Dodaj do ulubionych

Dress code na chrzcinach

14.06.14, 21:28
Na fali wątku obok o sukience na chrzciny. Jaki dress code obowiązuje? Czy mężczyzna powinien założyć garnitur?
Na chrzcinach nie byłam odkąd pamiętam.
Nie, nie jestem chrzestną ani żoną chrzestnego.
Obserwuj wątek
    • thegimel Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 21:40
      Tak, powinien.
    • aqua48 Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 22:06
      klawiatura_zablokowana napisała:

> Na fali wątku obok o sukience na chrzciny. Jaki dress code obowiązuje? Czy mężc
      > zyzna powinien założyć garnitur?

Tak, garnitur, koszulę z długim rękawem i krawat oraz eleganckie buty. Nie adidasy.
      • slonecznik1981 Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 22:11
        Dlaczego z długim rękawem?
        • annajustyna Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 22:21
          Bo do garnituru sie innej nie nosi.
          • slonecznik1981 Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 22:34
            Dlaczego?
            • annakate Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 22:50
              www.empik.com/rzeczowo-o-modzie-meskiej-kedziora-michal,p1085168948,ksiazka-p
              Poczytaj, pouczające a przystępne.
              • slonecznik1981 Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 22:52
                Świat się zmienia, moda się zmienia.

Dlsaczego?
            • mid.week Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 09:30
              Bo tak ktoś wymyślił, a reszta to bezmyślnie powiela. Kiedyś w dress codzie musowo była peruczka i rajty, a dzis musi być koszula z długim rękawem bo brak 30cm materiału dyskwalifikuje cię jako eleganckiego człowieka big_grin
              • annajustyna Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 10:26
                Jako czlowieka kulturalnego w pewnym sensie tak.
                • mid.week Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:18
                  to twoja opinia.
                  • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:29
                    Opinia jest akurat twoja. Do tego niezgodna z rzeczywistością.
                    • mid.week Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:35
                      Każdy ma taką rzeczywistość na jaką go stać wink
                      • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:46
                        Kwestia własciwego ubioru nie jet kwestią pieniędzy.
                        • mid.week Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 16:36
                          a kto tu mówi o pieniądzach?
                        • mid.week Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 16:42
                          a już rozumiem. Odebrałaś "stać" wprost. A ja miałam na myśli odwagę mentalną. To czy ubiór jest właściwy czy nie jest kwestią umowną. To czy ktoś się stosuje to tego na co umówiła się dana grupa i czego ona od innych oczekuje zalezy od tego jak big cohones ten ktoś ma. Dla ciebie, w tej szerokości geograficznej elegancki i kulturalny jest facet z długim rękawem, w innej części świata w słomianej spódniczce ciągnący za sobą 6 bawołów, zas w skandynawii wystarczy gruby sweter. Wszystko jest względen, dlatego śmieszy mnie przykładanie takiej wagi do długości mankietów.
                          • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 18:26
                            Nie trzeba mieć wielkich jajec by wyglądać jak fleja.
                            • mid.week Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 18:34
                              Trzeba je miec aby nie dawać sobie wmawiać, że to co sądzi otaczająca większość jest jedynie słuszną wizją świata. A od krótkiego rękawa w koszuli do flejowatości jest naprawdę daleko.
        • vvipp Długi rękaw. 15.06.14, 10:34
          Bo mankiety koszuli muszą wystawać.
        • czar_bajry Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:31
          slonecznik1981 napisała:

> Dlaczego z długim rękawem?

Bo koszula z krótkim rękawem jest szczytem buractwa i złego gustu...
          • wtopek Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 16:35
            to dlaczego sprzedają je w sklepach, także bardzo dobrych sklepach?
            • annajustyna Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 16:56
              Bo mozna ja nosic, ale nie do garnituru i bron Boze nie do krawata.
              • wtopek Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 20:43
                dlaczego?

ktoś zabrania?
                • annajustyna Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 14:06
                  Dobry smak zabrania, do wiezienia jednak za to nie wsadzaja...
      • klawiatura_zablokowana Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 00:27
        Pełny garnitur z krawatem? To nie będzie zbyt wieczorowo, zwłaszcza jeśli ciemny? Toż to nie obrona doktoratu. Poza tym do takiego zestawu to ja w czym? Suknia do samej ziemi? Kolia na dekolt?

Do tej pory wydawało mi się, że poobiednie uroczystości, nie mające charakteru bardzo oficjalnego, zakładają raczej strój półformalny, to znaczy eleganckie spodnie+jasna koszula+marynarka i już. Dla kobiety strój typu koktajlowego, czyli prosta sukienka (niebalowa), spódnica lub eleganckie spodnie.

Człowiek się uczy całe życie wink
        • pole_koniczyny Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 20:58
          klawiatura_zablokowana napisała:

> Pełny garnitur z krawatem? To nie będzie zbyt wieczorowo, zwłaszcza jeśli ciemn
          > y? Toż to nie obrona doktoratu. Poza tym do takiego zestawu to ja w czym? Sukni
          > a do samej ziemi? Kolia na dekolt?

Czarny garnitur jest rzeczywiście strojem pasującym na wieczór, założony w ciągu dnia przywodzi na myśl skojarzenia z pogrzebem i dlatego polecam garnitur w innym kolorze, np. granatowym.
          Ewentualnie na chrzcinach sprawdzi się również tzw zestaw koordynowany czyli spodnie (najczęściej jasne) i marynarka dopasowane do siebie, ale nie tworzące garnituru. I raczej nie jest to zestaw pod tytułem sprane dżinsy i przypadkowa marynarka.
          Polecam tego bloga - facetowi, nie tobie.

mrvintage.pl/
    • ga-ti Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 23:20
      Moim zdaniem, ojciec i chrzestny w garniturze, 'zwykły' gość niekoniecznie, zwłaszcza jeśli panuje letni upał, wystarczą eleganckie (czyli "na kant") spodnie i koszula nawet z krótkim rękawem.
      A co do stroju kobiecego to myślę, że umiar związany ze stosownością dopasowania stroju do miejsca, czyli odkryte plecy, brzuch, pośladki... w kościele nie pasują. No i raczej jasne kolory, czerń pomijając że 'żałobna' to jeszcze niekoniecznie na uroczystość w okolicy południa. Choć i czerń przełamać można.
      • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 23:24
        Koszula z krótkim rękawem nie jest elegancka.
        • wegatka Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 00:38
          Na pewno elegantsza będzie w upał koszula z długim rękawem pozawijanym do łokcia tongue_out
          • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 00:51
            Widzisz chciałas być dowcipna w trafiłaś w sedno.
            • czar_bajry Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:38
              wegatko z przykrością muszę się zgodzić z krejzi.
              • wegatka Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 16:57
                No dobrze, być może się nie znam, ale nie znam też faceta, który będąc na jakimś przyjęciu w upał tkwiłby cały czas w marynarce i koszuli z długim rękawem, albo w samej koszuli z długim rękawem. Zwykle po jakimś czasie faceci zdejmują marynarki i ci, co mają długie rękawy, podwijają je. Dla mnie schludniej wygląda wówczas facet w koszuli z krótkim rękawem, niż ten z pozawijanymi mankietami.
                Tak, wiem, Krejzi podała link, w którym jest mowa o tym, że w upał chłodniej jest, gdy się ciało zakryje i że w ogóle tak jest elegancko, śmiem jednak wątpić, czy wielu jest takich mężczyzn, którzy by się tą opinią przejmowali na imprezie typu chrzciny. I ja ich zresztą w pełni rozumiem.
                • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 18:24
                  Mężczyzna nie zdejmuje marynarki.
                  Robią to tzw faceci.
                  • wegatka Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 19:41
                    Nazywaj sobie, jak chcesz. Dla mnie są ważne zasady współżycia społecznego, natomiast zupełnie nie mam potrzeby aż takiego poświęcania się dla jakichś sztywnych zasad dotyczących ubioru i mody, zwłaszcza, jeśli te zasady mają z kogoś wyciskać siódme poty w upał. Moim zdaniem to ubranie ma służyć wygodzie człowieka, a nie człowiek temuż ubraniu.
                    I od razu uprzedzam ew. ironię, że nie tolerowałabym również u mężczyzny (faceta, chłopa, człowieka płci męskiej...), na tego typu przyjęciu, ubioru składającego się z szortów, podkoszulka i klapek.
                    • wtopek nie zdejmuje marynarki 15.06.14, 20:45
                      big_grin

bi.gazeta.pl/im/7/5764/z5764257X.jpg
                      • wegatka Re: nie zdejmuje marynarki 15.06.14, 21:39
                        O mój Boże big_grin Ciekawe jak by wyglądał, gdyby miał jeszcze krawat big_grin
                  • mejerewa Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 16:37
                    > Mężczyzna nie zdejmuje marynarki.
                    > Robią to tzw faceci.

Czasem zdejmuje. I powinien mieć pod spodem koszulę z długim rękawem, którą podwinie. Krawat lepiej wtedy zdjąć, bo krawat nosi się do marynarki.

www.polskatimes.pl/artykul/407717,barack-obama-i-david-cameron-serwowali-grillowane-kielbaski-i-burgery-zolnierzom-galeria,3,id,t,sg.html#galeria-material
                • a1ma Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 21:04
                  Faktycznie czasami widzę, ze faceci zdejmuje marynarki, ale dopiero po części oficjalnej (np. Po oczepinach na weselu, nie wcześniej), ale zeby podwijali rękawy koszul - tego nie widziałam NIGDY. Nogawki spodni tez podwijaja? big_grin
                  • wegatka Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 21:37
                    Tak i zdejmują jeszcze buty i skarpetki oraz majtki.
                    • annajustyna Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 14:06
                      Nie majtki, a stringi!
    • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 14.06.14, 23:24
      Fajnie pogadać samemu ze sobąsmile
    • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 00:54
      "Eleganckie koszule z krótkimi rękawami są w Polsce wyjątkowo popularne. Wyjątkowo popularne jest także zakładanie krawata do takich koszul, szczególnie latem. Pamiętam jeszcze czasy, gdy pracowałem w salonie Vistuli i gdy tylko zaczynał się sezon letni, to podstawowe pytanie, jakie słyszeliśmy po wejściu klienta brzmiało ?macie koszule garniturowe z krótkim rękawem??. Vistula wówczas odcięła się od takich modeli i praktycznie nie było wyboru dla takich klientów. Argumenty o tym, iż w męskiej elegancji koszula z krótkim rękawem nie powinna w ogóle istnieć nie trafiały do mężczyzn. Wielokrotnie zdarzało się tak, że w ramach bezpłatnej przeróbki krawieckiej obcinaliśmy rękawy w nowej koszuli, bo klient chciał ?wygodną koszulę na wesele?. Nasz Klient, nasz Pan?"
      • annajustyna Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 08:15
        A do takiej koszuli jeszcze sama kamizelka i mamy bal kelnerow wink.
      • majenkir Re: 16.06.14, 18:00
        krejzimama napisał:
        > Vistula wówczas odcięła się od takich modeli i praktycznie nie było wyboru dla takich klientów.

Co za idiotyczna polityka firmy!
    • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 00:57
      mrvintage.pl/2012/07/jak-przetrwac-upaly-czyli-troche-o-fasonach-i-tkaninach.html
    • zazou1980 Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 07:52
      Moj facet zaklada gajer, ale nie wydaje mi sie, ze jest to obowiazkowe. Imho, troche bardziej elegancki stroj niz zazwyczaj (moze jakies spodnie niedzinsowe + polo) powinien byc ok...
      • klawiatura_zablokowana Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 11:13
        Mój facet ma ciemne, wieczorowe garnitury i obojgu na się wydaje, że to trochę przesada. Tym bardziej, że ja wtedy też powinnam założyć coś pasującego. I tutaj są dwie drogi: albo się wygląda bardziej formalnie (garsonka, damski garnitur) albo bardziej wieczorowo (długa sukienka). Jedno mi trąca okazją typu obrona albo negocjacje handlowe, drugie mi trąca weselem czy Sylwestrem. A to imho zdecydowanie nie pasuje do klimatu.
        • a1ma Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 11:47
          Oczywiscie, ze garnitur. Dla kobiety - sukienka koktajlowa.
          • klawiatura_zablokowana Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 11:51
            Do sukienki koktajlowej nie pasuje pełny ciemny garnitur.
            • agaja5b Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:24
              Pasuje tyle, że z jasna kamizelką, np w kolorze piaskowym i niebieski krawat. Wśród europejskiej arytokracji, która jednak wciżą jest nosnikiem i strażnikiem tzw dress codu z tej okazji panie zakładaja obowiązkowo kapelusz, jednak elegancja i takt moim zdaniem wymagaja takze dopasowania do otoczenia, więc jeżeli wiemy ze wśród naszej rodziny panują takie a nie inne zwyczaje, np panowie w koszulach z krótkim rekawem do garniturowych spodni to nietaktem będzie właśnie wyskoczenie w sukni z kapeluszem i tabaczkowych spodniach z surdutem bo tak dress code wśród arytokracji nakazuje.
              • krejzimama Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:30
                O matko bosko sarepsko co za bzdury.
              • klawiatura_zablokowana Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:42
                Kapelusz się zakłada na przyjęcie w plenerze. Jeśli księżna Walii wyprawia bankiet w ogrodzie, to czemu nie. Na obiad w restauracji nie widzę sensu. Myślałam o jasnej sukience (ale nie białej) do kolan, gładkiej lub w kwiecisty wzorek + marynarka. Ewentualnie eleganckie spodnie i marynarka, wtedy bez koszuli, żeby nie było zbyt biurowo, tylko koronkowa bluzka lub lejący dekolt, coś takiego.

Dla mężczyzny ciemny garnitur i jasna kamizelka imho wygląda za bardzo "ślubnie", to już lepszy cały jasny garnitur (jeśli ktoś ma). Mąż posiada szary gajer, ale stary i nieco znoszony, więc wolałabym uniknąć wyciągania go z szafy. Ewentualnie jasnoszare eleganckie spodnie (nie dżinsy), koszula bez krawata i jasna marynarka. Ten ciemny gajer mi się gryzie z okazją, co poradzić.
                • agaja5b Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:49
                  Ja tez bym założyła jakąś jasną, lekką sukienkę do kolan plus żakiet, jakby było bardzo gorąco to jasny kapelusz na głowe jak najbardziej, mąż jasny garnitur np szary albo jakiś zielonkawy.
            • a1ma Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:35
              Oczywiscie, ze pasuje. Ciemny nie musi oznaczać czarny, moze byc granatowy, szary, grafitowy, itd.
              • klawiatura_zablokowana Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 12:45
                Czarny, granatowy, grafitowy, stalowy to są wciąż kolory wieczorowe.
                Na przyjęcie popołudniowe raczej jasne szarości, beże, jasny brąz, jeśli już to musi być garnitur.

IMHO chrzciny to nie jest okazja aż tak straszliwie formalna ani też impreza wieczorowa, żeby zakładać ciemne garniaki, długie suknie itp.
                • aneta-skarpeta Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 17:01
                  bardzo mądrze tutaj piszecie, ale zakładacie ze facet ma 5 garniturów

wielu facetów musi miec 1 garnitur i najczesciej kupuje np grafitowy, bo nie chodzi w garniturze do pracy, a jakies formalne wyjscia ma raz na ruski rok

i nie stać go, aby przed chrzcinami- kolejne za 3 lata- kupic gajer za 1000zł

zalozy spodnie w kant i koszulę z krótkim rękawem i krawat co by było bardziej elegancko

i to naprawdę nie jest koniec świata
                  • pole_koniczyny Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 18:59
                    > zalozy spodnie w kant i koszulę z krótkim rękawem i krawat co by było bardziej
                    > elegancko
                    >
                    > i to naprawdę nie jest koniec świata

Koniec świata to z pewnością nie jest.
                    Ale też z pewnością nie jest to strój elegancki.

Jeżeli ktoś pyta o odpowiedni dress code to znaczy, że jednak w minimalnym choć stopniu zależy mu na tym, żeby wyglądać dobrze i odpowiadanie w stylu "założ cokolwiek" jest bez sensu.

Jeżeli facetowi nie przeszkadza, że prezentuje sobą dosyć mierny poziom stylu to niech nosi co chce, choćby koszulkę z krótkim rękawem i krawat do tego.

• klawiatura_zablokowana Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 22:50
                    No właśnie mamy problem z tej racji, że obywatel małżonek nie posiada jasnego garniaka, a specjalnie na tę okazję kupować nie zamierza. To znaczy posiada, ale już w stanie niezbyt używalnym. Poza tym posiada dwa garniaki: grafitowy i stalowy, na tym koniec. Oba mi nijak do okazji nie pasują.

Posiada natomiast kilka marynarek i spodni w różnym kolorze, więc imho zestaw typu eleganckie szare spodnie + jasna marynarka + koszula jest OK. Ja mogę do tego założyć jasną sukienkę z marynarką.
          • 3-mamuska Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 19:03
            Moim zdaniem, ojciec i chrzestny w garniturze, 'zwykły' gość niekoniecznie, zwłaszcza jeśli panuje letni upał, wystarczą eleganckie (czyli "na kant") spodnie i koszula nawet z krótkim rękawem.

Ja tez tak uważam , to nie jest az tak wystawna impreza, zeby musiał byc garnitur .
            a1ma napisała:

> Oczywiscie, ze garnitur. Dla kobiety - sukienka koktajlowa.
            >

I do koktajlowej sukienki pasuje wlasnie dopasowana kolorystycznie koszula, nawet z krótkim rękawem u mężczyzny plus ciemne spodnie.
            Zupełnie wizualnie nie pasuje ciemny garnitur z koszula z długim rękawem do zwiewnej w jasnych kolorach sukienki partnerki.

Nie obchodzi mnie opinia innych, w mojej rodzinie tak wlasnie mężczyźni ubrani sa na chrzciny, bo najcześciej przyjęcie jest w domu, częściowo na tarasie/podwórku, gril lub w zwykłej restauracji.

No co innego gdy to byłoby przyjęcie na wysokim szczeblu.
            -----------------
            ,,Miłość jest bólem ,powiedział zając jeża ściskając"
            • a1ma Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 19:47
              Jezusmaria, wszystko, byle nie "koszula dopasowana kolorystycznie do sukienki"! big_grin
              • 3-mamuska Re: Dress code na chrzcinach 15.06.14, 20:03
                a1ma napisała:

> Jezusmaria, wszystko, byle nie "koszula dopasowana kolorystycznie do sukienki"!
                > big_grin
                >
                Kolorystycznie dopasowana nie oznacza tego samego koloru.
    • mozambique Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 15:10
      watek jest pieknym przykladem tego jak ze ludzie wymyslilii savoir-vire czy tez dress-code po to zeby im uprzykrzał życie
      • madzioreck Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 15:50
        Prawda? smile Nijakiego racjonalnego uzasadnienia to nie ma, ale wyłam się, to powiedzą, ześ cham... (tfu, niekulturalny).
        • mozambique Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 15:55
          wlasnie - bo jeslii juz uznamy znaczenie pojcia dress-code który oznacza jednak jakis przekaz, motto, wizytówka firmy , szacunek dla klienta, petenta itp to jescze mozna to zrozumiec

ale takie babranie sie w tym w co wolno ubrac tylek na impreze rodzinnę to jzu zwykle upieprzanie sobei rąk po łokcie ( ze tak bardzo nie awantażownie powiem)

czasami na forum savoir-vivre czytam takei kwiatki typu - facet po pijaku wyzwał mnie od dziwek , na trzezwo przysłał kwiaty na przeprosiny , czy wystarczy ze mu podziękuje za kwiaty pismnie czy jednak osobiscie????
          czasami az nie wierze ze te problemy to z realu
          • madzioreck Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 23:59
            mozambique napisała:

> wlasnie - bo jeslii juz uznamy znaczenie pojcia dress-code który oznacza jednak
            > jakis przekaz, motto, wizytówka firmy , szacunek dla klienta, petenta itp to j
            > escze mozna to zrozumiec

Tak, aczkolwiek nadal nie ogarniam, co wspólnego z szacunkiem ma konieczność, aby tyle a sryle mankietu wystawało spod rękawa marynarki... bo tak jest elegancko, a bez już nie big_grin Ludzie sobie straszne kajdany tworzą, nie wiedzieć po co. Już pisałam, spora część tego całego s-v to wydmuszka, która niczemu nie służy, a jedynie czyni upierdliwymi najprostsze sprawy.

> czasami na forum savoir-vivre czytam takei kwiatki typu - facet po pijaku wyzwa
            > ł mnie od dziwek , na trzezwo przysłał kwiaty na przeprosiny , czy wystarczy ze
            > mu podziękuje za kwiaty pismnie czy jednak osobiscie????
            > czasami az nie wierze ze te problemy to z realu

To forum jest fajne, takiego d...ścisku nie tam, gdzie trzeba, to nawet na jematce nie ma big_grin
    • aneta-skarpeta Re: Dress code na chrzcinach 16.06.14, 16:55
      ja osobiscie NIE POZWOLIŁABYM meżowi zalozyc koszuli z krótkim rękawem do garnituru- jak krótki rekaw to koszula casualowa

ale

nie czuje się urażona gdy ktos załozy garnitur, koszulę z krótkim rekawem i krawat- najwazniejsze, że dołozył wszelkich starań, aby strój był odświetny, nawet jeśli to tylko koszula i spodnie w kant

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka