Dodaj do ulubionych

Pies sąsiadów

02.06.14, 13:49
Od miesiąca mieszkam w nowym miejscu. Z okien widzę ogród i psa sąsiadów. Ogólnie: zaniedbany, bez wody całymi dniami, i chyba chory. Gdzie to można zgłosić? Jakie służby się tym zajmują?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 13:52
      Straż miejska? Towarzystwo opieki nad zwierzętami?
      • raczek47 Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:10
        do straży miejskiej raczej nie, do wandali nie przyjeżdżają to chorym psem tym bardziej sobie głowy nie będą zawracać.
        Poszukaj w necie inf.gdzie jest najbliżej Was schronisko dla zwierząt, weterynarz, lokalna "policja dla zwierząt"(nie wszędzie jest, to prawda, u mnie akurat tak i b.sprawna) i poradź się,do kogo zwrócić się o pomoc.
        Pomóż pieskowi,nie zostawiaj go tak.sam sobie biedak nie pomoże.
        Człowiek chętnie traci wzrok i słuch i nazywa to spokojem.
        • melancho_lia Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:11
          U nas przyjeżdżają.
    • mx3_sp Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:09
      a sąsiadów widzisz bo może pies zaniedbany jest z powodu braku opiekunów.
    • default Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:23
      Może najpierw po prostu idź do tych sąsiadów ?
      • justynaa.b Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:29
        Byłam. Na moją sugestię, że pies jest chory powiedzieli, że jest stary i chodzić z nim do lekarza nie muszą.
        • mx3_sp Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:32
          i tak już 2 miesiące ten agonalny pies żyje?
          • justynaa.b Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:35
            Nie wiem od kiedy.
    • mx3_sp Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:39
      no jak to nie wiesz od kiedy? Od miesiąca siedzisz w oknie i dzień w dzień obserwujesz podwórko sąsiadów i psa. Dopiero miesiąc minął, może jeszcze psina wytrzyma, Ty siedź na forum i zadawaj głupie pytania.
      • justynaa.b Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:44
        Nie bulwersuj się. Nie oceniaj bo całości nie znasz. Straż miejska nie zareagowała. Napisałam do Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, też cisza. Zapytałam bo innych już organizacji nie znam. Jeżeli tak się bulwersujesz to coś mądrego doradź, chętnie wykorzystam.
        • mx3_sp Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:48
          Gdy zgłaszasz na Policję lub do Prokuratury przestępstwo z ustawy o ochronie zwierząt powinieneś wykazać ze postępujesz zgodnie z prawem, pomoże Ci powołanie się na art. 304 § 1 Kpk. Pamiętaj też by mieć przy sobie dowód lub przynajmniej legitymację ze zdjęciem.
          Najlepiej gdy przygotujesz sobie zgłoszenie na piśmie (z kopią) a na kopii poprosisz o potwierdzenie odbioru.
          Nie zgłaszaj przestępstwa telefonicznie. Takie zgłoszenia traktowane są jako anonimowe!
          Jeżeli nie masz przy sobie pisemnego zgłoszenia to zażądaj by Policjant spisał z tego notatkę i dowiedz się kiedy wezwą Cię na przesłuchanie w tej sprawie.
        • raczek47 Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:49
          idź/zadzwoń do najbliższego weterynarza albo schroniska i zapytaj, kto może pomóc.
    • kagrami Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 14:56
      Napisz na forum Zwierzęta tam ci pomogą.
      Ja pisałam do TOZ w Warszawie, jak w naszym mieście na południu PL miałam podejrzenie że zamurowali gniazda gołębi. Bardzo byli chętni mi pomóc, ale się okazało że jednak nie zamurowali nad czym ubolewała pani sprzedająca obok rajstopy ze stoiska smile
      W każdym razie wiem, że otrzymałabym pomoc bo chcieli mnie odesłac do lokalnego TOZ.

forum.gazeta.pl/forum/f,128,Zwierzeta.html
    • m.cam Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 15:25
      Jest coś takiego jak s
      traż dla zwierząt: www.sdz.org.pl/
      Mają swoje patrole i, z tego co wiem, są skuteczni.
      • kietka Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 15:28
        kiedys probowałąm interweniowac w sprawie psa zamykanoego na nasłonecznionym balkinie na osiem-dziesiec godzin.
        nikt sie nie zainteresował, po tygodniu, poszłam do ludzi, ale spuscili mnie ze schodów i dalej musiałam ogladac masakre tego psa.
        straz, policja, towarzystwo opieki nad zwierzetami itp. NIC mowili, ze przyjada, zobacza, i g...
        • raczek47 Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 17:45
          trzeba było do mediów lokalnych.Wtedy dopiero by może cztery litery ruszyli.
    • mama303 Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 20:00
      ale czym sie objawia to zaniedbanie?
    • kawad Re: Pies sąsiadów 02.06.14, 22:20
      Daj znać Animalsom, może mają kogoś w twojej okolicy to wyslą patrol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka