Dodaj do ulubionych

Wagon sypialny w pociagu

11.05.14, 22:37
Czy ktoras z Was miala okazje takim wagonem podrozowac (ale nie z kuszetkami)? Jak to wyglada naprawde? Co jest w takim wagonie? Czy faktycznie jest on wart az takiej doplaty (roznica ktroa mialabym doplacic do tego biletu, ktory kupowalam zazwyczaj jest prawie + 100%). Z tym, ze czas przejazdu wydluzyl sie o 3 h wiec sie zastanawiam...
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 22:42
      Ja jechałam. Łóżka piętrowe, jakaś umywalka. Ciasno, pościel miejscowa, co mnie brzydziło, sama koncepcja spania w pościeli w pociągu odrzucała.
      Wolałabym chyba miejsce leżące + możliwość użycia swojego śpiwora.
      • riki_i Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 22:56
        Dziwne, że ten temat wciąż powraca , a dla części osób wagon sypialny to nadal terra incognita.

1) W przeciwieństwie do kuszetek wagony sypialne dzielą się na męskie i żeńskie

2) W przedziale sypialnym 2 kl są 3 miejsca, w przedziale sypialnym 1 kl są 2 miejsca.

3) W każdym przedziale sypialnym jest umywalka, pościel i poczęstunek.

Jak ktoś lubi spać w pociągu, tak jak ja, to polecam. Dla osób mających problemy ze snem i cierpiących na klaustrofobię , zdecydowanie nie polecam (jechałem kiedyś z panienką, co na widok takiego przedziału wpadła w histerię)

• riki_i Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 22:57
          Ad 1) uppps, oczywiście przedziały się dzielą na męskie i żeńskie, a nie wagony wink
          • jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:01
            A jak to jest rozwiazane jak kupie bilet rodzicom w 3 osobowym przedziale???
            • mood_indigo Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:08
              Możesz wykupić przedział dwuosobowy - droższy.
              • jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:11
                a to ozanacza, ze jak kupie 2 bilety w przedziale 3 osobowym to ich rozdziela?? Slabo to sobie wyobrazam uncertain
                • mood_indigo Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:13
                  W sypialnym masz przedziały żeńskie i męskie ALBO rodzinne - dwu lub trzyosobowe. A zatem. Możesz wykupić pani miejsce w trzyosobowym damskim (2 obce panie) i panu analogicznie, lub wykupić im przedział dwuosobowy wspólny.
                • b.bujak Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 00:01
                  jematkajakichmalo napisała:

> a to ozanacza, ze jak kupie 2 bilety w przedziale 3 osobowym to ich rozdziela

starsze osoby to jeszcze sobie dadzą radę - ja w zeszłym roku jechałam z synem lat 7 - pani już na etapie kasy biletowej stwierdziła, że mi nie sprzeda biletów do jednego przedziału z synem, na pytanie co mam zrobić z dzieckiem najpierw nie wiedziała co powiedzieć a potem zaproponowała, zeby synowi nie kupowac miejscowki, dopiero w pociagu zapytac współpodróżniczki o zgodę.... gdyby się nie zgodziły to by chyba spał na korytarzu, bo dwuosobowych juz nie było....
                • ichi51e Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 08:31
                  Wagonem sypialnyn jechalam dawno temu (jako dziecko bylam na wczasach pociagowych - koszmar!) ale (moze moje wspomnienia sa od czapy prosze o korekcje) moim zdaniem one nie nadaja sie dla starszych osob - tam sa lozka pietrowe do ktorych trzeba wejsc... Przypina sie do lozka pasami. Jak ktos napisal nie jest tez to podroz dla osob cierpiacych na klaustrofobie.
                  Jedyna opcja w jakiej obecnie widze ze biore ten przedzial to podroz z dziecmi nad morze.
                  • ichi51e Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 08:32
                    Oczywiscie zakladajac ze wykupuje caly przedzial.
                  • mood_indigo ichi51e 12.05.14, 08:49
                    > Przypina sie do lozka pasami.

big_grin

Łóżka mają składane barierki, nie ma pasów!
                    • mikams75 Re: ichi51e 12.05.14, 10:39
                      ostatni raz takim pociagiem podrozowalam po indiach i tam faktycznie byly pasy do przypiecia siebie. Ja sie przypielam, bo sie balam, ze jak zasne, to spadne i bylam spokojniejsza wiedzac, ze nie musze az tak we snie uwazac.
                    • ichi51e Re: ichi51e 12.05.14, 11:12
                      Barierka byla chyba tez pasowa. Bylam dzieckiem wiec to tak sa wspomnienia z przed 20 lat
                • a.n.a0 Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 10:33

> a to ozanacza, ze jak kupie 2 bilety w przedziale 3 osobowym to ich rozdziela??
                  > Slabo to sobie wyobrazam uncertain

ja jechałam z męzem i nikt do nas nie dołączył. Przedział miał 3 łóżka.
                • landora Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 11:04
                  Jechałam z mężem, wykupiliśmy przedział dwuosobowy. Dwa łózka w naszym przedziale były zasłane, a trzecie złożone.
                  Jedynym problemem była matka z dzieckiem za ścianą. Dziecko zaczęło się głośno bawić przed 6 rano, a matka, zamiast je uciszyć, bawiła się z nim. uncertain
          • iwoniaw Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 00:19
            A ta panienka z histerią to w męskim czy żeńskim podróżowała w twym towarzystwie?
            • riki_i Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 15:20
              W żeńskim. Współpasażerka miała z nią niezły Sajgon. Ja zresztą też , tylko wcześniej, bo przylazła do mnie i robiła brewerię, że nie będzie w ogóle jechać. Startowaliśmy z zagranicy i to był jedyny pociąg do Polski, więc miałem przez chwilę dość duży stres.
    • mood_indigo Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 22:56
      My jeździmy regularnie co roku trasę Szczecin - Zakopane. Jesteśmy w trójkę z córką, przedział mamy dla siebie. Piętrowe łóżka, mikroumywalka do umycia rąk, do zębów/twarzy mamy własną wodę w butelce. Pościel w porządku, śpimy na własnych poszewkach, nie w piżamach tylko dresach/legginsach.
      Dla nas to jedyna opcja, jest całkiem w porządku, czysto, córka śpi 8 godzin, my trochę czuwamy ale odetchnąć można.

Kuszetki to porażka, 6 osób w przedziale, tłok i ścisk, obcy ludzie i obce skarpety wink
    • ida_listopadowa Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:00
      Ja mialam okazje podróżować sypialnym, ale chyba 18 lat temu, z Gdyni do Berlina. Wtedy nie bylo tanich linii lotniczych, a my jechaliśmy jeszcze dalej do Moguncji, wiec cala noc i caly dzien.
      Byly trzy łóżka nad soba, ze świeża pościelą. I tyle. Do tego dostaliśmy chyba herbate i taki maly przybornik z jakas serwetka. Jechali sie przyjemnie. Mniej przyjemnie jest rano, jak nie masz sie jak porządnie umyć...Dzis bym tego nie powtórzyła w Europie - nie widze potrzeby. Albo samolot albo samochód + hotel po drodze.
      • jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:05
        NO problem w tym, ze chodzi o osoby w wieku 80+ i 60+ ...
        Wczesniej jezdzily wagonem otwartym z siedzeniami rozkladanymi prawie do pozycji lezacej. Podroz twala ciut ponad 8h i jakos mozna bylo przepekac. Ostatnio narzekali, bo jak to w przedziale otwartym moze sie wszystko przytrafic i tak oto jechala grupa kompletnie spitych rosjan wiec sobie mozna wyobrazic...

Teraz podroz wydluzyla sie do 11h wiec juz w ogole katorga dla starszych osob.
        • paul_ina Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:10
          Wykup przedział 2-osobowy, tylko dla dwóch osób, górne łóżko pewnie będzie złożone, zostanie dolne i średnie. Całkiem sporo miejsca. Drzwi dokładnie zamknięte. Dasz konduktorowi ze dwie dychy w rękę, to będzie miał specjalne baczenie na rodziców.

Ja podróżowałam bardzo często Warszawa - Jelenia Góra, zawsze spokojnie spałam. 4 lata temu jechałam z 4-miesięczną córką, podróż kosztowała coś koło 400 pln, bo wykupiłam cały przedział, ale warto było, dziecko spało kołysane przez pociąg a ja przy nim. Oczywiście miałam wtedy swoją pościel.
        • b.bujak Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:55

> NO problem w tym, ze chodzi o osoby w wieku 80+ i 60+ ...

najlepiej rzeczywiście wykupić im jeden przedział, ale gdybyś jednak po porównaniu kosztów zdecydowała sie ich rozdzielić do trzyosobowych to zamów koniecznie niższe łóżka, bo starsza osoba może mieć kłopot we wdrapaniu się na najwyższe łóżko; na środkowe aż takiej sprawności nie trzeba, ale też jest po drabince
          • jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 00:14
            No juz raz jechali z kuszetkami i mieli zamowione ta najnizsza i srodkowa. Dzieki temu mogli sobie tez troche posiedziec.
        • edelstein Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 10:44

Wg mnie najlepsza opcja dla starszych osob jest jednak samolot.3godziny a 11to roznica.
          • mood_indigo Niekoniecznie. 12.05.14, 11:42
            Dojazd na lotnisko, odprawa. Odpowiednio spakowany bagaż główny, bagaż podręczny i jego zasady. Po przylocie karuzela, dojazd z lotniska. Dla starszych osób bez praktyki w lataniu to trzy razy bardziej stresujące, męczące i uciążliwe niż _swojski pociąg. No i koszty, oczywiście.
            • edelstein Re: Niekoniecznie. 12.05.14, 14:59

Rozumiem,ze rodzice mieszkaja na dworcu glownym?w innym przypadku trzeba rowniez dojechac,znalezc wlasciwy peron.
              Bagaz glowny odpowiednio spakowany yyyyy?
              Bagaz podreczny ma mnostwo zasad,faktycznie nie do ogarniecia.
              Serio sa karuzele na lotniskach?gdzie?
              • majenkir Re: 27.06.15, 12:49
                edelstein napisała:
                > Serio sa karuzele na lotniskach?gdzie?

Wszedzie?
          • jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 14:41
            Ja to wiem, ale matka ma klaustrofobie. W pociagu nawet jak jest malo miejsca, to ma swiadomosc, ze w kazdej chwili moze stamtad wyjsc (z przedzialu i np. pochodzic) a w samolocie juz po niej smile Do tego bierze insuline i sie boi, ze bedzie miala problemy na lotnisku, tata ma rozrusznik i problemy z blednikiem... do tego nie znaja jezyka itp. Ja wiem, ze to wszystko nie problem, ale moze dla mlodych ludzi a dla takich starszych osob to jednak stres.
            Mama byla wczesniej zadowolona z pociagu, ale z niewiadomych przyczyn ten przejazd tak strasznie przedluzyli itp.
            • edelstein Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 15:04

1.kabina samolotu jest wiele razy wieksza niz przedzial w pociagu.
              2.kabina samolotu jest szersza i dluzsza niz korytarz w pociagu,tak wiec chodzenie tam dla klaustrofobika jest duzo b.komgortowe.Ostatnie co polecalabym komukolwiek to PKP jako sposob na podroz.Smrod,brud,ciasno,wasko.Pol godziny to absolutne maksimum,ktore mozna spedzic w wagonie polskich kolei panstwowych.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
              Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
              Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
              Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
              • jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 16:46
                Odnosnie punktu 1 i 2: zgadza sie oczywiscie, ale klaustrofobia to nie tylko kwestia wielkosci pomieszczenia. To jeszcze kwestia poczucia, ze nie mozna z tego pomieszczenia wyjsc. U mojej mamy nie jest az tak zle, ale nawet w najgorszym wypadku jakby sie cos dzialo wie ze jest na ziemi i z tego pociagu wysiadzie, z samolotu niestety nie...

Nam zdrowym ciezko to sobie nawet wyobrazic, ale to naprawde cholernie utrudnia normalne funkcjonowanie.
              • landora Re: Wagon sypialny w pociagu 14.05.14, 11:01
                Ale akurat sypialne wagony są całkiem przyzwoite, podobnie z resztą jak niektóre nowe wagony Intercity i TLK, te bezprzedziałowe. Na pewno wygodniejsze niż siedzenia w samolotach Ryanair czy Wizzair. tongue_out
    • ewa_mama_jasia Re: Wagon sypialny w pociagu 11.05.14, 23:07
      Czy faktycznie jest on wart a
      > z takiej doplaty (roznica ktroa mialabym doplacic do tego biletu, ktory kupowal
      > am zazwyczaj jest prawie + 100%).
      Odpowiedz sobie sama. Wyobraź sobie wyjazd na wakacje, nad morze. Cały pociąg z wyjątkiem wagonu sypialnego załądowany ludźmi po brzeg. Ludzie nie siedzą, stoją. Ścisk, nie można się obrócić, nie można pójść do toalety. A w wagonie sypialnym - cisza, spokój, drzwi zamknięte, wchodzą tylko ludzie z rezerwacją. Zamykasz się w przedziale i jesteś sama / z rodziną. Wyciągasz się wygodnie na łózku, czytasz, śpisz, przewracasz z boku na bok. Jedyny mankament, że do toalety musisz wyjść. Konduktor robi Ci kawę / herbatę, raz sprawdzi bilety i potem już nie przychodzi w środku nocy.
      Według mnie warto, szczególnie że jeźdżę raz na rok, z synem nad morze, w takich warunkach w jakich Ci opisałam.
    • volta2 Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 00:54
      ja korzystam z sypialnych

i liczę tak
      cena podróży(samochodem lub zwykłym pociągiem) + cena za nocleg w holtelu - cena za sypialny - wtedy widzisz czy ci się opłaci

w gratisie - czas zaoszczędzony na podróży w ciągu dnia, co ma znaczenie w przypadku wyjazdów krótkich.

na warunki nie narzekamy, ale to głółwnie dlatego, że jest czworo i wykupujemy takiż przedział. raz zaryzykowaliśmy i kupiliśmy w 6 osobowym- na szczęście nikgo innego nie było.

jeździłam też w składzie 3 osobowym i nigdy nie było podziału na męskie i żeńskie- ale to poza krajem.

• jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 09:57
        Pocia jedzie do Niemiec, ale to polski pociag i juz jak robilam symulacje rezerwacji to faktycznie system zaznyczyl, ze jak kupie 2 bilety w przedziale 3 osobowym to beda te osoby rozdzielone uncertain
        • mood_indigo System. 12.05.14, 10:11
          Aż sprawdziłam, faktycznie onlajn wychodzą bzdury. Pojedź na dworzec, bez problemu kupisz im przedział dwuosobowy. Natomiast jeśli upierasz się na 2 miejsca w przedziale 3osobowym (taniej rozumiem) to będą rozdzieleni, bo trzyosobowe nierodzinne są TYLKO męskie i damskie.
        • ewa_mama_jasia Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 11:24
          Starszym ludziom kup 2 osobowy przedział. Po co ich rozdzielac do dwóch przedziałów, gdzie każde z nich będzie z 2 obcymi osobami? Zapłacisz jakieś 350 zł, ale podróż spędzą w godziwych warunkach.
          • riki_i Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 15:31
            Przedział sypialny 2 osobowy jest sporo droższy, a komfort tylko taki, że jedna półka do leżenia złożona. Za głębokiej komuny były tzw. wagony sypialne 1 klasy i to miało jakiś sens, bo były robione jako dwuosobowe i bardziej komfortowe.. Obecnie dopłaca się tylko za to, że ma się we dwójkę przedział do dyspozycji, bo większego komfortu nie ma.
            • oskar.777 Re: Wagon sypialny w pociagu 27.06.15, 11:34
              fsf
              • oskar.777 Re: Wagon sypialny w pociagu 27.06.15, 11:43
                Generalnie zmuszony jestem napisać coś od siebie bo aż oczy bolą jak się czyta takie pierdoły. Generalnie w wagonie sypialnym mamy 3 możliwości:
                -przedział 1 osobowy + bilet 1 klasy
                -przedział 2 osobowy Double + bilety 2 klasy
                -przedział 3 osobowy Tourist + bilety 2 klasy

Co do samych wagonów to nie wiem skąd się biora te kalumnie, że niby pościel nie wiadomo po kim itp. W hotelach tez śpicie we własnych śpiworach? Podobnie rzecz ma sie do rzekomo niskiej jakości butelkowanej wody. Sory ale jak ktos w upał wypija jednym chałstem pół litra zimnej wody to niech sie nie dziwi, że sobie żołądek rozwala także rzyganie po jej wypiciu to tylko wina własnej głupoty. przedziały sa czyste, pościel zawsze świeża, ręcznik i mydło pakowane osobno dla każdego podróznego także nie piszcie bzdur bo az rzygac się chce jak się na to patrzy
    • malwa51 Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 01:17
      Moje 5 groszy;
      siedziec wygodnie w tych przedzialach nie bardzo sie da, chyba ze ktos jest drobny. Krzeselka czy czegos stricte do siedzenia nie ma - tylko dolne lozko.
      Jako "poczestunek" wystepuje woda niegazowania 0,5 l, rogalik z nadzieniem czekoladowym (cos a la 7 Days) oraz jako przybory toaletnyje reczniczek i mydelko - wersja mini. Wszystko to lezy juz od poczatku podrozy w szafc nad umywalka. Opiekun wagonu chyba robi herbate czy kawe - ale nie wiem, czy jest w cenie sypialnego, czy za dodatkowa oplata. I budzi (czy przychodzi z informacja) przed celem Twojej podrozy, oddaje wtedy bilet i legitymacje, ktore zbiera przy wejsciu (ale legitka potrzebna tylko wtedy, kiedy jedzie sie na znizke).
      Tak, ze jest czas sie zebrac.

W Twoim przypadku wykupilabym caly przedzial. Chocby dlatego, ze przy zamknietym oknie bardzo szybko robi sie tam duszno i miedzy przypadkowymi pasazerami moze dojsc do konfliktu "prosze zamknac/otworzyc okno".

Podsumowujac - swojej ceny wart nie jest tongue_out ale jesli chodzi o komfort starszych ludzi, nie zastanawialabym sie. I na pewno jest bezpieczniej niz w zwyklym wagonie. O zatrzasniecie sie nie martw, jest tam przycisk do zawolania obslugi jakby co.
      • jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 09:59
        A na tym dolnym lozku to mozna siedziec normalnie? np. to gorne zlozyc? W kuszetkach byla taka mozliwosc
        • jematkajakichmalo Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 10:10
          Aaaaa... juz znalazlam, szkoda ze dopiero dzisiaj big_grin

Tak czy tak dziekuje za informacje, bo jednak i osobiste doswiadczenia sa najlepsze.

A tu jeszcze dla innych zainteresowanych:

intercity.pl/pl/site/pociagi-ic/tlk/nocne-tlk/wagon-sypialny.html
          • ewa_mama_jasia Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 11:26
            No przecież o takim rozmawiamy przez cały czas smile
    • swiezynka77 Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 10:51
      jechałam niedawno z rodziną, mieliśmy przedział 3os. jest straszliwie mały, poza łóżkami jest może 30cm przestrzeni. jedno moje dziecko dostało histerii klaustrofobicznej. maleńka umywalka, można zęby umyć. ja lubię spać w pociągu ale siedzieć na tych łóżkach jest ciężko (za niskie). do tego w lecie może być straszliwie gorąco, a po otwarciu okna wieje. jak jechaliśmy to klimatyzacja była zepsuta, ona chyba tak ma cały czas.

czy warto? zależy z czym porównujesz. ja wolę taką podróż od 8 godzin siedzenia w pociągu czy w samochodzie.
    • landora Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 11:01
      Ja jechałam, na trasie Poznań - Przemyśl. Pościel była czysta, w kabinie jest malutka umywalka, rano przyniesiono nam kawę. W sumie bardzo pozytywnie.
      • kandyzowana3x Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 15:14
        Dla mnie to najbardziej komfortowy rodzaj podróży. Przedzialy male, ale wystarczajace w mojej ocenie. Jezdze zawsze w dwuosobowych. czas podróży z reguły jest dostosowany tak zeby na miejsce dojechac o rozsadnej porze, stad te dodatkowe 3 h. Pościel zawsze jest czysta, wagon tez. Konduktor przynosi kawe i herbate. Ogolnie dla mnie wypoczynek nie podróż. Milo, komfortowo i intymnie.
        Moim zdaniem zdecydowanie warte pieniedzy.
        • annka78 Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 15:31
          jematkajakichmalo, przestrzeż rodziców aby nie pili może tej wody, którą tam udostępniają. Przeżyłam osobiście taką historię, jadąc z dwójką maluchów (córka miała 6 miesięcy) sypialanym nad morze: Wpadłyśmy do wagonu po męczącym dotarciu na dworzec w upale 35stopni, strasznie chciało mi się pić - złapałam tę wodę i wypiłam jednym haustem. Po czym spędziłam następne 13 godzin (pociąg oczywiśćie się spóźnił) rzygając do miski, którą szczęśliwie konduktor mi przyniósł, z przerażonyum dzieckiem pod pachą - nie chciała mnie puścić. Podejrzewam, że obsługa pociągu nalała mi zwykłej "kranówy pociągowej" do opróżnionej wcześniej mineralnej. Nie myślę co by było gdybym podała to dziecku ...
          • malwa51 Re: Wagon sypialny w pociagu 12.05.14, 17:42
            Ale jak mogli nalac? Ta woda z ktora ja sie spotkalam (i wypilam) zawsze byla zapieczetowana, jak zwykla mineralna ze sklepu...fakt, w smaku jak kranowa, ale pewnie najtansza tongue_out

kranowy pociagowej sie nie pije, to chyba oczywiste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka