        Chrzest-jak kto chce.
        • slonecznik1981 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 21:42
          Na Podkarpaciu i po sąsiedzku w Nowosądecczyźnie szlabany (bramy) praktykowane są choć coraz rzadziej na wsi - trzeba się wykupić miejscowym kawalerom pół litrem albo i więcej wink

Poprawiny po weselu też głownie na wsi lub w mniejszych miejscowościach, zwykle w formie popołudniowo-wieczornej imprezy, mieniej sformalizowanej i beradziej na luzie niż wesele.

Pięciodniowa impreza weselna, o której ktoś wyżej napisał, to jakiś ewenement, a sporo wesel a jeszcz więcej relacji weselnych zaliczyłam na "głębokim" Podkarpaciu, z którego się zresztą wywodzę.

O poprawinach pokomunijnych nigdy nie słyszalam.

Komers po podstawówce jak najbardziej, powszechnie organizowany.
          • capa_negra Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 08.05.14, 22:47
            I ja się wywodzę z Podkarpacia i podobnie jak ty zadziwiło mnie 5 dniowe wesele na głębokim Podkarpaciu.
            Reszta jest tak jak piszesz smile
            • czarna_kita A Baba i Chłop ? 12.05.14, 09:43
              Gdzieś jeszcze ten zwyczaj się praktykuje na weselach? Przebiera się para znajomych (dalszych lub bliższych) za babę i chłopa i przynosi Młodym jakieś śmieszne podarunki,opowiada "życiowe mądrości" a potem tańczy z Młodymi. Wszystko robione w żartach, kupa śmiechu. Za taki występ Młodzi się odpłacają dobrami ze stołu czyli wóda, popitka, zagryzka do tejże wódki.
              Na Kaszubach jeszcze można spotkać.
              • chipsi Re: A Baba i Chłop ? 12.05.14, 10:17
                Na naszym weselu i u kuzynek kumple zrobili "wieczór cygański" - nie mam pojęcia skąd ten zwyczaj bo przedtem tego nie znałam. Kilku chłopa przebiera się za cyganki (wyglądając przy tym jak Conchita Wurst wink), tańczą z gośćmi, młodą parą i zbierają "na wózek".
    • chipsi Nie świetujemy imienin! 12.05.14, 08:44
      Byłabym zapomniała. U nas się mówi że to "gorolski wynalazek" wink U nas odprawia się urodziny (tak, odprawia). Reszta Polski wyprawia (dla nas to dziwne określenie) imieniny. Pamiętam że o te odprawianie była tu kiedyś zadyma tongue_out
      • morgen_stern Re: Nie świetujemy imienin! 12.05.14, 09:53
        Bo to jest gorolski wynalazek! Świętuje się geburstag!
        Moja rodzina napływowa, więc kwiaty i prezenty na imieniny były, ale tylko w rodzinnym gronie, po cichu. Oficjalnie obchodziliśmy po śląsku urodziny smile

A Abrahama? Śląski zwyczaj hucznego obchodzenia pięćdziesiątych urodzin.
        "Na Abrahama, na Abrahama
        Erich w gyszynku dostou piżama.
        I choć mu pizło już fufcich jary,
        Erich ńy czuje śe wcale stary!"
        • chipsi Re: Nie świetujemy imienin! 12.05.14, 10:02
          Abrahama obchodzimy i to hucznie smile
          • morgen_stern Re: Nie świetujemy imienin! 12.05.14, 10:22
            Na Abrahama są najlepsze imprezy smile
            • euphoria77 Re: Nie świetujemy imienin! 05.06.14, 14:10
              Rozmachem nie różnią się od wesela smile

Wiecie, często podczytując to forum czy prowadząc rozmowy z osobami spoza Śląska czuję spore różnice mentalne w wielu aspektach zycia, tak jakbyśmy mieszkali w róznych krajach.
              • chipsi Re: Nie świetujemy imienin! 06.06.14, 09:56
                > czuję spore różnice mentalne w wielu aspektach zycia, tak jakbyśmy mieszkali w róznych krajach.

Bardzo słuszna uwaga. Często mam wrażenie że mieszkam na innej planecie niż forumki z poza Śląska smile Szkoda tylko że zamiast wymieniać doświadczenia często wychodzi zadyma, gdyż niektórym wydaje się że ich model jest jedynie słuszny i skoro u nas coś robi się inaczej to jesteśmy wsioki i dziwaki.
                • heca7 Re: Nie świetujemy imienin! 06.06.14, 12:34
                  Ja bardzo lubię czytać o tych różnicach smile Pamiętam był kiedyś wątek, który zaczął się bodajże od nazwy kotletów. I okazało się , że tych różnic jest bardzo dużo! Z forum np dowiedziałam się , że bułka paryska to weka (chyba).
                  • cosmetic.wipes Re: Nie świetujemy imienin! 06.06.14, 12:47
                    > Z forum np dowiedziałam się , że bułka paryska to weka (chyba)

Ja też z forum dowiedziałam się, ze weka to bułka paryska big_grin
                    • heca7 Re: Nie świetujemy imienin! 06.06.14, 13:05
                      cosmetic.wipes napisała:

> > Z forum np dowiedziałam się , że bułka paryska to weka (chyba)
                      >
                      > Ja też z forum dowiedziałam się, ze weka to bułka paryska big_grin

No i jak pięknie się różnimy big_grin
    • 3-mamuska Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 12.05.14, 09:46
      chipsi napisała:

> Jako że moje "poprawiny" wywołały zdumienie na forum, zakładam wątek o różnych
      > zwyczajach.
      > U nas (Śląsk) wesela i komunie miały poprawiny na drugi dzień po głównej uroczy
      > stości. Co prawda powoli odchodzi się od tej tradycji z uwagi na spore koszta a
      > le nadal często się praktykuje. Pamiętam też że zdziwienie kiedyś wywołała kole
      > jność serwowanych dań - jako że impreza zaczyna sie w porze obiadowej jest obia
      > d, deser, kolacja zimna, kolacja ciepła. Jak sie zaczyna popołudniu, bez obiadu
      > to zaczynamy od kawy z deserem i dalej tak samo.
      > A jak u Was?

U nas jest identycznie, chodz nie po komuni , nie ma poprawin.
      No chyba ze zostaje sporo jedzenia i poniedziałek jest wolny wtedy bliższa rodzina wpada na dojedzenie, często ciast bo po obiedzie przekskach nie kazdy,moze zjeść ciasto, a na drugi dzień mniammm Zjadłoby sie kawałek.

Poprawiny u nas tez sa, najcześciej juz bez orkiestry, chodz ostatnio kuzynka miała i ponoć super i wszyscy sie lepiej bawili niż u innych.

Tez większość jedzenia jest z weselna , dodatkowo robi sie pożywny obiad zupę żurek dobry na kaca hihi dla niektórych potrzeba.

A i na poprawinach sa raczej bliższe osoby, jakieś 50-60% weselnych gości.
      Na poprawinach jest spokojniej mozna pogadac, spędzić trochę czasu z każdym z gosci.

U mojej kuzynki było tak ze u pana młodego w rodzinie nie robi sie/nie uznaje sie poprawin, i poprawiny były u matki panny młodej, tylko z częścią naszej rodziny w ogrodzie gril.
    • antychreza Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 03.06.14, 12:14
      Jakoś ze 2 dni temu przypomniał mi się wątek, zapytałam chłopa Ślązaka czy faktycznie u nich są takie poprawiny. Wywalił na mnie oczy oczy jak spodki i zapytał czy dobrze się czuję, jakie poprawiny po komunii? Nie zna, nie słyszał, teściowa też się nie spotkała, a miejscowa od pokoleń.
      • chipsi Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 04.06.14, 14:50
        A to ciekawostka smile Może oni z większego miasta? Na pewno z innego rejonu.
        • antychreza Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 04.06.14, 15:55
          Chorzów i Katowice ;p
          • chipsi Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 05.06.14, 08:38
            A smile To ja z nieco mniejszej wsi.
    • kanna Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 04.06.14, 14:56
      U nas zwyczajem jest brak alkoholu na komunii.

Na poprawinach bywałam, aczkolwiek wesel.
    • heca7 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 04.06.14, 15:20
      Przypomniało mi się jeszcze, że po naszym ślubie obraziła się na nas chrzestna męża. Nie bardzo wiedzieliśmy za co. Ślub jej się podobał, wesele też, niczym jej nie uchybiliśmy jak to się kiedyś mówiło. Wreszcie teściowa dowiedziała się od swojego brata o co poszło. Po prostu po weselu nie przyjechaliśmy z kasetą wideo do ciotki w celu wspólnego obejrzenia filmu z wesela! A nam nawet do głowy nie przyszło, że taki zwyczaj jest praktykowany! Do nikogo z kasetą nie jeździliśmy. Zresztą sami nigdy tej kasety nie obejrzeliśmy wink
      • buzka25 Re: Zwyczaje komunijne, weselne itp 05.06.14, 08:49
        u mnie na slasku organizuje sie poprawiny, od tych weselnych sie raczej odchodzi ze wzgledu na koszty, choc ja miałam poprawiny, za rok robie komunie i tez z poprawinami, robie wdomu wiec jedzenia zostanie a my domownicy nie przejemy tego, chyba ze w dzien komuni na odchodne bede wydawac porcje zywieniowe hihhih, rok temu tez byłam na komunia z poprawinami, ci co robia komunie w restauracji to poprawiny robia juz wdomu - tak sie spotkałam w moim otoczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka