deelandra Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:21 Sory, ale co to za głupie pytanie? To zalezy od silnika a nie od widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:27 deelandra napisał(a): > Sory, ale co to za głupie pytanie? To zalezy od silnika a nie od widzimisię. Sorry, ale co to za głupia odpowiedź? Jak ktoś jest frajerem to może tankować 98 zamiast 95 (odwrotnie już nie powinien), tylko nie ma z tego żadnego zysku, a jest większy koszt. Mam to sprawdzone - ani zysku na osiągach samochodu, ani na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:42 miliwati napisała: Jak ktoś jest frajerem to może tankować 9 > 8 zamiast 95 (odwrotnie już nie powinien), tylko nie ma z tego żadnego zysku, a > jest większy koszt. > Mam to sprawdzone - ani zysku na osiągach samochodu, ani na koncie. Zalezy jaki masz silnik. Czy starszy czy nowy. Na starszym rzeczywiście nie odczujesz prawdopodobnie róznicy. Druga sprawa w instrukcji obsł. powinna byc informacją o zalecanej benzynie. U mnie jest 98 Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:56 > > Mam to sprawdzone - ani zysku na osiągach samochodu, ani na koncie. > > Zalezy jaki masz silnik. Czy starszy czy nowy. Na starszym rzeczywiście nie odc > zujesz prawdopodobnie róznicy. Druga W teorii mój mógłby skorzystać z 98. Praktyka wykazała że nic z tego nie wychodzi. sprawa w instrukcji obsł. powinna byc info > rmacją o zalecanej benzynie. U mnie jest 98 No to Ty musisz po prostu Nawiasem mówiąc jeszcze nigdy, a to już całe metry sześcienne wachy, nie zdarzył mi się przypadek złej reakcji silnika na benzynę z jakiejś stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:00 ja odczuwam ale ja mam zboczenie Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:28 Jak jezdzilam typowo sportowym autem czulam roznice po tankowaniu 98. W zwyklym ta roznica nie byla wyczuwalna na tyle zeby placic wiecej. Teraz mam diesla. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 16:25 jasne...jakie to było "sportowe auto"? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:30 Skoro pyta o benzynę, to chyba nie chodzi jej o diesla? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:38 Jakies wymierne korzyści z tego są? Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:46 stosuje sie do instrukcji obsł. Z pewnością korzyścią będzie, że przy ew. awarii silnika mam potwierdzenie że lałam 98 jest pewne natomiast, że istotna rolę odgrywa gdzie się tankuje. Ja mam sprawdzonego Shella. Np po Statoil i Orlenie silnik nierówno chodził. Stosuje sie do zalecen serwisu, tam polecaja S. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:53 Aha. Myśłałam, że wyliczyłaś zużycie. Ja na szczeście nie mam w instrukcji nakazu lania 98, więc tankuję 95. Silnik chodzi jak złoto. Ale ja mam 4-letniego rzęcha, więc w sumie jemu wszystko jedno Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:58 Bo tak naprawdę ważne jest gdzie lejesz. No i sam silnik...niektóre są ustawione na 95 i 98 im wręcz szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:14 zdradź co to za bolid wymagający 98 ujeżdżasz i dlaczego 95 mu szkodzi no i czym różni się benzyna z Shella do odpowiednika BR czy Orlenu albo innej sieciówki, skoro i tak wszystko idzie z jedne rafinerii Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:22 nie wiem czy jesteś chłopcem czy dziewczynką jesli chłopcem to powinieneś zrozumieć - X6M 4400 cm³ 555 KM np. tankowanie 98 ze Statoil doprowadziło mnie do serwisu z powodu dziwnych stuków i wyczuwalnego przerywania podczas dynamicznego przyspieszania. Byłam pewna awarii ale rzecz okazała się błaha - benzyna gorszej jakości. W serwisie polecili Shella i jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:26 Aż strach czytać instrukcje Odpowiedz Link Zgłoś
a-ronka Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:46 hahaha aż zadzwoniłam do koleżanki z salonu. W instrukcji nie piszą jaki rodzaj lać ( nie mówię o pb czy on) Jednak paski wyłażą oj wyłażą. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 17:28 neffi79 napisał(a): > nie wiem czy jesteś chłopcem czy dziewczynką jesli chłopcem to powinieneś zroz > umieć - X6M 4400 cm³ 555 KM > np. tankowanie 98 ze Statoil doprowadziło mnie do serwisu z powodu dziwnych stu > ków i wyczuwalnego przerywania podczas dynamicznego przyspieszania. Byłam pewna > awarii ale rzecz okazała się błaha - benzyna gorszej jakości. W serwisie polec > ili Shella i jest OK Przy tej pojemności silnika i zastosowaniu w nim stopnia sprężania 9,3:1 benzyna 95 czy 98 nie ma najmniejszego znaczenia, pewnie gdyby nie ołów w paliwie który zapchałby katalizator, twoja bemka pojechałaby na niebieskiej 78 i nie zauważyłabyś różnicy serwis po prostu albo ma "układy" z Shell-em albo zakłada że to droższe jest lepszej jakości. Bo tylko np. woda ( lub inny syf ) w paliwie mogła spowodować, że nie tyle sam silnik co elektronika trochę się pogubiła i źle sterowała wtryskami. Jak będziesz gdzieś na zachodzie to tam zatankuj najtańsze paliwo a być może zauważysz różnicę nawet względem tego naszego "lepszego". A tak poza tym to wszystkie stacje w naszym kraju mają paliwo z tych samych rafinerii, więc różnice prawie żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 18:24 wątpię w układy, tym bardziej, że kieruje się własnym doświadczeniem (nie zasłyszanym gdzieś tam) ciekawa jestem jednego, jesli mowa o paliwach zagranicznych (tankowałam tylko w niemczech). A może polskie paliwo ma nieprawdziwą liczbę oktanów? Bo wiele osób wychwala benzynę np. niemiecką Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 22:23 neffi79 napisał(a): > wątpię w układy, tym bardziej, że kieruje się własnym doświadczeniem (nie zasły > szanym gdzieś tam) Toteż napisałem w " " to mogą być znajomi, lub rodzina, choć z tego co wiem Shell ma bardzo wyśrubowane normy przewozu paliw, mój znajomy mający taką stację mówił kilka lat temu jak ją zakładał, że tam cysterna dowożąca jest tak zabezpieczona że jeżeli gps nie poda informacji że jest w miejscu rozładunku to nie ma możliwosci przelania paliwa itp. więc faktycznie może być tam paliwo dobrej jakości. > ciekawa jestem jednego, jesli mowa o paliwach zagranicznych (tankowałam tylko w > niemczech). > A może polskie paliwo ma nieprawdziwą liczbę oktanów? Bo wiele osób wychwala > benzynę np. niemiecką jak się "czegoś" doda do paliwa to oczywistym jest że oktany spadną choć oczywiście to "coś" będzie większym problemem niż kilka oktanów mniej. W niemczech skłonnośc do kombinacji mniejsza to i paliwo lepsze, choć na niemiecki rynek każdy towar jest lepiej wykonany, od samochodów po proszki do prania, co chyba jest powszechnie znane. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jaka benzyne tankujecie? 29.07.14, 14:14 slawekopty napisał: > jak się "czegoś" doda do paliwa to oczywistym jest że oktany spadną choć ocz > ywiście to "coś" będzie większym problemem niż kilka oktanów mniej. Wy macie chociaż blade pojęcie czym jest liczba oktanowa oraz cetanowa? Ksiadz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:06 cosmetic.wipes napisała: > Aha. Myśłałam, że wyliczyłaś zużycie. Ja na szczeście nie mam w instrukcji naka > zu lania 98, więc tankuję 95. Silnik chodzi jak złoto. Ale ja mam 4-letniego rz > ęcha, więc w sumie jemu wszystko jedno piszesz jak moja znajoma. (choć znajoma to za dużo powiedziane) Musi zmienić auto,bo to co ma jest już stare....Ma 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:11 Jaja se robie Z tym, że za rok planuję wymienić, bo mam teraz zrobione prawie 200 tysi, więc trochę wyżyłowane jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 20:41 ja tankuję tylko na shellu moi rodzice mieli X3 bmw i mieli problem z trzymaniem obrotów- ale nikt nie umiał znaleść przyczyny- były to minimalne problemy, można bylo jezdzic, ale denerwowało samochó kupiła kuzynka i też jej mechanicy szukali problemu w koncu trafili na jakiego dziadka, który spytał się czy tankują na orlenie ( i rodzice i oni tankowali) kazał zmienic stacje problem się skończył choc niby na kazdej stacji to samo paliwo Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 21:58 aneta-skarpeta napisała: > samochó kupiła kuzynka i też jej mechanicy szukali problemu > w koncu trafili na jakiego dziadka, który spytał się czy tankują na orlenie ( i > rodzice i oni tankowali) > > kazał zmienic stacje > > problem się skończył > > choc niby na kazdej stacji to samo paliwo Uwielbiam takie bajki o samochodzie który nigdy, przez całe lata, nie tankował na innej stacji niż Orlen, nawet w najostatniejszych zad*piach podczas wakacji. (No bo jakby zatankował to by tę rzekomą różnicę zauważyli przecież.) Aż raz w końcu siwy Chińczyk z buddyjskiego klasztoru doradził Shella i przeszło jak ręką odjął Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 07:04 > Uwielbiam takie bajki o samochodzie który nigdy, przez całe lata, nie tankował > na innej stacji niż Orlen, nawet w najostatniejszych zad*piach podczas wakacji. no to wyobraź sobie, że moi rodzice przez 4 lata jak mieli ten samochód to tankowali TYLKO na 1 stacji, nie jeżdżą na wakacje, ani na drugi koniec polski, tylko w obrębie 100 km od domu mi się też wierzyc nie chce, co nie zmienia faktu, że jak kuzynka nie tankuje na orlenie to problemu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 22:28 aneta-skarpeta napisała: > problem się skończył > > choc niby na kazdej stacji to samo paliwo Paliwo z rafinerii to samo, co się z nim po drodze działo i co w miejscu zrzutu to już inna para kaloszy ale tak jak napisała miliwati, jak to mozliwe że tylko na orlenie tankowaliście ?? może jeszcze napiszesz że na tym samym ;P bo rodzina co kupiła mieszka blisko Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 06:14 To mnie wogóle nie dziwi. Nie pamiętam kiedy tankowałam na stacji innej niż bp. Zwyczajnie znajduje się najbliżej domu, dokładnie po środku trasy praca dom. Więc jadę tam bo po kij miałabym nadrabiać czasu i km żeby tankować gdzie indziej? Wqwia mnie jedynie bo wiem że liczą sobie jak za zboże, a wiem bo czasem widzę inne stacje i czytałam na lokalnym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 06:54 shumi-mi-las napisała: > To mnie wogóle nie dziwi. Nie pamiętam kiedy tankowałam na stacji innej niż bp. > Zwyczajnie znajduje się najbliżej domu, dokładnie po środku trasy praca dom. W > ięc jadę tam bo po kij miałabym nadrabiać czasu i km żeby tankować gdzie indzie > j? Wqwia mnie jedynie bo wiem że liczą sobie jak za zboże, a wiem bo czasem wid > zę inne stacje i czytałam na lokalnym forum. To chyba ten samochód nigdy nie wyjechał poza trasę praca - dom. Bo byle wyjazd na wakacje powoduje że trzeba zatankować gdzieś indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 07:10 przecież napisała wyraźnie Nie pamiętam kiedy tankowałam na stacji innej niż bp. > Zwyczajnie znajduje się najbliżej domu, dokładnie po środku trasy praca dom. czyli byc moze raz w roku tankuje gdzie indziej sama jeżdżę w obrębie 150 km dookoła domu- nie liczę wakacji raz w roku- i powiem szczerze, że w 95% tankuję na shellu koło domu Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 08:47 Na wakacje jeżdże z pełnym bakiem. Na miejscu unikam stacji no name. I zgadnij... Najcześciej trafiam na bp. Mam tez karte bp, na ktora zbieram punkty. Nie widze w tym nic dziwnego. Z kolei tankuja na orlenie czesto ci ktorzy korzystaja z aut sluzbowych i programu orlenowskiej floty. Ty zdaje sie z kolei tankujesz auto jak masz wir w baku i tankujesz tam gdzie ci sie akurat zasieg konczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 07:06 ale tak jak napisała miliwati, jak to mozliwe że t > ylko na orlenie tankowaliście ?? może jeszcze napiszesz że na tym samym ;P bo r > odzina co kupiła mieszka blisko widzisz niby taki mądry, a czytać nie umiesz napisałam wyraźnie, że moi rodzice mieli ten problem" i tak wyobraź sobie ze tankowali na 1 stacji i nie jeżdża na wakacje, ani nigdzie daleko Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 11:00 aneta-skarpeta napisała: > widzisz niby taki mądry, a czytać nie umiesz > napisałam wyraźnie, że moi rodzice mieli ten problem" Następnym razem jak będziesz chciała komuś zrobić przytyk, postaraj się przy okazji nie wychodzić na ..... Tą sytuację ująłem w znaczeniu szerszym, ty twoi rodzice i inna rodzina, tworzycie przecież RODZINĘ, nie rozpisywałem się dokładnie co kto, po prostu napisałem do ciebie że to wy dla uproszczenia , ale widzę że to tylko skomplikowało sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 16:51 napisałeś o nas jakbysmy mieli wspólny samochód poddałeś watpliwości to, że mówie prawdę ( bo przeciez na wakacje nie jeżdzicie? ano my jezdzimy, moi rodzice nie). I o ile osoby w moi wieku faktycznie często gdzieś jeżdżą na wakacje, wypady, to osoby starsze niekoniecznie. tymbardziej, że to naprawdę nie jest jakieś nieprawdopodbne, aby tankowac sie chocby na 1 stacji- nawet robiąc duzo kilometrów, nie każdy czeka, aż w baku będzie sucho. Ja jeżdżąc sporo tez tankuję w zasadzie na 1 stacji - poza jakimiś mega wyjątkami- bez problemu przejadę w weekend 400-450 km na jednym baku Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:41 też najtańszą, ale ja jeżdżę takim autem, ze daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:44 95. Raz niemąż mi zatankował 98 to auto nas opluło błędem silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:54 Błãd silnika to nam wyskoczł w mazdzie 7 gdy zatankowaliśmy na Orlenie pod Łodzią olej napędowy. Po prostu : paliwo chrzczone. Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:57 Mam 10-letniego ramola który ma w instrukcji żeby tankować 95, jak później doczytałam. Nie eksperymentowałam więcej. Ale na przyspieszenie nie narzekam, silnik 2.0, jest w co depnąć Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:52 Zdecydowanie 98. Mam nowe auto z salonu, yaris premium 1, 3 benzyna i bardzo ale to bardzo odczuwam różnicę paliwa. Na liczniku ma niecałe 2 tysiące. Na 98 auto jest po prostu dużo bardziej dynamiczne, zrywne. Na 95 cielak. Poprzednie nowe autka też tak testowałam. Po prostu. Kto ma starego zjeżdżonego ramola to nie zauważy, na oleju z maka może pojechać Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 13:59 Ze tez ludzie wciaz sie daja naciagac producentom, eh ... Tyle bylo documentaries na temat "zero roznicy procz roznicy w cenie i poczuciu wiary wlasciciela/kierowcy auta", ze az szkoda wspominac. A ludzie wciaz swoje. Efekt placebo w klasycznym wydaniu Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:08 nie masz racji. byc może ona odczuwa róznicę na nowym silniku. tym bardziej, że 98 jest rzadziej "chrzczona" przez co silnik inaczej pracuje. ale to osobny temat Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:51 neffi79 napisał(a): > byc może ona odczuwa róznicę na nowym silniku. Alez ona moze odczuwac nawet i to, ze siedzenie w nowym samochodzie czule ja obejmuje na dziendobry, z uczuciami trudno dyskutowac Co nie zmienia faktu, ze to jest akurat piekny watek na temat "wiara gory przenosi" Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:57 neffi79 napisał(a): > nie masz racji. byc może ona odczuwa róznicę na nowym silniku. tym bardziej, że Silnik z takim przebiegiem jest po prostu niedotarty i jakiekolwiek oceny jego pracy może robić tylko tuman techniczny. > 98 jest rzadziej "chrzczona" przez co silnik inaczej pracuje. ale to osobny te > mat E, nie wierzę w to chrzczenie benzyny. Przez 10 lat nie zdarzyło mi się ani jedno podejrzane tankowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:01 > Zdecydowanie 98. > Mam nowe auto z salonu, yaris premium 1, 3 benzyna i bardzo ale to bardzo odczu > wam różnicę paliwa. Na liczniku ma niecałe 2 tysiące. Na 98 auto jest po pro > stu dużo bardziej dynamiczne, zrywn ROTFL, co autosugestia potrafi zrobić z ludźmi Ledwo trzy razy zatankowała, a już ma dokładne wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:56 Stare zazdrośnice z biedry To nie pierwsze moje autko prosto z salonu, nie na tym pierwszym odczuwam różnicę w paliwie. Był i range rover jest i yarisek Wasze plucie się i ujadanie puszczam między uszy, jak i puściłam wakacje i wiele innych tematów. Skoro na tyle tylko was stać to poujadajcie sobie, a co tam ulżyjcie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:01 Popierdółką z silnikiem od kosiarki się chwalisz? Dobre Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:16 Tak, pochwal się swojã popierdułką Zapomniałam, Na żyletki zapchałaś bo dojechać nie mógł już Buziaczki Jak tu miło i przyjaźnie, tego ememie nie można odmówić Mam wolne popołudnie dziś, możemy kontynuować Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:18 lewapinger napisała: > Tak, pochwal się swojã popierdułką Fiat 126p, rocznik 1984. Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:23 Nie pierdziel, że w kombi? www.google.pl/search?redir_esc=&client=tablet-android-samsung&hl=pl-PL&safe=images&oe=utf-8&q=fiat%20126p%20kombi&source=android-browser-suggest&qsubts=1399901168076&action=devloc#facrc=_&imgrc=8mWL4Mf40lxtIM%253A%3Bundefined%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.polskie-auta.pl%252Fstara%252Fd.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.polskie-auta.pl%252Fstara%252F126p-kombi.htm%3B504%3B406" border="0" alt="https:// www.google.pl/search?redir_esc=&client=tablet-android-samsung&hl=pl-PL&safe=images&oe=utf-8&q=fiat%20126p%20kombi&source=android-browser-suggest&qsubts=1399901168076&action=devloc#facrc=_&imgrc=8mWL4Mf40lxtIM%253A%3Bundefined%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.polskie-auta.pl%252Fstara%252Fd.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.polskie-auta.pl%252Fstara%252F126p-kombi.htm%3B504%3B406"> Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:28 Nie kombi. To samochód na zakupy. Jako rodzinny mamy Poloneza z 78. Nie musisz operować takimi krzaczorami, linki da sie wstawiać zgrabniej Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:35 Nie mam czasu wklejać zgrabniej, jadę męża półroczną kosiarką marki range rover sport A co tam, kto bogatemu zabroni ? Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:31 to już teraz jasne, 126p to tylko na E95 koteczku Puściłaś suchara. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:35 Ty poważnie myślałaś, że jeżdżę maluchem??? Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:40 nie, poważnie myślę, że blondynka jesteś albo ukrytą gnidę przedstawiasz, zanim wystrzelisz z maluchem sprawdź czym to to się tankuje. A jeżeli ja opisuję swoje doświadczenia związane z rodzajem paliwa czy auta ty nie wiadomo dlaczego bekę robisz, zazdrość ? Typowa ememusia? cosmetic.wipes napisała: > Ty poważnie myślałaś, że jeżdżę maluchem??? > > Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 15:54 Nie goraczkuj sie tak, bo ci żyłka pęknie i krew zaleje tę piękna, nowiuśką, prosto z salonu tapicerkę w wypasionym wozie mężusia A mężuś to ten sam ekshibicjonista, co z wackiem na wierzchu lata nocą po stacjach benzynowych? Jeśli tak, to sprawdź, bo moze juz jakieś plamy na fotelach są Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:08 lewapinger napisała: > Zdecydowanie 98. > Na liczniku ma niecałe 2 tysiące. Ooo, to szał pał >Na 98 auto jest po pro > stu dużo bardziej dynamiczne, zrywne. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:15 w jaki sposób wyższa liczba oktanowa wpływa na "zrywność" ? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:17 No sorry, mnie nie pytaj. Ja plebs i tankuję 95 Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:51 wtopek napisał: > w jaki sposób wyższa liczba oktanowa wpływa na "zrywność" ? Teoretycznie dzięki większej odporności na spalanie stukowe można bardziej sprężać mieszankę przed zapłonem i uzyskiwać tym lepsze parametry pracy silnika. W praktyce efekt jest niezauważalny. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Jaka benzyne tankujecie? 29.07.14, 15:43 Jesteś blisko, ale odrobinę zabrakło. Stopień sprężania jest określony konstrukcją silnika (choć są prowadzone prace nad silnikami ze zmiennym ss) i zmienić się go nie da. Da się natomiast zmienić wyprzedzenie zapłonu. Jeśli silnik jest wyposażony w czujnik spalania stukowego, to elektronika może wykorzystać go do określenia optymalnego wyprzedzenia zapłonu przy danym rodzaju paliwa. Wówczas mogą pojawić się korzyści z paliwa 98 zamiast 95. Odpowiedz Link Zgłoś
x.i.007 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 22:54 > Zdecydowanie 98. > Mam nowe auto z salonu, yaris premium 1, 3 benzyna i bardzo ale to bardzo odczu > wam różnicę paliwa. Na liczniku ma niecałe 2 tysiące. Na 98 auto jest po pro > stu dużo bardziej dynamiczne, zrywne. Na 95 cielak. Dolary przeciwko orzechom że nie zauważysz zmiany naklejki na dystrybutorze 2k kilometrów... dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:23 102 oktany i laski gryzą klamki Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 14:27 Zadnej - moj wujek z dieslem kiedys sie rabnal na stacji - nie zamierzam powtorzyc jego bledu . Odpowiedz Link Zgłoś
serei Chrzczone paliwo? 12.05.14, 15:33 Gdzie tankujecie to chrzczone paliwo? kupujecie olej opałowy od rolnika? mamy 2014 rok żadny wielki koncern paliwoy nie może sobie już pozwolic na takie oszustwo, nie przy takiej konkurencji i nie przy takiej ilości kontroli i nalotów. Jak lejecie po malutkich prywatnych stacjach to sie nie dziwię, że wam się silnik psuje a potem jak zatankujecie na sieciówce to, że auto sie "zrywa" Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger serei 12.05.14, 15:47 Lipiec 2013 Jechaliśmy z północnej Polski przez Łódź na Słowację. Auto mazda xc7 benzyna, nie jak napisałam wcześniej olej. Pierwsza stacja oznakowana Orlen na wjeździe do Łodzi od północy. Po zatankowaniu błąd silnika. Jechaliśmy w trybie awaryjnym, zatankowaliśmy już na czeskiej stacji, błąd zniknął. Co z tego że Unia i 21 wiek ? Poczytaj rapirty, statystyki na temat fałszowania paliwa. U mnie w mieście unikam stacji BP, to partnerska stacja a wszyscy wiedzą, że paliwo chrzczone. Zejdź na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: serei 12.05.14, 15:56 Kup se rafinerię, w końcu kto bogatemu zabroni, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: serei 12.05.14, 16:07 Postaraj się bardziej, twoja płycizna mnje rozczarowuje.cosmetic.wipes napisała: > Kup se rafinerię, w końcu kto bogatemu zabroni, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: serei 12.05.14, 16:17 Z powodu twojego rozczarowania jest mi bardzo wszystko jedno Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: serei 12.05.14, 17:35 a wiesz z Orlenem i ja uważam. Mam silnik wrażliwy na jakość paliwa, chociaż wszystko mu jedno czy to 95 czy 98. Mam w mieście kilka orlenowskich stacji i generalnie jest ok, ale na jedną z tych stacji już nie pojadę. Trzy tankowania, za każdym żółta kontrolka i "Check engine". Wkurzające, bo w sumie silnik w porządku. Z mechanikiem się zgadałam po którymś takim tankowaniu i okazało się, że tankowaliśmy tego samego dnia i miał w swoim aucie dokładnie ten sam problem. Nigdy nie narzekałam na stacje Bliska (w sumie to też Orlen). Nie zawitam też na Łukoil mimo stosunkowo niskich cen. Powód ten sam. Moje auto nie lubi ich paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 16:29 Uwielbiam tematy motoryzacyjne na ematce, zawsze zlatuje sie stado sfrustrowanych facecikow, którzy usiłują przedłużyć sobie swoja męskośc udowadniając głupim kobietom, jakie sa głupie Zawsze jest zabawnie poczytać. W temacie - tankuję zwykłego diesla, nie wierze w wyższość vpowerow czy innych takich (a mam pare lat doświadczenia w branży) Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 18:03 Przedstawiłaś interesująca forumową psychoanalizę. Niestety "stado facecików" akurat wniosło do wątku sporo faktów, natomiast frustracjami i kompleksami popisałaś się ty, nie mówiąc o braku jakichkolwiek merytorycznych argumentów poza inwektywami. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 18:23 A jakimiż to frustracjami i kompleksami popisalam sie w tym wątku, możesz konkretniej? Odpowiedz Link Zgłoś
x.i.007 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 22:46 Oczywiście 95. Wszelkie nagabywania pana na stacji o 98 (że mniej pali, lepiej jeździ, dłużej żyje, fiołkami tryska z wydechu...) zbywam pobłażliwym uśmiechem albo tekstem "panie, on ma już 3 lata i właśnie sprzedaję rzęcha" Odpowiedz Link Zgłoś
morticia50 Re: Jaka benzyne tankujecie? 12.05.14, 23:09 nie mam pojęcia chyba spytam forysia Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 08:28 Mój brat jakoś nie może się nauczyć aby nie tankować na stacjach-krzak Szczególnie kiedy ciągnie przyczepę kempingową. Ostatnio musiał czyścić filtr a na pole namiotowe dojechał tylko dlatego, że było z górki Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: Jaka benzyne tankujecie? 95 13.05.14, 09:34 95, zwyczajną, jak najtaniej ale na firmowej stacji, zazwyczaj na Orlen - mam koło siebie tani Orlen Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: Jaka benzyne tankujecie? 13.05.14, 10:17 98 robię zdecydowanie dużo więcej km Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 00:40 Ha ha,cala ematka.Durny watek kto jaka benzyne tankuje a tu przechwalki kto czym jezdzi i jesli to nie jest bmw to czemu takim gratem Coz za spina,jakiez kompleksy.A mowia,ze to mezczyzni rekompensuja swoje ,,braki" gabarytami i pojemnoscia auta.Ja i moje auto jezdzimy najszczesliwsi,jesli zatankujemy tanio Odpowiadajac na temat:tam gdzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 06:48 Bo ja wiem? Widzialam tu tylko yarisa, który jest jednym z tańszych aut. Dopisek ze z salonu powoduje u mnie pukanie sie w glowe bardziej niz zazdrosc bo wiem jaki jest spadek wartosci auta w pierwszym roku. Nie zauwazylam natomiast zeby ktos pisal o bmw, mercedesach czy porszakach. Ale wątek faktycznie nie poszedł w dobrą stronę, z prostej przyczyny. Malo kto interesuje sie motoryzacja na tyle zeby zwracac uwage na to co leje, za to sporo osob wie gdzie jest taniej. Proponowalabym pogadac z zaprzyjazniona osoba z branzy. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 07:03 wg moich obserwacji różnice w cenie np 95 na różnych stacjach jest niewielka- kilka groszy, góra kilkanaście więc różnica w tankowaniu to sa kwoty minimalne, natomiast zawsze mnie bawiło, jak na stacji gdzie benz. jest tańsza np o 10 gr ludzie stoją po godzinie w korku/kolejce, żeby zaoszczędzic, wydając jednoczesnie pewnie wiecej na postój przed stacją przykładowo shell 5,43 , a gdzies tam będzie np 5,37 6 gr różnicy- u yaris 45l bak 5,43 x 45=244,35 5,37 x 45=241,35 całe 3 zł oszczędności!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tuya Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 08:32 aneta-skarpeta napisała: > całe 3 zł oszczędności!!!!! Ale satysfakcja psychiczna bezcenna, widocznie dla niektórych warto. Serio są gdzieś takie kolejki? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 14:58 Czasami wydywałam takie kolejki np na stacjach Auchan gdzie różnica jest może 10 gr może 12,a stac trzeba kupe czasu, ciągle podjeżdzać etc ale co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 09:36 aneta-skarpeta napisała: natomiast zawsze mnie bawiło, > jak na stacji gdzie benz. jest tańsza np o 10 gr ludzie stoją po godzinie w kor > ku/kolejce, żeby zaoszczędzic, wydając jednoczesnie pewnie wiecej na postój prz > ed stacją No i teraz wiem dlaczego twoja rodzina tankowała tylko na Orlenie w twojej miejscowości są tylko dwie stacje droższa i tańsza, kurcze kiedy ja ostatnio widziałem kolejkę na stacji ?? kobieto gdzie ty mieszkasz Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 09:41 Nie, gdzie ty mieszkasz? Na orlenach przy auchan w komornikach i swadzimiu sa praktycznie za kazdym razem jak tamtedy jade. Kolejki jak za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 13:45 shumi-mi-las napisała: > Nie, gdzie ty mieszkasz? Na orlenach przy auchan w komornikach i swadzimiu sa p > raktycznie za kazdym razem jak tamtedy jade. Kolejki jak za komuny. Ostatni raz w kolejce jak za komuny , po paliwo stałem w Palolem Beach na Goa ty chyba nie pamiętasz komuny bo to że klika samochodów czeka przed dystrybutorem to chyba nie "kolejka" za zakupy też od razu nie zapłacisz, nawet w Auchan trzeba poczekać A swoją drogą po co marnować czas przed marketem, jak co kawałek stacja i bez "kolejki" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 15:07 ja tez nie mam na mysli tego, ze przede mna są 2 czy 4 auta, tylko np 10 Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 17:49 aneta-skarpeta napisała: > ja tez nie mam na mysli tego, ze przede mna są 2 czy 4 auta, tylko np 10 No to jeszcze do komuny daleko ale swoją drogą ciekawe że przy centrach handlowych takie kolejki, pewnie fenomen ten ma jeszcze "drugie dno" mianowicie faceci zamiast się kręcić po sklepie i denerwować, łączą przyjemne z pożytecznym, czas im zleci i przy okazji taniej zatankują Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 15:02 > No i teraz wiem dlaczego twoja rodzina tankowała tylko na Orlenie w twojej m > iejscowości są tylko dwie stacje droższa i tańsza, kurcze kiedy ja ostatnio > widziałem kolejkę na stacji ?? kobieto gdzie ty mieszkasz nie mieszkam 3 km od Warszawy, jak jeżdze po warszawie i okolicy to mijam pierdylion shelli o statoili itd , ale jakie to ma znaczenie? a kolejki na stacji widuje na stacji Auchan i na Nestle ( juz ich nie ma) na Ursynowie w warszawie gdzie mieszkałam Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Jaka benzyne tankujecie? 14.05.14, 08:43 ja tankuję zwykłe 95, jak jadę w trasę czasem 98, albo mieszam - silnik to toleruje, więc nie ma problemu. nie wiem, sugestia czy nie - ale lepiej mi się jedzie na 98, robię też więcej kilometrów, co pokazuje i licznik, i komputer pokładowy. zużycie 98 jest nieco mniejsze, ale nie na tyle, żeby byłyby to jakieś gigantyczne oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 nie polecam auto-benz.pl 29.07.14, 13:22 beznadziejna firma, ktorej nie stac na normalna reklame i spamuje po forach Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Jaka benzyne tankujecie? 29.07.14, 13:48 Ja w okresie 3 miesięcy zrobiłam sobie "analizę " spalania samochodu po tankowaniu 95 na stacjach: shell, statoil, lukoil. Wyszło ze praktycznie nie ma za wielkich różnic choć najdłużej ( minimalnie o jakieś 100 km) jeździłam na paliwie z lukoil . Moje subiektywne odczucia są takie ze płynniej ( lepsza praca silnika) jest po lukoil, potem statoil a na koncu shell. Tankowałam Na shell swego czasu 98 wzbogacona i nAwet 100 oktanowa ale szczerze wielkiej różnicy nie było jak porównałem sobie z np. Statoil ze zwykła 98. Duzo jednak zależy gdzie sie tankuje ( ajent czy właścicielem jest koncern) Ja w poprzednim samochodzie tankowalam zawsze na jednej stacji neste i padła mi pompa paliwowa - mechanik pytał mnie pózniej jakiego paliwa używałam . Odpowiedz Link Zgłoś