Dodaj do ulubionych

Naprawdę????

09.05.14, 14:52
Sytuacja jest następująca:
- ciąża siedmiotygodniowa, nie bije serce
- lekarze twierdzą, że albo organizm matki sam rozpocznie poronienie, albo za ok. tydzień przeprowadzą zabieg usunięcia martwego zarodka

Rodzice twierdzą, że szpital wystawi im nie dokument mówiący o poronieniu tylko akt urodzenia martwego dziecka i wówczas matka będzie miała prawo do ośmiu tygodni urlopu macierzyńskiego.

Sprawdziłam, ośmiotygodniowy płód ma ok. 3 cm., biorąc pod uwagę że się nie rozwija, być może nawet mniej.
Serio szpital może wystawić akt urodzenia (martwego) dziecka w takiej sytuacji????
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Naprawdę???? 09.05.14, 14:54
      zdaje sie ze obecnie tak.
      mi trzy lata temu w podobnej sytuacji nie wystawili zwolnienia wcale.
    • nicol.lublin Re: Naprawdę???? 09.05.14, 16:52
      niestety tak. to już zaczyna mi wyglądać na histerię w poprawności politycznej. wyobraź sobie, że nawet w rozpoznaniu "puste jajo płodowe" gdzie zarodka brak!!! rodzice żądają wydania takiego dokumentu i organizują pochówek by dostać z zusu 4 tys zł! przy tym zasiłek macierzyński to pikuś.
      mnie to zniesmacza.
      • misterni Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:29
        nicol.lublin napisała:

rodzice żądają wydania takiego dokumentu i organizują pochówek by dostać z zusu 4 tys zł! przy tym zasiłek macierzyński to pikuś.

Okropne to co napisałaś. Skąd możesz widzieć, jakie są intencję tych ludzi?
        • misterni Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:29
          intencje, sorry
          • lady-z-gaga Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:50
            Intencje mnie nie interesują, interesuje mnie ile państwo wydaje na takie absurdy. A przede wszystkim DLACZEGO, skoro brakuje na ratowanie zdrowia i życia ubezpieczonych obywateli.
            • lauren6 Re: Naprawdę???? 09.05.14, 18:49
              Dlaczego? Bo większość kobiet ani myśli chować kilkutygodniowe płody. Ciekawe na kim wtedy spoczywa obowiązek pochówku i kto zgarnia zasiłek pogrzebowy?
              • aneta-skarpeta Re: Naprawdę???? 09.05.14, 18:58

moim zdaniem przesada. Trudno robić pochówek 1cm plodowi, kupować urne, miejsce na cmentarzu- wyciąganie zasiłku pogrzebowego jest dla mnie gruba przesada
                • guderianka Re: Naprawdę???? 10.05.14, 08:35
                  Tu nawet nie chodzi o 1 cm..
                  Jeśli nie dojdzie do poronienia samoistnego to macica jest łyżeczkowana a wyskrobiny rzadko są ekhm..w jednym kawałku..
                  • lola211 Re: Naprawdę???? 10.05.14, 09:39
                    Ofiary po katastrofie samolotu tez czesto nie sa w jednym kawałku.To ma jakies znaczenie w ogole?
                    • annajustyna Re: Naprawdę???? 10.05.14, 09:48
                      Ale po co na sile szykowac traume rodzicom sugerujac im w ogole pochowek? Nawet wierzacy w takiej sytuacji moga sie pomodlic za dziecko, ktoremu nie bylo dane sie urodzic - to wystarczy.
                    • guderianka Re: Naprawdę???? 11.05.14, 08:48
                      technicznie-ma znaczenie
                      dorosły człowiek nawiek rozczłonkowany nadal ma kilka kg mięsa które fizycznie można pochować
                      wyskrobiny 9 tyg płodu jednak khmm prezentują się ciut inaczej.
                      Pomijam fakt, że szczątków człowieka z katastrofy nie chowa się z częścią skrzydła, fotela i ziemią i wszystkim co się wokół niego znajduje, płód siła rzeczy znajduje się w obecności innych tkanek..
              • demonii.larua Re: Naprawdę???? 09.05.14, 19:16
                >Ciekawe na kim wtedy spoczywa obowiązek pochówku i kto zgarnia zasiłek pogrzebowy?
                Jeśli rodzice nie zabierają to obowiązek spoczywa na szpitalu. A szpitale rozwiązują to na różne sposoby.
                • pederastwa Re: Naprawdę???? 09.05.14, 20:11
                  Myślałam że w takim przypadku sprawę załatwia spalarnia odpadów medycznych?
                  • demonii.larua Re: Naprawdę???? 09.05.14, 20:24
                    Różnie, bywa że mopsy dokonują zbiorowego pochówku, czasem jakieś fundacje, czasem są oddawane do badań. Można pozostawić w szpitalu z zastrzeżeniem, że np. do spopielenia.
        • kamunyak Re: Naprawdę???? 09.05.14, 22:00
          > Okropne to co napisałaś. Skąd możesz widzieć, jakie są intencję tych ludzi?

taaaa, okropne? to poczytaj sobie
          Musisz pochować 3 milimetry
          wszyscy na tym zarabiają i takie są prawdziwe intencje
    • attiya Re: Naprawdę???? 09.05.14, 16:58
      czyli odejmujemy dwa tygodnie - licząc od pierwszego dnia cyklu i mamy 5 tygodni trwania ciąży - ja w tym czasie nie wiedziałam nawet że w ciąży jestem uncertain
      jeszcze trochę i każdy okres będzie traktowany jak poronienie i będziemy otrzymywać wsparcie psychologów, zus-u - w postaci zasiłku pogrzebowego, urlopu macierzyńskiego i becikowego plus trylion innych pomysłów
      • naturella Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:05
        To słabo, ze przy trzy tygodnie spozniajacej sie miesiączce nie wiedziałbyś, ze jesteś w ciazy.

A poza tym nie nam chyba oceniać, czy rodzice maja prawo to żałoby po trzycentymetrowym plodzie, lub nawet jeszcze mniejszym, bo sie moze juz nie rozwija uncertain
        • naturella Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:06
          Miało byc "nie rozwijał".
        • woman_in_love mamy do tego prawo, jeśli ma się to wiązać z zasił 09.05.14, 17:29
          kami i płatnymi zwolnieniami
        • lauren6 Re: Naprawdę???? 09.05.14, 18:47
          naturella napisała:

> To słabo, ze przy trzy tygodnie spozniajacej sie miesiączce nie wiedziałbyś, ze
          > jesteś w ciazy.

Dżizas nauczcie się wreszcie, że kobiety są różne i niektóre mają nieregularne cykle trwające nawet 3 miesiące. 3 tygodnie spóźniającej się miesiączki to dla wielu kobiet nie jest jeszcze objaw ciąży. Nie popadajmy w paranoję rodem z forum starających się o ciążę, gdzie 2 dni spóźniającego się okresu to fasolinka, której utratę trzeba okrasić rzewnymi łzami.
        • aneta-skarpeta Re: Naprawdę???? 09.05.14, 19:01

ja sobie dawałam prawo do żałoby, smutku i żalu, ale zachowajmy resztki zdrowego rozsadku-macierzyński, zasiłek pogrzebowy?
          • annajustyna Re: Naprawdę???? 10.05.14, 09:49
            O wlasnie!
        • dziennik-niecodziennik Re: Naprawdę???? 09.05.14, 21:22
          ja sie dowiedziałam że nosze puste jajo płodowe w 12 tygodniu. testy nie wykazywały, okresu nie bylo, ale to bylo po odstawieniu tabletek i myslalam ze tak ma byc. jak juz za dlugo trwalo to poszlam do lekarza i sie dopiero dowiedzialam.
          nie kazdy ma okres regularnie. jeszcze zanim zaczelam brac hormony rozrzut od trzech tygodni do dwoch miesiecy nie byl dla mnie niczym dziwnym.
        • mid.week Re: Naprawdę???? 10.05.14, 09:15
          naturella napisała:

> A poza tym nie nam chyba oceniać, czy rodzice maja prawo to żałoby po trzycenty
          > metrowym plodzie, lub nawet jeszcze mniejszym, bo sie moze juz nie rozwija uncertain

Oceniać żalobę nie nam, ale skoro sięgają po 8 tygodniowe urlopy, zasiłki pogrzebowe to już jest temat do dyskusji.
    • mag1982 Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:21
      Tak. Ja cztery lata temu miałam zabieg bo w 10 tyg. ciąża obumarła. W szpitalu pytali czy chcę akt zgonu i odebrać szczątki. Nie zdecydowałam się. Wzięłam tylko tydzień zwolnienia. Nie oceniam jednak ludzi, którzy postąpili inaczej.
      • dziennik-niecodziennik Re: Naprawdę???? 09.05.14, 21:24
        ja nawet zwolnienia nie dostalam. zabieg rano, wyszłam wieczorem, nastepnego dnia do pracy.
        • mag1982 Re: Naprawdę???? 09.05.14, 21:37
          Mnie proponowali 2 tyg. zwolnienia. Nie zamierzałam korzystać ale mąż mnie namówił na. ten tydzień. W sumie dobrze, że wzięłam bo miałam czas trochę ogarnąć się psychicznie. No i fizycznie też jakaś osłabiona byłam.
        • guderianka Re: Naprawdę???? 10.05.14, 08:48
          Lekarka wypisując mnie ze szpitala po łyżeczkowaniu powiedziała, że przysługuje na to 4 tyg zwolnienia z pracy. Wzięłam 3 tyg i dobrze, bo pierwsze dwa tygodnie to huśtawka hormonalna , bóle i krwawienie-gorzej niż w każdym moim połogu uncertain
    • lola211 Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:29
      Nie wiem co w tym dziwnego- skoro jest ustawa antyaborcyjna zakazujaca usuniecia w dowolnym momencie ,bo to dziecko, nowe zycie, chocby po tygodniu, to taka sytuacja jest naturalna tego konsekwencja.
      • najma78 Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:33
        lola211 napisała:

> Nie wiem co w tym dziwnego- skoro jest ustawa antyaborcyjna zakazujaca usunieci
        > a w dowolnym momencie ,bo to dziecko, nowe zycie, chocby po tygodniu, to taka
        > sytuacja jest naturalna tego konsekwencja.

prawda. Absurd rodzi absurd to dziala w obie strony.
      • demonii.larua Re: Naprawdę???? 09.05.14, 17:56
        Dokładnie.
    • paul_ina Re: Naprawdę???? 09.05.14, 18:29
      Mój ojciec jest szefem spółki komunalnej, której podlega m.in. cmentarz i pochówki. Kiedyś opowiadał mi, z jaką pompą rodzina chowała 7-tygodniowy płód: podczas pogrzebu wszystko miało być na biało (dla swoich grabarzy pożyczał ministranckie komże od księdza), na nagrobku zamiast daty urodzin "poczęty", zamówili orkiestrę w białych garniturach. Płodzik ma pokaźny pomniczek w kształcie anioła.
      Każdy radzi sobie ze stratą i żałobą jak może, ale takie zachowania jednak odstają od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni.
      • mid.week Re: Naprawdę???? 10.05.14, 09:20
        Wszystko pięknie i ładnie do czasu kiedy to staje się normą uprawianą w świetle prawa i za publiczne pieniądze. Jeśli ktoś chce wyśnionych pochówków to niech je sobie funduje sam, ubezpiecza się lub oszczędza na ten cel. Wtedy nic nam do tego.
        • lola211 Re: Naprawdę???? 10.05.14, 09:41
          No ale przeciez tu sie nalezy, wiec w czym problem? Jest nowe zycie, jest smierc, jest pogrzeb i zasilek pogrzebowy.Taki dostaja nawet ci, którzy organizuja pogrzeb przestepcy, mordercy i innej masci szumowiny.I jakos nikt sie nie oburza, ze to z publicznych pieniedzy.
          • mid.week Re: Naprawdę???? 10.05.14, 09:45
            IMO źle że się należy komukolwiek.
            A co powiesz o macierzyńskim z tytułu poronienia? Czy to nie jest wręcz nisemaczne?
            • lola211 Re: Naprawdę???? 10.05.14, 10:17
              Zle ze sie nalezy komukolwiek zasilek pogrzebowy? A czemu?
              Jak napisalam powyzej- skoro jest ustawa antyaborcyjna to prawo musi byc konsekwentne.
              Jeszcze do niedawna nie bylo mozliwosci pochowania dziecka z ciazy 20 tygodniowej.I dla wielu rodziców to był koszmar.
              Teraz maja taka mozliwosc.
              A w raz z nimi i ci, ktorych dziecko zakonczylo istnienie zaraz po tym jak sie ono zaczelo.
              Albo zycie jest od zaplodnienia albo nie.
    • aneta-skarpeta Re: Naprawdę???? 09.05.14, 18:55

mi w ciąży 16 tyg. Nie wystawiani aktu zgonu, ale dostałam zwolnienie, jednak to było z 13 lat temu.

3lata temu 11tyg. Też nie miałam aktu i dostałam 2tyg zwolnienia, mogłam dostać więcej

Warszawa
    • tryggia Re: Naprawdę???? 09.05.14, 22:13
      Bogu dzięki - nigdy nie byłam w takiej sytuacji.
      Ale, a może dlatego - nigdy nie oceniałabym nikogo na podstawie tego co zrobi POTEM.
      Jeśli kobieta poroni i podejmie decyzję, że straciła ciążę (nie dziecko) i zostawi w szpitalu to co wydaliła - jej decyzja, jej prawo, koniec.
      A jeśli od samego początku czuje, że to było jej dziecko i nie wyobraża sobie tak po prostu zostawić je jak odpad medyczny - to jest jej decyzja, jej prawo, koniec.
      Ja w pierwszej ciąży (planowanej) byłam zszokowana, że to się dzieje, dopiero po którymś USG uwierzyłam, że mam w brzuchu dziecko.
      W drugiej - od razu.
      Więc naprawdę - nie oceniajcie postaw innych, bo nie jesteście jedyne na tym świecie.

• yeerba każda forma wydarcia kasy od tego chorego systemu 09.05.14, 22:35
      jest dobra.

Możecie mnie zlinczować, ale tak uważam.

Ostatnio miewałam do czynienia z byłymi pracownikami służb oblatujących ekipę rządową a także z ministerstwa x.
      W głowie się nie mieści jak przewalane są pieniądze (i to jakie!!!). To co media wyciągną na jaw to ledwie kropla.

Przegięcie? Tak, ale przykład idzie z góry. Jesteśmy okradani na potęgę i nie widzę powodu, aby choć w części nie starać się odzyskać tego, co się nam należy.

4 tys to 1/3 rachunku telefonicznego jednej z posłanek. W dobie taryf bez limitu za 40 pln zastanawia mnie gdzie ta baba tak wydzwaniała, po co i jaką korzyść przyniosło to Polsce?
      A Wy odmawiacie 4 tys kobiecie, która poroniła (może wskutek choroby tarczycy, którą chciałaby wyleczyć prywatnie, bo państwo nie ma sensownej oferty endokrynologicznej).

I nie będę wdawać się w dyskusję. Tematy polityczne mnie bardzo denerwują, nienawidzę tego chorego systemu, nie widzę tu przyszłości (w ramach wątku czy boję się starości - TAK, że zdechnę z głodu za 500 pln emerytury, albo na grypę bo nie doczekam wizyty u lekarza).
    • a1ma Re: Naprawdę???? 10.05.14, 02:49
      Naprawdę.
      Skoro państwo zakazuje abortowania 8-tygodniowego płodu, to konsekwentnie - musi uznawac poronienie w tej sytuacji za smierć DZIECKA. Absurd rodzi absurd.
      Co moim zdaniem odbywa sie kosztem zdrowia emocjonalnego kobiet, bo wmawia sie im, ze wczesne poronienie, tak powszechne przecież, to smierć dziecka. A to juz zupełnie inny kaliber. Ale kto by sie tam babami i ich humorami przejmował, ważne, ze ustawa zgodna z konkordatem.
      • annajustyna Re: Naprawdę???? 10.05.14, 09:51
        Akurat KK nie zmusza do pochowku zarodkow na tym etapie naturalnego poronienia.
        • naturella Re: Naprawdę???? 11.05.14, 07:17
          Przypadków z zasiłkiem pogrzebowym czy korzystaniem z macierzyńskiego nie bedzie 100%. Wydaje mi sie nawet, ze znikoma ilośc. Kobiety pracujące na etacie niekoniecznie chcą sie przyznawać do bycia w ciazy na tak wczesnym etapie i do poronienia - chcą przecież zajść w następna ciąże za jakis czas, urodzić dziecko i nie zostać zwolniona wcześniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka