Dodaj do ulubionych

śmierdzące jaja

31.05.14, 21:25
Chłop domowy właśnie je. Normalnie jada takie specjały w odosobnieniu, ale oglądamy film i się zgodziłam...
Czemu one tak cuchną? Nie że nieświeże. Świeże. Od zawsze mi tak śmierdzą. Co ciekawe- w cieście ich nie wyczuwam, tylko takie na twardo.
Co jest w jajkach śmierdzącego? Jakieś związki siarki?
Obserwuj wątek
    • mdro Re: śmierdzące jaja 31.05.14, 21:35
      Siarkowodór, silnie "śmierdzący" (by go poczuć, wystarczy b. niewielkie stężenie). W cieście czy jajecznicy, nawet jeśli się podczas ogrzewania wytworzy, to od razu wyparuje. Jak się jajka po ugotowaniu zaleje zimną wodą, jest mniej wyczuwalny.
    • gemmavera Re: śmierdzące jaja 31.05.14, 21:40
      W jajkach trzymanych we wrzątku ponad 5 minut rozkładają się białka czy coś tam innego i wydziela się siarkowodór.

Wujka googla wystarczy spytać.
      Albumina białka jaja podczas dłuższego ogrzewania ulega silnej denaturacji i wydziela znaczne ilości siarkowodoru, który ulega reakcji z żelazem zawartym w żółtku tworząc kolor zielony. Ilość wydzielającego się siarkowodoru jest zależny od czasu ogrzewania oraz osiągniętej temperatury i odczynu jaja.
      Podczas krótkiego ogrzewania i niskiej temperatury wytwarzają się śladowe ilości siarkowodoru. Tworzenie się tego gazu zachodzi bardzo powoli zanim żółtko nie osiągnie temperatury 70ºC.
    • klamkas Re: śmierdzące jaja 31.05.14, 21:44
      Mi nie śmierdzą, ale moja mama zabrania od zawsze przygotowania jajek w jakiejkolwiek postaci, kiedy ona jest w domu. Rozumiem ją doskonale, bo sama mam tak z zapachem gotowanego mleka - odruch wymiotny gwarantowany.
    • cherry.coke Re: śmierdzące jaja 31.05.14, 21:47
      Jak mocno ugotowane, to siarkowodor. Dodatkowo jajka z ferm moga smierdziec jakby ryba, bo maczka rybna jest w paszach. Ja to czesto wyczuwalam.
      • mia_siochi Re: śmierdzące jaja 31.05.14, 21:55
        Kupuję te z wolnego wybiegu, ale kto je tam wie...
      • b.bujak Re: śmierdzące jaja 31.05.14, 23:15
        cherry.coke napisała:

> Jak mocno ugotowane, to siarkowodor. Dodatkowo jajka z ferm moga smierdziec jak
        > by ryba, bo maczka rybna jest w paszach. Ja to czesto wyczuwalam.

od jakiegoś czasu zapach gotowanych jaj stał się dla mnie nieprzyjemny... odkąd kupuję jajka w gospodarstwie agro. jajka mają znów swój normalny zapach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka